Ревюта

Rendity – инвестиции в имоти в Австрия и Германия

Rendity е платформа, която позволява да инвестирате в кредити за имоти в Австрия и Германия. Работи повече от 7 години и носи 6.5% средна годишна доходност. В това ревю споделям мнението си за Rendity, предимствата и недостатъците на платформата, впечатления и резултати след близо 5 години инвестиране.

Важно! Обновено на 10.04.2024: Във връзка с рязкото влошаване през 2023 на пазара на недвижими имоти в Австрия и Германия, както и силното влошаване на качеството на моя портфейл в платформата, спирам да инвестирам в проекти, докато не видя резултатите от големия брой забавени проекти. Едва след това ще преценя дали да продължа. Развитието на ситуацията през последната година, промени коренно мнението ми за Rendity и аз повече няма да инвестирам в тази платформа. Поне не и докато не видя резултати. Разбира се, това не означава, че друг не трябва да инвестират. Просто аз вече няма да го правя. Оставям останалата част от ревюто както е било, тъй като смятам, че така е коректно.

Моите впечатления от Rendity

Инвестирам в Rendity от почти 5 години и съм споделил накратко първите си впечатления, предимствата и недостатъците на платформата в тази статия. Тя е писана преди повече от 3 години. Преди паниката с COVID-19 и войната в Украйна. Това, което мога да добавя е, че платформата се представи отлично и продължава да се развива. Моят личен портфейл в нея се утрои за последните 24 месеца. В момента съм инвестирал над €24,000 в 70 проекта:

За над трите години, в които инвестирам, завършиха 25 проекта, като 4 от тях имаха забавяне от няколко месеца. Важно е, че за периода на забавянето се получава лихва. В момента имам още 4 проекта със забавяне от 9-18 месеца.

За над 7-те години от както работи платформата няма нито един случай на проект, който да е донесъл загуби за инвеститорите или да е минал през процедура на фалит. Разбира се, няма гаранции, че няма да има такива и в бъдеще, но според мен, наличието на банково финансиране на проектите, преди пускането им за финансиране на платформата допълнително допринася за качеството им.

Личната ми доходност на платформата е 6.7% годишно, което не е много. За някои хора това може да е твърде малко, но за мен не е. За мен е важна диверсификацията, която Rendity ми дава. Получавам добра доходност, обезпечена с имотни проекти от Австрия и Германия. За мен не съществуват много подобни възможности за инвестиции, особено с малки суми.

Как инвестирам на тази платформа?

Отначало инвестирах ръчно и доста избирателно, но вече не е точно така. Направил съм си спестовен план Savings plan, който инвестира автоматично. Може да видите актуалните му настройки:

Може да имате няколко плана с различни суми, продължителност и условия, което предоставя много гъвкави възможности за инвестиране. Аз ползвам само един в момента. Обикновено в Rendity има по няколко проекта месечно (2-4), като за да се финансират, обикновено, са нужни седмица или повече. Ако се появи проект, който не отговаря на зададените стандартни условия в моя Savings plan, но ми харесва, тогава инвестирам ръчно. Става много бързо, тъй като мога да го направя с кредитна или дебитна карта без такса. Най-често ползвам Vivid, за да захранвам сметката си.

Rendity – предимства и недостатъци

Както всички P2P платформи и Rendity си има своите предимства и недостатъци, които ще разгледам накратко.

Предимства

 • Възможност за инвестиране в имотни проекти на развити пазари като Австрия и Германия.
 • Всички заеми са към доказани стабилни компании с добра история и обезпечени с недвижим имот.
 • При всички проекти има банково финансиране, което е допълнителна гаранция, че проекта е оценен добре от немска или австрийска банка.
 • Информацията за проектите е много детайлна и полезна.
 • 0% загуби за над 6 години от съществуването на платформата и само няколко проекта са забавени до 60 дни за над 3-те години, в които аз инвестирам.
 • Получава се лихва и за времето на забава на проекта.
 • Instant Interest – лихвата започва да се начислява от първия ден на инвестицията. Още преди проекта да е напълно финансиран и се получава веднага след финансирането му.
 • Възможност за инвестиране с дебитна и кредитна карта и директен дебит от Vivid.
 • Нулеви такси за инвеститорите, с изключение при плащане с карта.
 • Възможност за автоматично инвестиране със Savings plan.

Недостатъци

 • Ниска доходност 6.5% (в сравнение с други платформи като Reinvest24 и EstateGuru).
 • Част от информацията е само на немски – някои документи за проектите, статиите в блога и информацията за развитието на проекта (може да се ползва Google Translate).
 • Няма първа по ред ипотека, тъй като за всички проекти има и банково финансиране.
 • Няма гаранция за обратно изкупуване при забава на проекта.
 • Няма вторичен пазар. Проектите са дългосрочни от 18 до 60 месеца. Предсрочен изход е възможен след поне 24 месеца за проектите, които са с по-далъг срок.

Моето мнение за Rendity

Моето лично мнение за Rendity е отлично. Аз съм по-скоро консервативен инвеститор, за който сигурността на инвестицията е по-важна от доходността. Точно затова харесвам Rendity, тъй като нямам друга възможност да получа достъп до имотния пазар във Виена, Лайпциг и Берлин. Виена години наред е избиран за най-добрия град за живеене в Европа. Не знам друга платформа, която да ми дава възможност за инвестиране на имотния пазар във Виена. Това не е Рига, Талин, Вилньос или Кишинев. Това са развити първокласни пазари и доходност от 6.5% от тези пазари е напълно достатъчна за мен. За вас, разбира се, може и да не е така. Нулевите такси и загуби за инвеститорите също са важни за мен.

Други P2P платформи, които дават възможност за инвестиране в имотни проекти са EstateGuru и Reinvest24. Доволен съм и инвестирам и в двете повече от 4 години, като те предлагат и по-добра доходност, но нито една от двете платформи не предлага имоти от Австрия, а проектите от Германия са доста по-рискови.

€100 бонус за нови инвеститори

Rendity празнуват €100 милиона евро инвестиции със €100 бонус за новите инвеститори, които се регистрират с промо код Gr45 или от тази връзка bit.ly/Rendity-100

За да получите €100 бонус трябва да се регистрирате до 04.05.2023 23:59 CET. Инвестирането може да стане по-късно. Бонусът се получава до 14 дни след финансиране на проекта, в който сте инвестирали.

Минималната инвестиция в един проект е само €100. Така със €100 бонус веднага ще получите над 100% възвръщаемост на първата си инвестиция. Не е лошо!

През останалото време (след 04.05.2023) новите инвеститори получават €25 бонус при същите условия, ако се регистрират с код Gr45 или от тази връзка bit.ly/Rendity-100

Не инвестирайте само заради бонуса!

За да имате дългосрочен успех в инвестирането е нужно да разбирате продукта, в който инвестирате и свързаните с него рискове. Не смятам, че която и да било промоция трябва да е основната причина да се инвестират пари, където и да било. Целта на всеки бонус е само да подтикне инвеститорите към действие, а не да бъде стратегия за печалба!

Прочетете внимателно това ревю, в което споделям впечатленията си и моето мнение за Rendity. Преди да инвестирате потърсете още информация или попитайте за мнение и други инвеститори. Може да го направите във Facebook групата за P2P инвестиции – bit.ly/P2PGroupBG. В нея има над 9000 инвеститори, с които може да обмените мнения и опит, както за Rendity, така и за други P2P платформи и възможности за инвестиции.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за Rendity е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така! Има и такива, в които предпочитам да не инвестирам. Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 9,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна.

Последна промяна на 07.07.2024 23:14

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

 • Здравейте г-н Недев, в платформата има заем със закъснение повече от година MedBase19. По проекта има забавяне и проблеми,изплатените са едва 20% от вложените средства.

  • Явно този съм го пропуснал. Аз не инвестирам във всички. В началото избирах само клас А и В, защото минимума беше €500 в проект. Сега съм се отпуснал и до С, но минималмата сума вече е €100. Интересно как ще се развие този.

   • С благодарности към автора за поредния бонус. Изключителен финтех скептик съм (работил съм за paysafe още от времето на moneybookers), но последните няколко години покрай този сайт хванах някои много добри сделки.

    Самата платформа Rendity обаче не ми харесва. Към момента ~6-7% доходност, заключена за 2-3 е неоправдан, почти безумен риск. Вероятно доста народ мисли като мен и това е причината за щедрия бонус.

    Иска ми се обаче г-н Недев да пише и при резки промени в някои от платформите. Уважения за публикацията за TBI, от която не печели, но секирите на Вивид и Револют определено заслужаваха поне кратък обзор.

 • Здравейте, използвам възможността да попитам, прилагате ли годишното извлечение за приходи от Rendity към данъчната декларация в НАП?
  Аз инвестирах в техни проекти за пръв през изминалата година, но извлечението,което генерира системата им е доста семпло и неопределено. Никъде в документа не е упоменат заложения период 01.01.2021 до 31.12.2021, нито фигурира информация за получените бонуси. Всичко това се вижда на екрана, само преди да генерирам PDF файла. Писах на съпорта, отговориха че техни ИТ специалисти работят по своевременното отстраняване на проблема, но до ден днешен така и няма промяна.
  Благодаря!

  • Напълно допустимо е да приложиш и екрани. Нашата работа е да си декларираме съвестно приходите. Работа на данъчните е да търсят грешки, ако има.

 • Здравейте. Инвестирането в дългосрочни заеми в имотния пазар, в момент в който всички суровини и електроенергия са ударили тавана и продължават да се покачват, не носи ли доста висок риск за евентуални бъдещи фалити или невъзможност за завършване на проекти, съответно до колкото разбирам загуба на инвестираните средства, тъй като покритие няма. Разбира се, това може и да не се случи, но е факт че имотния пазар започва бавно ш, но сигурно да страда поради текущата ситуация и война, до къде и колко време ще отнеме да стигне своя пик, не е ясно, но със сигурност следват тежки месеци. Какво е вашето мнението по този въпрос?

  • Всичко носи риск, но е важно да отчитаме, че с повишаването на строителните разходи, което няма да е вечно, се покачва и стойността на имотите. Никога нищо не е ясно, разбира се.

 • Здравей Недев,
  изкарахте ли удост.за данъч.уседналост от НАП,за пред DEBITIUM.Форма от къде да се вземе, че тия от НАП ще има да се чудят за документта. Мнението Ви към момента за Дебитиум, на крачка съм да ги приключвам.Нито % им са нещо,сега и документ, искат 20% данък при тях.Благодаря.

  • Не съм още, но ги харесвам и продължавам да инвестирам.

   • АЗ им писах днес, и те ми отговориха че подготвят декларация която всеки да подпише,и после да представи документ преведен на англ.от НАП.

 • Здравейте,
  Рендити искат верификация на банкова сметка за изтегляне. Тъй като трябва да е еврова, искам да попитам получава ли се верификацията със сметки в Paysera или Vivid. Предполагам ще изиска upload на някакво извлечение от там, но ми е интересно дали някой е пробвал вече да верифицира IBAN от Paysera/ Vivid и дали въобще е възможно.
  Поздравления!

  • Да. Получава се. Аз тегля към Vivid.

 • Здр. г-н Недев, Бонусът може ли да се тегли?

  • Първо трябва да се инвестира веднъж. След това вече може.

 • Здравейте,

  Как се затварят инвестиции в Rendity (и реално в алтернативите EstateGuru и Reinvest24)?

  Доста време инвестирах в Lofty, но бях безкрайно разочарован от липсата на ликвидност.

  • Има вторичен пазар, ако искате да излезете преди падежа.

 • Здравейте г-н Недев,

  Видях наскоро Ваше видео относно вложенията в Rendity и моментния бонус от 2.5% за вложения до 07 или 08.08.2023 с купон invest25. В момента има 3 отворени проекта, всичките клас B ( с рейтинги 9, 10 и 11), което по тяхната рейтингова скала са втори по риск и предлагани лихвени проценти от 8.00% и 8.25%. В тази връзка имам няколко въпроса:
  - бонусът от 2.5% как следва да се разбира - като 8.0+2.5 = 10.5% или като 8.0+ 0.025 = 8.025%?
  - какъв, според Вас, е здравословното съотношение croud vs bank funding или само % на участието на банките в общия размер на инвестицията?
  - започналият процес на продажби на проекта преди набирането на необходимия капитал и старт на проекта, за Вас по-скоро добър или лош сигнал е?

  Благодаря предварително!

  Поздрави,

  Павел

  • Когато проекта е 8%, то лихвата по него ще е 8%, но 2.5% ще бъдат приспаднати от инвестираната сума. Примерно, ако инвестирате €100, то ще платите само €97.5. Ако е за една година то това значи 10.5%, ако е за повече доходността е още по-голяма.

 • След обновяване на сайта ми изчезнаха всички инвестиции от портфейла. Има ли някой с подобен проблем?

  • Не са изчезнали. Просто са преместени в раздел "Lending".

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

ETF на BlackRock следи S&P500 със 100% защита при спад

ETF, предлагащ на инвеститорите 100% защита от спад на индекса S&P500, пусна на 1-ви юли… чети нататък

15.07.2024

5 спестовни сметки с добра лихва (юли 2024)

Търсите добри лихви по спестовни сметки? Не е лесно да откриете такива през последните години,… чети нататък

09.07.2024

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

07.07.2024

Безплатни акции за нови инвеститори от Freedom24

Freedom24 е регулиран брокер в ЕС и САЩ, който има офис и в България. Има… чети нататък

01.07.2024

Инвестиции в имоти под наем в Mintos – първи впечатления

Mintos - най-голямата P2P платформа в Европа, добави възможност за пасивни инвестиции в имоти под… чети нататък

04.06.2024

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $800

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.04.2024