Новини

Месечен P2P преглед – какво се случи през ноември

От този месец започвам да правя кратък преглед на най-важните събития за инвестициите и P2P платформите през изминалия месец. Ето какво се случи през ноември:

Mintos – огромен растеж и планове за нови услуги

През ноември, Mintos има вече над 90,000 инвеститора и 136 милиона евро нови кредити, което е 16% растеж спрямо предходния месец. С този резултат Mintos изпреварва всички Peer to peer платформи и се утвърждава като най-голямата в Европа. Растежът е впечатляващ! През същия месец, в Минтос са инвестирани повече средства от общо инвестираните средства в 48 P2P платформи, т.е. всички след 5-тото място в класацията по обем месечни инвестиции.

През ноември, Mintos обяви плановете си да предложи на инвеститорите си лична банкова сметка с индивидуален IBAN и дебитна карта. По сметката потребителите ще могат да получават и изпращат пари по целия свят. Към нея Mintos ще предложи и дебитна карта, с която ще може да се плаща по цял свят, в интернет или да се теглят пари от банкомат. Платформата получи още 5 милиона евро финансиране от акционерите си за глобална експанзия.

За да предложи тези нови платежни услуги, Mintos кандидатства за европейски лиценз за оператор на електронни пари (e-money license). Платформата ще трябва да осигури защита на съхраняваните средства на клиентите, в съответствие с изискванията на европейските регулация PSD2. Mintos ще бъде надзираван от европейските регулаторни органи. Това ще я направи още по-сигурно място за инвестиции. Какви са възможностите и плановете за развитие на P2P платформата може прочетете в статията „Mintos ще предложи банкова сметка и дебитна карта„.

Mintos е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Bondora – над 45,000 инвеститори и 165 милиона евро инвестиции

Продължава стабилният растеж на Bondora – най-старата Peer to peer платформа в Европа. През ноември P2P платформата премина границата от 45,000 инвеститори. За месеца, Bondora е отпуснала нови кредити за почти 8,000,0000 евро, което е 5% повишение спрямо предходния месец. Общият обем на инвестираните средства надмина 165 милиона евро, а средната доходност за инвеститорите за последните 10 години е 10.7%.

От общия обем на всички инвестиции в Bondora, €4,515,455 са за новия инвестиционен продукт Go & Grow. Това е с 15% увеличение на инвестициите в Go & Grow спрямо предходния месец. Очевидно е, че Bondora Go&Grow се харесва на много инвеститори, заради уникалните му характеристики – лесно използване, автоматична диверсификация, ясна доходност и възможност за достъп до средствата по всяко време. Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в тази статия – „6,75% годишно носи алтернатива на депозит с висока лихва„.

iuvo – над 8000 инвеститори и над 35 милиона евро

Най-голямата българска P2P платформа iuvo започва последния месец на 2018 с над 8000 инвеститори от 117 държави, които са вложили над 35,000,000 евро. Това е сериозно постижение за Peer to Peer платформата, която работи малко повече от 2 години. Само през ноември, новите инвестиции са за над 3,8 милиона евро, което е 7% повишение спрямо последния месец. 

През ноември, iuvo се включи в платформата за оценки и ревюта TrustPilot. Там може да намерите мнения на инвеститори или да споделите вашето. Индекса на доверие TrustScore на платформата е 8.9/10, което е отлично ниво. Ако инвестирате в iuvo , можете да го оцените и да напишете ваше собствено ревю в TrustPilot.

В момента тече кампания на iuvo, насочена към нови инвеститори, на които се предлагат атрактивни бонуси до 180 лева, ако инвестират в P2P платформата. От iuvo обещават нови оригинатори и доста подобрения в платформата.

Klear – над 1000 инвеститори и посещение в офиса

В началото на ноември, посетих офиса на Klear, както и тяхно информационно събитие за инвеститори. Поговорихме дълго с Лоик Льо Пишу и екипа. Впечатленията ми от срещата и платформата, както и какво ми хареса и какво не, съм споделил в статията „На гости в офиса на Klear“.

През ноември Klear премина границата от 1000 инвеститори, а портфолиото им навърши две години. За съжаление и броя на инвеститорите, и обема на новите отпуснати кредити, все още е твърде малък.

Peerberry – 3000 инвеститори и първи рожден ден

Peerberry стана на 1 година и вече има над 3000 инвеститори, на които носи средна доходност от около 12%. Лихвата на украинските кредити на оригинатора Credit Star се повишават от 11.5% на 12%. Това са отлични новини на фона на падащите лихви, които напоследък макар и минимално се отразиха и на някои P2P платформи.

Новите кредити за месец в P2P платформата са 6.5 милиона евро, което е 16% ръст спрямо предходния месец. Подробно ревю на платформата има в статията “Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно“. Там съм споделил мнението си, резултатите и инвестиционната стратегия, която ми носи 12% доходност.

Grupeer – недостиг на заеми

За съжаление Grupeer не може да отговори на търсенето на инвеститорите и през целия месец нови заеми почти нямаше. За целия ноември, платформата е пуснала нови заеми за по-малко от 700,000 евро, което е 50% намаление на обема спрямо октомври. Напоследък ситуацията леко се подобрява, но определено не е достатъчно. Да се надяваме, че нови заеми ще има, без това да се отрази на качеството и условията по тях.

Инфлацията стигна 5-годишен връх

В средата на ноември Националния статистически институт (НСИ) обяви данните за инфлацията. През октомври 2018 инфлацията в България достигна 5-годишен връх, ускорявайки се до 3,7% на годишна база. Равнището й е най-високото от март 2013 г. Инфлацията е над 3,5% на годишна база от месец юли, като постоянно се увеличава. Подробности може да прочетете тук.

Vivainvest пусна YouTube канал

Както бях обещал, пълен запис на презентацията ми от Експо “Моите пари” на тема “Възможности за P2P инвестиране“ е качен в чисто новия YouTube канал на Vivainvest. Отделно, там има и запис на дискусията след това, в която отговарям на някои въпроси за P2P инвестирането и различните платформи. 

Планирам скоро да кача и други полезни материали. Абонирайте се за канала, за да не ги пропуснете. Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, сега е момента да го направите – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 800 души с интереси в P2P инвестирането. Заповядайте!

Последна промяна на 12.12.2018 16:59

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

  • Здравейте,
    Искам да благодаря за споделянето, вече съм инвестирал в Mintos(с вашата референция).
    Бих искал да попитам какво ви е мнението за Investio?

    • Предполагам, че имате предвид Envestio. Ако е така мнението ми е, че тази платформа е твърде рискова. От една страна проектите са много рискови. От друга самата платформа предоставя гаранцията за обратно изкупуване, без според мен да има реална възможност да я изпълни при нужда. Имах доста въпроси към тя и отговорите не ми харесаха. Не бих ги препоръчал на никой.

  • Може ли да се прехвърлят средства от Енвестио в Пейсера?

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

TBI Bank Neon – мнение и впечатления за мобилното банкиране

TBI Bank пусна безплатно мобилно банкиране с дебитна карта VISA neon, което предлага всички нужни… чети нататък

24.01.2023

MyFin – безплатно мобилно банкиране от ПИБ с 10 лева бонус 💸

MyFin е безплатен мобилен портфейл от Fibank, който предлага всичко необходимо за банкиране в България… чети нататък

01.11.2022

MyFin пуска профили за деца подобни на Revolut Junior

В последната версия на MyFin има добавена интересна нова функционалност - „Детски профил“. Тя дава… чети нататък

05.09.2022

Rendity – инвестиции в имоти в Австрия и Германия

Rendity е платформа, която позволява да инвестирате в кредити за имоти в Австрия и Германия.… чети нататък

26.07.2022

xChange Boost мнение, впечатления и какви са рисковете.

В тази статия споделям моето мнение за Boost - новата финансова услуга на xChange.bg, обещаваща… чети нататък

30.06.2022

2% кешбек в Lendermarket за нови инвеститори🤑

2% кешбек бонус предлага P2P платформата Lendermarket за нови инвеститори до 07.06.2022, при регистрация от… чети нататък

19.05.2022