За нас

В началото да изясним кой стои зад това „нас“ в заглавието – това съм аз и този блог. Други няма. Засега. В този блог ще разглеждаме възможности за инвестиции, носещи добра доходност при умерен риск. Разумни инвестиции.

Кой съм аз? Доморасъл инвеститор.

Казвам се Стойчо Недев. Роден съм през миналия век, но пък съвсем навреме. Точно, когато станах пълнолетен Тодор Живков падна от власт и в България изведнъж да започнеш бизнес стана съвсем реална възможност. Бих се определил като предприемчив мечтател. По онова време, а и сега, никак не си представях, че може  да работя в завод. И не работих. Нито ден. Две неща изпълват напълно моя професионален живот – информационни технологии и инвестиции.

Информационните технологии

Занимавам се с ИТ през целия си съзнателен живот. Започнах да се занимавам с компютри много преди да завърша средното си образование. Страстта ми към компютрите датира от 1983, когато срещнах „Правец-82“. Тези от вас, които са достатъчно възрастни, знаят какво е това.  За останалите ще кажа, че беше пиратско копие на бащата на съвременните компютри Apple II.

По природа съм предприемчив и опортюнист и през годините съм се занимавал с най-различни видове бизнеси. Повечето съм продавал изгодно, когато преценя, че са достигнали близо до предела на своето развитие, но винаги съм продължавал да работя основно в областта на информационните технологии. Продължавам и в момента да правя това, което освен удоволствие ми носи и добри доходи. Преди десетина години реших да инвестирам част от тях, за да имам сигурност в бъдеще. Така открих инвестициите.

Как започнах с инвестициите?

По онова време (2007), основните възможности бяха депозит, застраховка живот и Българска фондова борса. Депозитите предлагаха твърде ниска доходност и бяха прекалено скучни. Застраховките живот също не предлагаха по-добра доходност, тъй като включваха множество скрити такси, които я изяждаха. Борсата беше прекалено рискова и непозната за мен по това време, но определено вълнуваща и предлагаща перспективи за невероятна доходност.

Не исках да се занимавам с борсата, да се обучавам и да я разбирам. Исках само спечеля и инвестирах във взаимен фонд през август 2007. Страхотен момент избрах! Избрах го,  като повечето шарани, на база реализираната доходност през последната година от над 100%! След около месец българската борса достигна върха си, а аз бях спечелил над 20% за по-малко от месец. Бях много горд със себе си! И тогава борсата започна да пада и дойде кризата. Началото на онази голяма криза от 2008, която срина всички световни борси. След два месеца инвестицията ми беше с около 25% на загуба.

Тогава разбрах, че по лесния начин няма стане. Започнах да чета и да се обучавам. Буквално изяждах всичко свързано с инвестиции и борсова търговия. Имах късмета да попадна на добри учители. Харесах много вълновата теория за пазарите и започнах да я прилагам доста успешно на практика – най-вече в краткосрочни (трейдинг) стратегии. В края на декември 2007 вече знаех достатъчно, за да разбера, че съм сбъркал. Взех решение, че е най-добре да изтегля вложението си от взаимния фонд с около 10% загуба. Трудно решение беше, но беше правилното решение. Преглътнах загубата и сега гледам на нея като на такса, която съм платил на финансовите пазари за обучение. Реално обучение в реалния живот. Извадих си поука и реших, че от тук нататък, внимателно ще избирам инвестициите си, ще преценям рисковете и сам ще управлявам парите си.

Новата страст – финансите и инвестирането

За себе си открих една нова страст – финансовите пазари. Изучих много и различни стратегии за търговия, принципи на инвестиране с различен времеви хоризонт и най-вече мерки за управление и намаляване на риска. Изучих и прилагам на практика използването на опции, като средство за ограничаване на риска при дългосрочни инвестиции, както и за увеличаване на приходите при застой на пазара.

Най-голям беше интересът ми към поведенческите финанси. Достатъчно голям, за да реша през 2014 на крехката 40-годишна възраст, да изкарам курса на проф. Робърт Шилер (онзи с Нобеловата награда за икономика) в Yale по финансови пазари. Именно това е сертификатът, с който се гордея най-много и просто не мога да се сдържа да споделя с вас:

Финтех – ИТ революцията във финансите

Финтех преобръщат пазара на финансови услуги, като го демократизират. Тази революция започва преди около 10 години и в момента набира скорост. Финансовите услуги от ново поколение са много по-евтини, по-бързи и по-удобни за потребителите. За човек като мен, обичащ ИТ и финансите, тяхното сливане във Финтех е като сбъдната мечта.  Използвам услугите на много финтех компании и нямам търпение да споделя впечатленията си. Това не се отнася само до P2P инвестирането в кредити. Финтех компаниите също предлагат и услуги за международни разплащания, търговия с акции, злато и дори пълни банкови услуги. А най-хубавото е, че повечето от тях са безплатни и достъпни от България.

За какво е този блог? За разумни инвестиции.

В този блог ще се фокусираме върху една технологична новост, която има потенциала да направи революция във финансите – т. нар. споделено P2P кредитиране (Peer2Peer lending). За кредитополучателите P2P кредитирането е алтернатива на банковите кредити, а за инвеститорите – на банковите депозити. Важно е, че при P2P кредитирането и двете страни получават по-изгодни условия. Това е възможно, заради високите оперативни разходи на банките, тяхната неефективност и налагането на множество такси.

Инвестиране в P2P платформи

В този блог ще гледаме на P2P кредитирането като инвеститори, които искат да получат добра доходност за спестяванията, при минимален риск. Ще разгледаме различни платформи за P2P инвестиране и инвестиционни продукти, изискващи различно време за управление на парите и предлагащи съответно различна доходност и риск. Ще се фокусирам основно върху платформи, които лично използвам и познавам добре. Ще споделя инвестиционните стратегии, които използвам за различните P2P платформи. Ще следим тенденциите, новостите, финансовите пазари ще коригираме стратегиите, когато това е необходимо.

Надявам се, този блог да ви помогне да започнете да използвате P2P платформите, за да можете самостоятелно и успешно да управлявате парите си. Някои от тях предлагат възможност за изцяло пасивно влагане на парите, без да изискват специална подготовка и последващо управление, разбира се това е за сметка на по-ниската доходност. Други пък предлагат изключително добра потенциална доходност, но пък изискват внимателно подбрана инвестиционна стратегия, за да я реализирате и ефективно управление на риска.

Защо направих този блог?

От 2007 година сам управлявам собствените си пари и съм много доволен от резултатите. Желанието ми е да ви помогна да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Това не е толкова трудна задача, а резултатите наистина си заслужават.

Създадох този блог, за да споделя личния си опит и впечатления от различни възможности за инвестиции с различна степен на риск и доходност. Да разгледаме заедно предимствата и недостатъците на всяка една инвестиция и ясно да посоча рисковете, с които е свързана и възможностите за намаляването им. Получавайки тази информация в разбираем и ясен вид, ще можете да изберете най-подходящите за вас самите инвестиции и да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Надявам се резултатите да ви харесат!

За какво не е този блог? За спекулации.

В този блог няма да говорим за борсата. Нито за валутна търговия, спекулации с опции и сложни инвестиционни и трейдинг стратегии. Няма да избираме акции и да хеджираме риска с опции. Тези техники предлагат много висока доходност и ефективно управление на риска, но изискват да отделите години в обучение, за да ги усвоите и прилагате. Ако сте отделили толкова време със сигурност сте открили местата, където се обсъждат тези теми. Не бих могъл да направя нещо по-добро, затова няма и да се опитвам.

В този блог няма да ви предлагаме да инвестирате в крипто валути. Няма да промоцираме и поредното ICO, което ще ви направи богат следващия месец. Не знаете какво е ICO? Най-добре е така да си остане.

Има ли риск? Има.

Риск при инвестициите винаги има. Абсолютно винаги! Ако някой ви казва друго – или не разбира или просто ви лъже. Ще се постарая за всяка P2P платформа да ви посоча основните рискове, които съм забелязал и ще споделя възможните мерки за намаляването им.

Аз не съм инвестиционен консултант. Сигурно бих могъл да стана, но не намирам смисъл. Нямам право да давам индивидуални инвестиционни съвети. И не мисля да го правя. Само ще споделям моето мнение, а вие сами трябва да вземете решение дали дадена инвестиция си заслужава риска и е подходяща за вас. И сами ще си носите пълната отговорност за това. Печалбата или загубата зависят само и единствено от вас. Няма да ги споделяме под никаква форма.

Този блог не дава инвестиционни съвети

Всички материали в сайта са анализи, а не финансови или инвестиционни съвети! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор! Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Как се издържа този блог? С желание.

Но все пак, както обикновено, става дума и за пари. Държа на пълната прозрачност. Аз не съм Майка Тереза! За мен този блог е начинание, което едва ли ще ме направи осезаемо по-богат, но от което очаквам като минимум да покрива разходите и времето за поддържането му. Затова може да има различни източници. Приходи от интернет реклама или партньорски програми. Тяхното наличие ще определи дали този блог ще се развива или не.

Тук ще намерите само обективни мнения за платформи, които аз самият използвам. Платени анализи и ревюта няма да има. Доверието във финансите е изключително важно, а моралът ми не позволява да препоръчам нещо, което не е добро или не използвам срещу дребно възнаграждение. Ще се постарая, за всяко едно ревю, да е ясно дали връзките към съответната платформа са от партньорска програма и каква е вашата полза от нея. Обикновено има такава. Регистрацията чрез партньорска връзка не ви струва нищо. В повечето случаи ви дава някакъв бонус, а за мен е възнаграждение за усилията да поддържам този блог.

Благодаря за подкрепата и се надявам наистина да съм полезен!

Сподели
Leave a Comment