Платформи

Ръчно инвестиране в iuvo, когато няма достатъчно кредити

Предпочитам да използвам повечето P2P платформи в напълно автоматичен режим. Това ми носи отлична пасивна, доходност без да отделям време. Така използвам и най-голямата българска P2P платформа iuvo. Моята автоматична стратегия ми носи малко над 10% реална годишна доходност. В случаите, когато няма кредити, отговарящи на условията в автоматичното портфолио, прилагам една лесна стратегия за ръчно инвестиране в iuvo.

Пасивно инвестиране, но с активно наблюдение

Въпреки, че инвестирам пасивно, все пак, веднъж седмично влизам в платформата на iuvo. При това искам да видя дали автоматичната стратегия работи нормално и да проверя резултатите й. Следя основно да няма неинвестирана сума, която да е над 5% от сумата в портфейла ми. Ако има такава, това обикновено означава, че в момента няма достатъчно кредити, които да отговарят на всички зададени в автоматичната стратегия условия.

В такива случаи аз предпочитам да инвестирам ръчно сумата, вместо да чакам да се появят нови кредити, отговарящи на зададените в автоматичната стратегия условия. Така тя ще ми носи доходност, която обикновено е по-малка от целевата, която съм задал, но е повече от нищо. Да не забравяме, че неинвестираните пари не носят никаква доходност.

Ръчно инвестиране в iuvo – моят подход

Използвам ръчното инвестиране в iuvo, само когато е необходимо да подпомогна автоматичната си инвестиционна стратегия. Как точно подхождам и какво точно правя при ръчно инвестиране в iuvo може да разберете в следващото видео.

Както видяхте тя е пределно проста и отнема около 5 минути на седмица. Направих малък компромис с лихвата по кредитите, но пък той няма да се отрази съществено на средната доходност, тъй като сумата е обикновено е между 5 и 10% от целия портфейл в iuvo. За мен това е разумен компромис.

Добра идея е да проверите първо вторичния пазар. Ако имате късмет може да откриете кредити, които отговаряt на вашите изисквания и се продават с отстъпка. Важно е да имате предвид, че отстъпката трябва да е над 2%, за да компенсира таксата от 1% на вторичния пазар в iuvo.

Друг възможен подход е да се инвестира с друг тип кредити с цел диверсификация. За свободните суми в евро например, винаги първо проверявам дали няма нови кредити на IBANCar. Ако имам късмет веднага разпределям между тях цялата неинвестирана сума. Правя го, тъй като тези кредити не отговорят на зададените в автоматичната ми стратегия условия, но за мен са отлична възможност, ако са налични.

Заслужава ли си да се инвестира в iuvo?

За мен отговорът е твърдо да! Със сигурност платформата има недостатъци и възможности за подобрение, но доходността, която предлага, си заслужава. Важно е също, че и нивото на риск не е високо и има сравнително добра наличност на кредити от качествени оригинатори.

Разбира се, има и доста по-добри алтернативи като Mintos и Bondora, но лично за мен iuvo е добър избор за диверсификация на платформите. Моето мнение за iuvo е, че това е една много добра P2P платформа, особено за българските инвеститори.

Допълнителен стимул да инвестирате в iuvo, е значителният бонус до 180 лева за нови инвеститори. За да получите бонус е нужна покана за регистрация. Подробности за бонуса и как може да го получите има на vivainvest.eu.

Вашите пари са във вашите ръце!

Написаното не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция. За разлика от депозитите, парите ви не са гарантирани. Прочете каква е моята инвестиционна стратегия в iuvo и се запознайте с рисковете. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в кредити чрез P2P платформи е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Поговорете с приятели за P2P инвестициите

Ако все още не сте се включили в специализираната Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите 👉  http://bit.ly/P2PGroupBG. В нея ще намерите над 3,000 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Последна промяна на 21.05.2020 13:45

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

  • Стойчо здравей, таксата от 1% за вторичен пазар не е ли само за продавача?

  • Стойчо, все оше ли следваш тази стратегия?

    Поздрави!

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

Swaper ревю – 14% доходност и 5 години инвестиране (2024)

Swaper е доста непопулярна P2P платформа, на която инвестирам повече от 5 години. Впечатленията ми,… чети нататък

07.02.2024

ETF следи S&P500 само когато покачва, но не когато пада

Има само едно нещо, което инвеститорите обичат повече от това да печелят и то е… чети нататък

12.12.2023

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $700

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.12.2023

Спечели безплатно обучение по лични финанси и инвестиране

Искаш да управляваш парите си, но не знаеш как? Можеш да се научиш с VIP… чети нататък

22.10.2023

Konvi – инвестиции в часовници, вино, уиски и луксозни стоки

Konvi e платформа, която позволява инвестиции в луксозни стоки - часовници, вино, чанти и изкуство… чети нататък

27.09.2023

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

06.06.2023