fbpx
Продължете към съдържанието

P2P преглед – как започна 2019 за P2P платформите?

инвестиции п2п P2P

Кратък преглед на най-важните събития за инвестициите и P2P платформите през януари. Ето какво интересно се случи през първия месец на 2019:

Revolut с над 3.6 милиона потребители

Пресни новини от Лондон. Все още неофициални, но от сигурен източник. Revolut вече има над 3.6 милиона потребителя! Важното за България е, че планират да пуснат поддръжката на левове не по-късно от юни. Ако не ви се чака до тогава, може да поръчате вашата безплатна карта на https://vivainvest.eu/join-revolut.

Ако пътувате често или плащате в чужбина или пазарувате в чужди интернет сайтове ще останете доволни. При последното си пътуване пробвах и възможността за медицинска застраховка в чужбина, която е изгодна и изключително удобна. Активира се автоматично при преминаване в друга държава и се деактивира при връщане. Цената за Европейския съюз е само 1€ на ден, а извън него – 1.25€.

Не мога да не се похваля с новата си Revolut Premium карта, която освен че дава някои предимства, е и много красива.

iuvo с над 9000 инвеститори и кредити за над €43 милионa евро

Най-голямата българска P2P платформа iuvo започва 2019 с над 9000 инвеститори, които от старта ѝ през 2016 са инвестирали в кредити за над €43,000,000. Това е увеличение с над €8 милиона евро спрямо декември 2018. Отлично постижение за Peer to Peer платформата, която работи малко повече от 2 години и расте с много добри темпове.

iuvo bonus P2P п2п бонус

През януари iuvo пуснаха справка за получените доходи, която значително улеснява декларирането на получените доходи от платформата през 2018. Основните въпроси по отношение на декларирането на доходите от P2P платформи са разгледани в статията „Данъци и данъчно облагане на доходи от P2P инвестиции„.

Справката за получените доходи, най-после позволява лесно да се изчисли реално реализираната доходност в iuvo, която както се оказа, е различна от показваната на таблото.

иужо автоматична стратегия iuvo иуво

Изчислена с помощта на справката за период от 6 месецa, доходността от стратегията ми описана в статията „Висока доходност в iuvo с автоматична инвестиционна стратегия“ се оказа, че в евро е 10.30%, при показание на таблото от 14.27%, в лева изчислената доходност реално е 8.92%, при показание на таблото от 9.26%.

Дискутирах този проблем с iuvo и те казаха, че планират да променят изцяло таблото, както процентите, така и сумите, които се виждат, за да е по-полезна информацията за инвеститорите. За съжаление, не се ангажират със срок, тъй като работели по много подобрения. Хубавото е, че казаха, че във възможно най-кратък срок ще променят наименованието на доходността на таблото по начин, който да не заблуждава инвеститорите.

Ако все още не сте инвеститор в iuvo, но планирате да се включите, можете да получите до 180 лева бонус. Как точно става това и какви са условията можете да видите тук.

Reinvest24 – семинар за пазара на недвижими имоти в Прибалтика

Reinvest24 е различен тип P2P платформа, която позволява да инвестирате в недвижими имоти и да получавате доходи от наем. Тя позволява да бъдете хазяин, без да се занимавате с квартиранти, както и поддръжка на имота, без да е нужно да инвестирате големи суми. Ако търсите това, то Reinvest24 е вашата сбъдната мечта.

Запис на видео семинара на ReInvest24 за пазара на недвижими имоти в Прибалтика. Всички, които са го пропуснали и им е интересно, могат да го видят.

Инвестицията е напълно пасивна, обезпечена с ипотека върху недвижимия имот, като минималната сума е само 100 евро. Пълното ревю на Reinvest24 с впечатленията от платформата може да прочетете тук.

Grupeer P2P

Grupeer с нови заеми и оригинатори

Резултатите на Grupeer за януари са много добри. Има наличност на нови заеми и добавиха два нови оригинатори, единият от които е добре известен от Mintos. Скоро се очакват още два нови. Получих отговори на въпросите, които исках. В момента пиша подробно ревю за резултатите след 8 месеца инвестиране на тази платформа. Надявам се да е готово следващата седмица. Ако нямате търпение, може да се запознаете с основните параметри на платформата тук.

Пореден рекорден месец за Bondora – нови кредити над €9 милиона евро през януари

Силно начало на 2019 за Bondora – най-старата Peer to Peer платформа в Европа. След като през декември 2018, P2P платформата отпусна рекорден обем нови кредити на обща стойност €8,448,570, в първия месец на 2019 постигна нов рекорд. Премина границата от €9 милиона евро отпуснати нови кредити за един месец. Точната сума е €9,136,675. Това е 8.1% повишение спрямо предходния месец и нов рекорд в над 10-годишната история на платформата.

Ето едно видео, описващо стъпките на процеса на теглене на пари от Bondora, което сигурно ще ви е полезно:

През януари Bondora проговори български, с което премахна езиковата бариера за хората, които не владеят други езици. За голяма част от потребителите на P2P платформи, това може да не е съществено предимство, но демонстрира уважение към българските инвеститори.

Бондора П2П Гоу Гроу Bondora P2P

Само през януари в Bondora са се включили 9000 нови инвеститори – колкото в iuvo за повече от 2 години! Растящата популярност на най-старата P2P платформа в Европа се дължи на най-новия им инвестиционен продукт Bondora Go&Grow. Той се харесва на инвеститорите, заради уникалните му характеристики – лесно използване, автоматична диверсификация, ясна доходност и възможност за достъп до средствата по всяко време. Тези особености позволяват да се използва и от инвеститори без никакъв опит.

Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в тази статия – “Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи“.

Mintos – растежът продължава

В първия месец на 2019, Mintos премина две много важни граници – над 100,000 инвеститори и над €1.5 милиарда евро инвестиции в платформата. Така Mintos затвърждава позицията си на най-голямата P2P платформа в Европа. През януари новите кредити са за €150 милиона евро, което е 9% растеж спрямо предишния рекорден месец.

Mintos P2P Минтос бонус
Важните числа за Минтос през януари


Какво можем да очакваме от Mintos през 2019? Как ще се развива най-голямата P2P платформа в Европа? Информация от първо лице, от две ключови фигури за бъдещето на Mintos. Вижте интервюто с основателя и изпълнителен директор Мартинс Султе и ръководителя на продуктовото развитие Марцис Гогис.

Mintos е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Рекорден януари и за българската P2P платформа Klear

Началото на 2019 явно е много силно за P2P платформите и българската Klear не е изключение. Тя постигна рекорд през януари, като отпусна кредити за над 450,000 лева. Това е сериозен растеж за платформата, която се конкурира все по-успешно с банките за най-високия клас кредитополучатели, като в много случаи предлага кредити при по-добри условия. Предполагам, че това детайлно описание на процеса на получаване на кредит от P2P платформа ще е интересно не само за търсещите кредит.

Нещо важно за инвеститорите в Klear, което ми направи впечатление в статията. В случай на смърт или постоянна нетрудоспособност кредитният дълг се анулира, като за това не е направена застраховка. Този риск се носи от инвеститорите, които са купили дялове от дадения кредит и от платформата за непродадения дял. От Klear обясниха, че са калкулирали този риск на около 0.2% годишно. Досега не е имало такъв случай, но е важно да се знае, че такъв риск съществува. Имплицитно предполагах, че кредитът е застрахован както при банките, но не е. Ето защо, високото ниво на диверсификация на кредитите е много важно за инвестиращите в тази платформа.

Предимства приемамена на еврото в България евро или лев

За и против приемането на еврото у нас

В края на януари реших да изложа моите аргументи за приемането на еврото в България. Статията предизвика неочаквано голям интерес и бурни коментари. За щастие, сред тях имаше и някои рационални и добре обосновани. Ако ви е интересно може да я прочетете „Приемане на еврото в България – предимства и недостатъци“. Нямам претенции за изчерпателност. Причината да я напиша беше, за да споделя някои рационални аргументи, на фона на морето от ирационални, с които се заиграват основно хора, търсещи политически дивиденти сред лесна за манипулиране аудитория.

1200 човека има нашата Facebook група

Групата вече живее свой собствен живот. В нея има хора с опит и знания, които могат да помагат на начинаещите. Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1200 души с интереси в P2P инвестирането. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *