Ревюта

На гости на iuvo през 2020. Разговор за кризата и бъдещето (видео)

На 24.11.2020, две години след първото ми гостуване, съм в новия офис на iuvo – най-голямата българска P2P платформа. Разговаряме с изпълнителния директор Ивайло Иванов за предизвикателствата на 2020 година – кризата, проблемите, научените уроци, планираните подобрения и бъдещото развитие. Предполагам, че разговорът ни ще е интересен за настоящите и бъдещи инвеститори в iuvo.

Какво се случи с iuvo през 2020 и какво ново да очакваме през 2021?

Шест месеца, след първото за интервю с iuvo, което направих в разгара на COVID кризата през април 2020 година, отново сме с изпълнителния директор Ивайло Иванов. Този път сме на живо, в новия офис на iuvo.

Ето и пълен запис на нашия разговор за iuvo, който може да гледате в моя YouTube канал. Там може да намерите и интервюто ми с Ивайло Иванов от 30.04.2020, което ви препоръчвам да гледате първо, ако все още не сте го направили.

Основните въпроси за iuvo, които обсъдихме

Надявам се разговорът да е интересен и достатъчно ясен. На места има някои специфични термини, които предвиждам да коригирам за по-голяма ясното в транскрипта на интервюто, който планирам да публикувам скоро. Можем да ги разделим разговора с Ивайло Иванов на две основни части:

Предизвикателствата на 2020 и уроците, които научихте в Иуво

1. Как се отрази на iuvo 2020? По конкретно кризата с коронавируса и проблемите с някои оригинатори и P2P платформи? Какво научихте от нея и какви промени и мерки сте предприели и какви възнамерявате да предприемете?

2. Какви изводи си направихте от проблемите с BBG и CbC? Какво смятате, че бихте могли да направите по-добре и какво бхте променили във вътрешните си процеси и комуникацията с инвеститорите?

3. По ваша оценка каква е вероятността инвеститорите да получат парите си от BBG и CbC и какъв размер (като процент) и каква времева рамка?

4. Има ли нещо по-специално на Полския кредитен пазар, като вземем предвид, че голяма от проблемните отигинатори в Европа, включително и на други P2P платформи? В този смисъл какви са преките ви наблюдения от iCredit Полша?

5. Кои според вас са най-надежните оригинатори в iuvo и кои са най-рисковите?

Какво ново да очакваме от Иуво през 2021?

6. Кога можем да очакваме възможности за анализ на състояния на личния инвестиционен портфейл – в момента такива практически липсват?

7. Кога можем да очакваме значителни технологични подобрения на самата платформа на iuvo – подобрения на интерфейса и потребителското преживяване?

8. Смятате ли, че рекламни послания от типа “Инвестирайте! При нас е сигурно!” са подходящи? Не водят ли те “инвеститори”, които нямат понятие за реалните рискове, които поемат и в последствие, разочаровани от резултатите, активно рушат имиджа на платформата?

9. Предвиждате ли някакъв тест на познанията на инвеститорите, а не само декларативно и в много случаи формално приемане на предупреждение за риск, което не са прочели и разбрали?

10. До къде стигнаха регулациите на P2P и какво прави iuvo, за да отговори на тях и да се лицензира като инвестиционен посредник, дори и преди това да е задължително от правна гледна точка?

11. Какво ново можем да очакваме от iuvo и кога? Споделете пътната карта за развитието на P2P платформата? Предвиждате ли интеграция и каква с новите проекти на MFG като платформата April Finance и други интеграции в рамките на групата?

12. Какви са очакванията за очакванията ви за развитието на P2P инвестирането?

13. Mintos набраха дялова инвестиция за над €6М за по-малко от 12 часа от дребни инвеститори чрез crowdfunding. Какво е финансовото състояние на самата платформа iuvo, кога очаквате да излезете на печалба (изобщо това цел ли е за вас)? Какви източници на финансиране планирате да ползвате?

14. Кое е най-важното нещо, което искате да споделите с инвеститорите в iuvo?

Моите впечатления и мнение за iuvo

Инвестирам в iuvo повече от 4 години. От самия старт на P2P платформата. Аз съм сред първите 500 инвеститори в платформата.

Пробвал съм различни инвестиционни стратегии и като цяло съм много доволен от резултатите. Реалната ми доходност в тази P2P платформа е малко над 9% годишно. Обръщам внимание, че говорим за период от над 4 години! Не за няколко месеца, както доста прибързано се хвалят някои.

Добра доходност, при умерен риск

Много по-важно от самата доходност, за мен, е рискът, с който тя е постигната. Моето мнение е, че при Иуво той е доста добре контролиран. Като цяло, моята стратегия в iuvo e да инвестирам само в потребителски заеми, тъй като ги считам за по-малко рискови от бизнес заемите. За момента тя дава отлични резултати.

Едва по-малко от 5% от моя инвестиционен портфейл в iuvo е в бизнес заеми. За бизнес заеми предпочитам други P2P платформи като Flender и Debitum.Network, които се представят отлично и в кризата покрай корона вируса.

Благодарение на този подход имам много малка експозиция към проблемния оригинатор CbC и никаква към BBG. Оригинаторите, в които инвестирам над 90% от портфейла си са само тези от групата MFG, IBANCard и NordCard.

Впечатленията ми за повече от 4 години инвестиране, моето мнение за iuvo, както и инвестиционните стратегии, които прилагам на тази P2P платформа, може да научите на специалната страница с информация и статии за Иуво.

Имам ли доверие на iuvo?

Пълно доверие нямам на никоя инвестиция или P2P платформа! Аз съм човек, който трудно се доверява и обича да проверява. Ако нещо не ми хареса, предпочитам да не инвестирам. Има доста такива платформи.

Една от платформите, в които имам най-голямо доверие е iuvo. Тя се представя успешно вече над 4 години и се нарежда сред фаворитите ми, като Bondora, Peerberry и Lendermarket. Важно предимство на Иуво, за мен е, че имам и доста пряка връзка с мениджмънта, когато имам въпроси или нещо, което ме притеснява.

Влязох в Iuvo Gold Club

Според мен, най-добре доверие се гласува с пари. С лични, а не с чужди пари. Аз инвестирам дългосрочно и сериозно в най-голямата българска P2P платформа и вече съм член на Iuvo Gold Club. Това ми дава редица предимства като инвеститор, които са ми полезни:

За новите инвеститори, които планират да инвестират в iuvo, членството ми в Gold Club, също може да е полезно. Като член, имам възможност да предложа двойно по-голям бонус за нови инвеститори, от стандартните за програмата „Покани приятел“.

Бонусът е 3% от депозираната сума, при поне €1000 евро депозит. Максималната сума на бонуса е ограничена на €300 евро. Ако някой има интерес, може да ми пише, за да му изпратя покана. Повече за бонуса за нови инвеститори в Иуво може да прочете тук.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за iuvo и инвестициите по принцип, е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно! Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. Така съм преценил за iuvo. За вас може изобщо да не е така! Има и P2P платформи, в които предпочитам да не инвестирам. Това не пречи вие да го правите, разбира се. Парите са ваши. Рискът също носите само вие. 

Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите близо 6,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит или да натрупате знания. Можете и да задавате въпроси, както за iuvo, така и за други P2P платформи.

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

Последна промяна на 15.03.2021 16:45

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

  • Интересен разговор, даже и полезен. Интересни са ми предстоящите иновации. Общо взето бъдещето на платформата ми е интересно, макар че за вече 14 месеца почти не усетих новости освен евро сметката, която ми доставя и по-добра доходност. Много съм доволен от съпорта им - бърз, коректен и надежден, както и компетентен - в резултат от разговори и съвети успях да вдигна доходността си второто полугодие с 50 %.
    Не знамдали сте забелязали, но от десетина дена има намаляване на лихвите на Icredit Romania и EasyCredit в HR сегмента.
    Само в Бондора GG и тук инвестирам засега и определено Юво ми е по-забавно, динамично и интригуващо.
    Пожелавам им успех и търпеливи инвеститори, които да не се подплашват при всеки полъх и трус.

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

Безплатни акции за нови инвеститори от Freedom24

Freedom24 е регулиран брокер в ЕС и САЩ, който има офис и в България. Има… чети нататък

06.06.2024

Инвестиции в имоти под наем в Mintos – първи впечатления

Mintos - най-голямата P2P платформа в Европа, добави възможност за пасивни инвестиции в имоти под… чети нататък

04.06.2024

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $800

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.04.2024

8% лихва по спестовни сметки и планове на Freedom24

Freedom24 е лицензиран европейски брокер, предлагащ възможност за напълно пасивна доходност чрез безсрочни спестовни сметки… чети нататък

29.03.2024

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

24.03.2024

Swaper ревю – 14% доходност и 5 години инвестиране (2024)

Swaper е доста непопулярна P2P платформа, на която инвестирам повече от 5 години. Впечатленията ми,… чети нататък

07.02.2024