Money Transfer депозит п2п

Как да депозираме пари в Bondora Go&Grow? Стъпка по стъпка.

Статията за алтернатива на депозит, носеща 6.75% лихва годишно, явно е накарала много хора да се замислят дали да продължават да губят пари от депозити. Имаше много въпроси и нужда от помощ, за да депозират пари в Bondora Go&Grow, затова реших да направя това кратко ръководство. В него описвам процеса стъпка по стъпка, като разглеждам двата основни начина, които са удачни за България – Paysera или TransferWise и кредитна или дебитна карта. Давам и практически съвети кой метод в какви ситуации е най-подходящ.

За да депозирате в Bondora Go&Grow трябва:

 1. Изберете иконката Go&Grow
 2. Натиснете бутона Add Money

депозит в Bondora Go&Grow, пари в Бондора

Тази последователност е показана на горния екран.

Ако имате средства в инвеститорската си сметка в Bondora, в случай че ползвате други продукти като мен, може да се появи следния екран:

алтернатива на депозит с висока лихва Bondora

Той ви позволява да прехвърлите наличните средства от инвеститорската си сметка в Bondora към избраното Go&Grow вложение. В случая има само някакъв дребен остатък от 0.54 евро, вероятно от не инвестирана лихва от Portfolio Pro. Няма да се занимаваме с нея в момента, но ако имате средства в инвеститорската си сметка в Bondora или сте превели в нея, можете да ги прехвърлите като посочите сумата в полето Amount и натиснете бутона Confirm.

Депозиране с кредитна или дебитна карта

Това е най-лесния и бърз начин, ако нямате регистрация в Paysera или TransferWise и не искате да си направите. Ето как се случва той стъпка по стъпка:

 1. Избирате бутонa с логото на Visa и Mastercard.
 2. Задавате желаната сума в полето Amount.
 3. Задавате всички параметри на картата, с която искате да платите.
 4. Избирате дали плащането е периодично (Recurring) или еднократно (One time only).
 5. Ако сте избрали периодично (Recurring) плащане, задавате дали да е месечно (Monthly) или (Weekly).
 6. Ако сте избрали периодично (Recurring) плащане, задавате на коя дата (при месечно) или в кой ден от седмицата (при седмично) да бъде направено плащането.
 7. Натискате бутона Make a payment with credit card, за да извършите плащането.

депозит с висока лихва Bondora

С това депозирането с карта е готово. Обикновено парите са налични в рамките на минути. Да разгледаме основните предимства и недостатъци на депозирането на пари с кредитна или дебитна карта:

Предимства:

 • Най-бързият вариант – парите пристигат за минути по всяко време.
 • Най-удобният вариант – имате картата и просто плащате с нея, както сте свикнали навсякъде в интернет.
 • Не изисква никакви усилия – няма нужда от регистрации и приложения за инсталиране и разучаване.
 • Възможност за автоматични периодични вноски – единствения напълно автоматичен вариант

Недостатъци:

 • Такса за превалутиране – ако картата е в лева ще има такса за превалутиране – обикновено е около 2%.
 • Някои банки може да имат такса за пазаруване в интернет – проверете внимателно условията по вашата карта.
 • Някои банки забраняват плащанията към определени сайтове – ако е така просто се обадете се в банката, за да ви ги разрешат. Не могат да ви откажат.

Депозиране с превод чрез TransferWise и Paysera

В повечето случаи това е най-изгодният начин, особено ако имате регистрация в TransferWise или Paysera. Ето как се случва той стъпка по стъпка:

 1. Избирате бутонa с логото на TransferWise, дори да и да ползвате Paysera.
 2. Копирате данните за превода в съответните полета на TransferWise или Paysera.

депозит в Bondora с TransferWise и Paysera

Важно е да копирате основанието за плащане и особено вашия инвеститорски (референтен) код. Последния код в основанието GG12345 показва, че парите ще бъдат депозирани директно в съответния Go&Grow влог. Ако не го напишете, а включите само вашия инвеститорски код, то парите ще отидат във вашата инвеститорска сметка в Bondora и ще трябва да ги прехвърлите допълнително в Go&Grow влога си, както е показано на втория екран горе. Ако не напишете и инвеститорския си код, нищо фатално няма да се случи, но ще трябва да пишете на поддръжката, за да ви прехвърлят парите. Това ще отнеме излишно време и усилия, така че не забравяйте кода в основанието за плащане.

Ето как би трябвало да изглежда попълнения банков превод към Bondora в Paysera:

депозит в Bondora с Paysera

Ето как би трябвало да изглежда попълнения банков превод към Bondora в TransferWise:

депозит в Bondora с TransferWise

Обикновено парите са налични в рамките на работния ден или на следващия. Да разгледаме основните предимства и недостатъци на депозирането с TransferWise и Paysera:

Предимства:

 • Най-евтиният вариант – Paysera предлага 30 безплатни превода в евро месечно за физически лица
 • Изгоден валутен курс – таксата на TransferWise за превалутиране е много малка и напълно се компенсира от изгодния валутен курс
 • Безплатна карта в евро без такси от TransferWise – може да я използвате като карта за зареждане без такси за превалутиране
 • Възможност за автоматични периодични вноски – напълно автоматичен вариант с карта на TransferWise
 • Много удобни мобилни приложения – и за двете системи това е по-удобния начин на ползване

Недостатъци:

 • По-бавно зареждане от варианта с карта – парите пристигат в рамките на работния ден или на следващия
 • Изисква се регистрация – процедурите при Paysera са доста усложнени
 • Неудобен web интерфейс – особено този на Paysera е доста остарял

Ако нямате регистрация в Paysera или TransferWise ще трябва да си направите такава и да се идентифицирате. Регистрацията и идентификацията в TransferWise доста бързи и удобни, за разлика от Paysera. Процеса по идентификация в Paysera, не е особено удобен и приятен. Освен да качите нужните документи, трябва да заявите идентификация чрез специална форма, за да промените доста ниските лимити за преводи. Идентификацията става само по Skype, което е доста неудобно и ограничаващо.

Основните предимства и недостатъци на TransferWise и Paysera са дадени в отделна статия за изгодните международни преводи. Ако искате да научите повече за Paysera или имате нужда от повече информация как да правите преводи или да захраните сметката. В YouTube канала на Paysera България има доста полезни филмчета, при това на български. Ако искате да научите повече за TransferWise или имате  нужда от повече информация как да правите преводи в YouTube канала им има доста полезни филмчета. Подробности за предложенията на Paysera и TransferWise може да видите в статията “Изгодни международни преводи“.

Практически съвети за преводи на пари

И накрая няколко практически съвета за депозиране на пари. По мое мнение, най-удобния и същевременно изгоден начин за периодично депозиране на средства в Bondora Go&Grow, е с безплатната дебитна карта на TransferWise. Тя няма никакви такси и в евро. Курса, който получавате напълно компенсира таксата за превода от лева в евро, а условията по картата са възможно най-добрите, включително теглене на 200 евро месечно от банкомат без никакви такси.

Безспорно най-евтиния начин изобщо за превод на пари в цяла Европа за физически лица е Paysera с нейните 30 безплатни превода в евро месечно. Можете да получите и дебитна карта, но тя има такса за издаване от 3 евро и символична месечна такса 0.45 евро. Всички плащания в държави от ЕС в евро са без такси. Ако решите да теглите от банкомат евро таксата е фиксирана на 1 евро. За теглене на други валути таксата е доста висока – 1 евро + 1,8% от сумата.

Нещо важно, което е добре да знаете. Това, че дадена платформа позволява 50 или дори 10 евро минимална сума, не означава, че има смисъл в това. Старайте се да не превеждате малки суми (под 100 евро) често. Ако решите да спестявате автоматично, много по-добре е да превеждате 100 евро веднъж месечно, отколкото 25 евро всяка седмица. Много от таксите не зависят от сумата и 1 лев (0.5 евро) такса за превод на 25 евро са 2% от сумата. Няма как доходността за 3 седмици да компенсира тази такса. При 100 евро таксата реално е 0,5%. Доходността от 6,75% годишно означава грубо 0,5% – т.е. таксата за превод на 100 евро ще се компенсира напълно след 1 месец. И това е, ако приемем, че няма никакви други такси, което рядко е точно така.

Как аз депозирам пари в Bondora?

Лично аз ползвам и двете системи по следния начин:

 1. Превеждам сумата в от левовата си сметка в Пощенска банка. Тъй като и Paysera има сметка там това става в минути в рамките на работното време на Пощенска банка. Превода е вътрешен и е безплатен, тъй като в част от пакета, който ползвам.
 2. Веднага превалутирам цялата сума в евро в Paysera. Прехвърлям желаната сума в Bondora или другаде. Ако нямам достатъчна наличност в TransferWise, за да мога да ползвам картата.
 3. За периодични вноски използвам картата на TransferWise. Също за разплащания различни от левове или в чужбина.
 4. Използвам само мобилните приложения на Paysera и TransferWise, тъй като са много по-удобни. Особено ако вече сте правили превод към даден контрагент.
 5. Винаги поддържам наличност е евро и по двете сметки – обикновено повече в Paysera и по-малко в TransferWise. Просто ги разглеждам като разплащателни сметки.
 6. Когато пътувам в чужбина вдигам наличността в TransferWise, за да ползвам картата.

Има и други начини за депозиране на пари и изгодни международни преводи, които ще разгледаме скоро в детайли.

Ако ви харесава, споделете с приятели:
error

32 коментара за “Как да депозираме пари в Bondora Go&Grow? Стъпка по стъпка.

 1. Здравейте,
  при превод на сума през TransferWise коя опция трябва да избера след избор на Who are you sending money to? – myself, someone else or Business?

   1. Здравейте!Опитвам се да преведа пари към Минтос чрез приложението TransferWise, но не ми се получава.Вече един превод не се получи. Следвам стъпките “Send money” – избирам Business -въвеждам IBAN и пълно име на Минтос, иска ми и мейл на Минтос- всички данни, които ми се изискват за превода + инвеститорското ми ID в Минтос. Последното, което ме обърква е на Choose your transfer type-Balance transfer /Your balance/ , Bank transfer. И накрая ме пита как ще преведа парите -дали онлайн банкиране, чрез банков клон или чрез обаждане. Явно нещо не мога да направя както трябва, затова моля да ми уточните къде може би греша. Благодаря!

    1. Не се прави със Send money. Отидете на Accout, Add balance, за да си направите IBAN в евро. Приведете си пари в Transferwise и после си обърнете в евро. После от евро сметката правите Send и изпращате SEPA превод към Mintos. Има много филмчета как се работи с Transferwise в Youtube.

     1. Благодаря за отговора.Наистина като отидох на account има една стрелкичка, на която като цъкнах видях немския ми IBAN (защото в Transferwise аз имам сметка в евро, не в лева.Иначе я зареждам в лева в бълг.банка и превалутирам в евро).Оттам със send направих превода много лесно.В Transferwise ми изписва че парите са приведени в Минтос ( в референцията си съм написала ID си в Минтос).Но в Минтос акаунта ми парите не се виждат. Вчера цял ден нищо.Писах на поддръжката на Минтос като пратих немския ми IBAN и инвеститорското ми ID в Минтос,но нищо.Ще видим в понеделник дали ще се появят.Пак си мисля дали не греша някъде.

     2. Здравейте г-н Недев! Искам да Ви кажа, че още на другия ден Минтос ми поискаха ПДФ файл от превода ми. И почти веднага акаунта ми в Минтос беше захранен.Настроих си ауто инвеста и сега ми пожелайте успех 🙂 !
      Искам специално да Ви благодаря за усърдието и постоянството, с което отговаряте на въпросите на такива като мен, които се опитват и искат да променят финансовото си състояние като търсят нови начини. От миналата година се интересувам от Р2Р инвестирането и чета статиите Ви и благодарение и на отговорите Ви сега ще правя инвестиране в тези платформи. Благодарение на Вас вече много хора инвестират и се развиват. Благодаря Ви, че така променяте “консервативния” българин. Искам да Ви кажа, че сте много полезен за хората. Бъдете жив и здрав!

 2. Здравейте г-н Недев,
  От доста време следя вашите публикации относно P2P инвестирането и накрая взех решение да пробвам в Bondora Go&Grow и следвайки вашите съвети успях да направя регистрацията и да депозирам пари в инвеститорската ми сметка, така до тук всичко беше наред, но след известно време реших да изпратя копие на моята лична карта за идентификация и останах разочарована защото от Bondora я отхвърлиха без да ми дадат обяснение за това и искат да им изпратя друг документ не знам защо, интересното е че с същото копие на личната ми карта и следвайки вашите съвети за диверсифика̀ция успях да се регистрирам от линка който сте посочили и да ме идентифицират в Mintos а след това и в Iuvo без каквито и да е проблеми. За сега не знам какво да правя писах на Bondora и чакам отговор може би трябва да вадя паспорт за идентификация, някакъв в съвет от вас?

  Поздрави,

  1. Не мога да помогна. Нямам представа защо са я отхвърлили. Трябва да ви дадат причина, както алтернатива за идентификация – книжка, паспорт и т.н. По принцип няма никаква причина да не приемат лични карти. Нещо конкретно с вашата е свързано.

   1. Здравейте,
    Днес, получих съобщение от Bondora с което ме уведомиха че е станала някаква грешка и че вече всичко е наред с моята идентификация и мога да тегля средства от сметката си, така че всичко е ок …

    Поздрави,

 3. Здравейте, г-н Недев.
  Много полезни са статиите Ви.
  Имам един кратък въпрос: казва се, че дължим данък само при изтегляне на сумата.
  Според какво се определя този данък? И те ли си го взимат, или ние го дължим после на българската държава, или как? И какъв е размерът му в проценти?
  Благодаря предварително.

  1. Не е съвсем сигурно дали ще е само при изтегляне на сумата или ще е нужно всяка година да се подава декларация за реализирания доход. Няма практика до момента, тъй като Go&Grow е нов продукт на Bondora от тази година. Ще видим какво ще пише в справката за реализираните доходи в началото на следващата година.

   Това, което е сигуно е, че те не одържат никакъв данък. Ние го дължима на българкската държава – само върху дохода от лихви. Процента е 10% от сумата на получените лихви. Въпросът, който още не е ясен е само дали се дължи всяко година кли само при изтегляне на сумата.

 4. Здравейте!
  Благодаря за статията, искам да попитам как става депозириането чрез Revolut ? Трябва ли да ползвам картата, която са ми издали или чрез SEPA ?

  1. Не е нужно да ползвате картата. Може да ползвате ако искате, тъй като Bondora позволява зареждане с карта, но може да направите и SEPA превод от сметката вив в Revolut.

   1. Здравейте г-н Недев,
    Пробвах да внеса пари, чрез карта на Revolut. Превода не се осъществи, а в приложението на Revolut ми се изписа причината – unsupported merchant. Колеги от групата ме упътиха, че единствения начин е това да стане през приложението. Бихте ли описали подробно стъпките, като за лаик.
    Предварително се извинявам, че ви губя от времето, но съм сигурен, че ще е полезно и за други като мен.

    1. Не го правете с картата, а директен превод от приложението Revolut. Отивате на Payments (долу в средата). Избирате Bank Trnasfer , после Add new beneficiary, после To Business задавате данните на Bondora, които са посчени за SEPA превод. И правите превода, като в reference си пишете инвеститорския номер. Това е.

     1. Здравейте отново г-н Недев,
      Вече направих няколко превода и мога да кажа, че свикнах с приложението на Revolut. Пробвах превод от Revolut към сметката ми в ОББ. Regular превод, който е безплатен и стана за 3 дни. Приложението ме предупреди, че е възможно да се начислят такси от банката получател. За моя радост нямаше такива а превалутирането стана по курса за деня.
      Днес видях в един ваш пост, че Revolut планират да пуснат поддръжка на левове към юни. Това означава ли, че ще можем да теглим левчета с карта на Revolut от всеки ПОС терминал в страната?

      Благодаря ви за бързите и винаги полезни отговори. Поздрави!

     2. Да. И че ще може да се зареждат директно левове, които да си превалутирате в самото приложение или мартата, ако е нужно.

 5. Здравейте, достигнах до момента, в който трябва да верифицирам банкова сметка, за да мога да тегля пари от Bondora Account-a си. Направих си и Paysera account, за целта.
  Пиша ви, защото във видеото на Bondora по темата се казва, че все още не могат да верифицират акаунт ако захранването е направено през Transferwise или друг метод, различен от SEPA.
  Моля за информация, Вие чрез какъв превод извършихте верификацията?

  1. Чрез Paysera, но беше доста отдавна. И сега би трябвало да работи. Важното е да се направи като банков превод по банковата сметка на Bondora, посочена за SEPA преводи.

 6. Здравейте!
  Вчера си направих акаунт в Bondora. Депозирах сума и всичко е наред. Едно нещо обаче ме притеснява. Не ми искаха лична карта. Като информация за мен имат само телефон, имейл и IP адрес.
  Това достатъчно ли е? Лична карта само при теглене ли се представя, или аз пропускам нещо?
  Благодаря предварително!

  1. Не си спомням кога и как са ми искали лична карта, тъй като се регистрирах преди около 3 години. Питайте в групата най-добре. Там има доста хора, които са се регистрирали скоро и сигурно ще споделят.

 7. Аз лично се регистрирах скоро и си направих въпросната верификация преди да депозирам пари. Получих и мейл, че идентификацията ми е потвърдена. Може би това е разликата с вашия случай. При всички случаи ще трябва да си я направите – дали сега или после при теглене. Трябва да имате такъв бутон – на мен вече не ми излиза, още повече, че днес смениха доста визията на сайта.

 8. Здравейте,
  опитвам се да депозирам пари от TransferWise.
  Като избера Business, ми дава да въведа емайл, име на бизнеса и сметка ?
  Къде реално се попълват данните дадени ми от сайта:

  Beneficiary Bondora Capital OÜ
  Beneficiary’s Bank Account (IBAN) EE311010220254283223
  BIC/SWIFT EEUHEE2X
  Bank name AS SEB Pank
  Bank address Tornimäe 2, 15010 Tallinn, Estonia

 9. Здравейте,

  Опитвам се да изтегля пари за първи път от Бондора и знам че при първото теглене парите се връщат по начина, по който са депозирани. Аз направих депозита с дебитна карта. Верифициран съм и мог ада тегля вече.На последната стъпка, където трябва да получа смс съобщение нещата се объркват.Първо не получавам никакво съобщение, проверих си номера няколко пъти. Казват ми че трябва и да подпиша нареждане за теглене и заявка за теглене. Свалих ги, прочетох ги, цъкам подпиши , но нищо не се случва. Пробвах да сменя метода за потвърждение на транзакции, но винаги си остава същият ( с текстово съобщение ). Съпорта им е много бавен, отне им 1 седмица да ме верифицират. Много ще съм благодарен ако можете да ме посъветвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *