fbpx
Продължете към съдържанието

Как да депозираме пари в Bondora Go&Grow? Стъпка по стъпка.

Money Transfer депозит п2п

Статията за алтернатива на депозит, носеща 6.75% лихва годишно, явно е накарала много хора да се замислят дали да продължават да губят пари от депозити. Имаше много въпроси и нужда от помощ, за да депозират пари в Bondora Go&Grow, затова реших да направя това кратко ръководство. В него описвам процеса стъпка по стъпка, като разглеждам двата основни начина, които са удачни за България – Paysera или TransferWise и кредитна или дебитна карта. Давам и практически съвети кой метод в какви ситуации е най-подходящ.

За да депозирате в Bondora Go&Grow трябва:

 1. Изберете иконката Go&Grow
 2. Натиснете бутона Add Money

депозит в Bondora Go&Grow, пари в Бондора

Тази последователност е показана на горния екран.

Ако имате средства в инвеститорската си сметка в Bondora, в случай че ползвате други продукти като мен, може да се появи следния екран:

алтернатива на депозит с висока лихва Bondora

Той ви позволява да прехвърлите наличните средства от инвеститорската си сметка в Bondora към избраното Go&Grow вложение. В случая има само някакъв дребен остатък от 0.54 евро, вероятно от не инвестирана лихва от Portfolio Pro. Няма да се занимаваме с нея в момента, но ако имате средства в инвеститорската си сметка в Bondora или сте превели в нея, можете да ги прехвърлите като посочите сумата в полето Amount и натиснете бутона Confirm.

Депозиране с кредитна или дебитна карта

Това е най-лесния и бърз начин, ако нямате регистрация в Paysera или TransferWise и не искате да си направите. Ето как се случва той стъпка по стъпка:

 1. Избирате бутонa с логото на Visa и Mastercard.
 2. Задавате желаната сума в полето Amount.
 3. Задавате всички параметри на картата, с която искате да платите.
 4. Избирате дали плащането е периодично (Recurring) или еднократно (One time only).
 5. Ако сте избрали периодично (Recurring) плащане, задавате дали да е месечно (Monthly) или (Weekly).
 6. Ако сте избрали периодично (Recurring) плащане, задавате на коя дата (при месечно) или в кой ден от седмицата (при седмично) да бъде направено плащането.
 7. Натискате бутона Make a payment with credit card, за да извършите плащането.

депозит с висока лихва Bondora

С това депозирането с карта е готово. Обикновено парите са налични в рамките на минути. Да разгледаме основните предимства и недостатъци на депозирането на пари с кредитна или дебитна карта:

Предимства:

 • Най-бързият вариант – парите пристигат за минути по всяко време.
 • Най-удобният вариант – имате картата и просто плащате с нея, както сте свикнали навсякъде в интернет.
 • Не изисква никакви усилия – няма нужда от регистрации и приложения за инсталиране и разучаване.
 • Възможност за автоматични периодични вноски – единствения напълно автоматичен вариант

Недостатъци:

 • Такса за превалутиране – ако картата е в лева ще има такса за превалутиране – обикновено е около 2%.
 • Някои банки може да имат такса за пазаруване в интернет – проверете внимателно условията по вашата карта.
 • Някои банки забраняват плащанията към определени сайтове – ако е така просто се обадете се в банката, за да ви ги разрешат. Не могат да ви откажат.

Депозиране с превод чрез TransferWise и Paysera

В повечето случаи това е най-изгодният начин, особено ако имате регистрация в TransferWise или Paysera. Ето как се случва той стъпка по стъпка:

 1. Избирате бутонa с логото на TransferWise, дори да и да ползвате Paysera.
 2. Копирате данните за превода в съответните полета на TransferWise или Paysera.

депозит в Bondora с TransferWise и Paysera

Важно е да копирате основанието за плащане и особено вашия инвеститорски (референтен) код. Последния код в основанието GG12345 показва, че парите ще бъдат депозирани директно в съответния Go&Grow влог. Ако не го напишете, а включите само вашия инвеститорски код, то парите ще отидат във вашата инвеститорска сметка в Bondora и ще трябва да ги прехвърлите допълнително в Go&Grow влога си, както е показано на втория екран горе. Ако не напишете и инвеститорския си код, нищо фатално няма да се случи, но ще трябва да пишете на поддръжката, за да ви прехвърлят парите. Това ще отнеме излишно време и усилия, така че не забравяйте кода в основанието за плащане.

Ето как би трябвало да изглежда попълнения банков превод към Bondora в Paysera:

депозит в Bondora с Paysera

Ето как би трябвало да изглежда попълнения банков превод към Bondora в TransferWise:

депозит в Bondora с TransferWise

Обикновено парите са налични в рамките на работния ден или на следващия. Да разгледаме основните предимства и недостатъци на депозирането с TransferWise и Paysera:

Предимства:

 • Най-евтиният вариант – Paysera предлага 30 безплатни превода в евро месечно за физически лица
 • Изгоден валутен курс – таксата на TransferWise за превалутиране е много малка и напълно се компенсира от изгодния валутен курс
 • Безплатна карта в евро без такси от TransferWise – може да я използвате като карта за зареждане без такси за превалутиране
 • Възможност за автоматични периодични вноски – напълно автоматичен вариант с карта на TransferWise
 • Много удобни мобилни приложения – и за двете системи това е по-удобния начин на ползване

Недостатъци:

 • По-бавно зареждане от варианта с карта – парите пристигат в рамките на работния ден или на следващия
 • Изисква се регистрация – процедурите при Paysera са доста усложнени
 • Неудобен web интерфейс – особено този на Paysera е доста остарял

Ако нямате регистрация в Paysera или TransferWise ще трябва да си направите такава и да се идентифицирате. Регистрацията и идентификацията в TransferWise доста бързи и удобни, за разлика от Paysera. Процеса по идентификация в Paysera, не е особено удобен и приятен. Освен да качите нужните документи, трябва да заявите идентификация чрез специална форма, за да промените доста ниските лимити за преводи. Идентификацията става само по Skype, което е доста неудобно и ограничаващо.

Основните предимства и недостатъци на TransferWise и Paysera са дадени в отделна статия за изгодните международни преводи. Ако искате да научите повече за Paysera или имате нужда от повече информация как да правите преводи или да захраните сметката. В YouTube канала на Paysera България има доста полезни филмчета, при това на български. Ако искате да научите повече за TransferWise или имате  нужда от повече информация как да правите преводи в YouTube канала им има доста полезни филмчета. Подробности за предложенията на Paysera и TransferWise може да видите в статията „Изгодни международни преводи„.

Практически съвети за преводи на пари

И накрая няколко практически съвета за депозиране на пари. По мое мнение, най-удобния и същевременно изгоден начин за периодично депозиране на средства в Bondora Go&Grow, е с безплатната дебитна карта на TransferWise. Тя няма никакви такси и в евро. Курса, който получавате напълно компенсира таксата за превода от лева в евро, а условията по картата са възможно най-добрите, включително теглене на 200 евро месечно от банкомат без никакви такси.

Безспорно най-евтиния начин изобщо за превод на пари в цяла Европа за физически лица е Paysera с нейните 30 безплатни превода в евро месечно. Можете да получите и дебитна карта, но тя има такса за издаване от 3 евро и символична месечна такса 0.45 евро. Всички плащания в държави от ЕС в евро са без такси. Ако решите да теглите от банкомат евро таксата е фиксирана на 1 евро. За теглене на други валути таксата е доста висока – 1 евро + 1,8% от сумата.

Нещо важно, което е добре да знаете. Това, че дадена платформа позволява 50 или дори 10 евро минимална сума, не означава, че има смисъл в това. Старайте се да не превеждате малки суми (под 100 евро) често. Ако решите да спестявате автоматично, много по-добре е да превеждате 100 евро веднъж месечно, отколкото 25 евро всяка седмица. Много от таксите не зависят от сумата и 1 лев (0.5 евро) такса за превод на 25 евро са 2% от сумата. Няма как доходността за 3 седмици да компенсира тази такса. При 100 евро таксата реално е 0,5%. Доходността от 6,75% годишно означава грубо 0,5% – т.е. таксата за превод на 100 евро ще се компенсира напълно след 1 месец. И това е, ако приемем, че няма никакви други такси, което рядко е точно така.

Как аз депозирам пари в Bondora?

Лично аз ползвам и двете системи по следния начин:

 1. Превеждам сумата в от левовата си сметка в Пощенска банка. Тъй като и Paysera има сметка там това става в минути в рамките на работното време на Пощенска банка. Превода е вътрешен и е безплатен, тъй като в част от пакета, който ползвам.
 2. Веднага превалутирам цялата сума в евро в Paysera. Прехвърлям желаната сума в Bondora или другаде. Ако нямам достатъчна наличност в TransferWise, за да мога да ползвам картата.
 3. За периодични вноски използвам картата на TransferWise. Също за разплащания различни от левове или в чужбина.
 4. Използвам само мобилните приложения на Paysera и TransferWise, тъй като са много по-удобни. Особено ако вече сте правили превод към даден контрагент.
 5. Винаги поддържам наличност е евро и по двете сметки – обикновено повече в Paysera и по-малко в TransferWise. Просто ги разглеждам като разплащателни сметки.
 6. Когато пътувам в чужбина вдигам наличността в TransferWise, за да ползвам картата.

Има и други начини за депозиране на пари и изгодни международни преводи, които ще разгледаме скоро в детайли.

67 коментара за “Как да депозираме пари в Bondora Go&Grow? Стъпка по стъпка.”

 1. Мирослава Петрова

  Здравейте,
  при превод на сума през TransferWise коя опция трябва да избера след избор на Who are you sending money to? – myself, someone else or Business?

   1. Здравейте!Опитвам се да преведа пари към Минтос чрез приложението TransferWise, но не ми се получава.Вече един превод не се получи. Следвам стъпките „Send money“ – избирам Business -въвеждам IBAN и пълно име на Минтос, иска ми и мейл на Минтос- всички данни, които ми се изискват за превода + инвеститорското ми ID в Минтос. Последното, което ме обърква е на Choose your transfer type-Balance transfer /Your balance/ , Bank transfer. И накрая ме пита как ще преведа парите -дали онлайн банкиране, чрез банков клон или чрез обаждане. Явно нещо не мога да направя както трябва, затова моля да ми уточните къде може би греша. Благодаря!

    1. Не се прави със Send money. Отидете на Accout, Add balance, за да си направите IBAN в евро. Приведете си пари в Transferwise и после си обърнете в евро. После от евро сметката правите Send и изпращате SEPA превод към Mintos. Има много филмчета как се работи с Transferwise в Youtube.

     1. Д.Тотева

      Благодаря за отговора.Наистина като отидох на account има една стрелкичка, на която като цъкнах видях немския ми IBAN (защото в Transferwise аз имам сметка в евро, не в лева.Иначе я зареждам в лева в бълг.банка и превалутирам в евро).Оттам със send направих превода много лесно.В Transferwise ми изписва че парите са приведени в Минтос ( в референцията си съм написала ID си в Минтос).Но в Минтос акаунта ми парите не се виждат. Вчера цял ден нищо.Писах на поддръжката на Минтос като пратих немския ми IBAN и инвеститорското ми ID в Минтос,но нищо.Ще видим в понеделник дали ще се появят.Пак си мисля дали не греша някъде.

      1. Д.Тотева

       Здравейте г-н Недев! Искам да Ви кажа, че още на другия ден Минтос ми поискаха ПДФ файл от превода ми. И почти веднага акаунта ми в Минтос беше захранен.Настроих си ауто инвеста и сега ми пожелайте успех 🙂 !
       Искам специално да Ви благодаря за усърдието и постоянството, с което отговаряте на въпросите на такива като мен, които се опитват и искат да променят финансовото си състояние като търсят нови начини. От миналата година се интересувам от Р2Р инвестирането и чета статиите Ви и благодарение и на отговорите Ви сега ще правя инвестиране в тези платформи. Благодарение на Вас вече много хора инвестират и се развиват. Благодаря Ви, че така променяте „консервативния“ българин. Искам да Ви кажа, че сте много полезен за хората. Бъдете жив и здрав!

   2. Pingback: Допълнителен 1% бонус в Mintos за 90 дни - как да вземем максимума

   3. Pingback: 6,75% годишно носи алтернатива на депозит с висока лихва - инвестиция в P2P с отлична лихва

   4. Виктория Кирилова

    Здравейте г-н Недев,
    От доста време следя вашите публикации относно P2P инвестирането и накрая взех решение да пробвам в Bondora Go&Grow и следвайки вашите съвети успях да направя регистрацията и да депозирам пари в инвеститорската ми сметка, така до тук всичко беше наред, но след известно време реших да изпратя копие на моята лична карта за идентификация и останах разочарована защото от Bondora я отхвърлиха без да ми дадат обяснение за това и искат да им изпратя друг документ не знам защо, интересното е че с същото копие на личната ми карта и следвайки вашите съвети за диверсифика̀ция успях да се регистрирам от линка който сте посочили и да ме идентифицират в Mintos а след това и в Iuvo без каквито и да е проблеми. За сега не знам какво да правя писах на Bondora и чакам отговор може би трябва да вадя паспорт за идентификация, някакъв в съвет от вас?

    Поздрави,

    1. Не мога да помогна. Нямам представа защо са я отхвърлили. Трябва да ви дадат причина, както алтернатива за идентификация – книжка, паспорт и т.н. По принцип няма никаква причина да не приемат лични карти. Нещо конкретно с вашата е свързано.

     1. Виктория Кирилова

      Здравейте,
      Днес, получих съобщение от Bondora с което ме уведомиха че е станала някаква грешка и че вече всичко е наред с моята идентификация и мога да тегля средства от сметката си, така че всичко е ок …

      Поздрави,

   5. Здравейте, г-н Недев.
    Много полезни са статиите Ви.
    Имам един кратък въпрос: казва се, че дължим данък само при изтегляне на сумата.
    Според какво се определя този данък? И те ли си го взимат, или ние го дължим после на българската държава, или как? И какъв е размерът му в проценти?
    Благодаря предварително.

    1. Не е съвсем сигурно дали ще е само при изтегляне на сумата или ще е нужно всяка година да се подава декларация за реализирания доход. Няма практика до момента, тъй като Go&Grow е нов продукт на Bondora от тази година. Ще видим какво ще пише в справката за реализираните доходи в началото на следващата година.

     Това, което е сигуно е, че те не одържат никакъв данък. Ние го дължима на българкската държава – само върху дохода от лихви. Процента е 10% от сумата на получените лихви. Въпросът, който още не е ясен е само дали се дължи всяко година кли само при изтегляне на сумата.

   6. Здравейте!
    Благодаря за статията, искам да попитам как става депозириането чрез Revolut ? Трябва ли да ползвам картата, която са ми издали или чрез SEPA ?

    1. Не е нужно да ползвате картата. Може да ползвате ако искате, тъй като Bondora позволява зареждане с карта, но може да направите и SEPA превод от сметката вив в Revolut.

     1. Здравейте г-н Недев,
      Пробвах да внеса пари, чрез карта на Revolut. Превода не се осъществи, а в приложението на Revolut ми се изписа причината – unsupported merchant. Колеги от групата ме упътиха, че единствения начин е това да стане през приложението. Бихте ли описали подробно стъпките, като за лаик.
      Предварително се извинявам, че ви губя от времето, но съм сигурен, че ще е полезно и за други като мен.

      1. Не го правете с картата, а директен превод от приложението Revolut. Отивате на Payments (долу в средата). Избирате Bank Trnasfer , после Add new beneficiary, после To Business задавате данните на Bondora, които са посчени за SEPA превод. И правите превода, като в reference си пишете инвеститорския номер. Това е.

       1. Здравейте отново г-н Недев,
        Вече направих няколко превода и мога да кажа, че свикнах с приложението на Revolut. Пробвах превод от Revolut към сметката ми в ОББ. Regular превод, който е безплатен и стана за 3 дни. Приложението ме предупреди, че е възможно да се начислят такси от банката получател. За моя радост нямаше такива а превалутирането стана по курса за деня.
        Днес видях в един ваш пост, че Revolut планират да пуснат поддръжка на левове към юни. Това означава ли, че ще можем да теглим левчета с карта на Revolut от всеки ПОС терминал в страната?

        Благодаря ви за бързите и винаги полезни отговори. Поздрави!

        1. Да. И че ще може да се зареждат директно левове, които да си превалутирате в самото приложение или мартата, ако е нужно.

    2. Здравейте, достигнах до момента, в който трябва да верифицирам банкова сметка, за да мога да тегля пари от Bondora Account-a си. Направих си и Paysera account, за целта.
     Пиша ви, защото във видеото на Bondora по темата се казва, че все още не могат да верифицират акаунт ако захранването е направено през Transferwise или друг метод, различен от SEPA.
     Моля за информация, Вие чрез какъв превод извършихте верификацията?

     1. Чрез Paysera, но беше доста отдавна. И сега би трябвало да работи. Важното е да се направи като банков превод по банковата сметка на Bondora, посочена за SEPA преводи.

    3. Здравейте!
     Вчера си направих акаунт в Bondora. Депозирах сума и всичко е наред. Едно нещо обаче ме притеснява. Не ми искаха лична карта. Като информация за мен имат само телефон, имейл и IP адрес.
     Това достатъчно ли е? Лична карта само при теглене ли се представя, или аз пропускам нещо?
     Благодаря предварително!

     1. Не си спомням кога и как са ми искали лична карта, тъй като се регистрирах преди около 3 години. Питайте в групата най-добре. Там има доста хора, които са се регистрирали скоро и сигурно ще споделят.

    4. Неделчо Иванов

     Аз лично се регистрирах скоро и си направих въпросната верификация преди да депозирам пари. Получих и мейл, че идентификацията ми е потвърдена. Може би това е разликата с вашия случай. При всички случаи ще трябва да си я направите – дали сега или после при теглене. Трябва да имате такъв бутон – на мен вече не ми излиза, още повече, че днес смениха доста визията на сайта.

    5. Здравейте,
     опитвам се да депозирам пари от TransferWise.
     Като избера Business, ми дава да въведа емайл, име на бизнеса и сметка ?
     Къде реално се попълват данните дадени ми от сайта:

     Beneficiary Bondora Capital OÜ
     Beneficiary’s Bank Account (IBAN) EE311010220254283223
     BIC/SWIFT EEUHEE2X
     Bank name AS SEB Pank
     Bank address Tornimäe 2, 15010 Tallinn, Estonia

    6. Здравейте,

     Опитвам се да изтегля пари за първи път от Бондора и знам че при първото теглене парите се връщат по начина, по който са депозирани. Аз направих депозита с дебитна карта. Верифициран съм и мог ада тегля вече.На последната стъпка, където трябва да получа смс съобщение нещата се объркват.Първо не получавам никакво съобщение, проверих си номера няколко пъти. Казват ми че трябва и да подпиша нареждане за теглене и заявка за теглене. Свалих ги, прочетох ги, цъкам подпиши , но нищо не се случва. Пробвах да сменя метода за потвърждение на транзакции, но винаги си остава същият ( с текстово съобщение ). Съпорта им е много бавен, отне им 1 седмица да ме верифицират. Много ще съм благодарен ако можете да ме посъветвате.

    7. Здравейте,

     Бихте ли добавили и зареждане на Bondora чрез Revolut. Също и какви са предимствата и недостатъците при това нещо. Благодаря предварително. 🙂

     1. Зареждането през Revolut става с банков превод по посочената сметка на Bondora. Процеса е абсолютно същия. Предимството е, че превода от Revolut е безплатен. Недостатък е, че не е възможно използването на картата на Revolut за зареждане в Bondora. Може би, като обновявам статията някой ден ще го добавя.

    8. Здрасти, депозираното вече е ясно:
     БГ сметка > захранване на PeySera > превалутиране BGN в EUR > депозиране в P2P

     Обаче как стои въпроса после с дърпането на парите обратно. Би трябвало да се дърпат отново в PeySera сметката , от там обаче за да си ги вземем в кеш как е най-добрия вариант ?
     Да се изпратят на Еврова банкова сметка която си отворим в банката може би е най-изгодния ваирнат ?
     Втори вариант мисля , че е превалутиране EUR в BGN и изпращане към БГ банковата ни сметка (но така не знам дали загубите няма да са големи при една сума от 10 ,20к бюджет

     1. Тегленето става по обратния пър към Pyasera сметката. От там може да превалутирате и да ги изпратите в лева към БГ банка. Може и да направите превод към еврова сметка в БГ банка, но е вероятно банката да ви взема такса за входящ валутен превод. Най-оптималния вариант е да ги изтеглите през Revolut сметка, като може да ги харчите с картата или да ги превалутирате по страхотно изгоден курс и да ги пуснете в лева към БГ банка. Този вариант е най-изгоден. Описано е как се прави в тази статия https://www.vivainvest.eu/revolut-smetka-levove/ в частта превод към българска банка.

    9. Здравейте,
     Искам да ви предоставя някои цифри от моя опит.
     Преведох 1000 лева в TransferWise. При опит да бъдат преведени към Bondora без превалутиране в евро, картината е малко по различна от показаната по-горе в статията (Review details of your transfer). Таксата сега е 6.21 BGN. Таксата на българската банка за превода към TransferWise беше 1.10 BGN, а сумарната такса възлиза 7.31 BGN или 0.73%.
     Следователно, ако тези пари престоят една година в Bondora, доходността ще падне от 6.75% приблизително на 6%.
     При превалутиране в евро и след това превеждане на парите към Bondora таксата на TransferWise е малко по-ниска – 5.61%.

     Тъй като имам сметка и карта в евро направих опит и с директно зареждане на сметката ми в Bondora с банкова карта. Таксата на моята банка (плащане на ПОС терминал в чужбина) е 0.25%. Т.е. при престояване на парите ми една година в Bondora и при такъв начин на зареждане загубата ще бъде по-малка – доходността ще спадне от 6.75% на 6.5%.

     Заключението ми е, че при наличие на средства в евро депозирането в Bondora чрез банкова карта като че ли ще бъде най-лесния, бърз и евтин начин. Трябва само да проверим каква е тарифата за плащане на ПОС терминал в чужбина на собствената банка. При някои банки той е дори 0%.
     При някои банки, при които таксата за превалутиране е 0.1 – 0.2% този начин може да се окаже най- удачен дори и при депозиране с левова карта.

      1. Здравейте. Вече съм го писал някъде но ще го напиша пак. Не превеждайте пари от левова карта в P2P платформи, особено в Бондора. Бондора имат политика да връщат парите обратно в картата и нямате никаква друга опция да изтеглите парите си, донато цялата сума, преведена с карта, не се върне. При входящ трансфер на евро по левова дебитна карта имате в 99% от случаите 1% (1, не 0.1! тъй като това е картова операция, а не входящ банков превод) превалутиране. Идинствената надежда е банката ви да откаже тези входящи трансфери или част от тях (което често се случва, вероятно е свързано с дневните лимити за картови операции), при което Бондора автоматично ги изпращат по друга потвърдена сметка (ако има таква), напр. Transferwise. Товаго пиша от личен опит + няколко колеги + неколкократни потвърждения от съпорта на Бондора, че точно и само така работят (въпросния тъмнокож господин Temmy, ако някой се е сблъсквал 🙂 ).
       Така че това, което изглежда лесно и бързо не винаги е така, когато се тегли чертата. Г-н Недев моля ви опишете го в разните си ревюта, за да не се подвеждат хората. Ако не ми вярвате допитайте се до съпорта на Бондора и някоя българска банка.
       Поздрави

       1. Не ми стана ясно защо точно с левова карта не трябва да се зареждат суми в Бондора. А с еврова карта може ли?
        Може би в случая не става дума за такса за превалутиране, а за банкова такса при получаване на суми по карта.
        В тарифата на моята банка (Фибанк) е написано, че при получаване на суми по банкова карта, независимо от валутата на сметката, таксата винаги е 1% от сумата.
        Но предполагам, че в моя случай при превод от Бондора в левова сметка банката ще добави и такса за превалутиране, която при Фибанк е от порядъка на 0.35%.

        В края на краищата при различните банки тарифите са различни, политиката на натоварване на клиентите също и само с опит може да се каже какви точно ще ни бъдат загубите при внасяне и изтегляне обратно на вложените средства.

        1. Няма проблем да се ползва карта на българска банка. Единствения неприятен ефект е, че че има такси, които се натрупват. Ако е левова карта ще има превалутиране. Ако е еврова няма да има. И в двата случая е възможно да има такса за покупка на POS в чужбина. Колко ще е зависи от банката и конкретната карта, но ако има е между 0.25-0.5%. След това при теглене сумата много често има такса за връщане на пари по картата, която обикновено е 1%. Така се получават между 1-1.5% транзакционни разходи.

    10. Съгласен съм с всичко което написахте. Исках само да обърна внимание, че колегата Станислав, на когото отговорих, бърка като определя загубата от 1% като такса за превалутирене. Мисля, че при българските банки тази такса не може да бъде по-голяма от 0.5%.

     Но той е прав за нещо друго много важно – изглежда вноските в Бондора с банкова карта могат да се изтеглят обратно само с банкова карта, със същата с която сте ги внесли и с неизбежната такса на българската банка от около 1%. При това докато не изтеглите всичко внесено с банкови карти, нямате достъп до внесените впоследствие пари чрез TransferWise или другите подобни системи.
     Това си е написано на сайта на Бондора, но досега не бях го забелязал.

     Това правило на Бондора намалява силно доходността и аз лично повече не бих използвал банкова карта за внасяне на пари в платформата.

     1. Конкретен пример от тези дни. Миналата година направен превод от 500 евро с левова дебитна карта Мастъркард на ПИБ. Няма такса за плащането. Курс – 1,9575. Когато реших да изтегля, както казаха колегите системата първо предлага единствен вариант сумата депозирана с карта. Ок, не съм го прочел в условията им. Съгласих се. Верифицирах с СМС изтеглянето на тези 500 евро. Веднага ми писаха, че 100 евро са минали, другите 400 не (явно ПИБ има лимит за входящ превод по карта). Бондора съответно ги преведе по сметката ми в Пейсера. Което се оказа абсолютен късмет. Въпросните 100 евро ги чаках 3 работни дни, като се появиха по курс 1,954 и въпросната такса 1,95 лв т.е. 1%.
      Така че това което са написали колегите е абсолютно вярно. Зареждането с карти от български банки е абсолютно безмислено.

    11. Здравейте. И аз барабар Петко с мъжете.Току-що депозирах 5 евро в бондора в опцията Go&Grow и плюс 5 бонус =10.
     Преди превода ми поиска 9 цифрен клиентски номер от уникредитбулбанк.Дадоха ми го.
     Сега какво следва след като видях 10 евро в акаунта си.Автоматично ли тръгва процесът, щото не виждам никакви други варианти.
     Пламен

    12. След зареждане на Бондора с Revolut (като банков превод), има ли някаква такса в при тегленето им обратно в Revolut (освен 1Eur на Бондора)?

    13. Здравейте, кой е най-подходящия начин за депозиране на малка сума в Bondora Go&Grow – с paysera или директно с дебитната карта? Сумата ще е малка- 100 евро, като всеки месец ще добавям по още 100 евро.Ако е с paysera ще има такса за захранване на сметката ми там, докато ако е с дебитна карта ще има превалутиране.Някъде прочетох, че препоръчвате за малки суми директно с дебитна карта да бъде депозита?

    14. А има ли допълнителни такси от Револют към бондора го енд гроу. Извинявам се че пропуснах този детайл в миналия си въпрос, но ще правя първа транзакция и затова имам неясноти. Инъче мисля Револют да ми е основното разплащане и към Робокеш. Благодаря!

    15. На 07.10 преведох лесно и бързо с Revolut, на 08.10 вече са ми в сметката, заедно със стартов бонус от 5 евро. Превода беше без никакви такси.

    16. Здравейте Ивайло. Аз направих същото като Вас – превод чрез Revolut. Пристигнаха за 1 ден парите в Bondora без никаква такса и си получих бонуса от 5 евро. Интересно, че чаках след това няколко дни за да ми потвърдят и банковата сметка. След три дни излезе съобщение, че не ми потвърждават банковата сметка и искат превод чрез SEPA. А нали чрез Revolut е точно такъв превода, не мога да си обясня, защо не ми потвърждават сметката. Това би било проблем при обратно теглене в последствие.
     Вие имате ли подобен проблем?

    17. Здравейте отновно. Преди малко направих втори превод от Revolut към Bondora Go&Grow. Този път парите пристигнаха буквално за два часа и почти веднага след това от Bondora ми върнаха съобщение, че банковата ми сметка в Revolut е одобрена. Пробвах чрез бутона за теглене на суми – действително имам опцията да посоча директно сметката в Revolut, за да си изтегля парите обратно.

    18. Георги Сапинев

     Здравейте,
     Предстои ми първо депозиране в Бондора G&G.
     Имам дебитна карта в евро (Алианц), тоест няма да има превалутиране.
     Добър вариант ли е или да действам с Paysera или Transferwise?
     Благодаря.

     1. Най-добре е да ползвате Paysera. При картите, дори да няма превалутиране често има такса при връщане на сумата по картата. Ако няма такива при вас може и да е ок да ползвате картата.

    19. Георги Сапинев

     Забравих да спомена, че планирам да внеса първоначално 1000 евро и по 100 евро месечно впоследствие.

    20. Здравейте,
     Да речем, че сме се преборили с депозирането на Х евро, спечелили сме доходност У и сега искаме да изтеглим част от сумата Z:
     1) Дължим ли данък, ако Z X, изтеглим Z към сметка в Revolut, дължим ли данък върху сумата (Z-X) и към коя държата, предвид че Revolut е базиран в UK? А ако същата сума от Revolut изтеглим към българска банка, къде се дължи данъка?

    21. Здравейте. Регистрирах се в Paysera и Bondora. Захраних сметката, извърших превалутиране в евро, депозирах желаната сума, съгласно всички указания на 20.02.2020 г. в 14.00 часа, но до днес не виждам парите да са наредени в Bondora GoGrow. Банковата сметка е потвърдена, но на 2-я прозорец за съгласие за събиране на лични данни, не се активира, когато искам да потвърдя. Защо все още парите не са налични по сметката ми? Бъркам ли някъде? Моля за съвет.

      1. Не е смяна на банката, а на IBAN-a. Понеже не разбирам много и ми се стори подозрително каква е причината да се прави. Ако имате идея защо биха го направили …

    22. Регистрирах се в Бондора от вашия линк, направих първия си превод от paysera. Парите са получени, но пише че са резервирани. А на и мейла получих: Не можем да потвърдим банковата Ви сметка
     За съжаление не успяхме да потвърдим банковата Ви сметка, защото плащането постъпи от банкова сметка на трета страна.

     За да потвърдите сметката си и да получите пълен достъп до акаунта си в Bondora, моля, извършете плащане от лична банкова сметка на Ваше име. Какво трябва да направя.

     1. Странно. Изпратете им някаква сума (може €1) от банкова сметка, която е на ваше име – същото като данните ви Bondora. Може от Revolut, Vivid, каквото имате.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *