fbpx
Продължете към съдържанието

Mintos пуска автоматично инвестиране на вторичния пазар

Минтос вторичен пазар Mintos

Mintos планира да пусне нова много полезна функция – автоматично инвестиране на вторичния пазар. От няколко дни тя е отключена за някои инвеститори. Официално ще бъде достъпна за всички инвеститори в P2P платформата от 03.12.2018. Новата възможност ще позволи още по-бърз изход от инвестицията и повишаване на доходността, без да е необходимо да се отделя време за ръчно търгуване на вторичния пазар.

Автоматичното инвестиране на вторичния пазар се намира в раздела за дефиниране на собствена инвестиционна стратегия. Ако е достъпно за вас, можете да избирате дали искате да дефинирате собствена автоматична стратегия за първичния или за вторичния пазар. Ако не е достъпно, като щракнете върху катинарчето ще ви покаже при какви условия може да бъде активирано, преди официалната дата 03.12.2018.

Минтос автоинвест вторичен пазар Mintos Unlock

Ако сте от инвеститорите, които имат възможност да използват автоматичното инвестиране на вторичния пазар преди официалното му пускане, картинката ще изглежда така:

Минтос вторичен пазар

Ползата за инвеститорите

Моето мнение е, че автоматичното инвестиране на вторичния пазар ще е много полезно за всички инвеститори. Дори тези, които в момента не използват активно вторичния пазар, ще могат да се възползват от него. За тях тази функция ще даде възможност за много бързо излизане от инвестицията, тъй като ще повиши ликвидността на вторичния пазар. Автоматичното инвестиране на вторичния пазар дава възможност за по-добра доходност. Това се отнася и до пасивните инвеститори, тъй като не изисква отделяне на допълнително време за това.

По-висока ликвидност

Вторичният пазар в Mintos и в момента е много ликвиден и няма никакви такси. Статистиката на Mintos показва, че 30% от инвеститорите са активни на вторичния пазар. В много случаи, на вторичния пазар има повече кредити от първичния.

Mintos вторичен пазар Минтос

Обемът на вторичния пазар е огромен. Над 50 милиона евро и над 3,6 милиона сделки са сключени до момента. Само през август 2018 на вторичния пазар са сключени над 1 милион сделки, на обща стойност над 11 милиона евро. Това е, чудесна новина, тъй като вторичния пазар е най-бързият начин за предсрочно излизане от инвестицията, ако ви се наложи. Възможността за автоматично инвестиране ще повиши тези обеми още повече.

В момента всички сделки на вторичния пазар се сключват ръчно. Инвеститорите е необходимо да отделят време за това. Както се вижда, над 70% не го правят в момента. В същото време над 75% от инвеститорите използват автоматичното инвестиране на първичния пазар. По мое мнение, всички те ще използват и автоматични стратегии на вторичния пазар. Това, като минимум, ще удвои обема му, а от там и ликвидността.

По-висока доходност

Автоматичното инвестиране на вторичния пазар дава възможност за по-добра доходност, без да изисква отделяне на допълнително време за това. Много често, когато даден инвеститор иска бързо да излезе от инвестицията си, той продава заемите с отстъпка. Тя обикновено е минимална, между 0.1% и 0.5%, но както знаем, това е повече от лихвите по депозитите в момента. Тези заеми се продават изключително бързо и е чист късмет да попаднете на тях на вторичния пазар. С въвеждането на автоматичното инвестиране на вторичния пазар, ще имате много по-голям шанс, без да е нужно да го проверявате постоянно. Дори и да нямат отстъпка,  често на вторичния пазар, се продават по номинал кредити с по-добра доходност от наличните на първичния. Това е така поради падащите лихви, особено при по-дългосрочните заеми.

Също както на първичния пазар, всеки инвеститор ще може да зададе критерии за инвестиране на вторичния пазар. По този начин ще има възможност за увеличение на доходността, без това да изисква допълнителни усилия. Определено си заслужава да се създаде стратегия за автоматично инвестиране на вторичния пазар, която да е с приоритет пред тази на първичния.

Много важна особеност е, че всички заеми, обявени за продажба на вторичния пазар, първо ще бъдат подавани към стратегиите за автоматично инвестиране. Само заемите, които не са купени от активните стратегии за автоматично инвестиране, ще достигнат до вторичния пазар, както го познаваме в момента.

Автоматично инвестиране на вторичния пазар

Филтрите на вторичния пазар са същите като на първичния. Единствената разлика е, че вместо лихвата по кредита, основния параметър тук е доходността до падежа (YTM – Yield to maturity). Това всъщност е най-важния параметър на кредита на вторичния пазар. Това важи и за автоматичното инвестиране, където плъзгача за дефиниране на лихвата е заменен с такъв за YMT.

Минтос вторичен пазар Mintos

В момента, аз лично не разбирам смисъла, но все пак може да зададете обхват и за лихвата, при която е отпуснат заема. Вероятно идеята да се изберат заеми от определена категория риск, но ми се струва, че има достатъчно други средства за това. Много важен параметър, който може да зададете е отстъпката или надценката на заемите, в които искате да инвестирате. В случая е зададено да са с поне -0.5%, което е доста оптимистично, но все пак е само проба.

Сериозно подобрение на платформата

По мое мнение, Mintos ще стане още по-добра платформа за инвестиране след въвеждането на автоматичните инвестиционни стратегии на вторичния пазар.  Новата функция носи осезаеми ползи на инвеститорите. Позволява още по-бърз изход от инвестицията и повишава доходността, без да е нужно да се отделя време за ръчно търгуване на вторичния пазар. Не мога да се сетя за друга P2P платформа, която предлага такава функция. Предложих на iuvo да реализират такава възможност на срещата ни, но не получих еднозначен отговор. Дано пък са решили да ни изненадат и да успеят да я пуснат преди Минтос официално да я обявят. Ще бъде много приятна изненада!

Допълнителен 1% бонус за Mintos

Благодарение на сътрудничеството си с Mintos, мога да ви предложа и 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Той се отнася за всичко, което инвестирате през първите 90 дни след регистрацията. За съжаление, не важи за вече регистрирани потребители. За да получите бонус 1% допълнителна доходност, върху инвестираната сума през за първите 90 дни, е нужно да се регистрирате от тази връзка (1% cashback бонус за 3 месеца).

Депозиране на пари в Mintos

За да инвестирате в Mintos трябва да преведете пари в инвеститорската си сметка в P2P платформата чрез международен превод в евро. Тази елементарна операция може да ви излезе доста скъпо, благодарение на българските банки. За да не се случи това, препоръчвам да използвате услуги за международни парични преводи, като Paysera и TransferWise, които по мое мнение, са най-изгодния начин за превеждане и получаване на пари в чужбина. Повече информация за изгодни международни преводи може да прочетете в отделна статия.

Вашите пари са във вашите ръце

Не сте забравили, че аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор, нали? Този материал има аналитичен характер и разглежда една инвестиционна възможност, която може и да не подходяща за вас. Написаното по никакъв начин не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Вие и само вие, сте отговорни за вашите инвестиционна решения. Лично за себе си, аз съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Двугодишният ми опит от инвестиране в P2P кредити е изцяло положителен. Mintos е предпочитаната от мен платформа. Доходността на описаната инвестиционна стратегия в Mintos е 12.21%. При ниско рисковата и краткосрочна (до 3 месеца) инвестиционна стратегия, с внимателно подбрани оригинатори, това за мен е отличен резултат. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Препоръчвам ви да прочетете и пълното ревю на Mintos, ако вече не сте го направили.

Ако и вие смятате, че това предложение е подходящо за вас и рискът си заслужава, можете да се инвестирате в Mintos. Ще получите бонус 1% допълнителна доходност, върху инвестираната сума през за първите 90 дни, ако се регистрирате от тук (1% cashback бонус за 3 месеца). Надявам се да останете доволни от резултатите си като мен.

1 коментар за “Mintos пуска автоматично инвестиране на вторичния пазар”

  1. Нещо не ми е ясно, може би неразбирам. Когато си направя филтър Loan Listings за Secondary Market, там ми излизат някакви кредити, обаче когато оттам дам да се направи автоматично портфолио по зададения филтър, в портфолиото няма кредити. Чудя се защо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *