fbpx
Продължете към съдържанието

Monese също работи с Apple Pay в България

Monese Apple Pay България

От 26.06.2019 Apple Pay официално работи в България и потребителите на Apple вече имат възможност за мобилни разплащания с iPhone и Apple Watch. Картите на британската финтех компания Monese са една от двете възможности за ползването на услугата в България.

Monese поддържа Apple Pay в България

Нито една от банките в България в момента не предлага Apple Pay на своите клиенти. Това отново показва колко бавни и тромави са традиционните банки в предлагането на услуги, които са желани от потребителите.

Единствената алтернатива на Revolut за българските потребители, които желаят да ползват Apple Pay в момента, е друга британска финтех компания – Monese.

Какво предлага Monese?

Monese предлага банкови сметки и безплатни карти към тях без месечни такси. Сметките са две – в евро с IBAN и BIC и в британски паунди с номер и Sort Code по английски стандарт. За разлика от Revolut, се използват отделни карти за двете валути. Не се изисква доказателство за адрес в UK. Идентификацията с българска лична карта е достатъчна. Зареждането става с българска дебитна карта – в евро или в паунди.

Предимства👍и недостатъци👎

Предимства👍

 • Няма такси за откриване, закриване или месечна поддръжка.
 • Плащания без такси в евро и британски паунди.
 • Карта MasterCard с безконтактно плащане и управление от приложението.
 • Безплатни сметки в евро с английски IBAN, в британски паунди с UK номер и Sort Code и сметка в щатски долари.
 • Безплатно зареждане на сметката – мигновено с дебитна карта.
 • Сигурност на картите – възможност за незабавно блокиране и отблокиране от приложението.
 • Спестяване и бюджет – Възможност за спестяване и следене на разходите.
 • Регулирана – от английския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA).
 • Безплатни и мигновени преводи до други потребители от приложението.
 • Без изискване за адрес – няма нужда да доказвате постоянния си адрес.
 • Български интерфейс – на приложението и на сайта, както и при поддръжка.
 • Premium план без ограничения – срещу £14.95 месечен абонамент няма ограничения и такси за теглене от банкомат, превалутиране и преводи.

Недостатъци👎

 • Само две валути – не може да държите и правите преводи във валути различни от евро и британски паунди.
 • Има такса за превалутиране – при безплатния план след £2000 месечно има 2% такса. Най-добре е да се плаща само в евро и паунди.
 • Няма безплатни валутни преводи – извън потребителите на Monese, всички преводи във валута различна от паунди и евро имат доста висока такса от 2% и минимум £2 при безплатния план.
 • Теглене от банкомат с €1 такса за всяко теглене до €200 на месец за безплатния план.
 • Няма автоматичен обмен – не може да зададете автоматичен обмен на валута при достигане на зададен курс.
 • Няма виртуални карти – не може да се плаща само в интернет или еднократно, както е при Revolut.
 • Базови настройки за сигурност – липсват гъвкави настройки за сигурност на картите, които предлага Revolut.
 • Няма сметка в лева – неудобство при плащане в България, тъй като изисква двойно превалутиране, което не е изгодно.
 • Зареждане само с дебитна карта – няма възможност да използвате кредитна карта за зареждане.

Monese работи с🍎Apple Pay в България🇧🇬

Добавянето на картите Monese в Apple Pay става много лесно, точно както и с картите на Revolut с бутона Add to Apple Wallet от приложението. То работи и на български, но аз предпочитам английския интерфейс.

Monese работи с Apple Pay България

Как да използвате Monese?

Най-добрият и изгоден начин да ползвате Monese, според мен, е за плащане в чужбина и като резервен вариант на Revolut. Така ще имате възможност за теглене от банкомат на още €200 месечно срещу €1 такса, както и резервна карта при плащане, ако ви се наложи.

Когато пътувам в чужбина аз ползвам основно Revolut, но винаги нося и Monese. Това ми дава допълнителна сигурност при проблеми с една от двете услуги или загуба на физическа карта. Понякога, когато пътувам в чужбина използвам Monese за разплащания, особено в UK. Често пъти физическата карта Monese стои заключена от приложението, като резерва в хотела. А другата карта нося някъде в дрехите си, но не и в портфейла при другите. Така имам резервен вариант, ако ми откраднат портфейла или някой банкомат глътне картата. Това е без да броим телефона с Apple Pay. Може да ви звучи параноично, но на мен ми дава спокойствие, че съм се погрижил да се защитя от различни рискове. Така си спестявам някои неприятности, при това без да ми струва нищо.

Кое е по-добро Revolut или Monese?⚖️

Така зададен въпросът, според мен, има категоричен отговор – Revolut. Той дава по-добри възможности и по-големи удобства на потребителите си. Особено за българските, тъй като позволява да имате сметка в лева и да харчите без превалутиране. Наличието на виртуални карти и богатите средства за сигурност на физическата карта са други сериозни предимства на Revolut. Едва ли е случайно, че Revolut има вече над 5 милиона потребителя, а Monese съвсем скоро достигна 1 милион. Ясно е, че повечето потребители има същото мнение за Monese като моето.

Кое да избера Revolut или Monese?🤔

Ако трябва да избирам само едната услуга със сигурност бих избрал Revolut. За щастие обаче, не се налага да правя такъв избор. Ползвам и двете! И двете услуги предлагат много добри безплатни планове, които са достатъчни за по-голямата част от потребителите. Съвместното им използване дава още по-големи възможности – удвоява месечния лимит за теглене от банкомат без такса и намалява някои рискове при пътуване в чужбина.

Revolut или Monese

В мобилния портфейл на Apple Pay съм регистрирал и двете си карти Monese – в британски паунди и в евро. Там са и виртуалната VISA и металният Mastercard на Revolut, който използвам по подразбиране. Така по всяко време мога да използвам за плащане най-подходящата за конкретния случай карта.

Monese с £15 бонус при регистрация💸

Може да получите бонус от £15, ако се регистрирате в Monese от тази връзка. Регистрацията и доставката на картата са напълно безплатни. Няма месечни такси, нито ограничения за ползване на бонуса. Единственото, което трябва да направите е да заредите поне £10 или €10 и да си купите нещо с картата без значение на каква стойност. Няколко дни след транзакцията бонусът от £15 ще бъде преведен по вашата сметка и може да го харчите свободно. Monese е добра и напълно безплатна алтернатива на Revolut. Най-добрият вариант е да се използва като допълнителна резервна карта за по-голяма сигурност при пътуване в чужбина.

Регистрирайте се и вземете £15 бонус от Monese!
На 👉 bit.ly/MoneseBG с код STOYC821.

Споделете с приятели 💬

В групата във Facebook на потребителите Финтех в България се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми там ще се са свързани с CurveMoneseTransferWisePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Споделете тази статия с вашите приятели, които с нетърпение чакат възможността да използват 🍎Apple Pay официално в България 🇧🇬 Това вече е възможно благодарение на Revolut и Monese.

7 коментара за “Monese също работи с Apple Pay в България”

 1. „Може да получите бонус от £15, ако се регистрирате в Monese от тази връзка. Регистрацията и доставката на картата са напълно безплатни.“

  Може ли да потвърдиш дали тази промоция е валидна все още, защото от съпорта им ми казаха, че вече не пращат безплатни карти и не дават 15 паунда бонус?

  Благодаря 🙂

  1. Малко по различна е в момента. Безплатна е само виртуалната карта. Физическите карти не са безплатни. Промоцията е до £25, като е от две части £10+15. При първото плащане се получават £10. Останалите £15 се получават след натрупване на плащания на обща стойност £500.

   1. Благодаря за бързия отговор. Мисля, че в такъв случай публикацията има нужда от лека редакция 😉

   2. Здравейте, искам да попитам на кирилица или на латиница написахте адреса за доставка на физическата карта в България? Не знам кой начин не би затруднил доставчика на картата.

 2. Регистрирах се в Debitum.Network,но не ме пуска в акаунта,проверки ли правят,някой знае ли нещо ,писах и на съпорта .Има време на изчакване ли.

 3. Кандидатствах за банкова сметка още нямам отговор до колко време се отговаря. От снощи ми пише даните ви се проверяват ще получите емайл. Доколко може да се тегли на ден има ли лимит. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *