Новини

Ипотечни кредити в iuvo

Българската P2P платформа iuvo започна да предлага възможност за инвестиране в ипотечни кредити от оригинатора Viva Credit.

Ипотечните кредити на Viva Credit са обезпечени с недвижим имот, което ги прави атрактивни за инвестиция с много по-нисък риск от потребителските. Според iuvo профилът на кредитите е разнообразен, като стандартно ще бъде с продължителност от 12 до 60 месеца. Средният размер на ипотечните кредити за 2018 е 15,000 лeвa., а валутите, в които ще можете да инвестирате, са BGN и EUR.

Ново в тези кредити са снимките, които ще са достъпни за разглеждане в детайлите на кредита. В момента има само малки сканирани изображения на оценката на ипотекираното имущество. За съжаление снимките са много малки и почти нечитими.

Снимката е в размер 1:1 от iuvo

Както всички кредити в iuvo, така и ипотечните, ще бъдат гарантирани с опция за обратно изкупуване, в случай че кредит, в който сте направили инвестиция, спре да се погасява. Активната промоция за намаляване наполовина на Buy-back гаранцията от 60 на 30 дни ще бъде налична и за ипотечните кредити на Viva Credit от класове А и В.

Какви ипотечни кредити се предлагат в момента?

В момента на платформата iuvo има само 17 кредита, всички клас А с лихва 6.03%, но все пак това е първия ден, в който са обявени тези кредити. В момента срока им е между 36 и 60 месеца, което е нормално за ипотечен кредит. Най-хубавото е, че имат много добро съотношение на кредита към стойността на имуществото (LTV) – от 20% до 50%. Това е важно, тъй като ако кредита не се изплаща, дори и стойността на имуществото да падне, то тя пак ще го надхвърля многократно. Повечето инвеститори не се интересуват от това, заради гаранцията за обратно изкупуване (buy back). Не трябва да забравяме, обаче, че тя не е безусловна. И реално покрива само риска от неплащане от страна на кредитополучателя. Инвеститорите реално носят риска от неплатежоспособност на оригинатора на кредита. Такива изгодни съотношения на кредита към стойността на имуществото (LTV) дават увереност, че интересите на кредитора (оригинатора) са добре защитени.

Предлагането на ипотечни кредити дава нови възможности за диверсификация и нови стратегии на инвеститорите. Платформата за P2P инвестиране на iuvo се развива все повече. Ползвам я от две години и имам доходност от 8,54%. Скоро ще направя подробно ревю.

Ако все пак нямате търпение да се включите можете да получите до 90 евро бонус за вашите инвестиции. Ако имате интерес, може да ми пишете на sn@vivainvest.eu, за да ви включа в програмата.

Последна промяна на 21.05.2020 14:48

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

MyFin – безплатно мобилно банкиране от ПИБ с 10 лева бонус 💸

MyFin е безплатен мобилен портфейл от Fibank, който предлага всичко необходимо за банкиране в България… чети нататък

01.05.2022

2% кешбек за инвеститорите в Lendermarket и 1% за новите🤑

2% кешбек бонус предлага P2P платформата Lendermarket на своите инвеститори до 30.04.2022 г. Бонусът се… чети нататък

21.04.2022

MyFin – мнение, предимства и недостатъци на мобилния портфейл

MyFin е безплатен мобилен портфейл, който предлага сметка с български IBAN, виртуални и физически карти… чети нататък

14.04.2022

W1TTY – мобилно банкиране с 3% кешбек и €10 бонус🤑

W1TTY е ново мобилно банкиране, насочено основно към младежи и студенти. То е напълно безплатно,… чети нататък

12.04.2022

1.5% кешбек бонус за нови инвеститори в RoboCash (Април 2022)🤑

🎄1.5% кешбек бонус от RoboCash върху инвестираната сума през първите 30 дни от регистрацията ще… чети нататък

03.04.2022

Settle – един различен мобилен портфейл

Settle e мобилен портфейл, предлагащ възможност за изпращане и получаване на пари, както и удобен начин… чети нататък

02.04.2022