Ревюта

Settle – един различен мобилен портфейл

Settle e мобилен портфейл, предлагащ възможност за изпращане и получаване на пари, както и удобен начин за плащане в интернет и физически магазини. Settle спестява въвеждането на картови данни и позволява да платите за секунди – само с едно плъзване по екрана на мобилния телефон. Важно е, че всичко се случва без абсолютно никакви такси за потребителите.

🤔Какво е Settle?

Settle е норвежка компания за мобилни плащания, с над 10 годишна история. В България е вече 1 година – от март 2021. За това време Settle успя да привлече близо 50,000 потребителя. Голяма част от тях в резултат кампанията „Покани приятел“, която проведоха през декември 2021. Всеки, който поканеше приятел получаваше 5 лева бонус веднага след регистрацията. Съшия бонус получаваше и поканеният. Условията бяха много лесни и кампанията беше много успешна. Ръстът на потребителите през декември спрямо ноември е бил над 70%. Подобни кампании с бонус за регистрация в момента имат MyFin и W1TTY. Интересно какви ще са резултатите при тях. Има слухове, че Settle отново ще пуснат такава кампания в периода преди Великден.

Важен успех за Settle през първата им година в България е растящата мрежа търговци. При тях може да плащате от разстояние или на място, единствено чрез приложението в телефона си. Много от тях предлагат и наистина добри отстъпки при плащане със Settle.

Няма никакви такси. Няма годишни или месечни такси. Няма такси при плащане или прехвърляне на пари към ваш IBAN. 🏦 Но пък има добри отстъпки. Винаги може да пиете едно хубаво вино с 10% по-изгодно.

Интересна особеност на Setlle e, че няма нужда да зареждате пари (Top Up) в дигиталния си портфейл. Просто свързвате някоя от съществуващите банкови карти, които имате. Най-хубавото е, че всичко е сигурно и отнема по-малко от минута за да се регистрирате. След като веднъж дадена карта е успешно добавена в Settle, при плащане с нея не се изисква 3D код. При някои банки 3DS може да бъде много досаден и неудобен. Така се улеснява процеса по плащане и изпращане на пари със Settle.

📱Как да се регистрирате в Settle?

 1. Свалете приложението от 👉 vinv.me/Settle5 📱
 2. Въведете името и телефонния си номер 🔢
 3. Потвърдете с получения SMS код 📳
 4. Създайте PIN код за достъп 🔐
 5. Готово! Вече имате профил 👍

📲Какво е нужно, за да плащате със Settle?

За да може да плащате има само още две кратки стъпки, които трябва да направите:

 1. Добавете кредитната или дебитната си карта като сканирате пластиката💳
 2. Преминете през 3D верификацията от вашата банка (отнема само минута)🔓

Ами да! Това е всичко. Аз свързах картите си Revolut и MyFin в Settle за по-малко от минута.⏱

Може да свържете повече от една карта и да избирате с коя да платите. Механизмът е подобен на Curve.

За разлика от други дигитални портфейли, Settle не изисква да зареждате пари (top-up) в сметката си. Нужно е само да свържете банковата карта, с която по принцип се плащате. Нямате, обаче IBAN, по който да получавате пари чрез банков превод. Концепцията на Settle не е да замени, а да добавя стойност и да работи съвместно с други финансови услуги. Подход подобен на Curve и различен от повечето дигитални портфейли като Revolut и MyFin, например, чиято цел е да се конкурират с банките.

За покупки на стойност над 60 лева е необходимо да верифицирате профила си. За щастие, процесът е много лесен и също ще ви отнеме само минута.

🛍Как да плащате със Settle?

На сайтовете на търговците в интернет се разплащате със Settle по следния начин: 

 1. Избирате желаните продукти
 2. Преминавате към плащане на поръчката и избирате Settle.
 3. Генерира се QR код, който сканирате с приложението.
 4. Само с едно плъзване на екрана, покупката е осъществена.

Така няма да ви се налага да въвеждате данните на вашата карта, когато правите покупки в даден сайт. Надеждно, лесно и удобно. А в много случаи и по-изгодно.🤑

Много български търговци предлагат специални отстъпки при плащане със Settle. Вижте списъка с актуални предложения в сайта на Settle 👉 https://settle.eu/bg/merchants/

Възможно е да плащате със Setlle и във физическите магазини, което става с QR код. Този начин на плащане е много популярен в Китай, а напоследък чрез AliPay навлиза и в Европа. Въпрос на време е да го видим масово и у нас, тъй като не изисква сериозни инвестиции в инфраструктура и POS терминали. Доклад на PwC прогнозира, че през 2024 плащанията с мобилен портфейл ще са по-популярни от плащанията с карта.

Какво може да правите със Settle?

Освен да плащате при търговци, може да получавате и изпращате пари мигновено само чрез мобилен номер. Така със Settle може да си плащате наема, да си разделите сметката или просто да поискате или изпратите пари на някого. Удобно. Моментално. По всяко време. Без никакви такси.

Вижте как работи Settle и за какво може да го използвате в това видео:

В момента Settle все още не предлага възможност за кредитна линия (овърдрафт), но се очаква скоро да бъде достъпна за българските потребители. Това е напълно логично развитие, предвид факта, че зад Settle в България стои финансовата група MFG, които имат над 17 годишен опит в потребителското кредитиране.

Ако искате, може да преведете наличните пари в Settle към банковата ви сметка във всеки момент и то без такси. Преводът отнема от 1 до 3 работни дни.

Със Settle може да се изпращат пари и към потребители, които са регистрирани с телефонни номера от останалите 27 държави. Приложението работи с валутите на тези държави – евро, норвежка крона, румънска лея, унгарски форинт, шведска крона, датска крона, чешка крона, полска злота, хърватска куна. Курсът за еврото например е 1,9891 лева за евро, което е 1,7% разлика спрямо официалния курс на БНБ. За международни преводи има 1 лева такса, освен валутната разлика.

Колко струва ползването на Settle?🆓

Ползването на Settle не струва абсолютно нищо на потребителите. Няма месечни или годишни такси. Няма такси за плащане и превод на пари към други потребители, търговци или към вашата банкова сметка. Бизнес моделът на компания е да взема такси само от търговците, приемащи Settle плащания.

Ако ви е омръзнало да плащате такси на банките, то Settle е приятна изненада. Таксите на банките са се увеличили с 20% през последната година. През 2021 приходите им от такси и комисиони са се увеличили с над 200 милиона до рекордните 1,24 милиарда лева, по данни на БНБ. Интересно е, че приходите им от лихви са се увеличили само с 4%. Трайна тенденция е банките постоянно да вдигат таксите си и да въвеждат нови. Последният „хит“ е таксата за съхраняване на по-големи суми, разбира се при нулеви лихви по депозитите. Според мен, именно това поведение на банките допринася за популярността на финтех решенията и инвестициите.

Заслужава ли си да се ползва Settle?

На пръв поглед, ако ползвате други финтех услуги като Revolut, Vivid или MyFin изглежда, че няма особена полза и от Settle, тъй като вече имате възможност да изпращате и получавате пари до приятели безплатно и незабавно. 

Според мен, обаче, това не е основната полза от Settle. Много по-важна е възможността да го използвате за плащане при търговци. И точно заради нея си заслужава да го имате. Макар услугата да е още нова за България, отстъпките, предлагащи някои търговци са доста примамливи.

Отстъпките са в малки местни бизнеси. Не са в големи магазини като Lidl, Billa, Kaufland, Ikea, OMV или Shell и рядко достигат до 25% като SuperDeals кешбека на Vivid, но има предложения от 10%, 15% и дори 30%, което съвсем не е малко.🤑 Предложенията са доста по-щедри от 3% кешбек на W1TTY, например, но пък последният важи за всички плащания, а не само при определени търговци.

А и мрежата от търговци на Settle тепърва ще се развива. Отчитайки факта, че зад услугата у нас стоят MFG – собствениците на P2P платформата iuvo, вероятно това развитие ще е доста бързо. 

Предвид, че ползването на Settle не струва нищо, си заслужава да отделите минута за регистрация. Ако отделите още две минути ще успеете да преминете и верификацията, както и свържите карта и банкова сметка. С това сте готови и може да ползвате пълните възможности на приложението. 

Не е без значение и лекотата за регистрация и ползване на приложението, както и възможността да получите помощ на български език🇧🇬

Settle за търговци

Важна част за успеха на Settle са търговците, които предлагат плащания с него. Това е важно както за потребителите, така и за успеха на бизнес модела на Settle, тъй като за потребителите няма никакви такси и приходите идват само от търговците. За тях има такса, която в зависимост от обема с в диапазона 1-1.5%. Това е по-малко от таксата на банките, която обикновено е 2% и e сравнимо с тези на други финтех решения.

Важно е да отбележим, че сравняването само на база такса, не е съвсем коректно. Предимство на Settle, че няма допълнително устройство, което може да се повреди и изисква поддръжка, както и струва пари.

Платформата на Settle предлага на търговците четири начина за иницииране на плащане:

 • през мобилното приложение
 • чрез сканиране на QR код във физически магазин
 • през онлайн магазин
 • чрез изпращане на искане за плащане от търговеца към клиента.

Три от тези 4 метода позволяват плащане предварително и от разстояние. 

Голям плюс за търговците е, че има становище от БНБ, че  плащанията чрез Settle са кредитен превод, поради което не е необходимо издаването на фискален бон за тях. Това е така защото средствата се нареждат автоматично към посочен от търговеца IBAN в края на всеки ден, като преводът е безплатен.  

Връщането на средствата обратно към потребителя, при нужда, става много лесно и бързо чрез платформата за управление на плащанията. Това е голямо удобство при електронната търговия, когато клиента реши да върне стоката по някаква причина.

В сравнение с други платформи (като Stripe например) средствата се получават по банковата сметка на търговеца по-бързо – за 1 до 3 дни, вместо за 7 и повече дни.

Прегиство на Settle е, че разполага с екип, базиран в България, с който директно може да се комуникира и съответно да реагира по-бързо при възникнал проблем или необходимост да се окаже съдействие.

Обсъждайте финтех с приятели 💬

Групата „Финтех в България„ е място, в което се обсъждат различни съвременни финансови услуги. Основните теми там са свързани с Vivid, Revolut, CurvePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. 

В групата „Финтех в България“ има над 7,000 души, което заедно с над 28,000 в групата „Revolut в България“  ги прави най-голямата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към тези групи във Facebook.

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дават финтех решенията и банкирането от ново поколение.

Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.bg, за да научавате първи новини по тези теми👍

Последна промяна на 25.08.2022 11:58

Стойчо Недев

Вярвам , че никой няма да се грижи за вашите пари по-добре от самите вас. От 2007 година сам управлявам моите пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е трудна задача, а резултатите си заслужават.

Leave a Comment

Виж коментарите

 • А каква е разлика между Settle и Curve? ....Функционал един и същ?....

  • Няма много общо. Единственото общо е, че няма нужда да се зареждат, а теглят средствата директно от картата при нужда.

Сподели
Публикувано от
Стойчо Недев

Последни статии

ETF на BlackRock следи S&P500 със 100% защита при спад

ETF, предлагащ на инвеститорите 100% защита от спад на индекса S&P500, пусна на 1-ви юли… чети нататък

15.07.2024

5 спестовни сметки с добра лихва (юли 2024)

Търсите добри лихви по спестовни сметки? Не е лесно да откриете такива през последните години,… чети нататък

09.07.2024

IuvoSAVE – лесна алтернатива на депозит с до 8% доходност

IuvoSAVE е инвестиционен продукт, насочен към инвеститори, търсещи добра доходност от лесна и удобна алтернатива… чети нататък

07.07.2024

Безплатни акции за нови инвеститори от Freedom24

Freedom24 е регулиран брокер в ЕС и САЩ, който има офис и в България. Има… чети нататък

01.07.2024

Инвестиции в имоти под наем в Mintos – първи впечатления

Mintos - най-голямата P2P платформа в Европа, добави възможност за пасивни инвестиции в имоти под… чети нататък

04.06.2024

Freedom24 бонус до 20 безплатни акции всяка до $800

Freedom24 е онлайн брокер, който според мен, е най-добрата алтернатива на Interactive Brokers, достъпна в… чети нататък

01.04.2024