fbpx
Продължете към съдържанието

Apple Pay за всички банкови карти с Curve

Curve Bonus Promo Code Apple Pay промо код бонус курве

В момента Apple Pay се поддържа само от две банки в България. За щастие, финтех компанията Curve предоставя възможност да го ползвате с всяка банкова карта. Без значение дали банката, която я е издала поддържа официално Apple Pay. При това Curve обединява всичките ви карти в една. Вече не е нужно да носите пълен с карти портфейл. В тази статия ще разгледам само как Curve ви позволява да използвате картите, които имате с Apple Pay. Ще направя отделно подробно ревю на Curve, в което ще разгледам възможностите и предимствата, които предлага. Най-хубавото е, че повечето от тях могат да се ползват напълно безплатно.

Какво е Apple Pay?

Apple Pay е система за сигурни мобилни разплащания на Apple, която е една от най-разпространените в света. За щастие, от лятото на 2019 тя се поддържа официално и в България. Apple Pay позволява да плащате със своя iPhone или Apple Watch в магазините вместо с физическа карта. При плащане просто казвате, че искате да платите безконтактно и доближавате телефона до POS терминала, както бихте платили с карта. Wallet ще се активира автоматично и ще поиска да потвърдите транзакцията, с поглед чрез Face ID или с докосване и пръстов отпечатък чрез Touch ID. Много удобно е и двойното щракване на бутона за включване на iPhone, като по същия начин се активира плащането и с Apple Watch.

curve курве плащане с часовник apple watch

Apple Pay предлага много високо ниво на сигурност на плащанията. Данните за картите не се съхраняват нито на мобилното устройство, нито на сървърите на Apple. Сигурността е осигурена от технология за токенизация на Mastercard. За всяка карта в ApplePay се определя уникален номер за устройството (Device Account Number). Той е криптиран и се съхранява в специален чип на мобилното устройство. Всяка транзакция се оторизира с единичен, уникален, динамичен код за сигурност. Потвърждаването на плащането става с лицево разпознаване или с пръстов отпечатък, което е много по-сигурно и удобно, отколкото с PIN код.

Банките мъдруват. Финтех компаниите лудуват!

Единствените, които поддържат Apple Pay от първия ден на пускането му в България, са две финтех компании – Revolut и Monese. Няколко месеца след това други финтех компании – Phyre и iCard също се присъединиха към тях. До момента само две банки, ПИБ и Уникредит, пуснаха ограничена поддръжка само за карти Mastercard. Всички останали български банки не поддържат Apple Pay и разчитат на собствени решения за мобилни разплащания. Те, най-често, са базирани на техни Android приложения или външни токени. По отношение на Apple Pay банките изобщо не бързат. Това дава възможност на по-гъвкавите финтех компании да ги изпреварят. И те го правят.

Curve e позволява да ползвате Apple Pay с всички карти 💳

От 28.01.2020 една финтех компания – Curve реши радикално проблема с всички карти Mastercard и VISA. Tе вече могат да се ползват с Apple Pay, без значение дали банката, която ги е издала, го поддръжа. При това може лесно и бързо да избирате с коя точно карта искате да платите. Може дори да промените картата, с която сте платили, след като сте направили плащането!

Как да започнете работа с Curve?

За да започнете работа с Curve е нужно да изпълните следните лесни стъпки:

1️⃣Инсталиране и регистрация

Инсталирате приложението Curve от Google Play или Apple AppStore. Ако го направите от http://bit.ly/Curve10 и използвате промо код NEDEV ще получите £5 бонус при регистрацията. След като инсталирате приложението ще ви поиска телефонен номер, име и адрес. Важно е да въведете всички данни точно и коректно. Обърнете внимание на детайлите. Важно е да въведете пощенския си код, тъй като той често се изисква и проверява при някои плащания онлайн. Възможно е по всяко време даден детайл от регистрацията да ви бъде поискан за потвърждаване на някоя транзакция.

2️⃣Поръчка на физическа карта

Физическата карта е задължителна, за да ползвате Curve. Виртуални карти изобщо не се предлагат. Препоръчвам ви, за начало, да поръчате безплатната карта Curve Blue. Ако установите, че имате нужда от платения план Curve Black, винаги може да го смените по-късно срещу €9.99 месечно. Картата Curve е красива, тъмно синя MasterCard, с изчистен дизайн и голямо лого на лицевата страна. Всички важни данни са изписани на обратната страна, което е чудесно от гледна точка на сигурност. Идва по пощата, на посочения адрес, за около десетина дни в красива черна опаковка. В моя случай пристигна за седмица от Франкфурт.

Curve Blue Card Apple Pay курве кърв карта

След като пристигне е нужно да я активирате в приложението. PIN кодът ѝ е предварително генериран. Може да го видите в приложението и да го смените на банкомат, което ви препоръчвам да направите.

3️⃣Добавете вашите карти в Curve

След това трябва да добавите вашите съществуващи банкови карти в Curve. Добавянето е лесен процес. Нужно е да въведете всички данни на банковата карта и да определите основната ѝ валута. Приложението само ще предложи валутата, в която е картата. За повечето българските карти това е лева, но е възможно и да е друга. Важно е да изберете правилната валута, тъй като ако зададете друга, превалутирането ще се извършва от банката издател, което рядко е изгодно.

Важна част от процеса по добавяне на карта в Curve е нейната верификация. Това се прави чрез транзакция на стойност £1, която незабавно ще ви бъде възстановена обратно. Верификацията става чрез специален код в транзакцията, който изглежда по следния начин: CVR*C-G2SN3T. Той ви е нужен, за да завършите верификацията на картата. Кодът се появява почти веднага, ако ползвате Revolut или онлайн банкиране, в което можете да следите транзакциите с картата си. Ако не е така, може да се наложи да изчакате следващото извлечение, за да видите кода за верификация.

Може да добавяте както физически така и виртуални карти. Аз си добавих и виртуалните карти на Monese и Revolut и работят идеално. Забавно е, че може да се плаща с физическата Curve карта, като зад нея стои виртуална карта.

Може да добавите всякакви банкови карти – лични или служебни, стига да са на ваше име. В момента в моята Curve карта са добавени 12 карти, като най-хубавото е, че всички те работят с Apple Pay. По всяко време може да избирате коя карта да стои зад вашата Curve карта. Най-хубавото е, че може да я смените до 14 дни, след като сте направили плащането!

Как да добавите Curve в Apple Wallet?

Добавянето на картата Curve в Apple Wallet е много лесен процес, който отнема по-малко от минута. Всичко, което трябва да направите е да натиснете бутона Add to Apple Wallet в приложението и да следвате инструкциите.

Подробни инструкции за целия процес на настройване и активиране на услугата има в статията „Как да настроим и ползваме Apple Pay в България?

Особености при ползване на Apple Pay с Curve

Веднага след регистрацията на Curve в Apple Wallet направих няколко плащания, като използвах Mastercard Premium на Пощенска банка, която не поддържа Apple Pay в България. Пробвах също и с Mastercard на ПИБ, която поддържа услугата. И с двете карти всичко работи отлично и безпроблемно. Интересна особеност, за мен, е как ще работи кешбека, ако има такъв на картите? Твърде рано е да дам категоричен отговор, тъй като трябва да изчакам месечното извлечение, но вече имам някои идеи какво да очаквам:

 1. Ако имате кешбек, който важи за всички плащания в България и чужбина, няма причина да не го получите и за вас всичко е наред. Такъв е случаят при мен и за двете карти.
 2. Ако имате специален кешбек (програма за лоялност) само при определени търговци, то вероятно няма да работи през Curve. При мен Mastercard Premium на Пощенска банка има допълнителен +1% кешбек на бензиностанции ЕКО, който едва ли ще сработи. Съдя за това по тази забавна нотификация, която показва, че според ПИБ, плащането е направено в търговски обект „OMV Оризово“ в Лондон, Великобритания 😉
Curve ApplePay Кърв карта курве

Със сигурност ще знам, когато излязат месечните извлечения, като ще споделя резултатите. Правя някои интересни експерименти, за които ще разкажа веднага щом съм убеден в резултатите. Планирам да направя подробно ревю на Curve, в което ще споделя впечатленията си извън Apple Pay, a също и някои полезни съвети, които могат да ви спестят пари и да направят живота ви по-лек и приятен.

Струва ли си да се ползва Curve?

Определено да! В случая нямам предвид само с Apple Pay, макар за мен, дори само удобството да плащаш с телефона да е достатъчно. Да носиш само една карта също не е за пренебрегване, както и възможността да променяш картата, от която е платено в рамките на 14 дни. С Curve е възможно да се теглят пари на банкомат от кредитна карта без да има солена такса и незабавна лихва за това. Възможно е и използването на кредитна карта на места, където се приемат само дебитни. Можете също и да следитите разходите, които правите по различни пера, като плащате с различни карти и с телефона си. Има и други удобства, които планирам да разгледам подробно.

Apple Pay Curve Bonus Promo code 5

И твоите банкови карти вече ще работят с Apple Pay с помощта на Curve! Безплатна карта Curve и £5 бонус може да получите от👉 http://bit.ly/Curve10 с промо код NEDEV и да ползвате Apple Pay с произволна банкова карта 💳

Говорете за финтех с приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с над 10,000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти.

Тъй като все по-често се появяват други финтех услуги, които не са свързани с Revolut, създадох нова група „Финтех в България„. Целта е в нея да се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги, а не само Revolut. Основните теми там ще се са свързани с Curve, Monese, TransferWise, Paysera и други финтех услуги, достъпни в България.

За по-малко от месец в нея вече има над 2,5000 души, което е прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Fintech Bulgaria финтех услуги в България курве кърв icard phyre A1 Wallet Apple Wallet

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дава Curve. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

26 коментара за “Apple Pay за всички банкови карти с Curve”

 1. Здравейте г-н Недев,
  От връзката, която сте дал свалих приложението, след това въведох Email, на който ми изпратиха линк (за валидация вероятно). На следващ етап въведох тел номер и вече няколко часа, след няколко опита, не получавам код за валидация. Обичайно ли е това забавяне и кога ще иска въвеждане на код VIVA1 за бонуса?

  1. Не е обичайно. Има някакъв проблем явно. Веднага идва SMS. Кога ще го поиска на по-късен етап на отделен екран за код. Ако се ползвали връзката би трябвало да е попълнен даже.

 2. Здравейте отново,
  След има няма 48 часа и няколко email-ла успях да се регистрирам и да поръчам картата.
  Добавих картата на Revolut, но немога да я валидирам. Идеи?

   1. Здравейте, всъщност стана! Добавих физическата Револют, като първа. Иказа се, че имало някакъв проблем с въвеждането на CVV кода на картата,а и аз съм бил доста настоятелен – 16 пъти за десетина минути :)). Но накрая всичко се получи. Сега чакам картата.
    Поздрави и успешен ден!!!

 3. Здравейте г-н Недев,

  излезна ли разпечатката от кредитната карта? Пощенска банка дава ли точки, ако ползвате тяхна кредитна карта през Curve?

  1. Да. Излезе и всичко е точно – начисляват точки при плащаният през Curve. Ако обаче се плаща на места, където се начисляват по-голям брой точки (примерно в ЕКО), то не се начисляват допълнителните точки, ако плащанията са през Curve.

   1. Благодаря за информацията.
    Значи все пак си заслужава, а като се пазарува от местата с повече точки си ползваш пластиката 🙂

 4. Здравейте аз също се регистрирах картите но също не ми изпраща код за валидация какъв може да е проблема

 5. здравейте някой имал ли е проблем да си валидира картата на банка дск в приложението не ми изпращат кот за вертификация на картата някой имал ли е такъв проблем

 6. Здравейте, необходима ли е заявка на физическа карта, за да мога да плащам през Apple Pay? За момента нямам такава, но добавената от ДСК дебитна карта стои със статус готова за разплащане. Въпреки това транзакциите се отказват всеки път.

 7. Здравейте г-н Недев,

  В сайта на Curve има допълнителна опция за 1% cashback(https://www.curve.com/features/cashback-rewards/)при пазаруване от определени магазини. Това не видях да е описано в статията ви или то не важи за България. Ако може да споделите повече инфорамция за тази опция ако вече имате такава. Има в документцията една такса от 5GBP за доставка на картата Curve Blue. Тази такса приложима ли е още или има някакво разминаване ? За точки/кешбек по каратата от съществуваща програма на Българската Банка ако се отнася само за транзакции в България приложимо ли е тук или всички транзакции ще се считат за такива от чужбина незвисимо на какъв терминал се правят ? Тегленията на Банкомат също ли се считат за транзакции на ПОС и няма да се начислява такса за теглене и лихва ако зад Curve карата стой Кредитна карта при тегленето ? Ще има ли превалутиране на всяка транзакция от BGN към GBP или зависи от това как е настроен акаунта ? Благодаря.

 8. Как се получава бонуса от 5 паунда? На мен ми изписа, че ще изтече след 7 дена, а реално ще получа картата след 10.

  1. Ако виждате детайлите на картата и тя е активна, може да я включите в Apple Pay и да платите от там. Ако не пишете на съпорта, за да им обясните ситуацията.

 9. Здравейте,
  виждам че в статията давате пример с карта на ПИБ. Опитвам се да добавя карта на същата банка, но приложението ми отказва, не я разпознава. Какъв може да е проблемът?
  Същата тази карта е добавена в телефона и си разплащам брез проблем с нея.

 10. Здравейте, Г-н Недев,
  отново ви поздравявам за добрия сайт с полезни идеи и чувство за хумор!
  Бих искал да попитам имате ли блокирани транзакции през CURVE от кр.карта на Пощенска банка. Аз лично ползвам тази комбинация с ГугълПей и останах доволен от резултатите в началото, но напоследък транзакциите ми са неуспешни. От CURVE твърдят, че отказът идва от Издателя на картата, а там има наличност. Мисълта ми е дали е възможно Пощенска да ги отказват умишлено или неволно по някакви причини като появата на тяхното приложение One Wallet или прекалена активност инициирана от CURVE (всяка една транзакция на практика), засечена от техен Риск-енджин. С Револют и Виртуална ДСК всичко върви гладко, но Пощенска отказват и Go-back in time заявките ми.
  Предполагам, че не съм единствен и обратната връзка ще е полезна и на други.
  Поздрави,
  Георги

  1. На мен също ми се случи преди около месец. Блокирали били транзакциите към Curve „от съображения за сигурност“. Обадете се на Пощенска банка и им кажете да махнат тази блокировка и всичко ще е наред.

 11. Благодаря за обратната връзка! Писах мейл на съпорта и очаквам да го разгледат. Писах и за проблемите с тяхното приложение, тъй като и с него не вървят нещата при мен. Дано се съобразят за следващата версия …

 12. Здравейте,
  Най-накрая успях да се регистрирам в Curve с Вашия промо код. Два месеца писах имейли на супорта, защото при първата регистрация се е получил бъг, както ми обясниха в последствие. Накрая ми изтриха профила, както аз изках в многото имейли и се регистрирах наново успешно. Вече предлагат виртуална мастер карта, докато пристигне физическата, която автоматично ти я пращат. Вкарах няколко карти в curve и виртуалната мастеркард на curve в Gpay и направих първо една онлайн покупка, след това дойде бонусът от 5 паунда. В кауфланд ми отказа плащането с телефона, защото терминала е на Уникредит, обаче в Лидъл и Пратикер мина успешно с Vivid карта и съответно с карта на Райфайзен. Бяха ми начислени и бонус точки, които се прибавиха към петте паунда и стоят в Curve cash. Въпросът ми е как да ги похарча? Или трябва да изчакам физическата карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *