Ревюта

xChange Boost мнение, впечатления и какви са рисковете.

В тази статия споделям моето мнение за Boost – новата финансова услуга на xChange.bg, обещаваща фиксирана доходност от 6 до 8% годишно. Опитах се, до колкото е възможно, да разбера кой и какво точно стои за услугата, от къде идва доходността и най-важното с цената на какви рискове. Вижте първите ми впечатления и мнението ми за Boost на xChange.bg.

Какво е Boost и какво предлага?

Boost е нова финансова услуга, разработена и предлагана в България от xChange.bg. Boost се базира на DeFi, но е лесна и достъпна и за хората, които не са запознати с криптовалутите и децентрализираните финанси (DeFi). xChange Boost обещава фиксирана доходност между 6 и 8% годишно, според размера на инвестираната сума:

  • до 15,000 лева – 6% годишно
  • от 15,000 до 50-000 лева – 7% годишно
  • от 50,000 до 200,000 лева – 8% годишно

Минималната сума, която може да се инвестира в Boost е само 100 лева, а максималната 200,000 лева. Прави впечатление, че доходността се увеличава с размера на инвестираната сума. Това показва, че xChange.bg имат желание да привличат по-големи суми от инвеститорите. В момента в Boost може да се инвестира само в български лева. В плановете на компанията са да предложи възможност за инвестиране и в USD, EUR и крипто валути – биткоин (BTC) и етер (ETH).

Boost е замислен като лесна за ползване финансова услуга за хора без опит. Според мен, това е най-голямото ѝ предимство, но и най-големият ѝ недостатък. Boost много прилича на депозит, поради което някои хора може да приемат, че е точно това. Да, ама не! Boost не е депозит! Това е инвестиция. И то не особено прозрачна инвестиция. С всички произтичащи от това рискове, които повечето хора, към които е насочена вероятно изобщо не осъзнават.

Нито доходността, нито внесената сума са гарантирани по някакъв начин. xChange.bg са го казали много ясно в общите условия и в описанието на продукта. Прочетете ги внимателно, за да не съжалявате някой ден! Може да ги намерите на сайта на xChange.bg.

За запознатите с P2P платформите, ще кажа, че Boost много прилича на IuvoSAVE и Bondora Go&Grow. За разлика от тях, обаче, при Boost няма никаква прозрачност в какво точно се влагат парите ви, както и данни за представянето на активите, в които са инвестирани. Единственото ясно в момента е, че средствата се държат в USDC и USDT.

Boost – основни характеристики

Основните характеристики на този инвестиционен продукт са много прости и всеки, който някога е правил банков депозит ще ги разбере лесно. Ето накратко какво предлага xChange Boost:

  • Инвестиция в български лева (не точно!)
  • Фиксирана доходност от 6 до 8% годишно
  • Лесни и удобни начини за депозиране на пари
  • Внасяне и теглене по всяко време без загуба на натрупаната доходност
  • Няма такси, освен за превод при теглене

На пръв поглед, предложението звучи много добре, но както при повечето инвестиции дяволът е в детайлите. Всичко изглежда просто и ясно, но не е точно така. Затова ще разгледам подробно детайлите, които според мен са важни. Ще започна с валутата на инвестицията, която хем е български лев, хем не е точно това.

Какво е xBGN, за какво служи и какво стои зад него?

Ако не сте чували за xBGN, не се притеснявайте. Не е ваша грешката. Преди появата на Boost никой не беше чувал за това. Сега вече са чували основно група крипто ентусиасти и ползващите услугата Boost. Според моето разбиране, xBGN е нещо като виртуална валута, базирана на българския лев. За хората, запознати с крипто терминологията, с известни уговорки xBGN може да се приеме за стейбълкоин на лева. Макар и това да не е точно. Според компанията xBGN не е стейбълкоин, а нещо друго. Ето какво точно:

xBGN не е стейбълкойн и не бива да бъде представян като такъв. В общите условия на Boost услугата и на съответната лендинг страница сме посочили, че xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други).

Какво е стейбълкоин?

За онези, които не знаят, стейбълкоини са крипто токени, чиято цел е да са пълен клонинг на някоя общоприета валута. В крипто света традиционните валути са наричани още фиатни валути (fiat). Идеята е, че тези крипто токени са стабилни – т.е. следват точно валутата, която са проектирани да представляват в крипто света. Такава е идеята. Всъщност, обаче, както се видя при някои кризи, те не са толкова стабилни, колкото внушава името им.

Вероятно сте чували за най-известните стейбълкоини на щатския долар (USD) – световната резервна валута, която по ирония на съдбата е основната валута, в която се измерва всичко и в света на криптото. Най-известните стейбълкоини на щатския долар са USDT на Tether, USDC на Circle, BUSD на Binance, който всъщност е PAX.

Напоследък много известен стана и стейбълкоинът TerraUSD (UST), който се оказа не толкова стабилен и вече практически няма стойност след колапса на LUNA. Много хора, които бяха решили да се възползват от високата 15-19% доходност, която предлагаше UST разбраха, че има разлика между USD и UST. За някои тях това беше скъп урок, че освен възвръщаемостта, която обещава дадена инвестиция (Return On Capital) е важно да може да се получи обратно и инвестираната сума (Return Of Capital).

Интересен въпрос е дали и каква част от инвестираните в Boost средства са били в UST по времето на колапса на LUNA? От компанията ми отговориха, че такива не е имало.

Какво стои зад xBGN?

Зад xBGN стои единствено обещанието на платформата xChange.bg или по-точно на фирмата „ГЛОБАЛ ЕКСЧЕЙНДЖ“ ООД, че зад 1 xBGN стои точно 1 BGN и по всяко време тя ще ги обменя 1:1. Това обещание не е подплатено с никакви конкретни гаранции и числа. Колко надеждно е то и дали да му се довери всеки сам решава.

Не ме разбирайте погрешно! В никакъв случай не казвам, че целта на xBGN е някаква измама. Нямам абсолютно никаква причина да смятам, че хората, стоящи зад xChange.bg не са коректни. Напротив! Компанията работи вече 5 години като обменно бюро за крипто валути и оплаквания не съм чувал. В случая, обаче, говорим за много различна дейност, която практически предствалява доверително управление, обещаващо фиксирана доходност. Важно е да не забравяме, че макар да е фиксирана тя не е гарантирана, а очаквана. Като при всяка друга инвестиция.

Имайте предвид, че за разлика от други стейбълкоини, xBGN няма стойност никъде другаде, освен в xChange.bg. Практически той няма никаква стойност извън платформата, а и не съществува начин да бъде изваден от нея. Съществува виртуално само и единствено в платформата. По ирония това е централизирана платформа, предлагаща да печелите от децентрализирани финанси – DeFi. Ако някой ден, по някаква причина xChange.bg не е в състояние да изпълнят ангажимента си да изплащат 1 xBGN за 1 лев, то реално може да изгубите част или цялата вложена сума в лева. Не казвам, че е вероятно да стане така, но изобщо не е невъзможно. Това е риск, който всеки трябва да осъзнава, за да прецени дали иска да поеме.

Защо изобщо е нужен xBGN?

Защо не се работи директно в лева, а в xBGN? Целта е, за да се заобиколят законовите ограничения, че не може да се дава лихва върху вложени средства, тъй като това реално представлява събиране на депозити. Това е дейност, която е изрично забранена, освен ако нямате банков лиценз, какъвто компанията, стояща зад Boost няма. В случая инвеститорите купуват виртуална валута (xBGN) със своите левове. Така юридически вече не притежават левове, а тази виртуална валута. А компанията, създала тази виртуална валута има ангажимент да я купува обрано на цена от 1 лев за 1 xBGN.

Всъщност този ангажимент за фиксиран курс 1:1 на xBGN към BGN се възприема имплицитно, но реално никъде не е написан и уреден! В общите условия на Boost съществува само ангажимент за обмен на предоставените парични средства във виртуална валута, но никъде не е посочено по какъв курс става това. Не е ясно по какъв курс и с какви такси става обмена на левове в USDT/USDC и обратно.

Ето извадка от общите условия на Boost

Подчертал съм нещата, които считам за важни, но препоръчвам на всеки да прочете изцяло общите условия внимателно и критично. За предпочитане няколко пъти, ако инвестира по-голяма сума:

При предоставяне на фиатна валута Компанията има задължението да обмени равностойността на паричните средства във виртуална валута, избрана от Клиента. В качеството си на лицензирано дружество за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, Компанията има право по своя преценка да изиска възнаграждение от Клиента. В този случай се прилагат и Условията за ползване на платформата.

Левовата равностойност на крипто-активите служи единствено за общоразбираем и лесен способ за илюстриране за Клиента каква награда под формата на процентен прираст може да бъде очаквана от Продукта. Компанията не съхранява парични средства в български лев или друга призната валута без златно покритие.

В случай, че Клиентът не притежава крипто-активи, с които да започне да използва Продукта, Компанията може да предложи допълнителна услуга за обмяна на паричните средства. Услугата за обмяна не е условие за използване на Продукта и не се предоставя от Компанията, а от лицензирано дружество за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие – „Глобал Ексчейндж“ ООД. Предвид това, за Клиента биха могли да възникнат парични задължения (такси, комисиони за платежни методи, разходи към трети лица и др.) към „Глобал Ексчейндж“ ООД за услугата по обмяна.

Колкото и пъти внимателно да четох никъде не открих ангажимент, че компанията има ангажимент да обменя 1 xBGN за 1 лев. Така, че това, че ние имплицитно приемаме, че съществува такъв ангажимент, но реално той не е регламентиран юридически. За мен, това е сериозен пропуск, който се надявам да бъде отстранен максимално бързо.

Според компанията: „тъй като xBGN е единица баланс, а не токен, няма как да бъде посочен такъв ангажимент„. За мен, това не е съвсем така, тъй като никъде не откривам ясен ангажимент да получа реални левове (BGN) срещу xBGN.

В Boost лихвата се нарича награда

Това отново е направено, за да се заобиколят законовите ограничения, че не може да се дава лихва върху вложени средства, тъй като това реално представлява събиране на депозити. Затова се получава „процентен прираст“, който е „награда“ за инвеститорите. Тази награда е във виртуална валута – в случая xBGN.

Прави добро впечатление, че екипът сериозно се е постарал да намали регулаторния риск, но всеки трябва да е наясно, че реално той не може да бъде напълно премахнат. Формално инвеститорите получават процентен прираст като награда във виртуални валути, но фактически за всички е очевидно, че става дума за процент доходност в лева. Въпрос на желание на регулаторите е да се опитат да го докажат. Ако това се случи, ще създаде сериозен проблем за платформата, а вероятно и за инвеститорите.

Компанията предлагаща Boost е „Булекспрес Лимитед“ ЕООД. Тя е различна от тази, която предлага услуги по обмен на крипто валути в xChange.bg – „Глобал Ексчейндж“ ООД. Официалната информация е, че това се прави, за да може лесно да се одитира, че средствата инвеститорите не се използват за нищо друго, освен за yield farming. Това е хубава идея, но според мен, една от причините за отделянето в друга компания е и намаляването на ефекта от проявата на регулаторен риск по отношение на Boost, върху съществуващия бизнес на „Глобал Ексчейндж“ ООД по обмен на крипто валути.

Много или малко са 6 до 8% доходност?

За някои може да са много, за други малко. Според мен, доходността е съвсем прилична, но това всъщност не е правилният въпрос. Много по-важно е от какво идва доходността и с цената на какви рискове. При инвестициите има нещо, което съм решил да наричам парадокс на доходността и риска. Състои се в следното: Високата доходност винаги е свързана с висок риск, но ниската доходност не означава автоматично нисък риск.

Тъй като Boost обещава фиксирана доходност, важно е каква е реалната доходност от yield farming. Важно е какъв процент от средствата са инвестирани. Важно е има ли някакви буфери, които да компенсират при спад на реалната доходност, за да се запази обещаната. Важно е от какви точно стейбълкоини идва реалната доходност и какъв е делът на всеки стейбълкоин в общия инвестиран портфейл. Важно е какви точно протоколи и кои платформи се използват. Все важни за мен въпроси, на които липсват отговори. Единственото, което успях да разбера е, че в момента средствата се държат само в USDT и USDC, което според мен е добре.

Ако не се използват рискови протоколи, платформи и стейбълкоини, то доходността би била средно 9-11%. Това дава достатъчна печалба от около 2-3%, която да остава за компанията. Какво прави тя с тази печалба не е ясно. Макар да са заявени планове за „гаранционен фонд„, не е ясно какъв дял от доходността ще се отделя за него. Не знаем и къде и как ще се съхранява. Дали ще служи за компенсиране при евентуален спад на доходността или ще бъде само ликвиден буфер, който да служи за изпълняване на обичайния обем тегления.

Този „резервен фонд“ е хубаво намерение, чиято реализация и важни детайли очаквам с нетърпение. До тогава си остава само маркетингово обещание, в което според мен думата „гаранция“ не би трябвало да изобщо съществува. Също както и P2P платформите не би трябвало да използват термина „гаранция за обратно изкупуване„, защото това е просто договорен ангажимент, който те изпълняват докато са в състояние да го правят.

Boost залага на простота и удобство

Най-силната страна на Boost е лекотата, с която се ползва. Дори от хората, които са чували за крипто само в централните новини на националните ни телевизии, към които основно е насочен, според мен. Процесът на регистрация в xChange.bg е лесен и безпроблемен. Ако вече имате регистрация, не е нужно да правите нищо друго, за да започнете да използвате Boost.

Приложението работи добре (поне на iPhone) и като цяло е много лесно за ползване. Интерфейсът е разбираем, макар и малко претрупан с маркетингови послания. Лично на мен ми идва малко като игра, а не като на приложение за инвестиции, но аз определено не съм от целевата аудитория на услугата. Така че едва ли мнението ми точно по този въпрос има голяма стойност.

Boost предлага разнообразни платежни методи

Друга силна страна на Boost е разнообразието на платежни методи, които може да ползвате, за да инвестирате. Освен традиционния банков превод, може да ползвате също и A1 Wallet, Pay by Vivacom (Phyre) и Settle, които нямат такси при депозиране. Изненадан бях от липсата на Paysera в този списък, но като знам как бягат от всичко свързано с крипто, не бих се учудил, ако те са отказали. Оказа се, че от xChange.bg изобщо не са обмисляли партньорство с тях, тъй като Paysera са много далеч от crypto-friendly компания.

За ползващите основно кеш се поддържат също и CashТerminal и EasyPay, но те имат солени такси. Ако решите да депозирате 1000 лева чрез CashTerminal ще получите 990 лева, а ако внасяте прези EasyPay ще получите само 965 лева. Това са съответно 1% и 3.5% такси. Определено не е приемливо, според мен.

Ако искате да внасяте кеш, най-добре е да го направите през MyFin. Taka депозитът на кеш ще ви излезе напълно безплатно. Процесът на внасяне на кеш с MyFine на банкомат на ПИБ е описан в тази статия, а след като внесете просто правите банков превод от MyFin към xChange.bg. Ако още нямате MyFin може да получите и 10 лева бонус, ако се регистрирате с код ST00N2WT, както е описано в статията „MyFin – безплатно мобилно банкиране от ПИБ с 10 лева бонус 💸„.

В какво се инвестират средствата ви в Boost?

Според мен, това е най-важният въпрос, на който за съжаление не получих ясен и конкретен отговор. Официалният отговор е стейбълкоини, от които се получава доходност. Много важно е, обаче, които точно са тези стейбълкоини. Както и какъв дял има всеки стейбълкоин в общата инвестирана сума в Boost, която също не знаем каква е.

Няма как знаем дали е имало инвестиции в UST, например и какъв е бил техния дял по време на колапса на този стейбълкоин. Няма как да знаем и дали има инвестиции в MIM и какъв е техния дял. Изглежда, че поне през март 2022 такива е имало, ако съдим по това, което споделя представител на xChange.bg в коментарите на една дискусия в групата „Клуб на инвеститора“, която може да видите тук.

Разбира се, възможно е това е да само пример. Възможно е, също, екипът да е ликвидирал инвестициите в UST преди колапса, но предвид липсата на прозрачност, може само да гадаем. Все пак, зададох този въпрос на екипа на xChange Boost и получих ясен и конкретен отговор:

Сумите се държат само в стейбълкойни, като предвид случващото се, това са USDC и малко USDT. Никога не сме имали експозиция към UST, имали сме към MIM, но към момента всякакви алгоритмични стейбълкойни са обменени.

Ще е чудесно, ако това е видимо и ясно във всеки момент за инвеститорите, без да се налага да питат. Липсата на прозрачност е един от най-големите недостатъци на Boost.

Рискът е ваш, печалбата обща

Проблем в този вид инвестиции е, че обещавайки фиксирана доходност, екипът има стимул да прави рискови инвестиции. Все пак това е бизнес и неговата цел е печалба. В това няма нищо лошо. Лошото е, че рискът е за сметка на инвеститорите.

За да реализира печалба платформата е нужно доходността от инвестираните средства да е над плащаната доходност – т.е. над 8%. Ако отчетем и транзакционните разходи и валутния риск от обмена на левовете в долари, то имаме още около 1% разходи. За да реализира печалба, платформата, инвестираните средства следва да генерират над 9% доходност. Това съвсем не е много в света на DeFi, но пък и рискът, с който се постига доходността съвсем не е малък.

Горният екран е от случаен сайт, но се вижда, че точно преди колапса си UST и Luna са сред предпочитаните за високодоходен DeFi yield farming с доходност от над 15%. Изобщо не твърдя, че Boost е имало инвестирани средства в UST. От компанията официално ми отговориха, че не е имало. В случая, UST е просто конкретен пример на принципен проблем. И той е, че при доверителното управление, за да реализира печалба, мениджърът на средствата има стимул да поема по-голям риск, който реално е за сметка на инвеститорите.

Разбира се, напълно възможно е, екипът зад Boost да не се поддава на изкушенията и да прави консервативни (за DeFi) инвестиции с 10-12% доходност, при което би реализирал 2-3% печалба. Би било чудесно, ако това е така, но няма как да го знаем. Затова е нужна много повече прозразност. В момента такава просто не съществува. Много се надявам, това скоро да се промени.

До колко може да се разчита на обещаната в Boost доходност от 6 до 8%?

От компанията твърдят, че те носят риска реалната доходност да е по-малка от обещаните 6-8%. Ето какво ми отговориха:

Ако случайно yield-овете падат, ние преценяваме дали да поемем временно загуба и риска от плаващите печалби и какво да правим с фиксираните награди. Клиентът на Boost не е засегнат от тази стратегия, освен ако не намалим процентите, но това никога няма да се случи ретроспективно. Aко дългосрочно има голяма промяна в доходността, бихме помислили за намаляване на процентите на отделните планове, но това не би се случило никога със задна дата.

В този смисъл, аз приемам, че доходността е фиксирана на 6, 7 или 8%, според инвестираната сума и ако има промени те ще бъдат обявени предварително. Много бих искал да видя какви резерви за компенсиране на краткосрочни колебания в доходността и какви ликвидни буфери има, но в момента няма такава информация. Хубавото е, че са обявили планове да повишат прозрачността. Надявам се, скоро да ги видим реализирани.

Екипът стоящ зад Boost

При отсъствието на прозрачност, най-важното нещо е екипът стоящ зад Boost, тъй като от него зависи да минимизира риска. Собствениците на xChange.bg са двама – Никифор Илиев и Герасим Герасимов (не е актьорът Геро ;). На мен тези хора не са ми познати и не мога да дам каквото и да било мнение за тяхната компетентност в света на крипто, DeFi и инвестициите по принцип.

Платформата xChange.bg работи от 5 години, което е добър знак, но според мен, тя представлява обменно бюро за крипто валути. Тази дейност няма нищо общо с инвестициите и управлението на активи, както и с DeFi yield farming. Така, че няма как да приема това за опит. Хубавото е, че все пак има човек с такъв опит.

Фондът Finexify

За щастие, заравяйки се по-дълбоко, стигнах до име, което мие познато – Валентин Михов. Той е с добра репутация в крипто света, има сериозна техническа компетентност и лично на мен подходът, който прилага ми харесва. Валентин Михов и Герасим Герасимов са основатели на инвестиционния фонд Finexify.com, който се занимава точно с DeFi yield framing от февруари на 2021. Точно година преди старта на Boost. Макар историята на фонда да е твърде кратка, за да си правим изводи, той е постигнал наистина добри резултати. Доходността на фонда в стейбълкоини от създаването му е впечатляващите 81%. За мен обаче, много по-важно е, че за последните 2 месеца (април и май 2022) е под -1%. Предвид последните събития в криптосвета, това наситина е много добро постижение. За съжаление, макар да е вече края на юли, резултатите за юни, все още не са обявени.

Фондът Finexify управлява активи за $5.5 милиона, което не е малко, но не е и много, предвид заявената цел от $100М. Изглежда ми много логично, средствата инвестирани в Boost да се влагат директно във фонда, но от екипа на Boost казаха, че това не се прави, тъй като фондът поема по-голям риск.

Валентин Михов е консултант на Boost

Хубавато е, че от Boost официално потвърдиха участието на Валентин Михов като консултант. Това, че е консултант е чудесно, но за мен не беше ясно кой в крайна сметка взема решенията свързани с инвестициите в портфейла и най-вече с управлението на риска. И какъв опит и компетентност има този човек, за да го прави за дребни инвеститори без опит. Зададох този въпрос и получих конкретен отговор от екипа на Boost:

Валентин Михов е човекът, който взема решенията, свързани с инвестициите, които след това се прилагат от екипа на Булекспрес Лимитед.

За мен е много важно участието на Валентин Михов и на техническо ниво за анализ на протоколите и платформите, в които ще се инвестират парите на инвеститорите. Това е изключително важна дейност, в която той има наистина сериозен опит. Не знам, обаче, дали има опит в управлението на активи и инвестиционния риск, както и кой се занимава с тази дейност в Boost. Тя не е по-малко важна. Това е ключов въпрос, който остава без отговор.

Препоръчвам да гледате лекцията на Валентин Михов по темата Yield Farming от април 2022, в нея ще откриете интересни неща, както и ще усетите цялостния му подход. Лично на мен, той много ми допада. Във видеото ще чуете и мнението му за UST и Luna съвсем малко преди колапса им.

Лично за мен, участието на Валентин Михов е една от най-силните страни на Boost. Именно той взема крайното решение в какво, кога и колко точно да се инвестира. Затова е важно да се знае какъв е неговия подход за инвестиране, който на мен лично много ми допада и бих определил като консервативен за крипо света. Затова за мен беше много интересно

Мнението на Валентин Михов за случващото се в крипто света

Това мнение, според мен, е много важно за инвеститорите в Boost. Зтова му зададох въпроса: Как вижда бъдещето на DeFi и криптото? Кои проекти счита за най-перспективни и от кои предпочита да стои далеч? Той беше любезен да отговори детайлно и конкретно:

Това, което видяхме последните няколко седмици, е най-рязкото спадане на цените на крипто пазарите, ставало някога. Интерерсното е, че DeFi системите работиха безотказно по време на тези изключително трудни пазари. Всички децентрализирани кредити бяха ликвидирани или обслужени успешно. Борсите също работиха безотказно.

Това, което се “счупи”, бяха централизирани институции, които предоставят финансови услуги без прозрачност и надзор. Това, което най-вероятно ще видим в следващите месеци, са много разследвания и регулации за подобни институции.

Силно се надявам инвеститорите да оценят прозрачността на DeFi и да разчитат повече на него от колкото на централизирани институции. От тази гледна точка аз съм bullish към DeFi протоколите, които работиха безотказно и обработиха милиарди долари ликвидност: Curve, Aave, MakerDAO, Uniswap. И, разбира се, инфраструктурата върху която стъпват всички те: Ethereum. От друга страна съм скептичен към централизирани играчи като Celsius. Имаме нужда от повече прозрачност при тях и се надявам да я видим чрез правилни регулации.

Искам да отбележа, че мнението му за Celsius напълно съвпада с моето. Аз също винаги съм бил скептичен и не съм ползвал платформи като Celsius и BlockFi, което се оказа добро решение. Напълно споделям и мнението за повече прозрачност, като се надявам да я видим скоро и в Boost.

Моите впечатления от Boost

Услугата Boost съществува едва от няколко месеца. От толкова са и моите впечатления от нея. Реших да я пробвам още от първите дни на старта ѝ, защото ми изглеждаше интересно предложение. Пробвах я със символична сума. Времето, в което съм я използвал е крайно недостатъчно, за да си правя някакви сериозни изводи.

Мога да кажа само, че първите ми впечатления са добри. С Boost се работи много лесно. Депозитите и тегленията също са елементарни. Всъщност няма какво друго да правите, освен да гледате как парите ви нарастват час по час.

Лично на мен приложението и цялостния UX ми изглежда повече като игра, отколкото като финансова услуга. Това не е голям проблем, а и не мисля, че аз съм сред целевата аудитория на Boost. Може би, хората към които е насочена услугата ще харесат този подход, както и лекотата, с която се случват нещата. Като на игра, но с истински пари.

На горния екран виждате резултата от моята проба за около 4 месеца. Първия си тестов депозит от 100 лева направих още на 18.02.2022. Послед депозирах още на няколко пъти през март и април общо 1200 лева. Това е просто проба на Boost, затова в средата на юни изтеглих цялата сума. Единственият разход беше 1 лев за теглене към банкова сметка. Тегленето беше обработено, точно както са казали – в рамките на 48 часа.

В заключение мога да кажа, че впечатленията ми от начина на работа на Boost са изцяло положителни. Не толкова положително, обаче, е мнението ми за Boost като инвестиционна възможност.

Мнение за Boost като инвестиция

От гледна на инвестиция по същество, според мен предложението на Boost е следното: 

“Давате ни парите си и ние ви плащаме лихва от 6, 7 или цели 8%, ако ни дадете над 50,000 лева. Наричаме лихвата награда, за да не е незаконно събиране на депозити. Обменяваме левовете ви в xBGN по същата причина. xBGN е виртуална валута, зад които стоим ние. След това обръщаме xBGN в други стейбълкоини, зад които стоят други доста по-известни от нас. По-известни, не значи със сигурност по-надеждни. Инвестираме ги в DeFi криптолендинг платформи и получаваме 10-12% или дори повече доходност. Колко точно и с какъв риск не можем да ви кажем. Предвид факта, че колкото повече доходност получаваме, толкова повече ще печелим над лихвата, която даваме без ние самите да носим по-голям риск, вероятно в доста по-рискови активи с доходност от над 10%.” 

Горе-долу така ми изглежда предложението на мен. Без да ги познавам и да имам лични впечателния, приемем, че хората, стоящи зад Boost са почтени и наистина правят това, което казват. Казвам го, защото нямам никакви причини да се съмнявам в това. Но нямам и пълната убеденост, тъй като няма история, няма и никаква прозрачност или регулация. 

За мен инвестицията в Boost е черна кутия от типа на “доверителното управление на фондове”. Такова беше предлагано под различни форми от някои финансови къщи и популярни каси в близкото и по-далечно минало. Само, че е гарнирано със щипка крипто за по-пикантно и съвременно 😉

Моето мнение за Boost

Като цяло, в момента Boost не е инвестиция за мен. Най-големият проблем е липсата на прозрачност. Това не ми позволява да си изградя дори бегла представа какъв риск поема екипът с парите ми. Има много по-прозрачни начини да се спечели значително повече от крипто с yield farming, защото всъщност Boost е точно това. Това важи само за хора, които са склонни да се задълбочават, да учат и да разбират нещата. И имат знанията, уменията и времето да го правят. За тези които не го правят, ще припомня една мисъл на Уорън Бъфет (Ок, бумър!), която важи за абсолютно всички инвестиции:

За хора, които нямат понятие от крипто и се тревожат, че инфлацията ще изяде парите им, докато други печелят (или губят) от крипто, Boost може би е интересна възможност. Особено ако не искат да отделят време и да положат усилия да научат нещо ново и сложно като криптото, но пък имат желание да печелят от него без да го разбират. Обикновено този подход не работи, но пък може и да има изключения.

По принцип, не давам мнение за инвестиции, които не съм ползвал лично поне година. Така че приемете, че още нямам мнение за Boost, а само споделям първи впечатления. Всъщност, тъй като Boost съществува от едва няколко месеца, не мисля, че някой е в състояние да сподели нещо друго.

Това е мнение, а не финансов съвет

Това не е инвестиционен съвет! Всичко, което споделям за Boost е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно или, че ще остане такова и в бъдеще. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид! Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам в нещо, не означава, че то е добро или не носи риск. Означава, че за себе си съм преценил, че рискът е приемлив и доходността си заслужава. За мен! За вас може изобщо да не е така! Има много неща, в които предпочитам да не инвестирам. Вие пък може да ги харесвате и да сте доволни от тях. Така е и с Boost. На този етап, реших да не инвестирам в него, но това не означава, че е лош. Не означава и че няма да го направя, ако продуктът се развие в посоката, която екипът обещава. Когато това се случи, много е вероятно да променя решението си.

Както знаете и финансови съвети не давам, но ще си ви дам един житейски съвет: Ако търсите лесното, най-вероятно няма да постигнете много. Ако искате да се занимавате с инвестиции, първо отделете време да научите основните неща, за да можете сами да взимате решения.

Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено и само вие сте отговорен за решенията, които взимате и за резултатите от тях. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така, по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

Последна промяна на 24.07.2022 15:22

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

Безплатни акции за нови инвеститори от Freedom24

Freedom24 е регулиран брокер в ЕС и САЩ, който има офис и в България. Има… чети нататък

06.06.2024

Инвестиции в имоти под наем в Mintos – първи впечатления

Mintos - най-голямата P2P платформа в Европа, добави възможност за пасивни инвестиции в имоти под… чети нататък

04.06.2024

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $800

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.04.2024

8% лихва по спестовни сметки и планове на Freedom24

Freedom24 е лицензиран европейски брокер, предлагащ възможност за напълно пасивна доходност чрез безсрочни спестовни сметки… чети нататък

29.03.2024

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

24.03.2024

Swaper ревю – 14% доходност и 5 години инвестиране (2024)

Swaper е доста непопулярна P2P платформа, на която инвестирам повече от 5 години. Впечатленията ми,… чети нататък

07.02.2024