Новини

С Apple Pay теглим пари от безконтактни банкомати и без карта

Все повече банки започват да инсталират банкомати, позволяващи безконтактно теглене на пари. На такива безконтактни банкомати може да изтеглите пари в брой само с мобилния телефон или с часовника си, без да носите карта. Това удобство вече е налично и в България чрез Apple Pay и Revolut.

Каква е ползата от безконтактни банкомати?

Ползите са основно две – сигурност и удобство. И двете са добре дошли за всички потребители.

Удобство – теглите пари без карта

Apple Pay е голямо удобство, което позволява да плащате без да се налага да носите портфейл пълен с пари и карти. Вече е възможно да го направите само с мобилен телефон или с Apple Watch. Това е страхотно, ако искате да си купите кафе и вода след като сте потичали в парка. Разбира се, ако има POS терминал. Това не винаги е така, на количката за пуканки, например. За там ви трябва кеш.

Доскоро, при необходимост от пари в брой, важно беше да носите поне карта. С новите безконтактни банкомати това вече не е така. Tе се появяват на все повече места и от все повече банки. За да теглите без карта, в момента, трябва да използвате Apple Pay. Той се поддържа от Revolut и Monese, но е достъпен само за потребителите на Apple, използващи iPhone и Apple Watch.

Очакваме официалното пускане и на Google Pay в България, за да стане това удобство достъпно и за потребителите на Android. Вече има знаци, че това може да случи скоро. Друга възможност за теглене без карта е, ако използвате часовници Garmin, които работят с картите на Revolut и ПИБ.

Удобство – не драска картата

Пъхането на картите в банкомата води до дребни надрасквания, които при честа и продължителна употреба стават все по-видими. За обикновените пластмасови карти това може и да не е голям проблем. За луксозната анодирана повърхност на металните карти Revolut, това определено би развалило удоволствието на гордите им собственици. С безконтактните банкомати този проблем отпада напълно.

Сигурност – не може да се скимира картата

Едно от най-големите предимства на новите безконтактни банкомати е, че не е възможно да ви скимират картата. Скимирането е процес, при който в отвора на банкомата престъпниците монтират четец, който изчита всички данни на картата от магнитната лента, която е най-незащитеното място на съвременните карти. По този начин се копират всички важни данни на картата и могат да се използват за плащания в интернет или теглене от банкомат с клонирана пластика (фалшиво копие). При картите Revolut този проблем не съществува, тъй като има опция за забрана на магнитната лента, която препоръчвам да държите винаги включена.

С въвеждането на задължителна 3DS верификация от 15.09.2019 за всички интернет търговци на територията на ЕС, рискът от използване на данните от скимирана карта в интернет намалява, но не изчезва напълно. Все пак те могат да бъдат използвани в азиатски и американски сайтове. Остава си и рискът от клониране на пластиката и теглене от банкомат.

Сигурност – няма риск от задържане и забравяне на картата

Почти всички банкомати предупреждават да си вземете картата, след като приключите. Някои издават и доста силен звуков сигнал, което съвсем не изключва възможността да я забравите. При новите безконтактни банкомати този риск е премахнат напълно. Тъй като картата, телефонът или часовникът е нужно само да докоснат безконтактната площадка на банкомата и след това всички операции продължават без нея.

Сериозен проблем може да бъде задържането на картата от банкомата. Може дълго време да нямате достъп до парите си, особено ако това се случи в почивен ден или извън работното време на банката. Банките имат много различни правила за връщане на задържани карти, но в общия случай това отнема няколко дни. Банкоматът ще задържи картата след 3 грешно въведени PIN-кода, но е възможно това да се случи и без причина, при повреда на самия банкомат. При безконтактните банкомати този риск не съществува.

Как работят новите безконтактни банкомати?

Също както обикновените, но не е нужно да вкарвате картата в банкомата. Достатъчно е само да докоснете с картата, телефона или часовника безконтактната площадка на банкомата. След това може да ги приберете, а всички операции продължават по обичайния начин. Ето едно видео, което показва как става това с карта:

С телефона или часовника, просто активирате плащане с Apple Pay и го доближавате до безконтактната площадка на банкомата.

Пробвах теглене с телефона на безконтактен банкомат на ПИБ, като всичко мина много добре. Хубавото е, че не ми взе и никаква допълнителна такса, което напоследък е често срещана практика сред банките, когато използвате карта на друга банка.

Особености на тегленето с Apple Pay от банкомат

Има някои интересни особености при тегленето с ApplePay от безконтактни банкомати, които е добре да знаете.

При теглене винаги иска PIN код

За разлика от плащанията с Apple Pay, които не изискват PIN-код без значение от сумата, при теглене от банкомат, ще ви поиска PIN код.

Тегленето от банкомат (АТМ) за картата трябва да е разрешено

Тегленето от банкомат за картата, която ползвате в Apple Pay, трябва да е разрешено. Тъй като по принцип не тегля от банкомат, при мен беше забранено за металната ми карта Revolut и първата транзакция беше отказана. След като го разреших – всичко мина нормално.

Тези особености означават, че за да може да теглите от безконтактни банкомати с Apple Pay, трябва да сте регистрирали вашата физическа карта! Виртуалните карти не позволяват теглене от банкомат и нямат ПИН код. Разбира се, Apple Pay позволява да регистрирате няколко карти, просто се уверете, че сте избрали правилната.

Къде има безконтактни банкомати?

Все още на твърде малко места. Основно в големите градове на места, посещавани от много хора. Хубавото е, че банки като Уникредит, ДСК и ПИБ постоянно разширяват мрежата си с нови такива устройства. Надявам се, че скоро всички банкомати ще са безконтактни и с възможност за внасяне на пари, каквито са новите банкомати на ПИБ.

Над 6 милиона потребители използват Revolut

Revolut вече има над 6 милиона потребители, които се увеличават ежедневно. Те използват своята Revolut карта за лесно управление на личните си финанси чрез функции като незабавни уведомления за разходи, управление на бюджет, спестяване, персонализирани настройки за сигурност и изпращане на пари на приятели и семейство по целия свят – мигновено и без такси. Има и възможност да инвестирате в акции на някои от най-големите компании без комисионна.

Revolut е банкиране от ново поколение, което е достъпно още днес! Ако все още не сте сред над 6-те милиона потребителя и нямате карта Revolut, може да я заявите безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?

Споделете с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 3500 потребителя от България. Ако използвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които биха оценили предимствата, които предлага Apple Pay и Revolut 👍

Последна промяна на 29.08.2019 17:36

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

  • Не ми стана ясно защо това: "Очакваме официалното пускане и на Google Pay в България, за да стане това удобство достъпно и за потребителите на Android. Вече има знаци, че това може да случи скоро."

    Какво общо има пускане на GPay в България с приемането на безконтактна карта от ATM? Преди седмица теглих пари с GPay от андроид телефон, така че може би не е зле да коригирате в статията.

    • Става въпрос за възможността да се тегли от безконтактен АТМ без картата само с телефона. В момента това става само с iPhone.

      • Ако прочетеш коментара на който отговаряш, щеше да видиш. Преди 2 седмици изтеглих пари на ATM на ПИБ само с Android телефон през карта регистрирана е Google Pay. Tака, че твърдението ти, че това става само с iPhone не е вярно. Поздрави.

  • Здравейте, за теглене от безконтактни АТМ устройства в Бургас с карта revolut мога да кажа, че всичко е ОК. Не така стои обаче при теглене с Iphone,картата не може да бъде разпозната от банкомата.Вероятно става въпрос за някаква допълнителна настройка на банкоматите и в бъдеще този проблем ще бъде решен.

  • GPay не работи ОФИЦИАЛНО в България. Това значи, че някой банкомат или пост терминал може да ти откаже транзакция. Значи още, че ако по някакви причини парите не стигнат до теб или търговеца, няма да си ги получиш обратно и гък не можеш да им кажеш защото, тази услуга не работи ОФИЦИАЛНО тук. Приложението го няма в Google Play и щом го ползваш в България си го изтеглил от сайт без гаранция за тава, че не е променено с някаква цел. Така, че Емиле острия ти тон в случая е неуместен.

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

Rendity – инвестиции в имоти в Австрия и Германия

Rendity е платформа, която позволява да инвестирате в кредити за имоти в Австрия и Германия.… чети нататък

26.07.2022

xChange Boost мнение, впечатления и какви са рисковете.

В тази статия споделям моето мнение за Boost - новата финансова услуга на xChange.bg, обещаваща… чети нататък

30.06.2022

2% кешбек в Lendermarket за нови инвеститори🤑

2% кешбек бонус предлага P2P платформата Lendermarket за нови инвеститори до 07.06.2022, при регистрация от… чети нататък

19.05.2022

MyFin – безплатно мобилно банкиране от ПИБ с 10 лева бонус 💸

MyFin е безплатен мобилен портфейл от Fibank, който предлага всичко необходимо за банкиране в България… чети нататък

01.05.2022

MyFin – мнение, предимства и недостатъци на мобилния портфейл

MyFin е безплатен мобилен портфейл, който предлага сметка с български IBAN, виртуални и физически карти… чети нататък

14.04.2022

2% кешбек за инвеститорите в Lendermarket и 1% за новите🤑

2% кешбек бонус предлага P2P платформата Lendermarket на своите инвеститори до 30.04.2022 г. Бонусът се… чети нататък

14.04.2022