fbpx
Продължете към съдържанието

На гости в офиса на Klear

Klear инвестиране в peer to peer кредити

След посещението в офиса на iuvo, ето и впечатления от посещението в офиса на другата българска P2P платформа Klear. Покани ме основният акционер Лоик, преди повече от месец, но все не оставаше време да ги посетя. Срещата беше приятна и полезна. Обсъдихме много въпроси за платформата, възможностите за подобрение, проблемите и плановете за бъдещо развитие. Накратко ще споделя впечатленията си от посещението и екипа, стоящ зад платформата.

Какво ми хареса в Klear?

Много неща ми харесаха. Хареса ми офисът и атмосферата, типична за стартираща компания. Хареса ми екипът с идеите, знанията и ентусиазма си. Хареса ми искреното им желание да чуят всички идеи, коментари и забележки, за да могат да направят платформата по-добра. Хареса ми пълната откритост и влизането в детайли без притеснения.

Актуалната кампания за нови инвеститори на Klear е 50 лева бонус при инвестиция от поне 1000 лева, след регистрация от този линк –  bit.ly/Klear50

Офисът на Klear

Офисът на Klear представлява обикновен апартамент, в долната част на квартал „Лозенец“. Намира се на първия етаж в скромна жилищна сграда, на малка уличка. Външно по нищо не личи, че това е офис на финтех компания, поставила си амбициозната цел да промени модела на кредитиране и инвестиране към по-добро.

Klear P2P office инвестиция

От вътре офисът също е скромен, без нищо излишно. Просто няколко стаи с компютри и хора, работещи на тях и малка зала с маса, столове, бяла дъска и проектор. Скромна обстановка, напълно съответстваща на стартираща компания, която се стреми към растеж и печалба, но добре съзнава, че все още е далеч от целта.

Екипът на Klear

Срещнах се с Лоик Льо Пишу – изпълнителен директор и мажоритарен собственик, Николай Станев – софтуерен архитект и акционер в компанията и Борис Илинов – финансов експерт. Лоик е единия от основателите на Klear, като преди това е работил в BNP Париба Лични финанси. Познава отлично потребителското кредитиране, определено има визия какво иска да постигне и работи за това ежедневно.

Заслужава си да видите едно кратко видео, представящо двамата основни акционери и мажоритарни собственици:

Екипът на Klear определено ми хареса много. Имат сериозен опит и познания, ясни цели и конкретни идеи. Това е добра комбинация и отлична основа за постигане на успех.

Продуктът на Klear

Най-важното нещо, което ми хареса при Klear е продуктът, който предлагат. Това е рядко срещан и уникален за България продукт – потребителски кредит при по-добри условия от банките. Именно това е идеята на финтех индустрията – да предлага продукти, които са по-добри от традиционните банкови продукти. Целта на Klear е да предлага по-добри условия от банките. На вложителите предлага по-добра доходност, а на взимащите кредит – по-ниски разходи.

Най-важния параметър на един потребителски кредит не е лихвата, а годишният процент на разходите (ГПР). В него, освен лихвата, са включени всички допълнителни разходи и такси. Той показва каква реална цена плаща кредитополучателя за парите, които използва. Ето как изглежда средният годишен лихвен процент по кредитите на Klear, сравнен с този на банките за последните 6 месеца:

Klear кредит с ниска лихва

Вижда се, че ГПР при кредитите на Klear е с около 2-3% по-добър от този при банките. И това, на фона, че най-високите лихви по депозитите на банките са по-ниски от 1%!

Klear постига това чрез намаляване на разходите и прехвърляне на кредитния риск на инвеститорите.  Намаляването на разходите се получава основно за сметка на висока ефективност и иновативен бизнес модел. Klear не поддържат офиси и клонова мрежа, нито търговски агенти  (благовидно наричани от банките „кредитни консултанти“). Всичко се случва онлайн, в самата платформа – кандидатстването за кредит, одобряването, усвояването и плащането. Пак там се случва и инвестирането в кредити от страна на вложителите. Всичко това, заедно с малкия екип, води до много ниски експлоатационни разходи за платформата.

Klear Lending Peer2Peer

Клиентите на Klear

За мен, клиентите на Klear са един от най-ценните им активи. Това са кредитополучатели от най-високия сегмент (prime), които обичайно са клиенти на банките. Този тип кредитополучатели са много по-надеждни и по-платежоспособни от тези, които използват бързи кредити. Ползващите бързи кредити, в повечето случаи са хора, на които банките са отказали кредит, тъй като ги считат за прекалено рискови.

Ето как изглежда профила на кредитополучателите на Klear:

Klear кредитополучатели prime borrowers

Вижда се, че клиентите, на които Klear отпуска кредити са само най-надеждните. Средната им възраст е 35 години, над 70% са с висше образование, средния им доход е над 2000 лева и нито един няма закъснения по кредити.

Кредитният портфейл на Klear

Пряк резултат от качеството на кредитополучателите е и качеството на кредитния портфейл на Klear. Ключовото е, че специалистите по оценка на риска в платформата са много взискателни при подбора на кредитополучателите. Лично на мен са ми известни няколко случая, в които Klear са отказали кредит на хора, на които в последствие е бил отпуснат банков кредит. Това е чудесна новина за инвеститорите, тъй като те носят кредитния риск в случая.

До момента Klear са отпуснали 751 кредита за 6,35 милиона лева. От тях несъбираеми са само 8 кредита на стойност 65,350 лева. Лошите кредити са едва 1.03%. Този показател при българските банки е 9.1% по данни на БНБ. Оказва се, че кредитният портфейл на Klear е с 9 пъти по-добро качество от средното за българските банки!

Ако някой се чуди, как може при банките средния процент по кредитите да е 11%, а по депозитите под 1%, ето едно обяснение – 9% загуби. Тези числа ясно показват колко неефективно работи банковата система. При Klear средния процент на кредитите (ГПР) е 8.7%, а средната доходност за инвеститорите е 6,3% за двете години, от както работи платформата. При загуби от порядъка на 1% се вижда, че средния марж на печалба на платформата е над 2%. Това е сравнимо и дори по-високо от средния марж на печалба от кредитиране на банките.

Технологичната платформа на Klear

Сигурно поради факта, че цял живот се занимавам с ИТ, няма как да не споделя възхищението си от технологичната платформа, която са създали Klear. Видимата й част, потребителският интерфейс, е добре направен, изчистен и удобен за работа, включително на мобилни устройства. Още по-важна за мен беше и невидимата част – основата на системата. Тя е проектирана да бъде изключително сигурна и надеждна. За работата си използва облачната услуга Microsoft Azure, което допълнително допринася за сигурността, надеждността и скоростта на работа.

Няма да навлизам в детайли, но ако някой се интересува ето една много детайлна презентация, която обяснява цялостната системна архитектура.

В нея, софтуерният архитект на системата Николай Станев, разглежда в детайли всички технологични аспекти на платформата.

Какво не ми хареса при Klear?

Разбира се има и неща, които не ми харесаха при Klear и ще споделя и тях. Някои от нещата са свързани с различния бизнес модел и целеви пазар и си имат своето логично обяснение, но все пак са факт. Хубавото е, че нещата, които не ми харесаха са много по-малко от тези, които ми харесаха, което не означава, че не са важни.

Ниската доходност за инвеститорите

Доходността на Klear за инвеститорите за последните две години е 6,3%. Тази доходност е по-висока от очакваната 5.5%, която предвижда самата платформа и това е добра новина. По мое мнение, именно доходността е основната причина, две години след старта си платформата да има едва 100о инвеститора (991 към днешна дата). Едва ли има какво да се направи по този въпрос. Не може да се очаква, че тази доходност ще се повиши, поради избрания от Klear бизнес модел и целеви пазар. В дългосрочен план, с повишаване на лихвите и обемите, има вероятност тази доходност да се стане по-атрактивна.

Липсата на гаранция за обратно изкупуване

За много от инвеститорите това е сериозен проблем. Макар кредитният портфейл да се представя отлично в момента и реалните загуби по кредитите да са по-малки от очакваните, страхът от фалит на кредитополучателя е проблем за много инвеститори. Особено сериозен проблем е за онези от тях, които нямат опит с P2P платформите и не разбират принципите и статистическите модели на кредитирането.

Бавното навлизане на пазара

За всяка стартираща компания липсата на „кредитни консултанти“ и рекламен бюджет е сериозен проблем при представянето на продуктите й на пазара. Още повече, че тук става въпрос за предлагане на иновативен продукт на силно консервативен пазар. Klear са осъществили доста ключови партньорства с компании, чиито служители имат подходящ профил, но все още нещата се случват бавно. Допълнително този проблем се задълбочава и от последното нещо, което не ми хареса.

Напускането на ключов член от екипа

През лятото Андрей Тасков, който беше ключов член на екипа и се грижеше за развитието на бизнеса на Klear от самото начало, премина на работа в българския офис на Financial Times. До момента неговата позиция в Klear все още не е заета, като работата му е временно поета от Лоик. След срещата ни, именно той беше лектор на събитието „Открийте P2P кредитирането“, което се проведе в betahaus. Събитието си заслужаваше и се провежда всеки месец. Онези, които още не са ги посетили, ето видео, в което точно Андрей Тасков води подобно събитие:

Надявам се, че Klear скоро ще намерят подходящ човек за позицията за развитие на бизнеса и ще се развиват с по-бързи темпове.

Как ще се развива Klear?

Добрата новина е, че има ясни планове за развитие на Klear. Приоритет е отпускането на нови кредити и привличането на нови инвеститори.

Фокус върху българския пазар

За момента Klear не възнамеряват да излизат на чужди пазари и ще се фокусират само върху българския пазар. Моето мнение е, че това за момента е добра идея, тъй като проникването на българския пазар е твърде малко. За да повиши пазарното си присъствие, обаче, Клиър разчитат основно на информационни събития и реклама от познати. Този подход дава устойчиви резултати, но според мен не е достатъчно бърз. Наистина се надявам темповете да се ускорят.

Подобрения на платформата

Друга добра новина е, че платформата предлага цялата нужна функционалност и не се нуждае от съществени подобрения. Интерфейса е съвременен, удобен и добре обмислен. Основните възможности за подобрения на P2P платформата, които обсъдихме бяха:

 1. Възможност за дефиниране на повече от един автоинвест и задаване на приоритет. Това би било полезно при значително увеличение да новите кредити. В момента няма особено голямо значение.
 2. На основния пазар да се показва инвестираната вече сума във всеки кредит. Това е полезно за хора, инвестиращи с ръчен подбор на кредитите, за да може лесно да се прецени в кои може да се инвестира още.

Нито едно от тези подобрения не е спешно и важно. Няма да е нужен и голям ресурс, за да се реализират такива дребни подобрения. Това позволява основния финансов и човешки ресурс да се насочи към разширяване на пазарното присъствие, тъй като на този етап, това е от ключово значение за успеха на Klear.

В заключение

Мнението ми за Klear e, че това е една добра P2P платформа, която има голям потенциал за развитие. Наистина си заслужава да инвестирате в нея. Аз го правя сравнително от скоро, едва 5 месеца и съм доволен от резултатите. Планирам скоро да напиша подробно ревю на Klear, в което ще споделя повече детайли и мнението си като инвеститор. В него ще разгледам предимствата, недостатъците и рисковете на платформата. Ако нямате търпение, може да започнете да инвестирате веднага – ето специална покана от мен.

По принцип, Klear не предлагат бонуси за инвеститорите, но доходността от около 6,5% е достатъчно атрактивна, предвид надеждните кредитополучатели и предлаганите от банките лихви по депозитите в момента.

Добавено на 21.07.2022

50 лева бонус за нови инвеститори

Добри новини за тези, които харесват P2P платформата Klear. За пръв път в 7-годишната си история предлагат бонус за инвеститори.

Актуалната кампания за нови инвеститори на Klear е 50 лева бонус при инвестиция от поне 1000 лева, след регистрация от този линк –  bit.ly/Klear50

Явно вече достатъчно много хора са оценили добрите кредитни условия на Klear и имат нужда от нови инвеститори, за да се развиват. Това е чудесна новина за първата българска P2P платформа и един от първите финтех стартъпи у нас. Желая им успех🚀

Морален бонус да инвестирате в Klear е, че кредитите, които отпускат са с много изгодни лихви за кредитополучателите. Те нямат скрити такси и са с фиксирана лихва за целия период на кредита. Кредитите са без обезпечение, с размер от 1000 до 30,000 лева и продължителност от 1 до 5 години.

Ако имате нужда от потребителски кредит и сте достатъчно надеждни, за да ви одобрят, с чиста съвест мога да ви препоръчам Klear. Кредитите им са едни от най-изгодните. Много често са доста по-изгодни от примамливо звучащите лихви на банките, които често прикриват много по-голямо реално оскъпяване. Информация за кредитите, които предлагат Klear може да видите тук.

Опит и мнения на инвеститори в P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 8,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

6 коментара за “На гости в офиса на Klear”

 1. Честно казано две неща ми направиха сериозно впечатление. Първото, че не правят план да са на друг пазар. За мен това е мислене, с което сами се ограничават. Ако имат нужната инфраструктура защо им е да се ограничават? Би било достатъчно да си преведат системата на английски за да могат да предлагат трансгранични услуги без да има нужда от грам инвестиция дори и в реклама. Веднага ще ги включат в разни статии, списъци и.т.н. Другото е липсата на афилиейт програма и наблягане на рекламата от уста на уста. В един форум видях изказване мисля на Тасков, че това е нарочно и, че ако има афилиейт програма то биха ги препоръчвали користно, а сега било безкористно, което за мен отново е пропуска на сериозен начин да се движи компанията напред и липса на познаване на същността на афилиейт маркетинга, личните ревюта и препоръки. Ако това стигне до Лоик ще се радвам.

  1. Прав си, но до някъде. Излизането на нов пазар не е лесно. Системата и сега я има на английски. Но това не е достатъчно. Основния им проблем са не липсата на инвеститори, а малкия брой отпуснати кредити. Това на нов пазар не могат да го направят лесно, още по-малко без сериозни рискове. Не съм сигурен дали не са нужни и регулации на новия пазар за отпускането на кредити. Инвеститори наистина биха могли да привлекат, но в момента за много външни е проблем, че всичко е във валута лева. Липсата на афилиейт програма е проблем наистина. Аз лично не намирам логика в липсата на такава, което не ми пречи да пиша за тях напълно безкористно 😉
   Не знам дали Лоик ще чете коментарите по статията, но мисля, че е по-вероятно да го види в Facebook групата под линка за статията.

 2. Pingback: Най-интересното от Fintech Summit 2019 - P2P и Revolut Experience

 3. Pingback: Мнението за P2P инвестициите на един млад инвеститор

 4. Pingback: Какво да правите, ако не ви дават поредния кредит?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *