Категории: Ревюта

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива на онлайн депозит. Предлага фиксирана доходност до 8% годишно и избор на срок от 3, 6 или 12 месеца. Позволява внасяне и теглене през целия период без да се губи лихвата. Не изисква опит от страна на инвеститорите. В тази статия разглеждам подробно характеристиките, предимствата и недостатъците и споделям моето мнение за IuvoSAVE и личните ми впечатления от използването му.

Какво е IuvoSAVE?

IuvoSAVE е изключително лесен за ползване инвестиционен продукт, замислен като алтернатива на банковите депозити, но с много по-добра доходност. Важно е да сте наясно, че макар и много да прилича на депозит, IuvoSAVE е инвестиция, която не е гарантирана. Да инвестирате в IuvoSAVE не е по-трудно от това да си откриете депозит онлайн. Просто избирате срок на инвестицията от 3, 6 или 12 месеца, депозирате суматата и започвате да получавате съответно 5%, 6% или 8% годишна лихва. Това е всичко. Получавате предварително определена, напълно пасивна, доходност за фиксиран период – ясно е точно колко точно ще получите и кога.

TL;DR – много дълго, не ми се чете

Аз лично смятам, че внимателното четене с разбиране е много по-добър начин да разберете и осмислите дадена инвестиция. Много хора, обаче, не са на това мнение. Ако не сте много по четенето, вижте най-важното за IuvoSAVE събрано в 1 минута в това видео:

https://youtube.com/shorts/_wdyKrtDsrA
Какво е Iuvo Save? Вижте в 1 минута.

Какви възможности предлага IuvoSAVE?

IuvoSAVE предлага следните варианти за инвестиране в евро и лева:

 • 5% годишна доходност за период от 3 месеца
  Минималната сума е 100 евро/лева, а максималната – 50 000 евро/100 000 лева.
 • 6% годишна доходност за период от 6 месеца
  Минималната сума е 100 евро/лева, а максималната – 1 000 000 евро/2 000 000 лева.
 • 7% годишна доходност за период от 12 месеца
  Минималната сума е 100 евро/лева, а максималната – 1 000 000 евро/2 000 000 лева.
 • 8% годишна доходност за период от 12 месеца (само до 12-ти август 2024!).
  Минимална сума е 500 евро/лева, а максималната – 1 000 000 евро/ 2 000 000 лева.

Iuvo SAVE е много бърз и лесен начин за инвестиране в платформата iuvo, който не изисква специални умения и опит. Много прилича на онлайн депозит, но НЕ Е! За разлика от депозитите, които са гарантирани до 100,000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, гаранции няма. Това е инвестиция. Важно е да го знаете.

Има възможност за довнасяне, както и за теглене преди падеж без загуба на доходност. Сумата, която може да се изтегли преди падеж е до €10,000 месечно, като и има 1% такса за предсрочно теглене. Ограничения и такси при теглене на падеж няма.

IuvoSAVE – предимства и недостатъци

Ще разгледам накратко основните предимства и недостатъци на IuvoSAVE.

Предимства

 • Изключително лесна инвестиция – подходяща е за инвеститори без никакъв опит. Разбираема и лесна като онлайн депозит. Не е нужно да се правят стратегии и да се разбират основните концепции за диверсификация и управление на риска в P2P платформите.
 • Много добра доходност – 8% годишно. Важно е да отбележа, че това е близо до максималната доходност, която може да се получи от кредити на групата MFG на P2P платформата Iuvo. Лекотата и удобството не е за сметка на доходността.
 • Сигурна инвестиция – средствата от IuvoSAVE се инвестират само в кредити на оригинатори от групата MFG, което за мен е много важно. MFG като финансова група е създадена през 2016 година, но първата компания в нея – Easy Asset Management, позната като Easy Credit, стартира още през 2005 година. Нито един от оригинаторите на MFG не е имал някакви проблеми до сега.
 • Фиксиран срок и доходност – яснота и предвидимост точно какъв доход ще получите от инвестицията си и точно на коя дата.
 • Дневно изчисляване на лихвата – възможност за внасяне на суми през целия период и получаване на доходност върху тях, без промяна на крайната дата на инвестицията. Новите внесени суми получават същата лихва от деня на внасяне.
 • Бърза ликвидност без загуба на доходност – възможност за предсрочно теглене без загуба на начислената лихва. Заявките за теглене се изпълняват в рамките на 2 работни дни. Върху неизтеглената сума продължава да се начислява същата лихва.

Недостатъци

 • Лесна инвестиция – най-голямото предимство на IuvoSAVE, за мен е и най-големия му недостатък. Твърде лесното инвестиране често прави инвеститорите мързеливи. Те искат само да получават доходност без да полагат никакви усилия и да се постарят да разберат основните рискове, които крие всяка инвестиция.
 • Прилича на депозит, но не е! – Често инвеститорите, особено неопитните, не четат внимателно в какво инвестират и при какви условия и после се оплакват, че са подведени. Точно за тях, искам да подчертая още веднъж – процесът на инвестиране в IuvoSAVE е много подобен на откриване на онлайн депозит, но не е. Няма никаква гаранция за инвестираните суми!
 • Такса при предсрочно теглене – има 1% такса от изтеглената предсрочно сума. Това е съвсем нормално и е много по-малко от таксите за предсрочно теглене от структурираните депозити на банките, които обикновено са между 3 и 5% и то от цялата депозирана сума, като се губи и цялата доходност.
 • Ограничение на сумата за предсрочно теглене – в рамките на 1 месец може да се изтеглят предсрочно не повече от 10,000 лева или евро.

Една от най-ценните характеристики на IuvoSAVE за мен е това, че средства се инвестират само в кредити на оригинатори от групата MFG. Моето мнение е, че това са едни от най-надеждните оригинатори, в чиито кредити може да се инвестира. Не само в платформата Iuvo, но и изобщо в P2P платформите. Странно е, че самите Iuvo не го изтъкват като предимство на IuvoSAVE, защото според мен е важно.

По своята същност IuvoSAVE е синтетичен инвестиционен продукт, при който няма прозрачност в кои точно кредити са инвестирани средствата. Това прави трудно да се оцени риска на инвестицията. Затова за мен е много важно, че средствата се инвестират само в кредити на MFG. Специално отново попитах и от Iuvo отново ми потвърдиха, че това е така.

Моето мнение за IuvoSAVE

Използвам P2P платформата Iuvo вече 8 години – от самото ѝ създаване. Аз съм сред първите 500 инвеститора, а в момента съм член Iuvo Gold Club. IuvoSAVE е третия им опит да предложат лесен инвестиционен продукт, насочен към масовите инвеститори, търсещи пасивна доходност. Първият им опит беше SuperEasy, но той все пак изискваше поне базово разбиране на концепцията на P2P инвестициите.

Следващият им инвестиционен продукт IuvoUP беше наистина напълно пасивен, но пък предлагаше доходност от едва 4% на годишно. Това беше далеч по-малко от това, което може да се получи в платформата Iuvo от инвестиране в кредити на оригинатори на MFG. Нямаше и възможност за внасяне и теглене преди падеж. Определено IuvoUP не представляваше интерес за мен, затова и изобщо не съм го ползвал и не съм писал за него. Явно не само за мен, тъй като преди две години Iuvo го спряха и пуснаха IuvoSAVE, с който мисля, че намериха правилната комбинация от характеристики на масов спестовен продукт.

Моето мнение за IuvoSAVE е, че определено е атрактивен инвестиционен продукт. Той е наистина е толкова лесен, че да може се използва от хора, които вероятно дори сами не биха се определили като инвеститори. Годишната доходност, която предлага е 7%, което е напълно съизмеримо с доходността, която може да се получи от инвестиция в кредити на оригинатори от групата MFG в P2P платформата iuvo, която в момента трудно може да надхвърли 9%. А промоционалното предложение на IuvoSAVE до 12 август 2024 година дава 8% годишна доходност.

По мое мнение IuvoSAVE е отлично балансиран инвестиционен продукт, предлагащ добро съотношение доходност/риск и е изключително лесен за ползване. Смятам, че е атрактивно предложение не само за инвеститори без опит и знания, но дори и за такива, които търсят диверсификация и напълно пасивна доходност. Ще се радвам да споделите и вашето мнение за IuvoSAVE.

Как се ползва IuvoSAVE?

IuvoSAVE е изключително лесен за ползване. Основната му идея е да предложи добра доходност за спестяване на хора без опит с инвестициите. Направен е наистина като онлайн депозит. Инвестирането се случва в няколко прости стъпки:

 1. Избирате дали ще инвестирате в евро или лева, както и срока и сумата.

Виждате много ясно колко точно ще получите на датата на падеж, както и кратко и ясно резюме на всички условия по избрания продукт.

2. Потвърждавате сумата, която инвестирате, датата на падеж, процента на годишната доходност, сумата, която ще получите и давате инвестиционно съгласие.

Тук е добре да обърнете внимание на следното. Сумата, която ви показва, че ще получите е при условие, че не правите внасяния и тегления преди падежа. Ако правите тегления тя ще е по-малка, а ако внасяте допълнителни средства сумата ще е по-голяма от показаната в началото. Лихвата се начислява върху салдото всеки ден като 1/360 от годишната доходност на избрания от вас продукт. Съветвам ви още веднъж да прочетете и условията, преди да дадете инвестиционно съгласие. Не са никак дълги и са много ясни.

Преди да инвестирате е нужно да се регистрирате в платформата. Регистрацията е елементарна, депозирането също, но ако все пак имате въпроси, винаги може да получите помощ от екипа по поддръжка в чата или по телефона и то на чист български език.

Мобилно приложение IuvoSAVE

От началото на юли 2024, IuvoSAVE има и мобилно приложение за Android и iOS, с което може да управлявате парите си от телефона си. Пробвах това за iPhone и работи добре. Позволява да се ползва биометрия (лицево разпознаване), а също има светла и тъмна тема. Ето как изглежда мобилното приложение на IuvoSAVE:

В момента функциите му са доста базови, но определено е стъпка напред. Използването на IuvoSAVE през приложението е доста по-удобно отколкото през мобилен браузър. От приложението може да наблюдавате инвестициите си в IuvoSAVE, както и да добавяте или теглите пари към даден продукт. Очаквам да го разширят с още функции и възможности. Като минимум предполагам, че ще добавят заявка за теглене и възможност за превалутиране. Вече реално има смисъл да се прави обмен левове към евро в Iuvo, тъй като се случва по фиксинг – 1.95583.

Какви алтернативи има?

Няма много директни алтернативи на IuvoSAVE, но все пак ще разгледаме три алтернативни инвестиционни продукта с техните предимства и недостатъци.

Bondora Go&Grow

IuvoSAVE много прилича на продукта Go&Grow на Bondora, който за съжаление е лимитиран до 700 евро месечно. За по-големи суми се предлага Bondora Go&Grow Unlimited, който е с едва 4% годишна доходност. При Bondora Go&Grow няма фиксиран срок на инвестицията и може да се внася и тегли по всяко време без ограничение и без загуба на доходност. Таксата при теглене е само 1 евро без значение от сумата. Лихвата се начислява ежедневно върху инвестираната сума.

Основен недостатък на Bondora Go&Grow Unlimited е ниската доходност от 4% годишно. При IuvoSAVE имаме по-добра доходност – 7% за 12 месеца, а в периода от 08.07.2024 до 12.082024 – даже 8%. Bondora Go&Grow предлага сходна с IuvoSAVE доходност от 6.75% годишно, но сумата е ограничена до 700 евро месечно.

За мен, най-голямото предимство на Bondora е нейната 16 годишна история. Това е най-старата P2P платформа в Европа. Преминала е успешно през няколко кризи. Ако обмисляте да инвестирате в Bondora Go&Grow Unlimited може да прочетет това ревю, както и да получите малък бонус от 5 евро.

Monefit SmartSaver

Най-близката алтернатива на IuvoSAVE в момента е Monefit SmartSaver на CreditStar Group, който предлага 7% годишна доходност без фиксиран срок на инвестицията. Лихвата се начислява ежедневно върху инвестираната сума. Може да се внася и тегли по всяко време, като се запазва доходността и няма никакви такси. Заявките за теглене се изпълняват в срок до 10 работни дни.

Най-големият недостатък на Monefit SmartSaver е, че жертвате голяма част от доходността, която може да получите при практически същия риск от кредитите на CreditStar Group на платформата Lendermarket. В момента CreditStar Group изпитват недостиг на свежи инвестиции и предлагат в Lendermarket изключително високи лихви – 16% за кредити до 3 месеца, както и кешбек бонуси до 2%. На този фон 7% годишно от Monefit изглежда като много висока цена, за да получите лекота, удобство и бърза ликвидност, която трябва да имате предвид, че не е гарантирана.

При Monefit SmartSaver засега няма забавяния с плащанията, от които страдат повече от година инвеститорите в Lendermarket, но е важно да отчитате, че и зад двете платформи реално стои една и съща кредитна група CreditStar, които определено изпитват проблеми с ликвидността. Напоследък нещата значително се подобриха и плащанията. Ако решите да инвестирате в Monefit SmartSaver може да получите бонус 2% кешбек за нетните депозити през първите 60 дни, ако се регистрирате от тази връзка.

Спестовни планове от Freedom24

Freedom24 е лицензиран европейски брокер, предлагащ възможност за напълно пасивна доходност чрез безсрочни спестовни сметки и срочни спестовни планове. Лихвите по безсрочните спестовни сметки (D-Accounts) са равни на референтните лихвени проценти – EURIBOR за евро и SOFR за долари, които към 05.07.2024 са съответно 3.63% и 5.35% годишно. Лихвата се променя всеки ден в съответствие със съответния пазарен референтен лихвен процент. Актуалните лихви по спестовните сметки и планове на Freedom24 може да видите тук.

Сумата се олихвява ежедневно. Минимумът е само 150 евро или долара. Няма ограничение за максималната сума. От безсрочните сметки може да теглите по всяко време без да губите лихвата.

Лихвите по срочните спестовни планове на Freedom24 към 05.07.2024 са:
 • за 3 месеца – 5.89% за долари и 3.99% за евро
 • за 6 месеца – 6.69% за долари и 4.54% за евро
 • за 12 месеца – 8.03% за долари и 5.45% за евро

Лихвата се променя ежедневно, следвайки референтните лихвени проценти, но е фиксирана за целия период на избрания спестовен план на нивото, на което е била в деня на откриването му. Начислява се в края на срока на избрания спестовния план. Ако решите да теглите преди падеж няма да получите лихва. Минималната сума за срочните спестовни планове е само €1000 или $1000, а за суми над 100,000 евро или долара има и допълнителна лихва.

Лихвата от 8% на IuvoSAVE е чувствително по-висока от 5.5% лихва на Freedom24, но е добре да отчитаме и нивото на риск, което стои за доходността. Freedom24 е лицензиран европейски брокер и средствата там имат гаранция от фонда за компенсиране на инвеститорите до €20,000. Тя е по-малка от стоте хиляди евро гаранцията по депозитите, която дава ФГВБ, но е значително повече от липсата на каквато и да е гаранция. Средствата се инвестират в суап на ценни книжа, който е оценен като един от най-нискорисковите финансови инструменти – 1 (единица) по скалата от 1 до 7, според ключовия информационен документ (KID). Повече за спестовните сметки и актуалните лихви, вижте на сайта на Freedom24.

IuvoSAVE с 8% годишна лихва до 12.08.2024!

От 08.07.2024 година има промоционална оферта – IuvoSAVE за 12 месеца с 8% доходност. Тази оферта е валидна до 12.08.2024. След тази дата няма да е възможно довнасяне с 8% лихва.

+1% бонус за нови инвеститори

За новите инвеститори има и още допълнителен 1% бонус за всички инвестирани суми през първите два месеца след регистрацията. Ето и условията за получаване на този бонус:

 • 1% бонус от iuvo могат да получат нови инвеститори, които са се регистрирали с покана на инвеститор. Бонусът може да е до 300 евро ако поканата е от инвеститор, член на Iuvo Gold Club, какъвто съм аз. Мога да ви изпратя такава покана. Просто поискайте на мейл iuvo@vivainvest.eu или във Facebook Messenger. Трябва само да ми изпратите имената си и мейл, с който ще се регистрирате.
 • Ако сте се регистрирали вече, може да поискате покана и да получите бонус, ако регистрацията е направена до 10 дни преди поканата.
 • След получаване на поканата е нужно до 20 дни да се регистрирате и да депозирате и инвестирате поне 100 евро.
 • 1% бонус до 300 евро се начислява върху всички инвестирани суми до 2 месеца след регистрацията в IuvoSAVE или Iuvo P2P.
 • Бонусът се получава в края на третия месец, ако през този период не са правени тегления.

Опит и мнения на инвеститори в P2P платформи

Ако искате да чуете мнения от други инвеститори в различни P2P платформи, може да го направите в нашата Facebook група за P2P инвестиции. Ако все още не сте се включили в нея, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 10,000 инвеститори с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения за Iuvo SAVE, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и може да им е полезна.

Последна промяна на 09.07.2024 0:26

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

 • Здравейте ,

  Харесах вашия план IuvoSAVE и искам да инвестирам в него.
  Как може да се свържем най-лесно ?

  Николай Цветков
  0883322088

  • Това не е мой план, а само споделям моето мнение и впечатления. Описал съм как се случва. Ако има нужда от препоръка за бонус ми изпратете данните на мейла, както е описано в статията.

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

ETF на BlackRock следи S&P500 със 100% защита при спад

ETF, предлагащ на инвеститорите 100% защита от спад на индекса S&P500, пусна на 1-ви юли… чети нататък

15.07.2024

5 спестовни сметки с добра лихва (юли 2024)

Търсите добри лихви по спестовни сметки? Не е лесно да откриете такива през последните години,… чети нататък

09.07.2024

Безплатни акции за нови инвеститори от Freedom24

Freedom24 е регулиран брокер в ЕС и САЩ, който има офис и в България. Има… чети нататък

01.07.2024

Инвестиции в имоти под наем в Mintos – първи впечатления

Mintos - най-голямата P2P платформа в Европа, добави възможност за пасивни инвестиции в имоти под… чети нататък

04.06.2024

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $800

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.04.2024

8% лихва по спестовни сметки и планове на Freedom24

Freedom24 е лицензиран европейски брокер, предлагащ възможност за напълно пасивна доходност чрез безсрочни спестовни сметки… чети нататък

29.03.2024