Новини

P2P Преглед – Най-важното за P2P и финтех през април 2019

Преглед на най-важните и интересни събития от света на P2P и финтех, които се случиха през април 2019. Revolut официално обяви присъствието си в България, нов рекорд за Bondora и Mintos. И още новини в P2P прегледа за април 2019.

Финтех компанията Revolut официално стъпи в България 🦄

Revolut официално стартира дейността си в България. Очакванията са това да доведе до критична промяна за местния банков сектор. Големите печеливши ще са потребителите на финансови услуги, които ще получат достъп до съвременно мобилно банкиране, без високите такси на банките.

Финтех компанията вече има над 30,000 потребителя в България, като всеки ден се регистрират около 100 нови. Очакванията са в рамките на годината българските потребители да са над 100,000. Revolut вече може да се ползва и на български език. Могат да се откриват сметки в левове и да се захранват с български дебитни и кредитни карти.

Ако все още нямате карта от Revolut, може да я заявите безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с още над 1000 потребителя. Ако използвате Revolut или планирате да го направите може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Разговор за финтех и банките в Телевизия Европа 📺

Как ще изглеждат финансовите услуги на бъдещето? Вижте запис на разговора ни с Димитър Вучев за финтех и банките в предаването Business Daily на Телевизия Европа.

Финтех добавка от банките – безплатна кредитна карта за 30 минути 💳

Банките все още са много далеч от предложенията на финтех компаниите, но има известна тенденция да предлагат по-изгодни и удобни услуги. Teximbank предлага безплатна кредитна карта, без годишни и месечни такси и до 45 дни гратисен период. Добро допълнение към безплатната карта на Revolut, подходящо за резервиране на хотели и автомобили под наем. Съвети как да я използвате разумно, за да не ви струва нищо, може да намерите в статията „Кредитна карта без такси и безплатно издаване до 30 минути„.

3.7% е инфлацията за април 2019 💸

Инфлация в България продължава да се покачва и през април 2019, като достигна 3.7% на годишна база, показват данни на НСИ. Това е ново покачване спрямо предходния месец март 2019, когато достигна 3,6% – най-високото равнище от октомври 2018. В същото време най-високите лихви по депозитите, които банките предлагат са под 1% годишно. Как да защитим парите си в условията на растяща инфлация и падащи лихви по депозитите, може да прочетете в тази статия?

RoboCash с рекорден растеж на българските инвеститори 🚀

Новите инвеститори в RoboCash през първото тримесечие на 2019 са 1050. Това е 50% повече спрямо първото тримесечие на 2018, когато новите инвеститори са били 704. През първото тримесечие на 2019 са се включили 170 нови инвеститори от България, което е над 16% от общия брой нови инвеститори. Към края на март 2019, Robocash има общо 5,850 инвеститора, вложили над €6.2 милиона евро. Финансирани са над 830,000 заеми на обща стойност над  €72 милиона евро.

По-малко от месец след публикуването на подробното ревю на платформата, броят на инвеститорите от България нараства от 20 на 190 или 9,5 пъти!  България е сред първите пет държави по брой инвеститори, макар със скромните 3.3% да е далеч от Германия, която е с 44.3%. Повече новини за RoboCash може да прочетете в тази статия.

До 1% бонус в RoboCash до края на май 💰

До края на месец май RoboCash има бонус програма за инвеститорите – до 1% по-висока доходност в рамките на 3 месеца. Хубавото е, че за разлика от други P2P платформи, които предлагат бонуси само за нови инвеститори, тази е отворена и за съществуващите. Бонусът е до 1% допълнителна доходност за 3 месеца и се определя в зависимост от общата инвестирана сума. Подробности за бонуса има тук.

Bondora с над 60,000 инвеститори и нови €10 милиона през април 🏆

Април 2019 е рекорден за Bondora. Най-старата P2P платформа в континентална Европа постави рекорд, като прехвърли границата от €10 милиона евро нови заеми за месеца. Точната цифра е €10,867,175, което е нарастване с 11.7% спрямо предходния месец март, който също беше рекорден. Расте и броят на инвеститорите, които надхвърлиха 60,000.

Този растеж се дължи най-вече на Bondora Go&Grow, който остава най-популярният продукт с 63% дял, което е с 14% повишение спрямо март. Този огромен растеж не е учудващ, тъй като Bondora Go&Grow е много лесна и напълно пасивна инвестиция. Тя има ликвидност, сравнима с банков депозит, но предлага много по-висока доходност, от 6.75%, подходяща е и за хора без никакъв опит в P2P инвестициите. Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в статията “Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи“.

Разпределение на инвестициите през април 2019

Дялът на Portfolio Manager пада от 24% през март до 14% само за месец. За мен това е логично развитие. Никак не харесвам този продукт. Начинаещите инвеститори не бива да се подвеждат по простотата му. С него лесно се инвестира, но резултатите често не са добри. Ликвидността му е ниска и изходът от инвестицията може да е бавен и да доведе до значителна загуба на доходност. Не препоръчвам на никого да ползва Portfolio Manager.

По-добър избор за инвеститори, с опит и по-висока толерантност към риска, е Bondora Portfolio Pro. С него може да се реализира висока доходност, при прецизно управление на риска. При мен тя е над 13.5%, като е достигала и над 15% преди време. Важно е, че тази доходност е напълно пасивна и не включва активни сделки на вторичния пазар. Постигната е със сравнително нискорискова автоматична стратегия. От доста време се каня да напиша подробно ревю на Portfolio Pro, в което ще споделя впечатленията и резултатите си, както и стратегията, която използвам, но все не остава време. Надявам се скоро да го направя, но непрекъснато излиза нещо по-интересно.

Mintos с над €2,000,000,000 финансирани заеми 🥇

В началото на април 2019, Mintos премина границата от €2,000,000,000 (два милиарда евро!) заеми, финансирани чрез платформата. Така тя затвърди позицията си на най-голямата P2P платформа в Европа. Това се случва само 8 месеца, след достигането на 1 милиард евро. Очаква се границата от €3 милиарда да бъде премината през септември тази година.

За да отбележи това постижение, Mintos учреди Mintos Impact Fund, чиято цел е да набира финансиране за инициативи, свързани с опазването на околната среда.

През април Mintos публикуваха финансовия си отчет за 2018. Растежът на компанията е феноменален, като нетипичното е, че дори е реализирана печалба, макар и символична както през 2017. Подробности може да видите на сайта на Mintos.

Mintos продължава да е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Трите поредни награди “Избор на инвеститорите” на авторитетното издание AltFi, показват че това не е само мое мнение.

Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Peerberry – почти €10 милиона нови инвестиции през април 🏅

Добри резултати през април отбеляза и Peerberry – 7% повишение на инвестираните средства или почти €10 милиона евро. Повече за тази P2P платформа може да научите от „Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно„.

Klear – Преглед на портфейла след първото тримесечие на 2019 📊

Klear публикуваха резултатите на кредитния си портфейл след първото тримесечие на 2019. Средната доходност е 6.85%, което е значително над прогнозната от 5.5%, като дори се е повишила спрямо предишните стойности. Моят личен резултат е 7.4% с напълно пасивна и доста консервативна стратегия, без да спекулирам на вторичния пазар.

За около 80% от инвеститорите тя варира между 6% и 8%. Отличен резултат, предвид сегмента, който кредитира платформата. Това са клиенти с най-висок кредитен рейтинг, които обичайно се кредитират от банките. Повече може да прочетете в блога на Klear.

Grupeer продължава да расте 📈

Април донесе на Grupeer нови €4 милиона евро инвестиции и над 9,000 инвеститори. Появиха се и нови оригинатори, за които ще пиша скоро, както и нови проекти.

Grupeer толкова харесаха интервюто със Симеон Радев – късметлията, спечелил €100 от томболата, че сами си го преведоха на английски и го сложиха на блога. Ако сте го пропуснали може да го прочете тук – “Мнението за P2P инвестициите на един млад инвеститор“.

Над 2200 човека в групата обсъждат финтех и P2P инвестициите 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 2200 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Последна промяна на 28.05.2019 0:09

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $700

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.12.2023

Спечели безплатно обучение по лични финанси и инвестиране

Искаш да управляваш парите си, но не знаеш как? Можеш да се научиш с VIP… чети нататък

22.10.2023

Konvi – инвестиции в часовници, вино, уиски и луксозни стоки

Konvi e платформа, която позволява инвестиции в луксозни стоки - часовници, вино, чанти и изкуство… чети нататък

27.09.2023

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

06.06.2023

Rendity – инвестиции в имоти в Австрия и Германия

Rendity е платформа, която позволява да инвестирате в кредити за имоти в Австрия и Германия.… чети нататък

28.04.2023

TBI Bank Neon – мнение и впечатления за мобилното банкиране

TBI Bank пусна безплатно мобилно банкиране с дебитна карта VISA neon, което предлага всички нужни… чети нататък

24.01.2023