Ревюта

P2P преглед – какво се случи през декември?

Кратък преглед на най-важните събития за инвестициите и P2P платформите през изминалия месец декември. Ето какво интересно се случи през последния месец на 2018:

Revolut получи банков линцез

През декември 2018 Revolut получи банков лиценз от националната банка на Литва, който е валиден в целия Европейски съюз. Какви са ползите за българските потребители и какво още могат да очакват в бъдеще, може да прочетете тук.

8000 инвеститори вложиха над 35 милионa евро в iuvo

Най-голямата българска P2P платформа iuvo започва последния месец на 2018 с над 8000 инвеститори, които от старта ѝ през 2016 са вложили над €35,000,000. Това е сериозно постижение за Peer to Peer платформата, която работи малко повече от 2 години и расте с много добри темпове. Ако все още не сте инвеститор в iuvo, но планирате да се включите, можете да получите до 180 лева бонус. Как точно става това и какви са условията можете да видите тук.

Reinvest24 – нова платформа за инвестиране в недвижими имоти и доходи от наем

Reinvest24 е различен тип P2P платформа, която позволява да инвестирате в недвижими имоти и да получавате доходи от наем. Ако сте мечтали да бъдете хазяин, без да се занимавате с квартиранти, поддръжка на имота и без да е нужно да инвестирате големи суми, то Reinvest24 е вашата сбъдната мечта.

Екипът на платформата купува имота, ремонтира го и се занимава с поддръжката и отдаването му под наем. Те събират наема от наемателите и го разпределят пропорционално между инвеститорите. Инвестицията е напълно пасивна, обезпечена с ипотека върху недвижимия имот, като минималната сума е само 100 евро. Пълното ревю на Reinvest24 може да прочетете тук.

В Grupeer се появиха нови заеми

През ноември Grupeer не можа да отговори на търсенето на инвеститорите и през целия месец нови заеми почти нямаше. През декември P2P платформата е пуснала нови заеми за над €2,3 милиона евро, което е с 221% увеличение спрямо ноември.

В момента има добра наличност от заеми, като това не се е отразило на условията по тях. Напротив, има подобрение. Появиха се и първите бизнес заеми с амортизация, които осигурят по-равномерен паричен поток и леко намаляват риска за инвеститорите.

Планирам през февруари да направя подробно ревю на Grupeer и да споделя личните си впечатления. Ако нямате търпение, може да се запознаете с основните параметри на платформата тук.

Рекорден месец за Bondora – нови кредити над €8.4 милиона евро през декември

Стабилният растеж на Bondora – най-старата Peer to Peer платформа в Европа, продължава. През декември P2P платформата е отпуснала рекорден обем нови кредити на обща стойност €8,448,570. Това е 7% повишение спрямо предходния месец и рекордно постижение в над 10-годишната история на платформата. Разпределението на инвестициите се запазва почти същото като през ноември.

И през декември 2018 с дял от 57%, най-популярен е новият инвестиционен продукт Bondora Go&Grow. Той се харесва на инвеститорите, заради уникалните му характеристики – лесно използване, автоматична диверсификация, ясна доходност и възможност за достъп до средствата по всяко време. Тези особености позволяват да се използва и от инвеститори без никакъв опит. Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в тази статия – “6,75% годишно носи алтернатива на депозит с висока лихва“.

Mintos – бурният растеж продължава

През декември, Mintos има вече над 98,000 инвеститори. Само няколко дни не стигнаха на най-голямата P2P платформа в Европа да постигне целта си от 100,000 инвеститори през 2018. Направи го в първите дни на 2019. През декември новите кредити са за €137 милиона евро, което е 1% растеж спрямо рекордния ноември.


Най-важните числа за Mintos през ноември

В началото на декември, за всички инвеститори, беше активирана възможността за автоматично инвестиране на вторичния пазар.
Обнових автоматичната си стратегия, като го сложих с първо по ред с лихва от над 12%, падеж до 3 месеца и оригинатори с рейтинг А+ до В. Ще изчакам да видя какви ще са резултатите и ще споделя, ако са добри.

Mintos е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

1000 човека има нашата Facebook група

Технически това се случи в първия ден на 2019, но по-важното е, че групата вече живее свой собствен живот и в нея има хора с опит и знания, които могат да помагат на начинаещите. Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 1000 души с интереси в P2P инвестирането. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Последна промяна на 17.01.2019 10:56

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

TBI Bank Neon – мнение и впечатления за мобилното банкиране

TBI Bank пусна безплатно мобилно банкиране с дебитна карта VISA neon, което предлага всички нужни… чети нататък

24.01.2023

MyFin – безплатно мобилно банкиране от ПИБ с 10 лева бонус 💸

MyFin е безплатен мобилен портфейл от Fibank, който предлага всичко необходимо за банкиране в България… чети нататък

01.11.2022

MyFin пуска профили за деца подобни на Revolut Junior

В последната версия на MyFin има добавена интересна нова функционалност - „Детски профил“. Тя дава… чети нататък

05.09.2022

Rendity – инвестиции в имоти в Австрия и Германия

Rendity е платформа, която позволява да инвестирате в кредити за имоти в Австрия и Германия.… чети нататък

26.07.2022

xChange Boost мнение, впечатления и какви са рисковете.

В тази статия споделям моето мнение за Boost - новата финансова услуга на xChange.bg, обещаваща… чети нататък

30.06.2022

2% кешбек в Lendermarket за нови инвеститори🤑

2% кешбек бонус предлага P2P платформата Lendermarket за нови инвеститори до 07.06.2022, при регистрация от… чети нататък

19.05.2022