fbpx
Продължете към съдържанието

Какво ново в iuvo през 2021? Разговор с Ивайло Иванов (видео)

iuvo 2021 new review

Какво ново ще предложи на инвеститорите iuvo през 2021? За развитието на най-голямата българска P2P платформа, разговаряме с изпълнителния директор Ивайло Иванов. Обсъждаме новите продукти на iuvo, дълго очакваните подобрения, регулациите и добрите практики в P2P бранша.

Целия ни разговор може да видите без никакви редакции в това видео:

Ако предпочитате, може и да прочетете разговора ни, в следващия текст. На някои места има редакции за по-голяма яснота.

Какво ново да очакваме от iuvo през 2021?

Стойчо: Здравей Иво! Горе долу година след последния, не прeд-последния ни видео разговор си мислихме, че пандемията ще продължи най-много до лятото. А сега се виждаме пак, за съжаление, по видео разговор. При не особено подобрени условия от гледна точка на здравето, но пък надявам се, при по-добри условия от други гледни точки.

Предлагам да започнем интервюто с това, което завършихме предния път. Защото аз си търся едни неща. И си ги искам. И си питам за тях. И няма да спра да питам докато не ги видя. Чакахме едни подобрения, най-вече аз ги чакам, от гледна точка на инвеститор, нали?

Става дума за анализи, справки и така нататък. За справките за анализ на портфейла преди година горе-долу говорихме. И хич не ги виждам…. Кога ще ги видим? Това ми е най-първия въпрос.

Справки и анализи на портфейла в iuvo

Иво: Здрасти, здрасти! Мерси пак за поканата. Прав си, че доста неща се случиха от последния ни онлайн разговор. Надявам се, здравната криза да се разрешава. Този път до това лято ни е надеждата, пък да видим. Откъм бизнес среда за работа нещата изглежда доста по-добре отколкото реално преди една година са предстояли да бъдат. Така да кажем, нямахме идея какво ще се случи тогава. Та на въпроса ти, донякъде и ситуацията, в която бяхме последната една година предопределя отговора.

Пандемията промени плановете

Наложи се тогава  бързо да ре-приоритизираме някои разработки, които бяха свързани така с реакцията към пандемията. Пример такъв мога да дам, че трябваше много бързо да създадем опция за промени на погасителните планове, които да отговарят на различните типове мораториум, които се въведоха във доста от държавите на компаниите, с които работим. Това е един такъв тип спешна разработка. От този тип разработки трябваше да се случат няколко доста бързо в рамките на няколко месеца. В разгара на пандемията, реално от бизнес гледна точка да го наречем така, която беше лятото и началото на есента за нас. Та се наложиха някои ре-приоритизации на заданията, по които работим.

Опитвам се да те успокоя, че тези неща ще ги има. В момента не мога да ти кажа точна дата. Те са втори на опашката след новите продукти, които разработваме в момента за новите сегменти, които ще атакуваме. Ти там знам, че ще ме питаш малко по-късно, така че ще си запазя разговора там. Ако всичко върви добре и си стартираме новите продукти през пролетта очаквам, че след това ще си приключим заданията. Промените по аналитичните тулове, по ъпдейта на реално различните варианти за смятане на  доходността и още няколко неща по промени на поръчките за проджба, които сме подготвили за инвеститорите.

Важните за мен подобрения в iuvo

Стойчо: Добре, хубаво. Aз да си кажа какво чакам. Чакам няколко много прости неща. Едното е разпределение на портфейла по оригинатори, което мисля, че буквално може да стане за ден, ако не се лъжа. Също както има спарвка по закъснение, да има и по оригинатори. Нищо повече не искам. Ако бъдат красиви и цветни добре, но дори и като процент или цифри са ми достатъчни, за да не се налага да ги вадя в Excel. Другото нещо е една историческа доходност, която реално е постигната за даден период. Примерно за 1 година, за 6 месеца и така нататък. Това са ми двете най-липсващи неща в платформата iuvo. Мога да ги постигна на Excel, но не е много удобно. Добре. Обещаваш?

Иво: Да. Имаме сделка!

Стойчо: Ок, хубаво. Казвай тогава за новите продукти, защото това е най-интересното. Веднага след мърморенето за това, че няма аналитичност, второто ми важно нещо са новите продукти.

Новите продукти в iuvo

Иво: Ами ще бъде доста интересно. Аз съм споменал, може би, на предишния ни разговор на живо, който успяхме да направим в офиса на iuvo, работим по нов продукт.

Фиксирана доходност за фиксиран период

Може би, най-правилният начин е да го наречем фиксиран продукт. При него клиентите ще могат да зададат хоризонта, за който искат да инвестират парите си. За този хоризонт ще отговаряме ние с фиксирана доходност за периода. Те ще имат възможност да теглят по всяко време парите си от този продукт и съответно, разбира се, в края на периода да си получат доходността. Важно е, разбира се, че тегленето ще им дава и начислената доходност до този момент.

Вече параметрите точно на доходността и на самия продукт ще ги разкрием когато стартираме, но сме вече, за радост, на финалната права на това нещо. Идеята му е да го представим на нашия сайт. Да може да се използва от там буквално само с 2-3 клика. Клиентът да може да влезе и да разпредели средства по тези продукти. От там нататък, да очаква доходността си без да се занимава с аутоинвест, без да се занимава със сметки за доходността, без да се занимава с нищо общо взето друго. И разбира се, от там да си прави транзакциите, за да си тегли парите.

Интеграция с електронни портфейли

Освен на нашия сайт, имаме много голям интерес от доставчици на различни е-wallet услуги. Електронните портфейли, които както знаеш в момента хората ползват, общо взето, да си платят някоя друга сметка или за да превалутират. Ние имаме планове да се интегрираме с няколко такива приложения. Да могат клиентите на тези приложения да използват продукта директно вътре в елетронния портфейл. Това е реално фокуса ни, който гоним тук вече от последната една година. Целта е да опростим процеса по инвестиране в кредити. Да го направим по-достъпен за една по-широка аудитория. Смятаме, че това е най-добрият начин да го представим на публиката. Той ще бъде достъпен очевидно, както за настоящите ни клиенти ще се появи в нормалната версия на платформата, така и за всички нови клиенти. Те ще могат да се регистрират и да ползват както този фиксиран продукт, така и досегашните типове инвестиране през платформата.

Ясна доходност за конкретен срок

Стойчо: Я да питам сега малко. Няма да питам каква ще му е доходността и такива неща, които в момента със сигурност няма да ми кажеш. Интересувам се, обаче, от принципа. Това ми звучи горе-долу като Bondora Go&Grow. Имаме един продукт, в който аз внасям едни пари и не се интересувам изобщо в какви точно кредити отиват нещата. Единственото, което казвам е срока, за който си внасям парите. Вероятно от срока ще зависи и доходността. Колкото по дълъг срок, толкова по-висока доходност? Обикновено така се случват нещата. Нямам особени съмнения, че и тук ще е така.

Без загуба на доходност при теглене

Доколкото разбрах, ти каза, че мога да тегля преди срока без да губя доходността. Това значи, че аз правя нещо като срочен депозит, който обаче реално е безсрочен тоест on call. Това изигра доста лоша шега на Bondora през миналата година. В последствие, те доста сериозно ограничиха инвестициите в тази област. При паника на инвеститорите в един момент те започват да казват „Аз бързо си искам парите! И ги искам сега!”. Стадния ефект е ясен, нали това го знаеш, за това тук някакви ограничения няма ли да има, защото на мен ми звучи притеснително?

Теглене до определен месечен лимит

Иво: Да, ще има ограничения. Ще има месечен лимит на тегленията, така сме решили. Търсихме, абсолютно си прав, баланса между това клиентът да има достъп до парите си в някаква резонна степен за някакви нужди, които могат да му се наложат спешно и разбира се да намалим риска от един такъв ефект, който ти добре описа. Така че, това ще бъде начинът, по който сме го решили. Пак казвам точните параметри ще станат ясни съвсем скоро, но смятам, че ще отговорим на нуждите на клиентите.

Стойчо: Добре, това го разбрах. И ми харесва. Защото за мен е много важно едно нещо – дали обещанията, които дава една платформа да са изпълними. За мен това е по-ценно от всичко останало, защото когато ми дават неизпълними обещания те рано или късно няма да се изпълнят. Чудесно, щом ще има ограничения за теглене, това е важно.

Доходност от спестяванията в електронни портфейли

Другото, което много ми хареса е че, това ще бъде интегрирано с електронни портфейли. Значи ли, че аз примерно мога да си направя да кажем от всичките Phyre-и или Paysera или нещо от тоя род  нещо като savings pocket, който да кажа сега тази сума отива в iuvo. Без да имам акаунт в iuvo само в wallet-a?

Иво: Да, общо взето. Портфейлът, с който сме се интегрирали да кажем, че направим споразумение с някои от тях. Вътре в самия портфейл ще ти се появи секция, която казва “Save with iuvo” или някакъв друг еквивалент на това нещо. Директно ще можеш от портфейла да си пратиш пари по сметката по твоя партида в платформата. Няма да има нужда да минаваш втора регистрация или втори акаунт. Реално аналитично ще бъде на акаунта ти в електронния портфейл (в wallet-a).

Има ли лимит за инвестиите в новия продукт?

Стойчо: Ок. Ще има ли някакво ограничение? Сега вече се интересувам от чисто користни цели. Появата на огромно количество ползватели на такива портфейли, които виждат един много лесен начин да инвестират е чудесно за iuvo, това е ясно. Въпросът е, дали ще има някакво ограничение колко ще могат да инвестират тези хора, за да не се окаже в някакъв момент, че за инвеститорите няма кредити, в които да инвестират?

Иво: Имаме такива инструменти, по скоро как да кажа механизми, които сме си заложили в алгоритъма на инвестициите. Няма да навлизам в подробности какви са точно. Не е нещо, което клиента трябва да го ограничи. По-скоро имаме ние вътрешни си разпределения за това от кой wallet какво ще приемем и каква част  от кредитите, които имаме на платформата ще ги разпределим към този продукт.

Как са защитени интересите на досегашните инвеститори в iuvo?

Стойчо: Добре, защото това е много важно от гледна точка на сегашните инвеститори. Може би, те няма да са ползватели точно на този нов продукт толкова. Всъщност зависи, аз бих го ползвал по този начин най-малкото за да го проверя, как работи.

Иво: Виж сега, аз и преди може би съм го споделял, ние гледаме в момента на настоящата група инвеститори като един тип по-напреднали такива. Да ги наречем хора “играчи”, които обичат да следят да четат много. Да търсят, ако щеш, по-високо рискови сделки, за да гонят по-високата доходност. Докато аудиторията, която ще гоним с този продукт, за който споменах тя ще е по-шрока такава, която не е със същия рисков профил. А съответно няма и съответното време да вложи в настройка на стратегия. Така че смятам, че рисково погледнато кредитите, които ще отидат за единия продукт и за настоящата функция на платформата, ще бъдат различни.

Стойчо: Искаш да кажеш, че в този продукт ще отидат най-ниско рисковите кредити, които така или иначе не са много по вкуса на съществуващи инвеститори в iuvo? 

Иво: Да, да това е и най-логично погледнато.

iuvo и регулациите на P2P инвестирането

Стойчо: Добре, това е много добра идея.  Другата тема са регулациите, които назряват навсякъде. Аз лично не съм голям фен на регулациите, защото смятам че те имат смисъл само да филтрират откровените измами и не могат да защитят кой знае колко много инвеститорите, но въпреки всичко те са факт. Докъде стигнахте с регулациите и там имахте една инициатива за добри практики? Гледам, че вчера сте пратили мейл. Дали нещата вървят към някаква задължителна регулация, която ще влезе скоро в сила или по-скоро доброволно ще се правят, поне през тази година, нещата и какви са вашите планове в тази област?

Иво: Да виж сега, ние следим темата доста изкъсо. За жалост не мога да дам някакъв нов ъпдейт от последното, което знаем в момента може би от средата на миналата година, че механизъм се очаква да влезе, но в кой момент и колко ще бъде задължителен, за сега, няма наистина някаква конкретика. Аз предполагам, че как да кажа, регулаторите са били доста заети през последните 6-7 месеца с доста други неща и малко може да е влязъл в миманса тоя проект, но със сигурност това ще се случи. Аз го очаквам неминуемо до края на годината да се обяви кога ще влезе в изпълнение и реално всички платформи ще трябва да съобразят с него. Пак казвам, всичките ни юристи го следят този въпрос и ние със сигурност ще отговорим на изискванията,  каквото и да се приеме.

Инициатива за най-добри практики за P2P платформите

Поради забавянията, които виждаме и че не придаваше достатъчно тежест последните години, ние пък предприехме една инициатива изцяло, която да дойде от бизнеса различните типове платформи. С която да създадем нещо като Best practice група стандарти, които да се споделят с големите платформи. Целата е реално в един момент да станат стандарти за цялата индустрия.

Тази инициатива я започнахме към края на миналата година като стартирахме първо с платформите в Българската Финтех Асоциация. В момента сме привлекли почти цялата европейска асоциация по дигитални финанси и продължаваме напред към Европейската Краудфъндинг мрежа и така нататък. Имаме и вече постъпления към Европейската комисия, където сме подали данни за инициативата.

Прозрачност и сигурност

Идеята е, че ние представяме нещо като рамка за тези добри практики, които да включва стандарти както конкретно за нашия бизнес модел към подбора на кредитни оригинатори, тоест от една страна рисковият прочит там, от друга страна прозрачността на информацията. Какво от тези стандарти и от тези информации, които се получават от кредитните оригинатори как да се споделя с инвеститорите.

Да е ясно една компания на колко P2P платформи е листната, каква част от кредитирането, реално каква част от финансирането идва от peer to peer платформи. Да избегнем риска с двойно листване на кредити, чрез портал в който да се обявяват кредити, които са продадени вече като ID-та на самия кредит да видим, които са продадени през една платформа, за да няма риск да са продаден някъде другаде. Естествено с конкретни ковенанти какво да се търси като стабилност при привличане нa кредитните оригинатори, задължително привличане на физически лица като съдлъжници по експозициите.

Също така, регулярно конкретизиране на съответните експозиции, които са привлечени от платформите чрез едни анекси, които аз мисля, че разказах за тях предния път. Регулярно казваме на двете страни да си потвърдят дълговете, за да знаем точно какво се дължи и да няма асиметрична информация по тази линия и доста още от този тип правила, които искаме да залегнат в стандартите на целия сектор.

Общи правила за всички P2P платформи

Идеята каква е, да го подхванем от там, ние седнахме още през лятото на миналата година, доста сериозно седнахме и си погледнахме нещата и си направихме така една вътрешна инициатива какво можем да подобрим и при нас и да помислим и за пазара като цяло. Освен до конкретните мерки достигнахме до извода, че за да имат ефект трябва големите платформи да го приемат това нещо. Иначе винаги ще има оригинатори, които ще идват при теб ти ще им казваш: „Да ама искаме  собственика ви да влезе като съдлъжник“, а той ще каже: „Това е прекалено аз отивам другаде където не го искат това нещо.“

От тази гледна точка, ние въпреки че сме въвели голяма част от тия правила, те ще са ефективни единствено, ако цялата индустрия ги въведе, защото ние иначе ще си вкараме автогол. Ние ще си убием голяма част от бизнеса в името на това да сме по-консервативни. Та това беше идеята на инициативата и това е статуса до който сме в момента. Събрали сме вече подкрепа от кажи речи всеке към който сме се обърнали е подходил доста радушно към инициативата. Предстои да седнем на масата с големите наши конкуренти, след като имаме тази подкрепа зад себе си от големите асоциации. Конкуренти, но и партньори  ще бъдат в този случай, в които да конкретизираме вече самите правила и да почнем да ги спазваме всички. Надявам се, че в рамките на следващите 2-3 тримесечия това ще трябва да се разреши. 

Гаранцията вече е просто ангажимент

Стойчо: Чудесно, това е много хубаво. На мен ми се струва, че големите ви конкуренти или поне най-големият Mintos е изяде доста бой миналата година и ще бъде по–отворен към подобни саморегулации така да го кажем. Между другото спомням си, че си говорихме за гаранцията за обратно изкупуване. Aз изключително много мразя тази думичка “гаранция”, те я смениха между другото вече на “задължение”.

iuvo buyback guarantee

Това е лека подсказка, Вие няма ли да я смените? Хубаво е да изчезне тази дума “гаранция”, за това го казвам, но добра новина беше за мен, че те я смениха на „ангажимент“ (obligation)Нали „имаме задължение“ звучи малко повече като задължение, което ако мога някога ще изпълня, а не като безусловна гаранция.

Лихва върху забавените плащания

Едно питане, така как кажа кухненско, ама аз нали любимите ми, да не кажа основната ми причина да инвестирам iuvo, е MFG и оригинаторите на MFG. Основната ми болка а и на много други хора, за мен не е кой знае каква болка, аз съм я приел вече, но много от хората питат „Няма ли да почна да получавам някаква лихва върху забавянето?“ Нещо по въпроса, случайно?

Иво: Виж сега, аз съм казал, че нашето предложение (selling proposition) към кредитните оригинатори е, че това в iuvo е по желание (optional). Причината да е optional, е че аз лично не виждам бизнес логика да в него. Честно казано, защото идеята на този тип платформи е те да бъдат един вид посредник, през който да се продават кредити. Тоест нали тя и самата сделка, сама по себе си, тя прехвърля правата и задълженията по кредитните договори към инвеститорите. И от тука нататък да получаваш лихва за кредитен договор, който не се изплаща дори и юридически няма много логика.

Но няма значение нали в някои случаи на други платформи това се случва. И на някои наши оригинатори това се случва, но selling proposition-a ни си е същия и тука е решение на компанията дали ще започне да го прави. Разбира се, когато те решат да го правят или някоя от компаниите в MFG, ако реши да го прави, ние сме веднага готови да го осигурим, но няма да сме страната, която ще натиска това да се случи.   

Стойчо: Добре аз питам, защото вие сте много близки с MFG. А между другото може да им подскажете и друго. Aко не искат да плащат това, могат да намалят срока на buyback гаранцията, и това е вариант. Което може би е малко по-плавна доходност. Няма значение, казвам като възможност.   

Иво: Виж сега, твоя YouTube канал има гледаемост от повечето от мениджърите на компаниите, така че със сигурност като идеи ще достигне. 

Стойчо: Аз за това си ги пускам. Както казват ако мине… Питайте, пък ако мине.

Ефектите от BBG и CbC (KFP)

Добре един въпрос, който мислих да питам дамата която се занимава с оригинаторите в iuvo, но се оказа че е за тебе по-скоро. Какъв процент от общия портфейл на инвеститорите в iuvo е блокиран в BBG и CBC – оригинаторите, които не могат да си изпълняват задълженията?

Иначе с нея ще си говорим за самите тях и до къде са стигнали нещата. Това не искам да го обсъждаме сега. По-скоро ме интересува, колко от хората реално са засегнати като процент от сумата или пък също като процент от инвеститорите, ако е възможно? Другото, което е интересно е дали сте правили анализ след като са били засегнати по този начин дали продължават да инвестират в iuvo? Това ми е интересно от гледна точка на това дали тия инвеститори бягат при първия проблем или не, лично на мен ми е интересно.

Иво: Понеже в момента не мога да ти кажа със статистика не съм се подготвил за този въпрос, може би да го зададеш после към нея в следващия разговор. За процентите конкретно там ще ти се дадат. Иначе следим наистина как реагират така клиентите ни на най-различни тип трусове, включително и тези. Честно да ти кажа и може би за тези, които са спрели да инвестират да го наречем 60 към 40, 70 към 30 продължават да използват платформата. Докато другите акаунти са останали по-скоро неактивни.

Така че една реакция, която хем не е приятна честно казано като бизнес, разбираме разбира се но от друга страна не е и толкова неочаквана. Предвид, че до сега инвеститорите не са преживявали никакъв трус с такъв тип активи, да останат с неприятно чувство и за момента да замразят акаунта си. Конкретни числа ще ти даде Александра със сигурност за това там като средства колко там са останали.

Липсата на диверсификация на оригинаторите

Стойчо: Защото за мен е интересно. Около една трета от хората са казали, че да има проблем. Аз между другото се изумих. Срещнах хора, които казват, че 30-40% от средствата им са били инвестирани в CbC. Което мен лично ми изненада нали много дълбоко. Aз имам някакви смешни кредити на CbC, които съм купувал с голямa отстъпка, когато се включи лакомията ми, че някой продава и я да ги взема. На мен не ми пречи, но се изненадах че има хора, които са инвестирали голям процент. Което не е много разумно от гледна точка на диверсификацията, но пък ей за това искам да имам процент в оригинаторите, който лесно да го виждам.

Иво: Най-вероятно тези със такъв тип разпределение на портфейла са тези 30-тина процента, които са доста рязко реагираха на ситуацията. Не можем да ги виним. В никакъв случай! Все пак си е техен избор. Като не си доволен от някаква ситуация да действаш както искаш. От друга страна диверсификацията, няма да се уморя да повтарям, че е ключова. Виждаш какво става и на фондовата борса. Последния месец, месец и половина е един такъв, не е като в първите дни на Ковид, но има едно така постепенно падане на популярните акции. Така че отново се затвърждава, че диверсификацията е ключова за това да правиш пари, на който и да е пазар.

Инвестиции в NFT

Стойчо: Ами да завършим забавно. Като каза летящи акции, едни NFT-та няма ли да пуснете? Възможност за инвестиции в NFT-та. Защото картината зад мен вече стана ключова.

Иво: Ха-ха! Aми ти си правиш вече повечето включвания на тоя фон, така че вече има такава стойност сред инвеститорите.

Стойчо: Абсолютно да след всяко видеоси вдига стойността ѝ. Мисля някъде като за начало на надаването някъде на 20-30 етериума да я пусна. Да видим как ще тръгнат нещата. Добре, Иво. Ако искаш ти да ме питаш нещо?  Защото както се казва да ти върна жеста, но само ако искаш.

Иво: Да. Всъщност на мен ми е интересно. Ти все пак следиш пазара от друга гледна точка. Имаш перспективата хем на инсайдър за някои неща, хем обаче и на инвеститор за други. Кажи ми, според теб, как ти изглежда реакцията на платформите последните 6-7 месеца? Когато вече има някакви адекватни действия на тоя шок, който са изживели инвеститори, оригинатори в първите месеци на пандемията. Изобщо класа активи за тебе как ти изглежда като бъдеще от тука нататък?

Моето мнение за P2P инвестициите

Стойчо: Класът активи в P2P платформите е най-старият клас активи на тоя свят. Това е дълг, така че той има дълга история и със сигурност има бъдеще. Така, че този клас активи винаги ще го има. Аз не мисля да го обсъждам той е ясен. Като за клас активи никой не може да каже, че дългът няма бъдеще.

Лимонадата от лимоните

Проблемът на платформите беше много хубав. Беше едно много добро шамаросване, в което се получи едно ново отрезвяване на нещата. Лично мен ме притесняваше темпа, с който растеше една платформа да кажем като Mintos.

Не говорим за платформите, които си бяха откровени измамници. За щастие аз попаднах само на една такава – Grupeer. И една платформа, която не си беше направила добре сметката – DoFinance. Честни хора, които не са измамници. В крайна сметка, както аз винаги казвам, това, че нещо не е измама а е некадърно управлявано няма голямо значение. Резултатът за инвеститорите е един и същ. Да, може би, в единия случай моралната болка е по-голяма “Да бе прецакаха ме, измамиха ме как може да съм такъв!?”, но в другия случай нещата са „Как можах да инвестирам в хора, които не знаят какво да правят с парите и да си правят сметката!?“

За мен нещата са много добре, от гледна точка на това, че инвеститорите намаляха малко, което е хубаво. Аз обичам да казвам “Колкото сме по-малко повече ще си делим” Това е лично моя си гледна точка. Така го виждам. Второто най-важно е, че намаляха нереалистичните очаквания към платформите.

Сега нереалистичните очаквания са към търговията с акции.

Което в световен мащаб е, за мене, така очаквано. Между другото така аз лично не съм увеличил  експозицията си към акции от миналата година грам, но не съм я и намалил. Да е ясно. Имайки предвид, че инвестирам в нови неща означава, че някъде другаде инвестирам. Другото, което е ми се случи е, че доста ми се вдигна кешовия резерв. Хора  като Рей Далио казватче не е правилно да държа кеш. Аз изключително много го уважавам, но не го следвам сляпо. В случая парите са си мои, неговите са си негови. Аз от моите ще си задържа една част кеш. При неговите милиарди, това може и да е проблем. При мен не е.

Интересно се развиха нещата. Аз между другото инвестирах в няколко чисто нови платформи, които излязоха миналата година по това време. Възможно най-лошото време и съм изключително доволен от резултатите, които постигнах. Нали 2-3 такива неща, които са по-интересни и не толкова традиционни като съществуващите.

Това, което ми прави впечатление е, че някои платформи поеха по пътя на това да станат платформи на моно оригинаторите – тоест на една кредитна група, като усетиха нещата. Включително да кажем малки оригинатори да кажем като StickCredit направиха платформа Afranga, която хич не е лоша. Но за мене e като резултат от това, което се случи миналата година.

Урок за инвеститорите и P2P платформите

Всъщност се случиха две неща. Едното е, че всички започнаха спешно да си искат парите. Разбра се, че дългосрочни инвеститори сме само когато пазарът върви нагоре, което е нормално и това е някакъв урок за инвеститорите. Но беше и урок за платформите, защото платформи като DoFinance аз имам там някакви дребни инвестиции, които да кажем са изплатени на 40%, а са падежирали преди година. Тоест изплащат по малко, но по много малко.

Примерно видя се при Bondora Go&Grow, където те много ясно си бяха казали, че ликвидността не е гарантирана. Макар че аз лично съм я ползвал тази ликвидност с десетки хиляди евро и тя е била изпълнявана на следващия ден. В добрите пазарни времена! Когато времената станаха лоши сумите паднаха до десетки евро на ден изпълнение. Хубаво е, че инвеститорите научиха един урок и той е, че печалба без риск няма. И че правилното управление на риска е по-важно от търсенето на най-голяма доходност.

Лошото е, че не всички го разбраха и решиха: “ То виж какво стана в платформите им паднаха кредитите“. А всъщност, ако ти не си продал, както при стоковия пазар, ако ти не си продал кредит и не попаднал на фалирал оригинатор, нямаш проблем. Те се изпълняват ангажиментите. Ако обаче си продал, защото имаше хора които  продадоха с минус 20% да кажем на Mintos, където откачаха, на вторичен пазар нещата може би са доста зле за теб. При P2P платформите настъпи едно отрезвяване и за мен това отрезвяване е добро. Сега това, което ме притеснява в момента е

Всеобщата инвестиционна мания

Мнението, че кешът е ”горещ картоф” и трябва много бързо да се прехвърли някъде. Да не остава, защото парите губят стойност. Съмнявам се, че това е точно така, но това си  е мое лично мнение.

Иво: Виж сега правилно казваш, че голяма част от активите отидоха на фондовия пазар. Там също тече едно леко отрезвяване, както си казахме преди малко. Аз нещо в подкрепа на тия разсъждения ще ти кажа, че ние в iuvo в началото на тая година възстановихме спада, който беше в Ковид времената. Отново сме над това, което бяха първите lockdown-и, в средата на март ако не се лъжа започнаха. Но виждаме, че тези нива на ръст, които ние възстановяваме кривата нагоре сега идват от по-малък брой инвеститори.

Остана един тип прилив на клиенти, който не е какъвто беше тогава, но пък носи същия паричен ресурс. Все едно идват хора, които са малко по-наясно и са готови да вложат същия паричен ресурс, който беше повече отколкото преди една година време. Та много интересна такава тенденция, която се наблюдава.

Стойчо:

Тенденцията би трябвало да е към отрезвяване.

Тенденцията би трябвало да е някои от тия хора, които са пробвали за мен има много просто обяснение. Аз примерно пробвам една P2P платформа, обикновено с няколко стотин евро, за да видя как работи първите няколко месеци. Тези, които са имали късмета да пробват с дребни суми не са видели проблеми и са продължили. Продължили са, защото са имали желание да се научат да инвестират, а не да вкарат едни пари без да разбират какво правят и да получат висока доходност от тях.

Тази стратегия, рано или късно е обречена на неуспех, според мен. Тоест вкарваш едни пари в нещо, което не разбирам. Нямаш желание да се научиш и искаш само да получаваш доходност. Най-вероятно някой ще получи доходност, но това едва ли си ти! Така че, тази схема не я харесвам. За мен е много важно точно това което казахме, че има някакво отрезвяване и осъзнаване на риска.

Защото бланкетните, как да кажа, чисто формалните от правна гледна точка обяснения, че има риск и вие знаете, че рискувате и така нататък. Истината е че, никой не ги чете. Аз получавам някакви изумителни неща! Видях как някой е получил fishing мейл от Revolut, в който брокера му за акции, който е Drive Wealth му изпраща отчетите си и казва: „Ние сме задължени да ти изпратим отчетите си. Какво трябва да правиш? Ако искаш ги прочети. Ако искаш недей. Ние сме задължени да го направим.“

Човекът, обаче обявява, че това е fishing, който иска да му вземе нещо, защото той не е чел, когато е сключил един куп договори, за да отвори търговията си с акции. Не е прочел, че брокерът в Revolut се казва Drive Wealth и е американски и се подчинява на тези регулации. Та проблемът с нечетенето е много голям.

Тестове за инвеститорите в P2P платфотмите

Между другото, бяхме си говорили в тая история с добрите практики да има тестове за инвеститора. Дори от типа „Познай от три пъти на къде е ляво“ няма ли да има поне? Защото имам чувството, че има такива които и тези тестове не могат да минат.

Иво: Да ще ги има и тях. Но да ти кажа те дори няма да дойдат по линия на best prectices, колкото на други регулации, които ще трябва да спазваме всички. Така че ще има да. Готвим ги всички.

Стойчо: Да аз видях, че фирми, които са регистрирани като брокери вече са ги вкарали.

Иво: Да. Те са чест от тези задължителните разработки, които пък бавят тези неща които ти искаш да видиш и другите клиенти биха искали да видят, но те винаги идват с един много висок елемент на спешност и трябва да разместят всичко останало. Така че приоритизирането е трудно в тия времена.

Стойчо: Справката ще я направя ако искаш аз по разпределение по оригинатори, като задание.

Иво: Добре ще помогнеш много на проект мениджърите.

Стойчо: Добре, Иво, мерси много. Надявам се да е интересно на хората, които ще го гледат. На мен ми беше интересно.

Иво: С удоволствие, продължаваме да го правим регулярно, така че да е наясно кое как се движи при нас и на пазара също така.

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 6,500 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

6 коментара за “Какво ново в iuvo през 2021? Разговор с Ивайло Иванов (видео)”

 1. Димитър Николов Димитров

  Г-н Недев така и не разбрах ще получа ли най-сетне покана от Вас като Златен член?

  Димитър Николов Димитров

  [email protected]

 2. ДИМИТЪР НИКОЛОВ ДИМИТРОВ

  Благодаря Ви! Бъдете жив и здрав и много дълги години да се радвате на финансова удача в крепко здраве!…

  С уважение:…

 3. ДИМИТЪР НИКОЛОВ ДИМИТРОВ

  Благодаря получих покана от Юво всичко е точно само не виждам линк за регистрация? Къде да впиша Вашия реферален номер? А има ли такъв въобще?…

  Жив и здрав! Не боледувайте!..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *