Как да си намерите мъж програмист?

програмист инвестира п2п p2p
Типичен, желан от жените, програмист

Един въпрос броди из интернет: “Как да си намеря мъж програмист?”. Първоначално си мислех, че е шега на дама с изтънчено и нестандартно чувство за хумор, но след анализ на текста, стигнах до извода, че въпросът е съвсем сериозен. Затова реших да помогна с каквото мога.

Като за начало, ето целият оригинален текст в пълния му блясък:

За пръв път пиша тук и имам един малко глупав въпрос 😳

В момента приключвам връзка ,в която меко казано не бях щастлива 💔. И вече се замислям ,какъв мъж всъщност искам до себе си. Мисля ,че професията е особено важна и най-добрият избор ми се струва програмист 🤓. Не само заради високите заплати 😳 но и защото обикновено са интелигентни и естествено могат да се оправят с компютри и телефони.

Само ,че нямам никаква идея как и къде да търся необвързани програмисти.Познавам бегло само един програмист който е сам , но е прекалено нискък и дебел 😳.

Има ли примерно барове където се събират повече програмисти в София? Това единственото ,което ми хрумва като възможност. Ще са ми интересни и други идеи.

Не е речено ,че трябва да се обвържда непременно с такъв човек ,но от това което виждам около себе си мисля ,че е подходящ избор.

Защо мисля, че въпросът е сериозен?

Кратък анализ на стила и правописа на оригиналния пост в bg-mama, ме кара да мисля така. Написаното изглежда съвсем автентично, чистосърдечно и леко кънти на кухо. Съвсем леко, което го кара да звучи още по-достоверно.

Момичето е положило сериозни усилия да определи точно и конкретно своя целеви пазар. Идентифицирала е съвсем конкретен потребител (buying persona) на стоката или услугите, които предлага, макар и те да остават загадъчно недоизказани. По тази причина мисля, че девойката заслужава да ѝ се помогне. Кой с каквото може. Надявам се, че тази информация ще е полезна и на други търсещи мъж програмист.

Защо мисля, че мога да помогна?

Първо, защото аз съм бил програмист. Вече съм достатъчно порастнал, за да пиша код, но психологията на програмиста ми е позната от първо лице, единствено число. Освен това, имам удоволствието ежедневно да контактувам с десетки програмисти в офиса, така че мнението ми няма да е само субективно. Напротив, ще се базира на емпирични наблюдения върху поведенческия модел на представителна извадка от целевия пазар.

От друга страна, имам достатъчно опит с жените. Познавайки и двете страни в сделката, ще се опитам да впрегна целия си неизкуствен интелект, за да видим до колко те са подходящи една за друга. Ще се опитам да направя профил на типичния програмист и да видим в каква степен съответства на желанията на типичната програмистотърсачка.

Какви са качествата на дамата?

Тъй като нямам други данни за дамата, освен текста, ще анализирам него:

Няма заблуди относно интелектуалното си ниво

Това ясно личи от самото начало “имам един малко глупав въпрос”. Това е чудесно, тъй като очевидно залага на други качества, за да привлече желания обект. Една снимка (в цял ръст) струва повече от хиляди думи, но тъй като няма, ще се осланяме на въображението. На програмистите не им липсва въображние, така че на първо време ще свърши работа. Даже, може би, е по-добре от снимка в някои случаи. Да се надяваме, че този случай не е такъв.

Мисли в перспектива и работи по Scrum

Очевидно спазва добрите практики на Scrum. Това личи от този текст “в момента приключвам връзка ,в която меко казано не бях щастлива 💔. И вече се замислям ,какъв мъж всъщност искам”. Явно е, че прави всичко в рамките на един спринт и се стреми възможно най-бързо към продукт с подобрения. Този подход ѝ дава голямо предимство. Няма програмист, който да не го оцени. Програмистите, по принцип, много харесват  Scrum. Получава огромна червена точка и ще имат обща тема за разговор. В случай, че знае какво е Scrum, разбира се 😉

Има правилно отношение към парите

Това ясно личи от израза “не само заради високите заплати 😳”. Ключовата дума тук е “само”. Видно, че високата заплата е изключително важна, но само това не достатъчно. И е точно така. Програмистите са умни хора, с трезва преценка. Те знаят, че ще бъдат добри програмисти докато са млади. Затова не разчитат само на високата заплата, а се грижат сами за бъдещето си. Обикновено, като инвестират. Нямам предвид в барове!

Не държи на обвързването

Това е прекрасно, защото програмистите обичат свободата. Те не се ограничават само до PHP или .NET. Постоянно експериментират. Аха-аха да овладеят дадена технология и вече гледат към нова. Дългосрочното обвързване не е в кръвта им. Това, че дамата казва “не е речено ,че трябва да се обвържда непременно”, е чудесно. Притесняваме само дали “непременно” не означава веднага и на всяка цена. Защото може и да не се получи много бързо. Все пак, има шанс, ако следва точно съветите, които ще дам в края на този задълбочен материал.

Отворена е за идеи

Тя знае, че нищо не знае и проактивно търси помощ. Открито признава, че “няма никаква идея как и къде да търси необвързани програмисти.” Инстинктивно усеща, че тази работа с барове няма да стане и е отворена за други идеи.

“Има ли примерно барове където се събират повече програмисти в София? Това единственото ,което ми хрумва като възможност. Ще са ми интересни и други идеи.”

Точно това открито и честно отношение ме мотивира да помогна с такива идеи.

Какъв е така желаният програмист?

Да видим как изглежда желаният от дамата програмист. В началото, искам да разсея някои заблуди, които очевидно има за типичния програмист.

Няма необвързан програмист!

Всички програмисти, по принцип, са обвързани. Дори този, който “бегло познавате и е сам , но е прекалено нискък и дебел” не е необвързан. Нищо, че е сам. В повечето случаи, програмистите не са просто обвързани, много често по-подходящата дума е “обсебени”. Това не е отчайващо, тъй като рядко става въпрос за жена. Още по-рядко, за реално съществуваща. Независимо, че носят екзотични имена като Лара или Байонета, не са сериозна конкуренция на жените от плът и кръв.

В повечето случаи са обсебени от най-новата версия на Angular или от оптимизация на инвестиционна стратегия в Mintos, така че да носи още 0.5% доходност годишно. На вас това може и да ви изглежда малко, но всъщност е повече от най-добрите депозити през 2019.

Това, че някой е нисък и дебел не значи, че е програмист!

Искам веднага да предупредя дамата, за да не вземе някой да я прекара. Изобщо няма такова изискване. При нас, в ДАВИД Холдинг АД, имаме над 20 програмиста, които не са нито ниски, нито дебели. Повечето са с ръст над 180 см и под 90 кг. Като доказателство прилагам актуална снимка в цял ръст:

ДАВИД програмист инвестиции П2П P2P
Снежният човек е над 2 метра висок

Този мит е измислен от комплексирани и не особено интелигентни хора, чувстващи остра липса на професионална реализация и търсещи причините за това основно в международното положение и световната конспирация. Защото кой, ако не соросоидите, дават тези безумни заплати на програмистите?!? И за какво изобщо са им, като жените и без това не ги харесват?

Програмистите не са скучни и умеят да се забавляват!

Това предлагам да го приемете на доверие, тъй като ако приложа снимков материал е много вероятно да изгубим аудиторията под 18 години и търсачките да блокират сайта. Все пак, важно е да знаете, че забавленията обикновено не включват хвърляне на салфетки и чалга с “волумето на мах”.

Основно правило е, че работодателите се грижат програмистите да са щастливи. От личен опит знам, че софтуерът от щастливи програмисти е много по-добър.

Софтуер от щастливи програмисти

Това е важно и за програмистотърсачките, тъй като някой ще им организира редовно забавления. И то наистина интересни и разнообразни забавления. Няма да се налага да мислите. Няма да ви боли глава!

Къде да търсите програмисти?

В баровете няма да стане. По-добре е да заложите на събития като Microsoft DevDays или някоя блокчейн конференция. Убеден съм, че голяма концетрация на програмисти е имало на 14-ти февруари на едно събитие на P2P платформата Klear.

В bg-mama също едва ли ще намерите. Все пак, е уточнено, че търсите мъж. Доста по-големи шансове имате в Facebook групата за P2P инвестиране. Там ще може да се нахапете с терминология и да покажете, че за вас инвестиция не означава само силикон и диаманти.

Предвид големия интерес, предвиждаме да организираме и ден на отворените в ДАВИД Холдинг АД. Всички програмистотърсачки са добре дошли, всеки втори четвъртък на месеца, след 18 часа. Няма специални изисквания за облекло, нито задължителна програма, но ще ви подскажа, че тур по бански костюми е предимство. В някои случаи – сериозно предимство.

Как да говорите с програмисти?

Тук препоръката ми е да го правите само в краен случай. Най-добре в началото просто пърхайте с мигли и излъчвайте сексапил. Ако ви е нужен ролеви модел, то Топ 15 на най-секси героини от игри ще ви е полезен. Пистолетите не са задължителни.

Старайте се да избягвате разговорите на всяка цена. Ако все пак се наложи да говорите, ще ви дам някои идеи. Ако знаете .NET, Java или поне PHP, то за вас езикова бариера не съществува. Ако не знаете, може да се ограничите до нещо по-просто. Не е трудно да научите основните понятия за инвестиране в P2P платформи. Тук са описани основните предимства и недостатъци. Изберете си любима Peer to peer платформа и ще блеснете с познанията си за инвестиции. Ако ви е трудно, най-добре заложете на сигурно – Mintos или Bondora. Ако, обаче, искате наистина да се отличите, може да обясните, че за вас най-доброто съотношение риск и доходност предлага Grupeer.

На среща с програмист?

Ако сте следвали точно съветите до тук и разбира се, ако вие самата не изглеждате като единствения програмист, който познавате е много вероятно да се стигне до тук. Не чакайте да ви покани! Много по-добре е вие да го поканите да “пиете по бира”. И да! Важно е да е бира, а не чаша вино. Съгласете се с времето и мястото, което той предложи. Програмистите са заети и търсени хора, както сама знаете.

Klear инвестиране в peer to peer кредити

Ако искате да сте проактивна до край, може да предложите някой Beer 2 Beer събитие на Klear. Жалко, че изтървахте това на 14-ти февруари. Щеше да внесе доза романтика, в не дотам вълнуващата тематика на P2P кредитирането.

По време на срещата спазвайте указанията за разговори с програмист, дадени по-горе. Ако оптимизацията на SQL заявки не е стихията ви, заложете на някоя по-лека и популярна тема, като например “Пирамиди ли са P2P платформите?“.

В края на срещата, ако искате наистина да впечатлите набелязания програмист, предложете му да си разделите сметката с Revolut. Използването на карта Revolut при срещи с програмисти дава сериозно предимство. Ако все още нямате, поръчайте вашата напълно безплатно и без никакви такси от https://www.vivainvest.eu/join-revolut. Това ще ви представи като финтех ентусиастка, на което малко програмисти могат да устоят. Надявайте се да откаже, но дори да приеме, не съжалявайте, това е инвестиция, която ще ви се върне многократно.

Надявам се да съм бил полезен и тези идеи да проработят. Желая ви успех!