fbpx
Продължете към съдържанието

Iuvo пуска заеми за коли от Ibancar Испания с до 12% лихва

Ibancar iuvo иужо иуво

Най-голямата българска P2P платформа iuvo вече има нов оригинатор Ibancar, специализиран в отпускане на обезпечени потребителски заеми за коли втора ръка в Испания. Новият оригинатор определено заслужава специално внимание. Да видим защо.

Кои са Ibancar?

Ibancar стартира през 2014 в Испания и предлага обезпечено потребителско кредитиране, чиято основна цел е минимизиране на риска. Използват собствена платформа за управление на риска с бинарно оценяване (да или не) и поведенческо управление на кредитите. Особеното е, че всички кредити са в един и същ рисков клас и това според категоризацията на iuvo е клас А!

Ibancar в iuvo

Какви кредити предлагат?

В момента Ibancar предлага заеми до €6,000 за срок от 24 до 36 месеца. Средната сума на един кредит е €3,300, а продължителността е 32 месеца. Заемите са само за покупка на коли втора ръка и са обезпечени със залог върху колата. Клиентите трябва да имат регулярен доход, надхвърлящ поне 3 пъти месечните им плащания.

Автомобилите трябва да са на възраст под 13 години и да не са били таксита. Оценяват се на 60% от стойността при бърза продажба (fire sale), което е около 50% от пазарната стойност. Съотношението на заема към стойността на обезпечението (LTV) е само 33%, което е отлична стойност. Заемите са с амортизация – изплащат се на вноски, включващи главница и лихва. Това е предимство, което допълнително намалява риска за инвеститорите, тъй като остатъкът по заема бързо намалява.

Съдейки по средната сума на заема, основно се финансират коли на стойност около €6,000. Това означава, че цената ще пада бавно и не би трябвало да се промени съществено за периода на заема. С наближаването на падежа, стойността на обезпечението значително ще надхвърля остатъка по кредита.

Кое е уникалното при Ibancar?

Няколко неща правят силно впечатление при Ibancar:

 • Единствен кредитор в този сектор в Испания. Никой друг не предлага обезпечени кредити за покупка на коли втора ръка, а това определено е печеливша ниша на кредитния пазар. Предлагат по-добра алтернатива на потребителско кредитиране, предоставена чрез онлайн и B2B канали.
 • Нулеви кредитни загуби за 5 години. Успели са да съберат 128% от неизплатения капитал по всички необслужвани кредити. Чудите се как така е повече от 100%? Обяснението е просто. Над 80% от просрочените кредити са били редовно изплатени, но при 20% се е стигнало до отнемане и продажба на автомобила, който средно е бил 3 пъти по-скъп от остатъка по кредита.
 • Никога не са стигали до съд. При разрешаване на неизпълнение на задължения, до този момент, всички проблеми са решавани или рефинансирани по взаимно съгласие с длъжника.
 • Силен управленски екип. Образованието, опита и компетенциите на тримата членове на управителния съвет са наистина впечатляващи. В допълнение към тях има още 9 души, което прави екипа достатъчно голям за дейността.
ibancar team iuvo

Параметри на заемите на Ibancar в Iuvo

Да разгледаме накратко основните параметри на заемите на Ibancar, които се предлагат в iuvo:

 • 24 до 36 месеца продължителност. Подходящи са основно за дългосрочно инвестиране, но не е задължително. Предвид изключително привлекателните параметри на кредита, очаквам ликвидността на вторичния пазар да е доста висока.
 • Клас А за всички кредити. Липсата на кредитни загуби за период от 5 години и след близо 500 отпуснати кредита, прави заемите едни от най-надеждните в платформата iuvo.
 • 10% до 12% годишна лихва. Зависи само от срока на кредита. В момента, наличните кредити са с 10.5% за двугодишните и 12% за тригодишните.
 • 30% дял от всеки кредит се запазва от оригинатора. Така той има висок личен интерес за събиране и обслужване на кредита.
 • 16 дни забава на кредита са нужни за активиране на гаранцията за обратно изкупуване. Това е безпрецедентно кратък срок за платформата iuvo. Обичайно този срок е 60 дни, като често има дълги промоции, в които клас А и В на определени оригинатори са със срок 30 дни.

Какво не ми харесва в Ibancar?

Както сигурно вече разбрахте, има много неща, които харесвам в Ibancar. Името няма да го обсъждаме 😉 Има две неща, които малко ме притесняват, но те са по-скоро пожелания, отколкото рискове.

Общият размер на отпуснатите заеми е едва €1,65 милиона евро от създаването на компания през 2014 г.  Това за период от 5 години не е голям обем. В момента в iuvo са листнати само 5 кредита на обща стойност едва €15,000.

Ibancar в iuvo кредити

Това, което най-много ме притеснява е дали ще има достатъчно кредити, които да отговорят на търсенето, което според мен няма да е малко. През март 2019, Ibancar пусна заемите си в Grupeer с 12% лихва. Пуснати бяха само няколко заема, като нови не е имало от тогава. Дали са решили да се преместят при Иуво или ще работят и с двете платформи, предстои да видим.

Другото ми притеснение е, че активирането на гаранцията за обратно изкупуване в краткия срок от 16 дни може да не е най-изгодното за инвеститорите. Тъй като кредита е нискорисков и вероятността да бъде обслужван отново е голяма (около 80%), а загубите до момента са никакви. Около 8% от кредитите на Ibancar преминават през временна фаза, в която не се обслужват. При краткия срок от 16 дни, вероятността да бъдат изкупени обратно от инвеститорите не е малка. Това разбира се, не е голям проблем, защото така парите се освобождават бързо и могат да бъдат инвестирани отново, но щях да съм по-щастлив, ако Ibancar бяха първия оригинатор в iuvo, плащащ лихва за периода на забавяне. Да се надяваме скоро да се появи такъв.

Iuvo с по-голям избор на заеми

Iuvo расте бързо и постоянно включва нови оригинатори, за да отговори на нарастващия интерес на инвеститорите към P2P платформите. Платформата има 12,000 инвеститори и трябва да има достатъчна наличност на атрактивни кредити, за да ги задържи и увеличава. Добавянето на нови оригинатори е ключово за това. Особено на такива, които предоставят нови видове заеми при атрактивни за инвеститорите условия, а Ibancar определено е такъв, според мен.

Ако ви е интересно може да видите още информация за Ibancar на сайта на iuvo или да прочетете материала за тях в блога Grupeer.

Заслужава ли си да се инвестира в iuvo?

За мен отговорът е да! Със сигурност платформата има недостатъци и възможности за подобрение, но доходността, която предлага, си заслужава. Важно е също, че и нивото на риск не е много високо и има постоянна наличност на кредити от добри оригинатори.

До 180 лева бонус за нови инвеститори в iuvo

Допълнителен стимул да инвестирате в iuvo, е значителният бонус до 180 лева за нови инвеститори. За да получите бонус е нужна покана за регистрация. Подробности за бонуса и как може да го получите има на vivainvest.eu.

Вашите пари са във вашите ръце!

Написаното не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция. За разлика от депозитите, парите ви не са гарантирани. Прочете каква е моята инвестиционна стратегия в iuvo и се запознайте с рисковете. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в P2P кредити е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Поговорете с приятели за P2P инвестициите

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. В нея ще намерите над 2400 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

1 коментар за “Iuvo пуска заеми за коли от Ibancar Испания с до 12% лихва”

 1. Само една лека, но значителна корекция/забележка по ревюто.
  Фирмата НЕ отпуска заем за закупуване на коли (което си е на практика финансов лизинг и с това се отличава от всички останали в Испания) а отпуска потребителски заем, обезпечен със собственото ти МПС (което при нас се нарича обратен лизинг). Но за разлика от БГ, явно в Испания юридически може да „ипотекираш“ колата си и кредитора лесно да се разпореди с нея, без да минава през съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *