fbpx
Продължете към съдържанието

Super Easy – лесна и напълно пасивна доходност за начинаещи от iuvo

Super Easy iuvo

Super Easy е новото предложение на най-голямата българска P2P платформа iuvo. То е насочено към хора, които искат да получат добра и напълно пасивна доходност. Без да има нужда да полагат усилия и да изучават тънкостите на P2P инвестирането. С годишна доходност от 4.8%-5.12% Super Easy е добра възможност за хора, търсещи алтернативи на банковите депозити.

Какво представлява Super Easy?

Super Easy е новият инвестиционен продукт на iuvo – най-голямата българска P2P платформа. Super Easy представлява лесна и напълно пасивна инвестиция. Насочен е към хора, които нямат задълбочени познания в инвестициите, но търсят добра доходност за парите си. Може да инвестирате в лева или евро, като доходността е еднаква и в двата случая. Срокът на заемите е 6 и 12 месеца, а лихвата съответно 4.8% и 5.12% на годишна база.

Основни параметри на Super Easy:

 • Бизнес кредити с рейтинг клас А
 • Срок до 6 или до 12 месеца
 • Годишна доходност 4.8% или 5.12%
 • Доходността е посочената без значение дали има забава по кредита
 • Бърза ликвидност преди падежа – до 3 дни
 • Седмично или месечно изплащане на лихвата
 • Валута лева или евро

Параметрите на продукта са направени максимално разбираеми, дори за хора, които нямат понятие от инвестиции. Очевидно целта на iuvo е предостави максимално ясна и проста инвестиционна алтернатива на банковите депозити. Това е чудесно, тъй като вече депозитите не само не носят доходност, но реално генерират и разходи, дори без да отчитаме инфлацията. Все пак, не забравяйте, че това не е депозит, а инвестиция и е добре да се запознаете с особеностите ѝ, за да не се окажете неприятно изненадани.

Какви възможности предлага Super Easy?

След като изберете валутата, Super Easy предлага две много ясни и лесни за разбиране възможности за инвестиция:

 • до 6 месеца с годишна доходност 4.8% и седмично изплащане на лихвата
 • до 12 месеца с доходност от 5.12% и месечно изплащане на лихвата

Всяка от тези възможности е достъпна в две валути – лева или евро. Затова ако изберете филтър по оригинатор „Super Easy (by Easy Credit)“ ще видите общо само 4 кредита. Общата им стойност е значителна. Близо 1.8 милиона лева – 600,000 лева и 600,000 евро. На пръв поглед сумата може да изглежда сериозна, но всъщност е едва около 2% от кредитния портфейл на EasyCredit и около 5% от годишната им печалба. До момента са финансирани под 10% от тези кредити. Това е за период от малко повече от месец. Кредитите са пуснати на 27.07.2021 и имат падеж на 25.01.2022 и 27.07.2022 съответно за 6 месечния и 12 месечния срок.

Super Easy от iuvo

Ако направим аналогия с банков депозит, то Super Easy е нещо като „отворен“ или „свободен“ депозит. Може да добавяте или теглите пари по всяко време. При добавяне ще получавате лихва върху добавената сумата за целия оставащ период. Можете и да теглите част или цялата сума преди падежа, ако се нуждаете от парите без да губите вече получените лихви. Последното, обаче, ще ви струва между 0.5%-1.5% от сумата, но ще я получите в рамките на 3 дни. Ако не бързате бихте могли да излезете предсрочно на вторичния пазар и само с минимална отстъпка от 0.1%.

В какво реално инвестирате?

При Super Easy реално инвестирате в част от краткосрочен бизнес кредит, отпуснат от Easy Credit – компания за бързи кредити от MFG с над 15 годишна история и отлични финансови показатели. За разлика от другите кредити в iuvo, тук не говорим за инвестиция в кредити, отпуснати на други физически лица или компании. Става дума за вътрешен кредит, който е получила някоя от компаниите от групата на MFG от Easy Credit.

По-запознатите веднага биха се сетили, че това много прилича на облигационна емисия на MFG с месечен купон от 5.12% или седмичен от 4.8%. Ако погледнем погасителния план това е точно така. Имаме булет кредит (без амортизация) с месечно или седмично плащане на лихвата и еднократно плащане на главницата в края на периода. Това е типично за много от бизнес кредитите и за кредитите за строителство, както и за повечето облигации.

Какви гаранции има?

Макар много да прилича на депозит, това не е депозит! При депозитите имаме гаранция от ФГВБ, която е законово регламентирана. Макар и доста празен, зад ФГВБ стои държавата или по-скоро правителството, което управлява. В повечето случаи то ще направи всичко възможно, за да изпълни тази гаранция при нужда. Политическата цена да не го направи би била твърде висока.

Super Easy е инвестиция. При инвестициите гаранции няма. Има само ангажименти, регламентирани с договор. Всеки трябва добре да го знае и да прецени сам дали този, който поема този ангажимент е в състояние да го изпълни.

Гаранцията за кредитите Super Easy е от Easy Credit. Има и допълнителна групова гаранция от MFG. Тъй като не харесвам думата „гаранция“ бих казал, че имаме „договорен ангажимент“, че Easy Credit ще изплати сумата на инвеститорите заедно с дължимата лихва, в случай че компанията, на която е отпуснат кредита забави повече от 3 дни вноска по погасителния план. Груповата гаранция означава, че MFG ще изпълни този ангажимент, ако Easy Credit не е в състояние да го направи. Освен, ако и самата MFG не е изпаднала в неплатежоспособност. Предвид историята и финансовото състояние на тези компании това, според мен, е крайно невероятно. Но, както обичам да казвам: „Невероятно, не означава невъзможно, а вероятно не означава гарантирано!“ В инвестициите винаги съществува риск и всеки трябва да го разбира и осъзнава, за да прецени дали да го поеме.

За мен, обещанието, което ми дават печеливши частни компании с над 15 годишна история е достатъчно добро и сигурно, за да инвестирам. За мен! Дали това е така за вас, трябва да си решите сами.

Особености на инвестирането в Super Easy

Процесът на инвестиране в Super Easy е много лесен, ако познавате P2P платформата iuvo. Дори да не сте я ползвали преди, при отварянето на първичен пазар ще ви посрещне един екран, който обяснява как се инвестира в Super Easy:

Как да инвестирам в Super Easy на иуво iuvo

На екрана са описани трите прости стъпки, които трябва да изпълните, за да инвестирате в Super Easy. Думата „гаранция“ я има два пъти, което хич не ми е по вкуса, но дребния шрифт към звездичките ясно казва всичко, което е нужно да знаете. Разбира се, ако го четете. Ако не четете се сърдете само на себе си. Не само в конкретния случай, а по принцип.

Особености, които е добре да имате предвид при Super Easy:

 1. Няма нужда да инвестирате малки суми в много кредити. Напротив, тук спокойно може да инвестирате голяма сума в един кредит. Не ви е нужно да диверсифицирате както при бързите потребителски кредити. Няма смисъл. Това по никакъв начин не променя риска.
 2. Може да инвестирате няколко пъти в един и същ кредит. Може да добавяте суми, но имайте предвид, че ще получите само лихвите за периода, в който реално сумата е била инвестирана. Можете да реинвестирате лихвите, които получавате месечно или седмично, за да получавате допълнително доходност. Даже е препоръчително да го правите, стига да имате сума над 10 лева.
 3. Бърза ликвидност до 3 дни. Ако се нуждаете от инвестираните средства преди падеж, може да продадете целия или част от кредита на вторичния пазар. Ако го предложите с 0.5% отстъпка, Easy Credit поема ангажимент да го изкупи на третия ден. Освен ако някой не го купи преди това.

Добре е да имате предвид две неща за осигурената бърза ликвидност:

 1. Тя не е гарантирана. Ако всички започнат на теглят едновременно е възможно да има забавяния и частични плащания. В нормални условия това не е така, но го видяхме на практика по време на паниката покрай COVID-19 през месец май 2020 в Bondora Go&Grow. След няколко месеца ситуацията се нормализира. Разбира се, кредитите Super Easy са твърде малка сума на фона на кредитния портфейл на Easy Credit и MFG, така че проблем с ликвидността едва ли ще има. Също както никога не е имало проблем с ликвидността на iuvo, дори и по време на най-голямата паника сред инвеститорите.
 2. Бързата ликвидност си има цена. Ако искате гарантирано да си получите парите в рамките на 3 дни, ще се наложи да се откажете от 0.5% от сумата. Разбира се, може да ги пуснете на вторичния пазар и с по-малка отстъпка, но трябва да има желаещи да ги купят. Има и 1% такса за продажба на вторичен пазар. Ще трябва да я платите, освен ако не сте член Iuvo Gold Club, като мен.

За кого е подходящ Super Easy?

Super Easy е подходящ хора, които искат да получат добра доходност, при това напълно пасивно и без да им се налага да учат много нови неща. Подходящ е основно за такъв тип хора, които търсят максимално близка алтернатива на банков депозит. Много подходящ е и за търсещите краткосрочни инвестиции с ниска волатилност и висока ликвидност. Добра възможност е и за хора, които искат да получат доходност от определена сума, която ще им е нужна в сравнително кратък срок – от 6 до 12 месеца.

Да разгледаме накратко основните предимства и недостатъци на Super Easy.

👍 Предимства:

 • Напълно пасивна инвестиция – няма нужда да правите нищо, нито да следите инвестицията си
 • Осигурена висока ликвидност – при нужда може бързо да излезете преди падежа
 • Ниска волатилност – стойността на актива не се променя както при акциите и крипто валутите
 • Краткосрочна инвестиция – падеж до 6 или до 12 месеца
 • Лесна инвестиция – не е нужно да учите много неща, за да я направите
 • Сигурен оригинатор – Easy Credit и MFG са едни от най-сигурните кредитни групи
 • Възможност за инвестиция в лева – няма загуби от превалутиране

👎 Недостатъци:

 • Сравнително ниска доходност – има много инвестиции, които предлагат по-висока доходност
 • Няма гаранция – за разлика от депозитите, при инвестициите няма държавна гаранция

Както се вижда Super Easy предлага много добри условия. Особено за начинаещите инвеститори, както и за такива, които не търсят висока доходност. Основният му недостатък е сравнително ниската доходност – около 5%. Разбира се, тя е много по-добра от нулевата доходност по депозитите, но дори на P2P платформата iuvo, спокойно може да се постигне доходност от 8-9% от кредити на MFG при почти същия риск и ликвидност.

Точно за това мисля, че този продукт е насочен основно към нови инвеститори, които нямат желание да изучават тънкостите на P2P инвестициите. Точно те, обаче, могат да получат и доста по-висока доходност от Super Easy – около 8%.

3% допълнителна доходност за нови инвеститори

Новите инвеститори в iuvo могат да получат още 3% допълнителна доходност при инвестиция от над 2000 лева или над 1000 евро. За целта трябва да се регистрират с покана по програмата „Препоръчай приятел“ от член на Iuvo Gold Club, какъвто съм аз. Повече за условията и как да получите покана може да прочетете в статията „3% бонус от iuvo до €300 за нови инвеститори🎁

Алтернативи на Super Easy

Най-близката алтернатива на Super Easy е Go&Grow на Bondora. Go&Grow е доказан продукт, който дава отлични резултати повече от 3 години, а Bondora е една от първите P2P платформа в Европа с над 13 годишна история. Go&Grow носи по-висока доходност – 6.75% годишно, като предлага и незабавна ликвидност, която ще ви струва само 1 евро на теглене без значение от сумата. Повече за Bondora Go&Grow може да прочетете в статията „Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи„.

Друга алтернатива на Super Easy е новият продукт Easy Invest на Debitum.Network. Той предлага значително по-висока доходност – между 10% и 11.5%, но при доста по-висок риск. Платформата се представя добре, но оригинаторите са доста по-рискови – клас С и D и с едва няколко години история. При Easy Invest сроковете са същите като при Super Easy – 6 и 12 месеца, но няма никаква възможност за предсрочен изход от инвестицията при нужда.

Разбира се, алтернатива е и традиционното P2P инвестиране, при което може да получите доста по-висока доходност, както и сами да определите срока и риска на инвестициите си, но за да го направите ще е нужно да почете малко повече и да натрупате известен опит.

Това не е инвестиционен съвет

Това не е инвестиционен съвет! Всичко, което споделям за Iuvo и Super Easy е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно или, че ще остане такова и в бъдеще. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид! Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или не носят риск. Означава, че за себе си съм преценил, че рискът е приемлив и доходността си заслужава. За мен. За вас може изобщо да не е така! Има и доста платформи, в които предпочитам да не инвестирам. Вие пък може да ги харесвате и да сте доволни от тях.

Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорни за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така, по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения на инвеститори в P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите близо 7,000 инвеститори с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *