Съвети

Как да депозираме пари в Bondora Go&Grow? Стъпка по стъпка.

Статията за алтернатива на депозит, носеща 6.75% лихва годишно, явно е накарала много хора да се замислят дали да продължават да губят пари от депозити. Имаше много въпроси и нужда от помощ, за да депозират пари в Bondora Go&Grow, затова реших да направя това кратко ръководство. В него описвам процеса стъпка по стъпка, като разглеждам двата основни начина, които са удачни за България – Paysera или TransferWise и кредитна или дебитна карта. Давам и практически съвети кой метод в какви ситуации е най-подходящ.

За да депозирате в Bondora Go&Grow трябва:

 1. Изберете иконката Go&Grow
 2. Натиснете бутона Add Money

Тази последователност е показана на горния екран.

Ако имате средства в инвеститорската си сметка в Bondora, в случай че ползвате други продукти като мен, може да се появи следния екран:

Той ви позволява да прехвърлите наличните средства от инвеститорската си сметка в Bondora към избраното Go&Grow вложение. В случая има само някакъв дребен остатък от 0.54 евро, вероятно от не инвестирана лихва от Portfolio Pro. Няма да се занимаваме с нея в момента, но ако имате средства в инвеститорската си сметка в Bondora или сте превели в нея, можете да ги прехвърлите като посочите сумата в полето Amount и натиснете бутона Confirm.

Депозиране с кредитна или дебитна карта

Това е най-лесния и бърз начин, ако нямате регистрация в Paysera или TransferWise и не искате да си направите. Ето как се случва той стъпка по стъпка:

 1. Избирате бутонa с логото на Visa и Mastercard.
 2. Задавате желаната сума в полето Amount.
 3. Задавате всички параметри на картата, с която искате да платите.
 4. Избирате дали плащането е периодично (Recurring) или еднократно (One time only).
 5. Ако сте избрали периодично (Recurring) плащане, задавате дали да е месечно (Monthly) или (Weekly).
 6. Ако сте избрали периодично (Recurring) плащане, задавате на коя дата (при месечно) или в кой ден от седмицата (при седмично) да бъде направено плащането.
 7. Натискате бутона Make a payment with credit card, за да извършите плащането.

С това депозирането с карта е готово. Обикновено парите са налични в рамките на минути. Да разгледаме основните предимства и недостатъци на депозирането на пари с кредитна или дебитна карта:

Предимства:

 • Най-бързият вариант – парите пристигат за минути по всяко време.
 • Най-удобният вариант – имате картата и просто плащате с нея, както сте свикнали навсякъде в интернет.
 • Не изисква никакви усилия – няма нужда от регистрации и приложения за инсталиране и разучаване.
 • Възможност за автоматични периодични вноски – единствения напълно автоматичен вариант

Недостатъци:

 • Такса за превалутиране – ако картата е в лева ще има такса за превалутиране – обикновено е около 2%.
 • Някои банки може да имат такса за пазаруване в интернет – проверете внимателно условията по вашата карта.
 • Някои банки забраняват плащанията към определени сайтове – ако е така просто се обадете се в банката, за да ви ги разрешат. Не могат да ви откажат.

Депозиране с превод чрез TransferWise и Paysera

В повечето случаи това е най-изгодният начин, особено ако имате регистрация в TransferWise или Paysera. Ето как се случва той стъпка по стъпка:

 1. Избирате бутонa с логото на TransferWise, дори да и да ползвате Paysera.
 2. Копирате данните за превода в съответните полета на TransferWise или Paysera.

Важно е да копирате основанието за плащане и особено вашия инвеститорски (референтен) код. Последния код в основанието GG12345 показва, че парите ще бъдат депозирани директно в съответния Go&Grow влог. Ако не го напишете, а включите само вашия инвеститорски код, то парите ще отидат във вашата инвеститорска сметка в Bondora и ще трябва да ги прехвърлите допълнително в Go&Grow влога си, както е показано на втория екран горе. Ако не напишете и инвеститорския си код, нищо фатално няма да се случи, но ще трябва да пишете на поддръжката, за да ви прехвърлят парите. Това ще отнеме излишно време и усилия, така че не забравяйте кода в основанието за плащане.

Ето как би трябвало да изглежда попълнения банков превод към Bondora в Paysera:

Ето как би трябвало да изглежда попълнения банков превод към Bondora в TransferWise:

Обикновено парите са налични в рамките на работния ден или на следващия. Да разгледаме основните предимства и недостатъци на депозирането с TransferWise и Paysera:

Предимства:

 • Най-евтиният вариант – Paysera предлага 30 безплатни превода в евро месечно за физически лица
 • Изгоден валутен курс – таксата на TransferWise за превалутиране е много малка и напълно се компенсира от изгодния валутен курс
 • Безплатна карта в евро без такси от TransferWise – може да я използвате като карта за зареждане без такси за превалутиране
 • Възможност за автоматични периодични вноски – напълно автоматичен вариант с карта на TransferWise
 • Много удобни мобилни приложения – и за двете системи това е по-удобния начин на ползване

Недостатъци:

 • По-бавно зареждане от варианта с карта – парите пристигат в рамките на работния ден или на следващия
 • Изисква се регистрация – процедурите при Paysera са доста усложнени
 • Неудобен web интерфейс – особено този на Paysera е доста остарял

Ако нямате регистрация в Paysera или TransferWise ще трябва да си направите такава и да се идентифицирате. Регистрацията и идентификацията в TransferWise доста бързи и удобни, за разлика от Paysera. Процеса по идентификация в Paysera, не е особено удобен и приятен. Освен да качите нужните документи, трябва да заявите идентификация чрез специална форма, за да промените доста ниските лимити за преводи. Идентификацията става само по Skype, което е доста неудобно и ограничаващо.

Основните предимства и недостатъци на TransferWise и Paysera са дадени в отделна статия за изгодните международни преводи. Ако искате да научите повече за Paysera или имате нужда от повече информация как да правите преводи или да захраните сметката. В YouTube канала на Paysera България има доста полезни филмчета, при това на български. Ако искате да научите повече за TransferWise или имате  нужда от повече информация как да правите преводи в YouTube канала им има доста полезни филмчета. Подробности за предложенията на Paysera и TransferWise може да видите в статията „Изгодни международни преводи„.

Практически съвети за преводи на пари

И накрая няколко практически съвета за депозиране на пари. По мое мнение, най-удобния и същевременно изгоден начин за периодично депозиране на средства в Bondora Go&Grow, е с безплатната дебитна карта на TransferWise. Тя няма никакви такси и в евро. Курса, който получавате напълно компенсира таксата за превода от лева в евро, а условията по картата са възможно най-добрите, включително теглене на 200 евро месечно от банкомат без никакви такси.

Безспорно най-евтиния начин изобщо за превод на пари в цяла Европа за физически лица е Paysera с нейните 30 безплатни превода в евро месечно. Можете да получите и дебитна карта, но тя има такса за издаване от 3 евро и символична месечна такса 0.45 евро. Всички плащания в държави от ЕС в евро са без такси. Ако решите да теглите от банкомат евро таксата е фиксирана на 1 евро. За теглене на други валути таксата е доста висока – 1 евро + 1,8% от сумата.

Нещо важно, което е добре да знаете. Това, че дадена платформа позволява 50 или дори 10 евро минимална сума, не означава, че има смисъл в това. Старайте се да не превеждате малки суми (под 100 евро) често. Ако решите да спестявате автоматично, много по-добре е да превеждате 100 евро веднъж месечно, отколкото 25 евро всяка седмица. Много от таксите не зависят от сумата и 1 лев (0.5 евро) такса за превод на 25 евро са 2% от сумата. Няма как доходността за 3 седмици да компенсира тази такса. При 100 евро таксата реално е 0,5%. Доходността от 6,75% годишно означава грубо 0,5% – т.е. таксата за превод на 100 евро ще се компенсира напълно след 1 месец. И това е, ако приемем, че няма никакви други такси, което рядко е точно така.

Как аз депозирам пари в Bondora?

Лично аз ползвам и двете системи по следния начин:

 1. Превеждам сумата в от левовата си сметка в Пощенска банка. Тъй като и Paysera има сметка там това става в минути в рамките на работното време на Пощенска банка. Превода е вътрешен и е безплатен, тъй като в част от пакета, който ползвам.
 2. Веднага превалутирам цялата сума в евро в Paysera. Прехвърлям желаната сума в Bondora или другаде. Ако нямам достатъчна наличност в TransferWise, за да мога да ползвам картата.
 3. За периодични вноски използвам картата на TransferWise. Също за разплащания различни от левове или в чужбина.
 4. Използвам само мобилните приложения на Paysera и TransferWise, тъй като са много по-удобни. Особено ако вече сте правили превод към даден контрагент.
 5. Винаги поддържам наличност е евро и по двете сметки – обикновено повече в Paysera и по-малко в TransferWise. Просто ги разглеждам като разплащателни сметки.
 6. Когато пътувам в чужбина вдигам наличността в TransferWise, за да ползвам картата.

Има и други начини за депозиране на пари и изгодни международни преводи, които ще разгледаме скоро в детайли.

Последна промяна на 23.02.2019 18:25

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

 • Здравейте,
  при превод на сума през TransferWise коя опция трябва да избера след избор на Who are you sending money to? - myself, someone else or Business?

  • Ако е към Bondora трябва да е Business.

   • Здравейте!Опитвам се да преведа пари към Минтос чрез приложението TransferWise, но не ми се получава.Вече един превод не се получи. Следвам стъпките "Send money" - избирам Business -въвеждам IBAN и пълно име на Минтос, иска ми и мейл на Минтос- всички данни, които ми се изискват за превода + инвеститорското ми ID в Минтос. Последното, което ме обърква е на Choose your transfer type-Balance transfer /Your balance/ , Bank transfer. И накрая ме пита как ще преведа парите -дали онлайн банкиране, чрез банков клон или чрез обаждане. Явно нещо не мога да направя както трябва, затова моля да ми уточните къде може би греша. Благодаря!

    • Не се прави със Send money. Отидете на Accout, Add balance, за да си направите IBAN в евро. Приведете си пари в Transferwise и после си обърнете в евро. После от евро сметката правите Send и изпращате SEPA превод към Mintos. Има много филмчета как се работи с Transferwise в Youtube.

     • Благодаря за отговора.Наистина като отидох на account има една стрелкичка, на която като цъкнах видях немския ми IBAN (защото в Transferwise аз имам сметка в евро, не в лева.Иначе я зареждам в лева в бълг.банка и превалутирам в евро).Оттам със send направих превода много лесно.В Transferwise ми изписва че парите са приведени в Минтос ( в референцията си съм написала ID си в Минтос).Но в Минтос акаунта ми парите не се виждат. Вчера цял ден нищо.Писах на поддръжката на Минтос като пратих немския ми IBAN и инвеститорското ми ID в Минтос,но нищо.Ще видим в понеделник дали ще се появят.Пак си мисля дали не греша някъде.

     • Едва ли грешите. Нормално е Transferwise да изпълняват преводите за 2-3 работни дни.

     • Здравейте г-н Недев! Искам да Ви кажа, че още на другия ден Минтос ми поискаха ПДФ файл от превода ми. И почти веднага акаунта ми в Минтос беше захранен.Настроих си ауто инвеста и сега ми пожелайте успех :) !
      Искам специално да Ви благодаря за усърдието и постоянството, с което отговаряте на въпросите на такива като мен, които се опитват и искат да променят финансовото си състояние като търсят нови начини. От миналата година се интересувам от Р2Р инвестирането и чета статиите Ви и благодарение и на отговорите Ви сега ще правя инвестиране в тези платформи. Благодарение на Вас вече много хора инвестират и се развиват. Благодаря Ви, че така променяте "консервативния" българин. Искам да Ви кажа, че сте много полезен за хората. Бъдете жив и здрав!

 • Здравейте г-н Недев,
  От доста време следя вашите публикации относно P2P инвестирането и накрая взех решение да пробвам в Bondora Go&Grow и следвайки вашите съвети успях да направя регистрацията и да депозирам пари в инвеститорската ми сметка, така до тук всичко беше наред, но след известно време реших да изпратя копие на моята лична карта за идентификация и останах разочарована защото от Bondora я отхвърлиха без да ми дадат обяснение за това и искат да им изпратя друг документ не знам защо, интересното е че с същото копие на личната ми карта и следвайки вашите съвети за диверсифика̀ция успях да се регистрирам от линка който сте посочили и да ме идентифицират в Mintos а след това и в Iuvo без каквито и да е проблеми. За сега не знам какво да правя писах на Bondora и чакам отговор може би трябва да вадя паспорт за идентификация, някакъв в съвет от вас?

  Поздрави,

  • Не мога да помогна. Нямам представа защо са я отхвърлили. Трябва да ви дадат причина, както алтернатива за идентификация - книжка, паспорт и т.н. По принцип няма никаква причина да не приемат лични карти. Нещо конкретно с вашата е свързано.

   • Здравейте,
    Днес, получих съобщение от Bondora с което ме уведомиха че е станала някаква грешка и че вече всичко е наред с моята идентификация и мога да тегля средства от сметката си, така че всичко е ок ...

    Поздрави,

    • Супер! И аз се чудех как така за едни може, за други не ;)

 • Здравейте, г-н Недев.
  Много полезни са статиите Ви.
  Имам един кратък въпрос: казва се, че дължим данък само при изтегляне на сумата.
  Според какво се определя този данък? И те ли си го взимат, или ние го дължим после на българската държава, или как? И какъв е размерът му в проценти?
  Благодаря предварително.

  • Не е съвсем сигурно дали ще е само при изтегляне на сумата или ще е нужно всяка година да се подава декларация за реализирания доход. Няма практика до момента, тъй като Go&Grow е нов продукт на Bondora от тази година. Ще видим какво ще пише в справката за реализираните доходи в началото на следващата година.

   Това, което е сигуно е, че те не одържат никакъв данък. Ние го дължима на българкската държава - само върху дохода от лихви. Процента е 10% от сумата на получените лихви. Въпросът, който още не е ясен е само дали се дължи всяко година кли само при изтегляне на сумата.

 • Здравейте!
  Благодаря за статията, искам да попитам как става депозириането чрез Revolut ? Трябва ли да ползвам картата, която са ми издали или чрез SEPA ?

  • Не е нужно да ползвате картата. Може да ползвате ако искате, тъй като Bondora позволява зареждане с карта, но може да направите и SEPA превод от сметката вив в Revolut.

   • Здравейте г-н Недев,
    Пробвах да внеса пари, чрез карта на Revolut. Превода не се осъществи, а в приложението на Revolut ми се изписа причината - unsupported merchant. Колеги от групата ме упътиха, че единствения начин е това да стане през приложението. Бихте ли описали подробно стъпките, като за лаик.
    Предварително се извинявам, че ви губя от времето, но съм сигурен, че ще е полезно и за други като мен.

    • Не го правете с картата, а директен превод от приложението Revolut. Отивате на Payments (долу в средата). Избирате Bank Trnasfer , после Add new beneficiary, после To Business задавате данните на Bondora, които са посчени за SEPA превод. И правите превода, като в reference си пишете инвеститорския номер. Това е.

     • Здравейте отново г-н Недев,
      Вече направих няколко превода и мога да кажа, че свикнах с приложението на Revolut. Пробвах превод от Revolut към сметката ми в ОББ. Regular превод, който е безплатен и стана за 3 дни. Приложението ме предупреди, че е възможно да се начислят такси от банката получател. За моя радост нямаше такива а превалутирането стана по курса за деня.
      Днес видях в един ваш пост, че Revolut планират да пуснат поддръжка на левове към юни. Това означава ли, че ще можем да теглим левчета с карта на Revolut от всеки ПОС терминал в страната?

      Благодаря ви за бързите и винаги полезни отговори. Поздрави!

     • Да. И че ще може да се зареждат директно левове, които да си превалутирате в самото приложение или мартата, ако е нужно.

 • Здравейте, достигнах до момента, в който трябва да верифицирам банкова сметка, за да мога да тегля пари от Bondora Account-a си. Направих си и Paysera account, за целта.
  Пиша ви, защото във видеото на Bondora по темата се казва, че все още не могат да верифицират акаунт ако захранването е направено през Transferwise или друг метод, различен от SEPA.
  Моля за информация, Вие чрез какъв превод извършихте верификацията?

  • Чрез Paysera, но беше доста отдавна. И сега би трябвало да работи. Важното е да се направи като банков превод по банковата сметка на Bondora, посочена за SEPA преводи.

 • Здравейте!
  Вчера си направих акаунт в Bondora. Депозирах сума и всичко е наред. Едно нещо обаче ме притеснява. Не ми искаха лична карта. Като информация за мен имат само телефон, имейл и IP адрес.
  Това достатъчно ли е? Лична карта само при теглене ли се представя, или аз пропускам нещо?
  Благодаря предварително!

  • Не си спомням кога и как са ми искали лична карта, тъй като се регистрирах преди около 3 години. Питайте в групата най-добре. Там има доста хора, които са се регистрирали скоро и сигурно ще споделят.

 • Аз лично се регистрирах скоро и си направих въпросната верификация преди да депозирам пари. Получих и мейл, че идентификацията ми е потвърдена. Може би това е разликата с вашия случай. При всички случаи ще трябва да си я направите - дали сега или после при теглене. Трябва да имате такъв бутон - на мен вече не ми излиза, още повече, че днес смениха доста визията на сайта.

 • Здравейте,
  опитвам се да депозирам пари от TransferWise.
  Като избера Business, ми дава да въведа емайл, име на бизнеса и сметка ?
  Къде реално се попълват данните дадени ми от сайта:

  Beneficiary Bondora Capital OÜ
  Beneficiary's Bank Account (IBAN) EE311010220254283223
  BIC/SWIFT EEUHEE2X
  Bank name AS SEB Pank
  Bank address Tornimäe 2, 15010 Tallinn, Estonia

  • Да. Точно тези данни. Името и сметката са достатъчн, мейл не е нужен.
   Името е бенефициента, а сметката е IBAN.

 • Здравейте,

  Опитвам се да изтегля пари за първи път от Бондора и знам че при първото теглене парите се връщат по начина, по който са депозирани. Аз направих депозита с дебитна карта. Верифициран съм и мог ада тегля вече.На последната стъпка, където трябва да получа смс съобщение нещата се объркват.Първо не получавам никакво съобщение, проверих си номера няколко пъти. Казват ми че трябва и да подпиша нареждане за теглене и заявка за теглене. Свалих ги, прочетох ги, цъкам подпиши , но нищо не се случва. Пробвах да сменя метода за потвърждение на транзакции, но винаги си остава същият ( с текстово съобщение ). Съпорта им е много бавен, отне им 1 седмица да ме верифицират. Много ще съм благодарен ако можете да ме посъветвате.

  • За съжаление, нищо не мога да ви посъветвам, освен да поискате помощ от съпорта.

 • Здравейте,

  Бихте ли добавили и зареждане на Bondora чрез Revolut. Също и какви са предимствата и недостатъците при това нещо. Благодаря предварително. :)

  • Зареждането през Revolut става с банков превод по посочената сметка на Bondora. Процеса е абсолютно същия. Предимството е, че превода от Revolut е безплатен. Недостатък е, че не е възможно използването на картата на Revolut за зареждане в Bondora. Може би, като обновявам статията някой ден ще го добавя.

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

TBI Bank Neon – мнение и впечатления за мобилното банкиране

TBI Bank пусна безплатно мобилно банкиране с дебитна карта VISA neon, което предлага всички нужни… чети нататък

24.01.2023

MyFin – безплатно мобилно банкиране от ПИБ с 10 лева бонус 💸

MyFin е безплатен мобилен портфейл от Fibank, който предлага всичко необходимо за банкиране в България… чети нататък

01.11.2022

MyFin пуска профили за деца подобни на Revolut Junior

В последната версия на MyFin има добавена интересна нова функционалност - „Детски профил“. Тя дава… чети нататък

05.09.2022

Rendity – инвестиции в имоти в Австрия и Германия

Rendity е платформа, която позволява да инвестирате в кредити за имоти в Австрия и Германия.… чети нататък

26.07.2022

xChange Boost мнение, впечатления и какви са рисковете.

В тази статия споделям моето мнение за Boost - новата финансова услуга на xChange.bg, обещаваща… чети нататък

30.06.2022

2% кешбек в Lendermarket за нови инвеститори🤑

2% кешбек бонус предлага P2P платформата Lendermarket за нови инвеститори до 07.06.2022, при регистрация от… чети нататък

19.05.2022