fbpx
Продължете към съдържанието

P2P преглед – Най-интересното от P2P и финтех в края на 2019

P2P и финтех 2019

Преглед на най-интересните събития от света на P2P и финтех от септември до края на 2019 година. Какво да очакваме от Revolut през 2020? Как работят P2P платформите? Въпроси и отговори за P2P инвестициите. Най-интересното от Bondora, Mintos и iuvo. Какви нови ревюта планирам за първото тримесечие на 2020? И още новини и събития в последния за 2019 година P2P и финтех преглед.

След прекъсване от няколко месеца, през лятото на 2019, отново стартирах P2P и финтех преглед в нов формат. За да наваксам пропуснатото го направих в две части за втората половина на 2019 година – летен и есенно-зимен. В летния, разгледах най-интересните събития, които се случиха в света на финтех и P2P инвестициите от лятото, а този ще обхване периода от септември до края на 2019 година.

Смятам вече да е тримесечен, като освен най-важните събития ще включва и кратка информация за плановете ми през следващите три месеца. Надявам се, че така ще е по-полезен, а и за мен ще бъде по-лесно да го правя редовно, тъй като определено разбрах, че няма да имам време да го правя на месечна база.

Над 800 акции се търгуват в Revolut без комисионна📈

В самия край на 2019 година, Revolut добавиха нови 350 акции към досегашните 500, които могат да се търгуват. Добавена е функционалност за известяване при достигане на определена цена на акция (Price Alert), както и новини, свързани с компаниите, които се търгуват.

Доста хора искат да се запознаят предварително с акциите, които може да се търгуват в Revolut Trading. Това им помага да решат дали да активират възможността за търговия с акции без комисионна, тъй като, макар и безплатна, изисква отделянето на известно време. С помощта на Димитър Христов от групата Revolut в България такъв списък на достъпните за търговия акции в Revolut вече съществува.  Списъкът е обновен, като са включени новите акции, добавени в края на 2019 година и към момента съдържа над 800 акции. Може да го видите в статията „Списък на акциите в Revolut, достъпни за търговия„. С нетърпение очаквам Revolut да добави и европейски акции и ETF-и. Това, според мен, ще го направи най-добрата възможност за инвестиране, достъпна в България за непрофесионалните инвеститори.

Над 130,000 са потребителите на Revolut в България🚀

По неофициална информация, към края на 2019 година в световен мащаб Revolut има над 10 милиона потребителя. През ноември 2019 българските потребители на Revolut надхвърлиха 100,000. Към края на 2019 те са вече над 130,000, а повече от 1200 компании използват фирмени сметки Revolut. Бизнесът на Revolut в България расте феноменално, което вероятно е една от причините списание Forbes България да включи човека, стоящ зад него в престижната селекция “30 под 30” за 2019. Тя представя 30 млади и успешни българи под 30 години, които променят средата, в която живеем. Вижте какво каза човекът, който ви помага, когато пишете на Revolut Bulgaria „ако и с каквото може“ в това интервю за Forbes България:

Какво ново да очакваме от Revolut през 2020?

Официално само хубави неща. Кога да ги очакваме? Скоро😉 Като човек, работил цял живот в ИТ сферата, този срок ми е добре познат. Знам също и че това означава, че ще стане, когато е готово. Широки души са програмистите. Официална информация за близките планове на Revolut липсва, но нищо не ми пречи да спекулирам, като се базирам на моите очаквания, здравият разум и неофициална информация от сигурни източници, които не мога да споделя 😉

Цяла година очакваме да се появи младежката услуга Revolut Youth, но тя няма да се появи. Поне не и под това име, а под далеч по-лесно произносимото за нас Revolut Junior. Това име е по-точно и политически коректно спрямо потребителите в напреднала младост, като мен например 😉 Нещо ми подсказва, че Revolut Junior ще се появи на пролет, но дали ще е ранна или късна пролет не се знае още.

Очаквам също скоро да има добри новини и за хората, които спестяват. Рано е да се каже какви точно, но имам чувството, че ще са много добри и доста хора ще останат доволни. Обещавам да споделя детайли, когато има официална информация, което се надявам да е съвсем скоро.

Надявам се също, че скоро ще имаме български IBAN за левовите сметки в Revolut. Докато чакаме това да се случи ще ви покажа един лесен начин за превод на пари към Revolut на цената на един левов превод. Благодарение на липсата на такси и изгодните курсове за превалутирате дори може да спечелите малко. Как може да стане това е описано в статията Revolut съвети: Как да заредим Revolut с банков превод без такси?

Още веднъж искам да подчертая, че това са си мои спекулации, а не официална информация. Доколко са точни ще видим „когато му дойде времето“ 😉

Bondora – продължава да расте устойчиво📊

Само през декември 2019 в Bondora са инвестирани почти €16 милиона евро. €15,972,966 ако държим да сме точни. Общата инвестирана сума в най-старата P2P платформа е Европа е вече над €335 милиона евро, а инвеститорите са почти 100,000.

До 31.01.2020 все още може да участвате в томболата Invest 2020. Тя важи за всички нови и стари инвеститори. Нужно е само да направите нова инвестиция през този период. Всички нови инвеститори в P2P платформата ще получат и €5 начален бонус. Повечето седмични награди са вече спечелени, но остава голямата платинена награда от €12,000. Повече може прочетете в тази статия.

По мое мнение Bondora Go&Grow е един от най-добрите P2P инвестиционни продукти в момента. Предлага отличен баланс между добра доходност, сигурност и незабавен достъп до парите при необходимост. Подходящ е и за инвеститори без опит и не изисква никакво време и усилия за управление на инвестицията.

мнение Bondora Go&Grow

Според мен, Bondora Go&Grow е най-добрият избор за инвеститори, които предпочитат сигурността и достъпността пред високата доходност. Bondora Go&Grow заема най-голям дял в P2P частта на личния ми инвестиционен портфейл. Сумата, инвестирана в Bondora, е в пъти повече от следващата по обем на инвестициите ми платформа Mintos.

Mintos – размисли без страсти

За мен най-интересното през есента в Mintos бяха проблемите с няколко оригинатора, които предизвикаха доста страсти и по-малко размисли сред инвеститорите. Тук ще се опитам да направя обратното. Да поразмишлявам върху случилото се, без да влагам страсти. Много лесно ми е да го направя, защото нямам никакви загуби от въпросните проблеми. За щастие, свалянето на рейтинга на Aforti, цели 5 месеца преди за започнат проблемите, беше достатъчно, за да извади Aforti от списъка с оригинаторите, в които инвестира автоматичната ми стратегия в Mintos. Като резултат, нямам нито един техен кредит. За мен управлението на риска винаги идва преди доходността. В такива моменти става ясно защо.

Проблемите бяха два и са доста различни по своята същност. Проблемите с Aforti бяха свързани със забавени дължими плащания от този оригинатор. Проблемите с МетроКредит в Русия и IuteCredit в Косово бяха свързани с отнемане на лиценза за отпускане на кредити от централната банка. Това са две съвсем различни ситуации, затова ще ги разгледам поотделно. Първоначално мислех да го направя тук, но статията ще стане безкрайна и дори аз няма да я прочета 😉 Затова реших да направя отделна статия за проблемите с Aforti и ситуацията с МетроКредит и IuteCredit в Косово. Мисля, че те ще са доста полезни за инвеститорите в P2P платформи, като от тях може да се направят добри изводи за подхода на инвестиране. Не само в Mintos, а и по принцип за всякакъв вид инвестиране.

Приключих с Mintos Invest & Access

Моят 6 месечен експеримент с Mintos Invest&Access приключи на 09.12.2019 – точно 6 месеца, след като направих тестово портфолио с €1000 евро. Резултатите са €52 евро печалба, което не е лошо, но за мен не отговаря на нивото на поетия риск. Най-големият проблем е пълната невъзможност да управлявам риска. Това за мен не е приемливо. Особено при условие, че с моята автоматична стратегия в Mintos постигам по-висока доходност при по-малък риск. Реализацията й не изисква нито време, нито усилия.

Ще направя едно подробно ревю и анализ на резултатите на Mintos Invest&Access, но все още чакам да се ликвидира цялото портфолио. Повече от месец по-късно все още не мога да изтегля €130, блокирани в просрочени кредити. Нищо общо с ликвидността на Bondora Go&Grow. Лично аз имах големи очаквания за този нов продукт на Mintos и той за мен е най-голямото разочарование на 2019. Не мога да го препоръчам с чисто сърце на никой, също както и Portfolio Pro на Bondora.

Mintos остава най-голямата и вероятно най-добрата P2P платформа в Европа🏆

Не ме разбирайте погрешно! Аз определено харесвам Mintos. Това е една от най-добрите P2P платформи за мен и в нея е инвестиран голям дял от моя P2P портфейл. По-голяма е инвестицията ми само в Bondora Go&Grow. Явно това не е само мое мнение, защото в края на годината Mintos постигна нови рекорди – финансирани са кредити за над €4,4 милиарда евро и над 240,000 инвеститори. Това са сериозни цифри. При това моята лична доходност в Минтос остава почти 12% (по-точно 11.82%). На фона на падащите лихви това е сериозно постижение, дори без да го сравняваме с високите лихви по депозитите, които достигат почти 1% за някои промоционални предложения 😉

Очевидно, освен мен и доста други инвеститори харесват Mintos. На най-престижното P2P и финтех събитие AltFi 2019, Mintos е единствената P2P платформа, която спечели 2 престижни финтех награди – от инвеститорите и от журито. За четвърта поредна година Mintos е избрана за най-добрата P2P платформа от инвеститорите – People’s Choice Award. Друго голямо признание е, че журито им присъди наградата Alternative Finance Platform Of The Year – най-добра платформа за алтернативни финанси.

В края на годината Mintos пуснаха за бета тест и мобилното си приложение. Изглежда много добре, но в момента е с ограничени възможности. Възможно е само да наблюдавате сметката и резултатите си. Това наистина е удобно за бърза проверка. Предвижда се и инвестирането да бъде достъпно през мобилното приложение. Интересно ми е дали ще успеят да го реализират удобно на малкия телефонен екран и до колко ще е използваемо. Ще почакаме и ще видим. Нещо, което очаквах с интерес от Mintos, но не успяха да реализират през 2019 година, е персоналния IBAN с дебитна карта. Няма информация кога точно да очакваме да се появят.

Инвестициите в iuvo преминаха €100 милиона евро💰

2019 година беше добра за най-голямата българска P2P платформа iuvo. Повече от 17,000 инвеститори от 137 държави са инвестирали над €100 милиона евро от създаването ѝ до края на 2019 година.

Инвестирам в Иуво от самия старт на платформата. Сред първите 500 инвеститори съм. Проучвах собствеността на платформата, ходих им на гости и им давам идеи и препоръки винаги щом мога. Доходността ми в iuvo леко намалява с годините, но това е нормалната ситуация през последните години. Все още е много по-висока от нулевите лихви по депозитите. Първата година доходността беше доста висока, над 12%, втората около 10.5%, а за третата е 9.5%. Това е реално изчислената доходност, иначе показанието на таблото е точно 12%, но те не отчитат липсата на лихва в периода до активиране на гаранцията на кредитите, просрочени над 60 дни.

Все още използвам същата автоматична стратегия в iuvo, която съвсем леко промених, след като много хора решиха да я приложат. От време на време на време инвестирам и ръчно, основно в кредити на IBANcar. Харесвам платформата и значително увеличих инвестициите си в iuvo през 2019, ето как изглеждат резултатите ми към края на годината:

Явно голям брой други инвеститори харесват Иуво, защото българската P2P платформа е класирана втора от потребителите в класацията на AltFi за 2019. Само за 2019 година сумата на инвестициите в iuvo се е увеличила с над 400%, а броят на инвеститорите – с почти 300%. Най-голямата българска P2P платформа е сред първите по пазарен дял в континентална Европа, според най-авторитетния сайт за алтернативни финанси Brismo. Дано 2020 да е още по-добра и успешна и за iuvo, и за инвеститорите в тази P2P платформа🥂

Peerberry стана на 2 години🎂

През ноември 2019, Peerberry отпразнува втория си рожден ден. P2P платформата вече има над 17,000 инвеститори, като за 1 година са се увеличили 5 пъти. За щастие, това не е довело до намаляване на средната доходност, която остава над 11.5% както на първия им рожден ден 🎉 Имам отлично мнение за Peerberry и съм много доволен съм от тази P2P платформа. Нямам неинвестирани средства и не съм променял стратегията си изобщо. Доходността ми е 11.69%, което е почти същото като 12.06%, които имах преди 1 година, когато написах ревюто на платформата. През този период лихвите паднаха доста. Доходността, която носи платформата е отлична и напълно пасивна. През ноември 2019 пуснаха и двустепенна идентификация (2FA), което дава допълнителна сигурност на инвеститорите от ИТ гледна точка.

P2P и финтех бяха във фокуса на BDW 2019 в Пловдив

По време на Bulgarian Digital Week 2019, която се проведе през септември в Пловдив, бях гост-лектор на конференцията „Fintech, Blockchain & Cryptocurrency Regulation 2019“. Целта на конференцията беше да представи как P2P и финтех преструктурират бъдещето на финансовите услуги. Финансовата индустрия е изправена пред предизвикателството да успее да внедри иновации с максимално бърз темп. Това се случва най-вече благодарение на растежа на P2P и финтех, които променят потребителското поведение и предпочитания.

На конференцията имаше още лекция на Revolut, както и менторинг сесия, на която всички желаещи можеха да зададат въпроси. Там бяха и Paysera, които в същия ден пуснаха български IBAN, улесняващ превода на левове към тази платежна услуга. Направих любителски видео запис на моята лекция и менторинг сесията за P2P платформите, тъй като нямаше официални, а доста хора имаха интерес, но не успяха да присъстват.

Платформите за споделено кредитиране. Как ще се промени пазарът с появата на P2P и финтех?

Пълен запис от лекцията ми на конференцията „Fintech, Blockchain & Cryptocurrency Regulation 2019“, която се проведе на 24.09.2019 като част от Bulgarian Digital Week 2019 по време на 75-тия Международен Технически Панаир в Пловдив.

Темата на лекцията ми на BDW 2019 беше „Платформите за споделено кредитиране. Как ще се промени пазарът с появата на маркетплейсите?“ Основните акценти в нея са:

 • Как работи споделеното финансиране?
 • Как работят маркетплейсите?
 • Как се развива пазарът?
 • Защо P2P кредитите са добра инвестиция?
 • Какви са рисковете при P2P инвестирането?
 • Какво да очакваме в бъдеще?

Благодаря на всички, които посетиха събитието и успяхме да се видим и да поговорим. Надявам се, че този запис ще е полезен на всички, които не успяха, но имат интереси в областта на P2P инвестирането и споделеното кредитиране.

Въпроси и отговори за P2P инвестирането

Запис от Speed mentoring сесията на тема “Инвестиране чрез P2P платформи” от Bulgarian Digital Week 2019. Там отговарях на вашите въпроси за P2P инвестирането. Има какво да се желае от качеството на звука и картината, но съм го снимал сам с телефона. Мисля, че е разбираемо, надявам се и да е полезно.

Как работят P2P платформите? Разговор в БНТ1

В предаването Бизнес.БГ по БНТ 1 говорихме с Марио Гаврилов за възможностите, които предлагат P2P инвестициите и свързаните с тях рискове. Започнахме с въпроса „Пирамиди ли са P2P платформите?“ и завършихме с „Конкуренция ли са на банките?“. Между тези два въпроса има още доста информация, която може да е полезна на хора, които се интересуват от възможностите да получат по-висока доходност за парите си от нулевите лихви по депозитите. Вижте пълния запис на предаването, включващо репортаж от iuvo и нашия разговор в студиото на БНТ 1.

За какви нови P2P платформи планирам да пиша?

Често ме питат дали има нови интересни P2P платформи, за които ще пиша ревюта и ще споделя впечатления. Затова реших да започна да споделям плановете си за това. Ще се радвам и на обратна връзка кои от тях са ви интересни. Близките ми планове включват следните платформи:

Rendity – P2P платформа за инвестиции в недвижими имоти от Австрия и Германия

Инвестирам в имоти на Rendity повече от 10 месеца. Планирам да напиша подробно ревю за резултатите и впечатленията си когато мине 1 година, което е в края на февруари. Rendity предлага възможност за инвестиране в недвижими имоти в градове като Виена и Лайпциг. Като ниво на риск и доходност това е доста различно от повечето платформи, фокусирани върху имоти основно от Прибалтика.

В момента Rendity предлага щедър бонус от €100 за нови инвеститори. Ако някой иска да се възползва и няма търпение да изчака ревюто, накратко съм споделил впечатленията си, предимствата и недостатъците на тази P2P платформа в тази статия на английски

Debitum.Network – бизнес кредити с гаранция за обратно изкупуване

Debitum.Network е много интересна платформа, в която може да инвестирате в бизнес заеми с гаранция за обратно изкупуване, което не се среща често. Кредитите са предимно краткосрочно финансиране на база дължими фактури (факторинг), но има и по-дългосрочни. Ползвам я от февруари 2019 и съм много доволен от резултатите. Може да ги видите сами. На екрана е показан резултата от еднократна инвестиция от €1000, направена на 01.02.2019.

През февруари планирам да напиша подробно ревю на платформата, в която да споделя впечатленията си от 1 година инвестиране в нея. Още от сега ви казвам, че са отлични. Ще спомена само факта, че Debitum.Network беше първата платформа, която се отказа да предлага заеми на Aforti още през март 2019. Като резултат никой от инвеститорите в нея не беше засегнат от проблемите на Aforti. Това говори много добре за начина, по който платформата подбира оригинаторите👍 Освен балтийските републики и има и кредити от Чехия и Румъния. Платформата има много интересна концепция, базирана на блокчейн технология, която позволява лесно включване на нови държави, оригинатори и агенции за кредитен рейтинг.

EstateGuru – платформа за обезпечени с имоти заеми

Повече от година инвестирам в EstateGuru и е време да споделя впечатления и резултатите от тази платформа. Планирам да го направя в едно подробно ревю, което смятам да напиша през следващите месец-два. Заемите в EstateGuru са винаги обезпечени с ипотека на недвижим имот, като носят отлична доходност между 11 и 13%. Моята лична доходност е 12.84%, като може да видите резултатите и данни за моя портфейл в тази статия на английски. Извинявам се за английския си, но толкова мога 😉. По-важно от доходността, за мен, е отличното качество на кредитния портфейл на платформата и най-вече факта, че резултатите са след 5 годишна работа.

EstateGuru работи над 5 години, без нито цент загуба за инвеститорите. За разлика от други платформи това съвсем не е, защото няма нито един дефолтирал проект. Напротив, делът на фалиралите кредити е 2.4% от отпуснатите кредити, което е отличен и съвсем реален показател. Един заем от моят портфейл в момента също е в процес на фалит. Това не ме притеснява изобщо, защото до момента чрез продажби на обезпечението или предоговаряне винаги парите на инвеститорите са били върнати, включително с дължимите лихви. Изключително съм впечатлен от начина, по който екипа на платформата се справя със закъснелите или фалирали кредити. EstateGuru предлага и много лесен за настройка автоинвест и вторичен пазар, даващ възможност за ранен изход от инвестицията при необходимост. Планирам скоро да им направя подробно ревю, а ако нямате търпение може да видите данни за реалния ми портфейл, заедно с някои коментари на английски.

В какво ще инвестирам през 2020?

Много хора ме питат в какво ще инвестирам през 2020 година. Затова в началото на годината смятам да споделя мнението си за това, какво очаквам да се случи и каква ще бъде моята инвестиционна стратегия тази година. Предварително искам да подчертая, че изобщо не става дума за прогнози. По-скоро за мои лични разсъждения и подхода ми към инвестициите през годината. Надявам се, че ще ви е интересно и полезно. А и за мен ще е полезно да си подредя мислите и да напиша черно на бяло насоките, които планирам да следвам. Ще се постарая да го направя до края на януари или най-късно до началото на февруари.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Принципи на Рей Далио – книгата на 2019

Моят личен избор за книга на 2019 безспорно е „Принципи“ на Рей Далио. Според мен това е една от най-смислените книги, които могат да прочетат хората, стремящи се към успех. Основните принципи съвсем не се ограничават до финансите и инвестициите. Те са приложими в почти всички области на бизнеса и живота изобщо. Принципите, които изграждат успешния човек са представени ясно, достъпно и убедително. По-подробно съм разгледал книгата в статията „Принципи“ на Рей Далио – книга за успеха в инвестициите и живота„.

Принципи на Рей Далио

Толкова бях впечатлен от „Принципи“ на Рей Далио, че реших да дам възможност на всеки да си избере приятел, на когото да я подаря. Смятам, че това е страхотен подарък за цял живот и държах да го спечели някой, който наистина го иска и ще му е полезен. Как точно стана това, може да видите в тази статия. Най-голямата инвестиционна общност в България – Facebook групата „Клуб на инвеститора„, чрез анкета с петте най-добре мотивирани желания за спечелване на книгата, избра това да е Мирослав Борисов. Надявам се да му хареса и да му е наистина полезна!

Ако решите да си купите книгата на Рей Далио, „Принципи“, то тя често се продава с отстъпка в ozone.bg. Ако не е на промоция в момента, пак може да получите 10% отстъпка, като ползвате специалния код на Стойне Василев „smartmoney“ при поръчка. Важи за всички бизнес книги, които не са в промоция. Аз си го ползвам и му благодаря!

Револют-вайте с приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с над 8000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти в групата http://bit.ly/RevolutGroup ❤️ Направих списък с най-често срещаните от българските потребители на Revolut проблеми и техните решения. Преди да зададете въпрос в групата, проверете дали неговият отговор не се съдържа във Въпроси за Revolut и техните отговори (FAQ). Така ще избегнем повторението на едни и същи въпроси. Това е важно, защото може да убие желанието на потребителите да споделят опит и да помагат.

Опит и мнения за P2P инвестиции 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 4000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете прегледа с най-важните събития, свързани с P2P и финтех през есента на 2019 с вашите приятели. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

От сърце пожелавам на всички 2020 да е една много щастлива и успешна година!
Нека всяка следваща да е още по-добра! Доходоносни инвестиции, здраве и късмет!

19 коментара за “P2P преглед – Най-интересното от P2P и финтех в края на 2019”

 1. Благодаря за тези прегледи! С нетърпение ще очаквам представянето на „новите“ (поне за мен) платформи. Определено привличат вниманието.

 2. Да, това е отлична идея за 3-месечните ревюта, стига те да са обективни. Блогът се превърна в рекламна страница на Револют и ревюта на книги.
  Преди се лансираха едни P2P платформи като Grupeer & Robocash, сега има нови играчи на сцената. Iuvo се рекламираше като платформа с 12% доходност, а сега виждаме, че истината е около 9.5%.
  Та моля за обективност на мненията, а не да се разчита само на бонуси от платформите. Благодаря!

  1. Не разбрах какво необективно има в това да се пише за Revolut и книги, които считам за интересни и полезни. Нито пък защо трябва да се пише само за едни същи платформи. Това е моят блог и пиша за това, което мисля, че е интересно в момента. Винаги, щом има нещо интересно за дадена платформа, която ползвам го споделям. Не смятам, че има какво интересно да кажа за Grupeer и RoboCash в момента. Както и не знам къде „рекламираше като платформа с 12% доходност“, но не е тук. Още в първата статия за стратегията ми в iuvo ясно е обяснено ясно, че има разлика между показанията на таблото и реалната доходност и още тогава е изчислена като 12%. Аз не рекламирам платформи, аз споделям мнение и опит за тези, които ползвам и смятам, че може да представляват интерес. Ако смятате, че мнението ми не е обективно, просто не се съобразявайте с него. Има причини да не пиша за определени платформи, като Kuetzal например и това съвсем не са бонусите 😉

   1. Смятам, че част от ревютата за P2P бяха наистина тендециозно поднеси и подвеждащи в частта си за средна годишна доходност.
    Относно Револют, се прекалява с рекламата му, а все пак се твърди, че поддържате инвестиционен блог.
    Tова ще е чудесно да се поддържа черен списък за P2P платформи (Kuetzal, Envestio…).
    А иначе смятам, че блогът вдъхна увереност на доста от нас да направим първи крачки в P2P инвестирането, за което голямо Благодаря!
    И да блогът си е Ваш, но не мисля, че си го пишете за Ваш личен дневник.

    1. Всички ревюта, отразяват моята доходност, която е постигната към момента на писането им. И това ясно е посочено в тях – как и за какъв период са били постигнати. Ако някой смята, че това е гаранция, че неговата ще е същата или, че моята няма да се промени, това опредемелено не е мой проблем. Всеки носи отговрност за инвестиционните решения, които взема. Аз не комсултирам никого, а споделям опита и впечатленията си. Това ясно е посочено във всяко ревю.

 3. Здрасти, мислил ли да пробваш lendermarket?
  Иначе май материалът е бил готов преди новините около kuetzal, които си бяха крайно съмнителни, но все пак решиха да хвърлят вината върху всички останали 🙂

  1. Мислил съм и ги пробвам в момента. Като мине време ще споделя мнение, но за сега изглеждат интересно. Да написано е преди Kuetzal, за които не случайно не пиша, но и това се случи преди няколко дни – т.е. в 2020 година. Старал съм се да пиша само за събития, които са се случили до края на 2019.

 4. Здравеите, наистина е добра идея за три-месечните ревюта.
  Също така бих искал да има възможност да се следят новите статии през RSS или email, заради хората които нямат facebook.
  Относно рекламата, всеки има глава на раменете си и би трябвало да отсява само това което е полезно.

 5. Здравейте , някой закривал ли е акаунт в p2p платформа , какво трябва да направи за да му заличат личните данни сметки и т.н..На съпорта ли пиши , декл. се попълва.

  1. Филип Георгиев

   Закрих си сметката в Минтос след като задължиха клиентите си да се изпълняват скриптове от трети страни при логване в системата им. Писах на поддръжката по ел.поща. Бях продал всичко, но продължаваха да идват някакви стотинки от частични лихви… Питаха ме дали да изчакам още и да изтегля, каквото се събере, или да закриват веднага. Така или иначе последните кредити, които бяха останали накрая бяха за дребни суми, тъй че им казах да закриват.
   „Thank you for your message.
   Your account is now closed.“

 6. Здравейте,
  Защо в последно време в Робокеш като настроя автоинвеста 0-30 или 0-60 дни не ми даеа кредити,трябва 0-360 дни,а аз искам по краткосточни.

 7. Ако влезна при 0-360 дни, как мога дс излезна от тази инвестиция,може да е глупав еъпрода ама аз не знам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *