fbpx
Продължете към съдържанието

354% ръст на приходите и двойна загуба отчита Revolut за 2018 🚀

Revolut 2019 Револют

Revolut отчита сериозен ръст от 354% на приходите във финансовия си отчет за 2018 година. Приходите са нарастнали до 58,2 милиона паунда от 12,8 милиона през 2017. Основните причини са непрекъснатото развитие на основните продукти, нарастващата потребителска база и активността на клиентите на Revolut. Загубата скача двойно до 32,8 милиона британски лири спрямо 14,8 милиона за 2017. Дължи се на продължителни инвестиции за развитие на водещи дигитални финансови продукти и услуги.

Основни финансови акценти за 2018:

  • Общите приходи са нараснали до 58,2 милиона британски лири, бележейки растеж от 354% спрямо 2017, когато са били 12,8 милиона британски лири.
  • Разходите за продажби са нараснали с 247%. Подобрява се маржа на брутната печалба за бизнеса, тъй като ръстът на приходите надвишава разходите за растеж на продажбите.
  • Годишните загуби след данъчното облагане възлизат на 32,8 милиона британски лири. Те се дължат на продължителни инвестиции за развитие на водещи на пазара дигитални финансови продукти и услуги. Загубите за 2017 година са 14,8 милиона британски лири.
  • Услугата Metal стартира през август 2018 година, а общо платените потребители в Premium акаунти са се увеличили със 157% през 2018 година.

Акцентите досега за 2019:

  • Нарастването на приходите за 2019 се очаква да е три пъти по-голямо от 2018.
  • Потребителската база вече достига 8 милиона. Над 800 000 потребители са се регистрирали само през август и септември. Потребителите са били 3,6 милиона в края на 2018 и 1,1 милиона към края на 2017. Потребителите в България са над 90,000.
  • Забелязва се сериозна промяна в брутния марж при текущия мащаб на бизнеса: прогнозата за втората половина на 2019 е между 40% и 50%. За сравнение, през втората половина на 2018 прогнозата е била по-малко от 10%.
  • 3,7 милиона са активните потребители месечно, а средно 1,1 милиона потребители са активни в рамките на един ден.
  • Общият обем на транзакциите от старта на Revolut през 2015 вече е над 85 милиарда долара.

Какво стои отвъд цифрите?

Основните преки разходи продължават да бъдат разходите по картите и разходите за придобиване на потребители. Разходите за продажби са нараснали с 247%, подобрявайки маржа на брутната печалба, тъй като ръстът на приходите надвишава разходите за растеж на продажбите. Нетните загуби за годината възлизат на 32,8 милиона британски лири, но за бизнеса като цяло е постигната ефективност на разходите, поради значително увеличаване на клиентската база и обема на транзакциите.

Ръстът на приходите за 2019 се очаква да бъде около три пъти по-висок от този за 2018. Това се дължи на растежа на потребителската база, пускането на нови продукти, оптимизирането на съществуващите и разширяването на пазара. Над 800 000 нови потребители са се присъединили към Revolut само през август и септември 2019, демонстрирайки огромната популярност на продуктовото портфолио на компанията.

Брутният марж за втората половина на 2019 се очаква да бъде между 40 и 50%. Това е значително покачване от очакваните 10% за съшия период от предходната година. Брутният марж на печалбата на компанията се е увеличил значително, тъй като бизнесът се развива. Така се осигурява основа за продължителен бъдещ растеж и рентабилност. Това бе потвърдено и от първото място на Revolut в Sunday Times Tech Track 100. Класацията обяви Revolut за най-бързо развиващата се частна технологична компания във Великобритания с 516% ръст на приходите от юли 2015 до декември 2018.

Revolut расте бурно🚀

 „Краят на 2018 сякаш бе много отдавна, но тези цифри са важна стъпка в нашия устойчив растеж като бизнес. Скокът напред в приходите и броя на клиентите от началото на 2019 показва, че причината, поради която започнахме този бизнес, продължава да бъде ръководен фактор: да запълним липсващото при управлението на личните финанси, което представлява огромен бизнес потенциал. Ние се гордеем с растежа досега. Чудесно е да видим толкова много наши потребители, които ни използват за ежедневните си банкови нужди“, каза Ник Сторонски, главен изпълнителен директор на Revolut.

2019 ще бъде поредната година, която ще доведе до рекорден растеж. Но нашата работа не е приключила и ние сме решени да достигнем до всички, които се нуждаят от нас. Това означава да поддържаме нашите амбициозни планове за растеж и разширяване, които сега се подхранват от значителни подобрения по отношение на рентабилността и ключовите назначения, които правим.“, добави Сторонски.

Revolut e все по-близо до дигитална банка

Официално, към днешна дата, общият брой на Revolut потребителите вече е над 7 милиона. По неофициална информация границата от 8 милиона потребителя вече е премината. Над 800 000 нови потребители се присъединяват към Revolut само през август и септември 2019. В момента компанията регистрира средно 3,7 милиона активни потребители на месец и средно 1,1 милиона ежедневно активни потребители. Общият обем на транзакциите след старта на Revolut, през 2015, е над 85 милиарда долара.

През изминалата година Revolut успешно разработи редица услуги за нарастващата клиентска база. Това осезаемо промени стратегическия курс на финтех компанията, започнала като услуга за пътуване и обмен на валута. Броят на потребителите, които плащат за абонаментни пакети (Premium и Metal), за да се възползват изцяло от продуктовите предложения на Revolut, се е увеличил с 550% от януари 2018.

Пускането на услугата за търговия с акции без комисионна променя и традиционния пазар на борсовите брокери, като предоставя на всички Revolut потребители улеснен и изгоден достъп до фондовия пазар. Потребителите с Metal план имат право на неограничен брой безплатни сделки.

Продуктовото портфолио на компанията включва и услугата Revolut Vaults (‚трезори‘). Тя даде възможност на над 1,7 милиона потребители да използват индивидуални или групови ‚трезори‘ за спестявания. Благотворителната функция за дарения „Donations“ пък събра над 440 000 евро за WWF, Save The Children, ILGA Europe и Rainforest Alliance, откакто стартира преди по-малко от три месеца.

Потребителите с платен Premium или Metal план могат да се възползват и от личен дигитален асистент, получават достъп до летищни салони, както и глобална застраховка при пътуване.

Револют-ция на финансовите услуги в световен мащаб

Мащабът на привличане на клиенти от Revolut е доказателство за все по-осезаемата нужда по целия свят от по-добри финансови услуги. След пускането на бета версията на Revolut в Австралия през юни, Revolut е в процес на поетапно въвеждане на услуги в САЩ, Канада и Сингапур през следващите месеци (съобразно нужните регулаторни одобрения). В момента 230 000 души по целия свят са в ‚списъци на чакащи‘ (waiting lists), включително над 120 000 в САЩ.

За щастие, поне в дигиталните банкови услуги България изпреварва САЩ. Не е нужно да чакате на опашка, за да се включите в дигиталната Револют-ция. Ако все още не ползвате Revolut, може се включите веднага, безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?“ 

Растеж, подкрепен от качествено управление на бизнеса

От самото начало основен фокус за Revolut е изграждането на стабилни управленчески процедури, отговарящи на потребителското търсене. Общият брой на служителите вече е над 1400. Наскоро бяха обявени допълнителни инвестиции за нов технологичен център в Берлин, нов офис в Краков и център за обслужване на клиенти в Порто. Очаква се да бъдат наети още над 3500 нови служителя. Плановете са общият брой на служителите на Revolut да достигне 5000 до края на следващата година.

Revolut Револут Револют

Силен екип от опитни мениджъри

През последните няколко месеца бяха извършени редица ключови назначения на изпълнително ниво за укрепване на мениджърския екип. Ричард Дейвис се присъедини като главен оперативен директор, преди това е изпълнявал тази роля в HSBC и OakNorth. Дейвид Маклийн ще се присъедини като главен финансов директор, до скоро мениджър в Metro Bank. Филип Дойл, бивш ръководител на финансовата престъпност в ClearBank, ще се присъедини като директор на риска за финансова престъпност. Стефан Вил, бивш вицепрезидент по финансите в N26, се присъедини като заместник-финансов директор. Волфганг Бардорф, бивш ръководител Global Liquidity Models в Deutsche Bank, ще се присъедини като Treasurer. Revolut също така назначи лидерски екипи на местно ниво в Ирландия и Литва.

През 2019 компанията направи и нови назначения в борда на директорите. Те включват бившия главен оперативен директор от Силициевата долина Брус Уолъс и бившия партньор в Делойт, Каролин Бритън. Предвидени са и по-нататъшни назначения от този ранг, подлежащи на одобрение от регулаторните органи.

Наред с назначаването на ключови служители, от края на 2018 Revolut внедри редица подобрения в управлението като част от своята рамка за управление на риска. Това включва Board Risk and Compliance Committee, Board Audit Committee, както и Executive Risk Committee. Предвиждат се допълнителни подобрения в управлението преди края на 2019, които ще отговарят на нарастващия мащаб на бизнеса.

С поглед към предстоящата година Ник Сторонски отбеляза: „Наред с разширяването на бизнеса, фокусът ни за следващата година е да продължим усилено да работим за укрепване на екипа и управленските структури, необходими за подпомагане на бизнес, развиващ се в такъв мащаб.

Revolut в партньорство с VISA за глобална експанзия🌎

Само преди дни Revolut и VISA обявиха, че разширяват успешното партньорство в Европа, добавяйки 24 нови пазара в световен мащаб, за да предоставят по-богат избор и гъвкавост на потребителите в управлението на личните финанси.

Споделете Revolut с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 5000 потребители от България. Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които търсят съвременна дигитална алтернатива в България. Тя вече е тук и се казва Revolut 👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *