fbpx
Продължете към съдържанието

HeavyFinance – финтех за земеделско финансиране в България🚜

🚜Нови възможности за финансиране на земеделци и фермери предлага HeavyFinance. Това е инновативна финтех компания, работеща в областта на споделеното финансиране (crowd funding), която стартира дейност в България. За инвеститорите HeavyFinance да възможност да реализират доход от обезпечени със земеделска земя или селскостопанска техника кредити.

HeavyFinance – финтех платформа за земеделско финансиране в Европа🚜

Младата финтех компания от Литва има амбиции да трансформира земеделското финансиране в съвременен европейски онлайн кредитен пазар. В момента се предлагат кредити от Литва, Португалия и вече и България. Първият инвестиционен проект, с който HeavyFinance стартира земеделско финансиране в България, вече е включен в платформата и напълно финансиран.

HeavyFinance България ХеавъФинанс

През октомври HeavyFinance получи инвестиция от международния стартъп акселератор и бизнес ангел Startup Wise Guys, с цел експанзия на нови пазари. Същите стоят и зад успешната P2P платформа агрегатор на кредити, обезпечени с имоти EvoEstate, които вече предлагат и проекти на HeavyFinance в специален нов сегмент за алтернативни проекти. EvoEstate твърдят, че скоро в алтернативния сегмент ще се появят и други оригинатори с различни типове заеми. Интересно ми е да видя какви точно.

HeavyFinance on EvoEstate

Точно чрез EvoEstate е и първият проект на HeavyFinance, в който съм инвестирал. Има и интересно интервю с Лаймонс Норейка, в което представят платформата. Може да го прочетете на блога на EvoEstate.

Защо HeavyFinance идва в България?

България е сред първите страни в Европа извън Литва, в които HeavyFinance започва да предлага земеделско финансиране. Първата е Португалия, от която до момента има само един заем. За мен той е по-скоро символичен и надявам се, изключение, тъй като практически е необезпечен. Според мен, първата причина да бъде избрана България е

Обективната нужда от земеделско финансиране

Винаги съм смятал, че земеделците нямат проблеми да получат достатъчно финансиране. Оказва се, че това не е точно така. Според доклад на Fi-compass, 19% от българските фермери се затрудняват да получат финансиране за увеличаване на оборотния капитал. Съществува подобна тенденция по отношение на заемите за земя или за селскостопанско оборудване.

Ето какво казава самият Лаймонас Норейка, главен изпълнителен директор и основател на HeavyFinance:

Щастливи сме да влезем в България, за да предоставим модерни индивидуални решения за финансиране на земеделските производители, като същевременно предлагаме нов сигурен пазар за инвеститорите. Страната разполага с благоприятни природни условия за развитие на селското стопанство и прогресивно законодателство за финтех компаниите. Все пак е необходимо по-добро финансиране за повишаване на ефективността на земеделието. Ние адресираме тази нужда и планираме да публикуваме още много заеми от България на платформата тази година”.

Втората причина, според мен, България да една от първите страни, в които HeavyFinance започва да предлага земеделско финансиране е

Връзката с Paysera България

HeavyFinance е органично и дълбоко свързан с Paysera. Единственият начин да инвестирате в тази платформа е ако имате Paysera сметка. На пръв поглед това е ограничение, но този подход носи и определени ползи. От една страна платформата получава готова потребителска база от финтех ентусиасти, които са и потенциални инвеститори. Това е важно за стартираща платформа. От друга страна, това е много лесен начин да се отговори на регулаторните изисквания за сегрегация (отделяне) на клиентските средства.

Сътрудничеството на Лаймонас Норейка с Paysera е от дълго време. Именно STO на Paysera трябваше да бъде първото финансиране от този тип, реализирано на платформата Desico, която е собственост на Лаймонас Норейка. За съжаление това STO беше неуспешно, а самата платформа спря да работи. Добрите отношения с Paysera България, обаче, остават и именно на основния акционер Филип Мутафис е поверено развитието на местния екип на HeavyFinance. Надявам се, че това начинание ще е успешно. Поне на пръв поглед има добри предпоставки за това. Желая им успех!

Кой стои зад HeavyFinance?

Макар и малък, екипът, който стои зад HeavyFinance определено вдъхва доверие. Главните действащи лица са две – Лаймонас и Ритас. И двамата изглежда имат голям опит. Първият във финтех и споделеното финансиране. Лаймонас е основател на една от първите P2P платформи в Литва – FinBee. Срещал съм се с него лично и съм с добри впечатления. Ритас не познавам лично, но според биографията му има над 13 години опит в бизнеса със земеделска техника. Звучи ми добре.

HeavyFinance екип

Екипът в България🇧🇬

От началото на 2021 година, HeavyFinance изгражда местен екип в София. Българската експанзия ще се осъществява от екип, координиран на местно ниво от Филип Мутафис. Познавам го от доста години и съм с отлични впечатления от него. Той е инвеститор и предприемач. Стои в основата на създаването и развитието на Paysera в България и Румъния. Филип е сред основателите на Българската Финтех Асоциация.

Не познавам лично и нямам преки впечатления от Николай Миленков, който в момента е другият член на местния екип и ще изпълнява ролята на търговски мениджър. Според информацията в LinkedIn той е работил над 6 години на подобна позиция в УниКредит Лизинг, което ми звучи като много релевантен опит. HeavyFinance планират да наемат още служители в България, които да развиват платформата регионално.

Трансформиране на земеделското финансиране …

По-голямата част от над 10 милиона ферми в Европейския съюз притежават по-малко от 50 хектара обработваема земя. Това ги прави не особено интересни за традиционните финансови институции. HeavyFinance има за цел да трансформира финансирането на селското стопанство в онлайн пазар, за да помогне на малките и средни фермери да развият своя потенциал. HeavyFinance, чрез платформата си, предоставя възможност на малките земеделски производители да получат заем за закупуване на земеделска техника при атрактивни условия и облекчен режим, а същевременно инвеститорите могат да получат добра доходност.

… диверсификация чрез инвестиране в обезпечени заеми

Селскостопанските заеми на HeavyFinance предоставят на инвеститорите възможности да диверсифицират портфолиото си с инвестиции в заеми, обезпечени със селскостопанска техника и обработваема земя. Това е друг инвестиционен клас, с близка доходност от около 10-12% годишно, но доста различен рисков профил от бързите кредити, предлагани на повечето P2P платформи.

Предлаганите от HeavyFinance кредити много приличат на бизнес кредити, обезпечени с имоти или коли. В познатите ни P2P платформи, такива са например кредитите на IBANCar – един от предпочитаните от мен оригинатори в P2P платформата iuvo. Те са сравними като доходност и продължителност и са обезпечени с автомобили втора ръка. Предложението на HeavyFinance е малко по-различно, тъй като няма гаранция за обратно изкупуване от оригинатора. В случай, че кредитът не може да бъде обслужван обезпечението се продава, за да бъдат върнати парите на инвеститорите. Благодарение на европейските субсидии, които получават повечето фермери и сравнително постоянното търсене на земеделска продукция, имаме допълнително известно намаление на някои рискове.

HeavyFinance е интересна платформа с потенциал🚀

Моето мнение за HeavyFinance е, че това е интересна платформа със сериозен потенциал. Това е предварителното ми мнение от проучванията, които направих. Надявам се този потенциал да се реализира. Твърде рано е да се каже. Платформата работи от лятото на 2020 година. Нямам навик да пиша ревюта на платформи, от които нямам достатъчно впечатления, но планирам скоро да направя един по-задълбочен предварителен преглед на HeavyFinance.

Heavy Finance promo code bonus

Платформата е регулирана от централната банка на Литва за предоставяне на услуги за групово финансиране (crowd funding). Дейността на компанията скоро ще бъде и обект на общоевропейски правила на Регламент (ЕС) 2020/1503 и Директива (ЕС) 2020/1504, приети от Европейския парламент през октомври 2020 г. Регулациите не са гаранция, но е добре, когато ги има, тъй като дават на инвеститорите допълнително спокойствие, че това е легитимен бизнес, който отговаря на определени правила и стандарти в бранша.

2% бонус за нови инвеститори💰

Ако някой има желание веднага да тества HeavyFinance, може да получи +2% кешбек бонус върху инвестираната сума през първите 30 дни, ако се регистрира от тази връзка. Бонус ще получа и аз, за което ви благодаря!

Бонус код HeavyFinance bonus code

Ако в процеса на инвестиране използвате бонус код HEAVY62021FI ще получите допълнително +2% бонус от инвестирана сума. Просто го въведете веднъж в полето Bonus Code и той ще бъде приложен автоматично и за следващите инвестиции, които правите в периода на валидност на кода. Бонус кодът HEAVY062021FI е валиден до 30.06.2021.

Не инвестирайте само заради бонуса!

За да имате дългосрочен успех в инвестирането е нужно да разбирате особеностите на продукта, в който инвестирате и свързаните с него рискове. Не смятам, че какъвто и да е бонус може да е причина да се инвестират пари, където и да било. Целта на всеки бонус е само да подтикне инвеститорите към действие, а не да бъде стратегия за печалба.

Това не е инвестиционен съвет☝️

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за инвестициите по принцип, е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно! Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така! Има и такива, в които предпочитам да не инвестирам. Това не пречи вие да го правите. Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 6,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че може да бъде интересна и полезна 👍

7 коментара за “HeavyFinance – финтех за земеделско финансиране в България🚜”

 1. Здравей Стойчо, дали може да кажеш малко повече за споменатите в статията „общоевропейски правила на Регламент (ЕС) 2020/1503 и Директива (ЕС) 2020/1504, приети от Европейския парламент през октомври 2020 г.“. Смятам, че ще е полезно и за аудиторията. Мерси и поздрави, Борис

  1. Това са правила за P2P и crowdfunding платформите, които поставят определени изисквания за отделяне на парите на инвеститорите и доказването на определено ниво на познания, за да може да инвестират изобщо.

 2. Здравейте!
  Благодаря Ви за полезната статия!
  Бонусът при регистрация от Вашия линк от 2% върху инвестираната сума през първите 30 дни активен ли е още?
  Регистрирах се, чакам верификация от Paysera и след това ще свържа сметката с HeavyFinance и ще инвестирам, но никъде не виждам за момента информация за бонуса.
  Благодаря,
  Мартин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *