fbpx
Продължете към съдържанието

Iuvo – Най-голямата българска P2P платформа

Iuvo е най-голямата българска P2P платформа и една от най-бързо развиващите се в Европа. Тук са събрани моето мнение и лични впечатления за Иуво, както и стратегията, която използвам за инвестиране на тази P2P платформа. Включени са и някои по-важни новини от развитието на P2P платформата.

🔥🔥🔥 Актуално! Как iuvo се справя с кризисната ситуация и какво да очакваме през 2020 от P2P платформата 🔥🔥🔥

Разговор с Ивайлов Иванов, CEO на P2P платформата iuvo group. Па 30.04.2020 по време на извънредното положение заради пандемията от коронавируса COVID-19, си говорим за P2P инвестирането в iuvo. Обсъждаме доста въпроси, които вероятно ще ви бъдат интересни. Вижте пълен видео запис на целия ни разговор:

3% бонус за нови инвеститори в iuvo

Ако харесвате P2P платформата iuvo и планирате да направите инвестиция в нея, може да получите 3% бонус. Бонусът е само за нови инвеститори и съвсем не е символичен. За инвестиция над 1000 евро бонусът е 3%. За определяне на бонуса се използва инвестираната сума в кредити на първичен пазар до 2 месеца от получаване на поканата за регистрация. Бонусът може да достигне до 300 евро, при инвестиция над 10,000 евро. За да го получите ви е нужна специална покана от член Iuvo Gold Club, която мога да ви изпратя. Повече информация може да намерите в статията „Вземете 3% бонус от iuvo за нови инвеститори (до €300)„.

iuvo иуво юво иужо

Кои са iuvo и кой стои зад тях?

Платформата е общественост на българската кредитна група MFG, чиято собственост са и най-големите оригинатори в Иуво, като Easy Credit, Viva Credit в България и iCredit в Румъния.

Финансовата група Managament Financial Group (MFG)

MFG като финансова група е създадена през 2016, но първата компания в нея – Easy Asset Management, позната като Easy Credit, стартира още през 2005. Тя е създадена от Неделчо Спасов и Станимир Василев, чието партньорство започва две години по-рано. Тогава Спасов e част от екипа на Deloitte Bulgaria и прави одит в Райфайзенбанк – банката, в която Василев оглавява търговския отдел.

Експанзията на MFG в чужбина започва през 2009, когато се взема решение за разширение на бизнеса в Украйна, а през 2011 – в Румъния. На седмата година от старта Easy Credit е отпуснала над 500,000 кредита.

През 2008, фондът за рисков капитал Societe Generale Asset Management проявява интерес да инвестира в Easy Credit, като купи миноритарен дял, но Станимир Василев и Неделчо Спасов отказват. През 2010, представители на най-голямата британска компания в сферата – International Personal Finance (IPF) идват в България с оферта да купят бизнеса им, която двамата отказват. През 2013 се връщат като конкурент – Provident Financial Bulgaria. Четири години по-късно Easy Credit ги придобива, и така се превръща в една от най-големите компании в небанковия сектор в България.

В момента MFG има над 450 офиса и 7700 служители. Най-познатите за марки, част от Managament Financial Group, са Easy Credit, Viva Credit, Бяла Карта, iuvo, Fintrade, Prospect Capital.

Повече информация за MFG, основателите и мениджърите може да прочетете тук, а подробности за историята и собствеността на iuvo има в статията „Кой наистина стои зад iuvo?

Посещение в офиса на iuvo

Впечатленията ми от посещението в офиса на P2P платформата може да прочетете в статията „На гости в офиса на iuvo„, когато им дадох и моите 10 предложения за подобряване на Iuvo. Хубавото е, че най-важните от тях вече са реализирани, макар и да остават още доста възможности за подобрение.

Моята лична инвестиционна стратегия

Моята лична инвестиционна стратегия в P2P платформата iuvo, която използвам повече от 18 месеца, устойчиво дава добри резултати. Инвестирам в iuvo над три години – от самото създаване на платформата. За това време съм пробвал различни стратегии. Според мен тази е най-добрата, тъй като дава максимална доходност при аналогично на другите стратегии ниво риск. Представена е в следващото видео, в което показвам настройките и обяснявам всички детайли:

Описал съм я подробно в статията „Висока доходност в iuvo с автоматична инвестиционна стратегия„. След написването на статията съм включил два нови оригинатора, в чиито кредити инвестирам ръчно – Ibancar и NordCard.

Предпочитам да използвам повечето P2P платформи в напълно автоматичен режим. Това ми носи отлична пасивна, доходност без да отделям време. Така използвам и най-голямата българска P2P платформа iuvo. Моята автоматична стратегия ми носи малко над 10% реална годишна доходност. В случаите, когато няма кредити, отговарящи на условията в автоматичното портфолио, прилагам една лесна стратегия за ръчно инвестиране в iuvo. Може да се запознаете с нея в статията „Ръчно инвестиране в iuvo

Моето мнение за iuvo

Имам отлично мнение за iuvo. Считам, че те не случайно са най-голямата българска платформа. Технологично платформата и визията й е доста изостанало. Има много какво да се желае и по отношение на възможностите за анализ и статистиките. Но не това е най-важното за мен.

Според мен най-важното в една P2P платформа е качеството на кредитите и на оригинаторите. А оригинаторите от групата MFG са едни от най-стабилните на пазар по мое мнение. Най-старите са създадени са преди 15 години и са се справили отлично по време на финансовата криза от 2008. Изключително важно за мен е, че само двама души са изградили този успешен бизнес и продължават да държат много голям дял в MFG. Това показва, че имат голям личен интерес, а това е важно за всички, които инвестират в техните кредити.

Други интересни P2P платформи, заедно с мнения и впечатления, може да намерите на страницата с кратко описание на P2P платформи.

До 300 евро бонус за нови инвеститори в iuvo

Допълнителен стимул да инвестирате в iuvo, е значителният 3% бонус до 300 евро за нови инвеститори. За да получите бонус, който е в двоен размер на този от програмата „Покани приятел“, е нужна покана за регистрация от член на Iuvo Gold Club. Ако желаете мога да ви изпратя такава. Подробности за бонуса и как може да го получите има в статията „Вземете до 3% бонус за нови инвеститори в iuvo

Още информация за iuvo

Всички статии, които имат отношение някакво отношение към iuvo може да видите тук.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Опит и мнения за P2P инвестиции 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 6000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате че ще е интересна и полезна 👍