Съвети

Евро или не? Има ли опасност от приемането на еврото в България?

Приемането на еврото в България беше една от най-актуалните теми през изминалата седмица. Не защото има някакво реално развитие, а заради страховете, породени от някои действия на управляващите. Ще има ли промяна на курса на лева към еврото? Ще падне ли борда? Има ли опасност за парите ни и какво можем да направим, за да ги защитим? Ето моите размисли, без страсти, по темата.

Точно преди година написах една статия, в която дадох моето виждане за предимствата и недостатъците от приемане на еврото в България. Написах я, за да споделя моето мнение. Исках да накарам хората да се замислят отвъд първосигналните страхове, които им пробутваха. Не съм предполагал, че година по-късно темата ще е толкова актуална, макар и по различни причини. Може да я прочете отново, тъй като всичко написано е актуално и не мисля да го повтарям сега.

Страхът от тъмното и еврото в България

Страховете рядко са рационални. Това, че не са рационални, обаче, не означава, че са необясними. Страхът от непознатото и неизвестното е характерен за всички хора. Страхът от тъмното го има при почти всички деца. А правителството ни често действа на тъмно. Няма навика да обяснява предварително смисъла на дадено действие. Прави го да изглежда някак тайно. А щом е тайно, сигурно има за цел да скрие нещо лошо, нали? Дали е така в случая с внесеното, без никаква разяснителна кампания, предложение за поправка на закона, определящ фиксирания курс на лева? Да видим.

Защо се прави промяната?

Промяната е техническа и необходима, за да влезем в ERM II. Добре щеше да е, ако някой го беше обяснил ясно, преди да се внесе предложението за поправка. Но вместо превенция на страховете с разяснение, при нас нещата се случват гасене на пожари с кризисен PR. Не за пръв път се създават излишни страхове, заради предприемане на действия без разяснения. Едва ли ще е за последен.

Нормално е този подход да предизвика притеснения, че се готви нещо задкулисно срещу хората и в полза на определени близки кръгове. Това се е случвало не веднъж през последните години и е логично хората да са притеснени. Човек се страхува от неизвестното. Страхува се от нещата, които не разбира. Страхува се от тъмното. И не вярва на политиците. И има всички основания за това.

Възможно ли е наистина да се готви отмяна на валутния борд? Възможно ли е да се промени курса и да има обезценка на лева? Всичко е възможно. Не само в България, а по принцип. Въпросът е до каква степен е вероятно.

Основните тревоги, свързани с приемане на еврото в България

Ще разгледам много на кратко основните въпроси, свързани с приемането на еврото, които тревожат хората. Ще го направя само в контекста на последните събития. Не виждам смисъл да повтарям всичко, което съм казал преди 1 година. Това не значи, че не е актуално. Напротив! Съвсем актуално е. Мнението ми е, че приемането на еврото носи повече позитиви, отколкото негативи за България. Аргументите си съм ги написал преди година. Със сигурност има несъгласни. И това всъщност е хубаво.

Ще падне ли валутният борд?

Накратко не. Вероятността това се случи, според мен, е изключително ниска. Не и ако имаме намерение наистина да влезем в Еврозоната и да приемем еврото в България. До момента това не се е случило в нито една държава, приела еврото в състояние на валутен борд. А такива са Литва, Естония и Малта. Вероятността това да се случи, според мен, е изключително малка.

Готвят ли ни промяна на курса при приемане на еврото в България?

Накратко не. Не очаквам промяна на курса. Или поне не и значителна. Ако това се случи, няма да имаме никакъв шанс да отговорим на изискванията за влизане в Еврозоната. Не мога напълно да изключа външен натиск за промяна на фиксирания курс на лева спрямо еврото. Но и не мисля, че ще е силен и успешен. Участието в ERM II позволява курсът на националната валута спрямо еврото да се колебае в граници ±15% от договорения курс между ЕЦБ и присъединилата се страна. Това ограничава дори теоретичната възможност за обезценка на лева над 15%. Не е малко, но не са и апокалиптичните картини, които се предлагат от медии и политици, жадни за внимание.

Да вярваме ли на обещанията на политиците?

Накратко не. Никой не може да ви даде това, което политик може да ви обещае! Не вярвам на политиците. Нямам предвид само на сегашните, а на всички политици. Недоверието ми не се ограничава само до българските политици. Интернационално е.

Дори да приемем, че сегашните политици са много добронамерени, те не са вечни. Не съм убеден, че финансовият министър и управителят на БНБ ще са същите, когато се приема еврото. Каква стойност биха имали техните обещания, тогава? Ами ако ни управляват неграмотни популисти, чиято платформа и убеждения не са проевропейски, а националистически? За съжаление, вероятността това да се случи съществува, макар засега да не е голяма.

Трябва ли да има референдум за приемане на еврото в България?

Категорично не! Ако се организира референдум, каквито нагласи има, на него масово ще гласуват хора, които „искат, но нямат желание“, а още по-малко понятие за реалните предимства и недостатъци на една такова решение. Да не говорим за патриотичната струна, на която задължително ще засвирят определени политици. Разяснителна кампания едва ли ще бъде проведена, а още по-малко разбрана. Решението от такъв референдум ще бъде взето на база страх и други емоции, а не на основата на рационални аргументи.

Сигурно много хора ми се ядосват, как може да подценявам народа. Народът трябва да се произнесе! Всъщност народът вече се е произнесъл. И се произнася на всеки няколко години на парламентарните избори. Тези, за които се е произнесъл носят отговорността и (чисто теоретично!) би трябвало да могат отговоно да вземат подобни решения. Те (би трябвало) да са от тяхната компетенция. Затова са избрани. Затова получават заплати. За да вземат обосновани и отговорни решения, които да обясняват и комуникират добре. Не, за да абдикират при всяко по-трудно решение, маскирайки абдикацията като всенародно допитване. Звучи добре, но не върши работа.

Колко струва решението на парламента за курса на лева при приемане на еврото в България?

Не много. За да потуши пожара и да успокои страстите, на 30.01.2020 парламентът реши, че България ще се откаже от присъединяване към еврозоната, ако не успее да договори влизане при сегашния фиксиран валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583. На пръв поглед това гарантира всичко. Само на пръв поглед обаче.

Решението на парламента е политическо. То е просто декларация. Лозунг. Обещание. Вече споделих мнението си за вярата ми в обещанията на политиците. Решението няма силата на закон и много лесно може да бъде променено. Например от друго мнозинство в следващ парламент, какъвто вероятно ще има през 2021 година, освен ако няма предсрочен вот. Няма шанс да приемем еврото до тогава. Знаем също как настоящите депутати променят напълно позициите си. Понякога между две заседания. Понякога по-бързо. Всичко се променя след един или няколко протеста на жълтите павета.

Как да защитим парите си?

Според мен има само две важни условия, за да го направите:

 1. Научете се сами да се грижите за парите си. Отделете време, за да усвоите базовите финансови умения. Не разчитайте на никого, освен на себе си. Никой няма да се грижи по-добре за вашите пари от вас самите. Затова и девизът на блога ми е „Вашите пари – във вашите ръце!“ Никой няма причина да го прави по-добре от вас.
 2. Първо мислете, после действайте. Почти всички решения, взети под влияние на силни емоции, са грешни. Не само финансовите, но особено те. А най-силната емоция е страхът. Той винаги ни кара да действаме първосигнално. Обикновено това се оказва грешка. Обикновено, когато го разберем е твърде късно.

Да обърнем ли левовете в евро?

Зависи. Има смисъл да държите дългосрочни спестявания в евро. С хоризонт от поне 5 или повече години. Обръщането на ежедневни суми от лева в евро и пак в лева, за да ги харчите, ще ви донесе само гарантирана загуба от курсовите разлики. Така, че не е добра идея да си обръщате заплатата, но не е лоша идея да обърнете спестяванията си.

Държането на евро на депозит в български банкови сметки не е абсолютна гаранция срещу обезценката им. Няма да е прецедент, ако при промяна на курса валутните депозити в банките се превалутират в левове по новия курс. Случвало се е по света, макар и при други обстоятелства. Смятам, че това е много малко вероятно да се случи, но е важно да знаете, че съществува такава възможност.

Изгоден вариант за обмяна на лев в евро

Един удобен и изгоден начин е да ползвате Revolut. С него ще получите възможност за по-добри курсове с автоматичния обмен. В Revolut няма опасност от принудително превалутиране, каквото може да се случи, ако са в сметка в българска банка. А и бихте могли да ги използвате при пътувания в чужбина. Как да преведете пари в Revolut и да получите добър обменен курс е описано в статията „Revolut съвети: Как да заредим Revolut с банков превод без такси?

Предполагам, че развалих настроението на много хора, които положиха усилия да стигнат до тук. Затова ви предлагам нещо весело по темата. Може да се насладите на автентичната версия от 1996 на един изпитан чалга инвестиционен съвет „Левовете в марки„. Съществува и осъвременена актуална версия с много по-съвременно звучене – „Левовете в евро„. Изкуството няма спирачки и често изпреварва икономиката.

Как аз защитавам парите си?

Просто – инвестирам ги. Направил съм си инвестиционен портфейл, който ми дава стравнително висока сигурност и незавсимост. Не е сложен. Състои се от инвестиции в акции, имоти и заеми в P2P платформи. Тези инвестиции ми носят добри доходи и то в евро! Горе-долу разпределени по равно – около 1/3 от всеки актив. Имам и малко физическо злато, което за мен е по-скоро застраховка срещу финансови катаклизми и тотален срив на финансовата система. Не очаквам доходност от него. Не го купувам с цел продажба. Revolut предлага и най-лесната и удобна възможност за търговия с акции без комисионна.

Разбира се това е доста опростено описание, но показва подхода ми. Според мен е много по-сигурно, отколкото да държите парите си на депозит, от който реално губите. И преди да се втурнете да инвестирате всичко, имайте предвид, че е важно първо да се образовате. Важно е да научите основните принципи на инвестирането. Не са толкова сложни, но е важно да ги знаете и разбирате. Първо четете, после действайте. Обратното излиза скъпо.

Опит и мнения за финтех и инвестиции 💬

Може намерите хиляди хора с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех във Facebook групите:

Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Да вярвате ли на всичко, което прочетохте?

Накратко не. Това е мое лично мнение, което може изобщо да не е вярно. Това е анализ, а не е финансов съвет! Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не гарантира, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид.

Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. Има хора, които това работят. Наричат се финансови консултанти. Нямам предвид служителите на банки или агентите на застрахователни компании и пенсионни фондове, които често се наричат така. Те не са финансови консултанти, а продавачи на финансови продукти. Ако се нуждаете от такъв продукт, няма нищо лошо да си го вземете от тях. Просто не им се доверявайте колко и в какво точно да инвестирате, защото техните интереси, по правило, не съвпадат в вашите.

Как да познаете добрия финансов консултант?

Просто е. Не забравяйте едно просто правило – безплатната финансова консултация, обикновено е презентация на определен финансов продукт. Личната финансова консултация е платена услуга! Ако се извършва за вас, разбира се. Ако някой друг я плаща – то услугата се извършва в негов интерес. Разбира се, плащането не гарантира качество на услугата, но поне е предпоставка за обективност.

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще е интересна и полезна 👍

Последна промяна на 12.02.2020 9:55

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

 • Трябва ли да има референдум за приемане на еврото в България?

  Категорично не!
  Тук спирам да чета статията защото да обявяваш че група от политици (при това в България) са склонни да вземат по-правилно решение от целият Български народ е твърдение по-характерно за едни нетолкова далечни времена в Българската история които уж вече трябва да сме загърбили :)

  • Тези политици са избрани от същите тези хора, които ще дават мнение на референдума по сложен икономически въпрос, по който много малка част от гласуващите ще си направят труда да се информират и да проучат реални факти и аргументи. Та привидно решението ще бъде “взето от народа”, а реално ще бъде взето отново от политици, които ще го манипулират с информацията, която ще им поднасят избирателно или с откровени лъжи. Но тези политици ще са освободени от отговорност за “взетото от народа решение”. Не съм убеден, че резултатът ще е добър. Справка - референдума за brexit.

   Разбира се, това е мое мнение, с което никой не е длъжен да се съгласява. Във времената, за които говорите, това нямаше как да се случи ;)

  • И какво точно знае съвокупният български народ за приемането на еврото? 95% от хората си нямат и понятие от ползите и недостатъците от приемането на еврото и никога няма да ги разберат. Ще гласуват "за" или "против" по съображения, които нямат нищо общо с проблема. Най-голямата глупост е решенията по чисто икономически, финансови или технически въпроси да се решават на референдуми. Особено сега, когато има остра съпротива срещу приемане на еврото по чисто политически антиевропейски съображения.
   Примери за неадекватни решения на референдуми колкото искаш. Последният - Брекзит.

   • Точно това имам предвид и аз, а някои от коментарите по тази и предишната статия показват какво знае, както и че по ниакакъв начин не се притеснява да пише глупости, все едно са доказани факти. Любим ми е за “сътресенията по време на приемането му в Чехия и Полша”. Явно са били големи сътресение, защото и двете държави изобщо не са приемали еврото ;)

  • Хасенка, и аз съм твърдо против референдума. Да не забравяме, че приемането на еврото е в програмата на всяка про-еропейско политеческа партия. А и с влизането в ЕС се подразбираше, че рано или късно ще приемем еврото. А и не си мисли, че щом политиците ни са тъпи, народа е умен.

 • Политиците няма да бъдат в състояние да манипулират общественното мнение по-този въпрос . Никои не иска еврото и не се натиска за Еврозоната.Такива са нагласите. Това е политическо натягане . Самата политическа класа в България не е наясно с последствията от подобно решение. Референдум няма да има ,защото отговорът ще е НЕ, а те са поели вече ангажименти и не могат да издържат на натиск. Да не би когато една група политици вземат подобно решение , ще носят някаква отговорност ?

 • VALENTIN, не си прав. Аз искам или евро или ако ще сме с левове да не сме в европейския съюз. В европейския съюз без евро е схемата на UK, рано или късно филма приключва.

 • Напълно съм съгласен с мнението, че това е тема, на която по-добре да няма допитване до народа. Не стига, че ще отидат отново 2-30 процента от избирателите, но доста голяма част ще са неграмотни и то не само финансово :(

 • Здравейте г-н Недев,
  Възнамерявам да инвестирам в Lenndy
  ,необходимо ми е вашето мнение.Интересувам се от факторинг, как са те.

 • Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще е интересна и полезна -> направих го, да видим дали ще я прочетат и осмислят.
  Мерси и поздрави,
  Борис

 • Здравейте, и благодаря за статият! Може ли да обясните малко повече за конкретното изказване и как бихме могли да се предпазим от такова стечение на събитията ( кеш в трезор; друга валута ; )

  " Няма да е прецедент, ако при промяна на курса валутните депозити в банките се превалутират в левове по новия курс. Случвало се е по света, макар и при други обстоятелства. Смятам, че това е много малко вероятно да се случи, но е важно да знаете, че съществува такава възможност. "

  • Първо искам да уточня, че такова събитие е много малко вероятно. В този случай на банките се нарежда да изплащат валутни депозите само в национална валута по определен курс. Мисля, че последно се е случвало в Аржентина. Начин за предпазване е кеш или сметка в банка извън България, на която БНБ не може да нарежда.

 • Едно доста интересно интервю на Стийв Ханке. В него, за мое изумление той говори неща, които не подхождат на професор по икономика. Особено глупави са примерите с Гърция, която се размахва като плашило през цялото време. Гръцката криза се дължеше на финансова политика и лъжите на гръцкото правителство и няма нищо общо с възприемането на еврото от страна на Гърция. Благодарение на тези лъжи гърците живяха прекрасно с години, а и сега съвсем не живеят зле. Явно САЩ и Русия са на една вълна, когато става дума за укрепването на ЕС.
  https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/prof-stiv-hanke-balgarija-shte-posledva-sadbata-na-garcija-ako-prieme-evroto.html

 • Още нещо по темата, което си заслужава да се прочете. Най-вече от хора, които искат да си съставят собсвено мнение за предимствата и недостатъците от влизането в Еврозоната.

  Много интересен е следния абзац: “Едната тема естествено е по-качественият банков надзор. Исторически значимите банкови проблеми в България от 1990 г. насам са породени от тези с местна собственост. И най-вече от склонността на банкери да канализират чужд ресурс на вложителите към свои други начинания (а в епохата на държавните банки през 90-те и към свои приближени бизнесмени, превърнали се в кредитни милионери). Това изкушение винаги е налично и местният регулатор винаги ще е под натиск от олигархични интереси. Надзорът на ЕЦБ не е перфектен и не премахва на 100% всеки риск, но определено намалява опасността от пленяване на регулатора.”

  https://m.capital.bg/4031862

 • Здравейте г-н Недев, първо искам да Ви благодаря за това, че споделяте Вашето мнение. Лично аз се интересувам много от темата макар, че нямам Вашите знания и опит. Моето притеснение от приемането на Еврото в България е, че в ИT сектора ще настъпят големи сътресения както се случиха в някой други държави. Вече се вижда как някой Български ИТ фирми си преместват бизнеса в Украйна, Беларус, Виеатнам и т.н. Какво е Вашето мнение?

  • Като човек, който има ИТ фирма повече от 25 години, мога да кажа, че ако това се случва не заради еврото, а заради по-ниската цена на труда. По същата причина някои западни фирми използат България, но цената на труда на ИТ специалистите у нас вече не е толкова ниска, както в Молдова и Украйна например.

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $800

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.04.2024

8% лихва по спестовни сметки и планове на Freedom24

Freedom24 е лицензиран европейски брокер, предлагащ възможност за напълно пасивна доходност чрез безсрочни спестовни сметки… чети нататък

29.03.2024

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

24.03.2024

Swaper ревю – 14% доходност и 5 години инвестиране (2024)

Swaper е доста непопулярна P2P платформа, на която инвестирам повече от 5 години. Впечатленията ми,… чети нататък

07.02.2024

ETF следи S&P500 само когато покачва, но не когато пада

Има само едно нещо, което инвеститорите обичат повече от това да печелят и то е… чети нататък

12.12.2023

Спечели безплатно обучение по лични финанси и инвестиране

Искаш да управляваш парите си, но не знаеш как? Можеш да се научиш с VIP… чети нататък

22.10.2023