fbpx
Продължете към съдържанието

Konvi – инвестиции в изкуство, коли и луксозни стоки

Бонус за Konvi €50 bonus мнения

Konvi e платформа, която позволява инвестиции в луксозни стоки – часовници, вино, чанти и изкуство със суми, започващи само от €250. Този тип инвестиции по принцип са запазени само за най-богатите, като предлагат стабилна доходност и ниска корелация с инвестициите в други активи. Konvi позволява на дребните инвеститори да инвестират в луксозни активи, подбрани от експерти в съответната област и да получат около 20% годишна доходност.

€50 бонус за Konvi – само за 24 часа от 21.05.202412:00 на обяд до 22.05.2024 12:00 на обяд може да получите €50 бонус ако се регистрирате с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi, преминете идентификация и инвестирате в един актив. Извън този период бонусът е €10.

Инвестиции в ексклузивни часовници, вино, коли, изкуство и луксозни продукти

Инвестирането в супер луксозни продукти има множество специфични особености, които правят тези инвестиции недостъпни за обикновените инвеститори. Те са запазени само за най-богатите хора по-света. Една от причините е много високата цена, която обикновено е от порядъка на няколкостотин хиляди евро. Цената, обаче, съвсем не е единствения проблем.

Не всяка скъпа стока е инвестиция! Дори да можете да си купите Rolex за десетки хиляди евро, това не означава, че той е инвестиция. Той ще е по-скоро удоволствие, което може да си доставите и в най-добрия случай ще запази стойността си във времето.

За да е истинска инвестиция, обаче, е ключово точно кой модел купувате, колко бройки има от него и дали изобщо ще имате достъп до него, за да го купите, дори да имате финансовата възможност за това. Ако знаете отговорите на всички тези въпроси и можете да го направите – поздравления! Вероятно сте в 1% на най-богатите хора в света. За мен е чест, че четете това, но най-добре спрете да си губите времето! Налейте си едно колекционерско уиски или вино и се наслаждавайте на живота без да си поглеждате часовника! За всички, които нямат тези възможности, за щастие има Konvi.

Какво е Konvi?

Konvi е платформа за групово инвестиране (crowd investing), която дава възможност на всеки да инвестира с минимална сума от само €250 в луксозни инвестиционни стоки, побрани от опитни експерти, с които платформата си партнира. Платформата е създадена в Берлин само преди година и половина, но се развива добре и изглежда обещаващо.

Платформата Konvi вероятно ще е интересна за тези, които имат желание да диверсифицират с инвестиции в луксозни стоки – часовници, вино, уиски и изкуство. Този тип инвестиции не са достъпни за масовия инвеститор, тъй като изискват специален достъп и стотици хиляди евро за един актив. Друг сериозен проблем е, че тези инвестиции изискват наистина експертни познания в съответната област.

Konvi решава тези проблеми, като използва опитни експерти за подбор на продуктите, в които се инвестира и дава възможност да притежавате дял от даден актив за минимална сума от едва €250.

€50 бонус за Konvi – само за 24 часа от 21.05.202412:00 на обяд до 22.05.2024 12:00 на обяд може да получите €50 бонус ако се регистрирате с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi, преминете идентификация и инвестирате в един актив. Извън този период бонусът е €10.

Защо да инвестираме в луксозни часовници, вино, коли и изкуство?

Краткият и шеговит отговор е, защото най-богатите го правят! А те го правят, за да защитят и увеличат парите си, които при тях са в особено големи количества. Извън кръга на шегата, алтернативните инвестиции предлагат няколко важни предимства, които ги правят толкова привлекателни за хората, които имат възможност да ги правят.

Да разгледаме основните предимства и недостатъци на алтернативните инвестиции в луксозни продукти.

Предимства:

Устойчив растеж на цената

Цената на ексклузивните часовници, колекционерски вина и уиски се повишава устойчиво. Вижте резултатите, които основните класове луксозни активи са постигнали през 2020 и през последните 10 години според Knight Frank Wealth Report:

konvi доходност на алтернативните инвестици

Имайте предвид, че тази доходност се отнася до съответния секторен Luxury Index, като определени фондове са постигнали много добра доходност. Доходността, обаче, не е най-важното в случая. Много по-важно е, че тя е постигната при много ниска волатилност.

Ниска волатилност

За разлика от традиционните борсово търгувани стоки като злато, петрол, мед или акциите, чиято цена често пада значително, при луксозните стоки почти няма намаляване на цената. В много редки случаи има минимални понижения.

Ниска корелация с традиционните инвестиции

За постигането на истинска диверсификация е важно да се инвестира в различни класове активи с минимална степен на корелация. Това, заедно с фиксираната доходност, е причината да инвестирам в различни P2P платформи, като в почти всички случаи държа кредитите до падежа им. Луксозните продукти почти нямат корелация с пазарите на акции, облигации и имоти. Те са неликвидни активи, които се търгуват рядко, главно между хора, които имат излишък, а не недостиг на пари. Такива инвеститори почти винаги имат много дългосрочен хоризонт и рядко спешна нужда от пари. Това е и основната причина за ниската волатилност на луксозните стоки.

Недостатъци:

Ниска ликвидност

Почти винаги инвестициите в луксозни стоки не са лесно и бързо ликвидни. Това се отнася и за инвестициите, направени през Konvi. Не може да излезете от инвестицията си преди нейния краен срок, който обикновено е 3 до 5 години. Предвид, че в Konvi има по няколко възможности за инвестиции годишно, едва ли ще е проблем да пуснат вторичен пазар, който ще даде възможност за предсрочен изход и ще повиши ликвидността. В момента, обаче, такъв няма и ако това е проблем за вас, по-добре изобщо не инвестирайте.

Дълъг срок

Всички инвестиции по правило са дългосрочни, а в случая с Konvi няма инвестиции със срок под 3 години. В повечето случаи 5 години. Трябва да знаете, че поне за момента, няма никаква възможност за предсрочен изход от инвестицията.

Труден избор и достъп

Ключово за добрата инвестиция в луксозни стоки е да се избере правилния актив. За това са нужни хора, които имат експертни познания и връзки с производителите на луксозните продукти – часовници, вина и други. Konvi отлично се справя с този проблем, като разчита на сериозни партньори като The Watch Fund за часовниците и Cult Wines за инвестициите във вино.

€50 бонус за Konvi – само за 24 часа от 21.05.202412:00 на обяд до 22.05.2024 12:00 на обяд може да получите €50 бонус ако се регистрирате с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi, преминете идентификация и инвестирате в един актив. Извън този период бонусът е €10.

В какво може да инвестирате с Konvi?

В момента активите, в които може да инвестирате чрез Konvi, са ексклузивни модели часовници и винарски колекции с инвестиционна стойност. На мен те са ми напълно достатъчни, но плановете на платформата са да предложат достъп и до други видове ексклузивни луксозни стоки като култови чанти и предмети на изкуството.

Ключов въпрос е как Konvi подбира точните модели инвестиционни вина и луксозни часовници, които наистина имат потенциал да донесат висока възвръщаемост на инвестицията. Простият отговор е чрез партньори, които имат експертни познания и нужните връзки в дадената област, за да си осигурят достъп до наистина ексклузивни продукти. В момента платформата работи с два партньора:

The WatchFund – партньор за луксозни часовници

Това е сингапурски фонд, създаден през 2013 година от експерта в часовниците Доминик Ку. Фондът дава достъп на инвеститорите си до наистина ексклузивни луксозни часовници. Не успях да открия много информация за фонда. Това не ми харесва, но е съвсем нормално, като се вземе предвид минималната инвестиция от четвърт милион долара. Инвеститорите в The WatchFund са само много богати хора (UHNWI – Ultra High New Worth Investors), които едва ли се информират за възможностите за инвестиции от Google и Facebook.

Konvi The Watch Fund инвестиции в луксозни часовници

Историческата възвръщаемост на The WatchFund е 20% годишно, като не е падала под 11% годишно за почти 10 годишната му история. Фондът управлява активи за над 60 милиона сингапурски долара. Това са техни данни! Не успях да намеря потвърждение от независим източник. Както вече казах, особеност на този тип инвестиции е липсата на прозрачност.

Доста интересен за мен е бизнес модела, по който работи The WatchFund. Моделите часовници, които подбират за инвестиция са от няколко категории:

 • изключително лимитирани и труднодостъпни часовници;
 • ексклузивни часовници, купени преди пускането им на пазара;
 • часовници с историческа стойност;
 • подценени часовници, които очакват да повишат цената си.

Интересен е и моделът за изход от инвестициите в часовници. Фондът разполага с мрежа от над 9,000 колекционери, на които предлага да купят часовниците директно от инвеститорите. Печалбата на фонда идва от 5% комисионна от покупната и от продажната цена на всеки часовник.

Партньорството между Konvi и The WatchFund позволява на дребните инвеститори, да получат достъп до изключително луксозни и редки модели часовници с минимална сума от едва 250, вместо 250,000 евро.

Cult Wines – партньор за инвестиционни вина

Другата интересна възможност, която Konvi предлага в момента, е инвестиция в професионално подбрани луксозни инвестиционни вина. В тази област Konvi си партнират с Cult Wines. Този фонд е доста по-голям, малко по-прозрачен и с по-дълга история. Създаден е през 2007 година във Великобритания и управлява активи за над 225 милиона паунда под формата на 1,250,000 бутилки първокласно и внимателно селектирано вино, с потенциал за значително повишение на цената. Минималната инвестиция в Cult Wines е доста по-скромна – „само“ £25,000. По-малката минимална сума вероятно прави фонда много по-достъпен за инвеститорите, а от там и по-прозрачен и с доста повече информация. Разбира се, потребителите на Konvi имат възможността да станат съпритежатели на подобен тип вина, влагайки значително по-ниска сума.

Konvi ClutWines инвестиционни вина

Историческата доходност на Cult Wines e 8.9% годишно, а за последната 2021 година доходността е 16%, което е много добър резултат. Срокът, в който се планира да бъде продаден актива, варира силно между 1 и 10 години. Всички финансирани чрез Konvi инвестиционни вина досега са със срок от 5 години с доходност между 8.9% и 9.8% годишно.

Как се инвестира чрез Konvi?

За да може да инвестирате в луксозни часовници и вино чрез Konvi е необходимо да си направите регистрация и да преминете верификация. Регистрацията може да направите през уеб сайта или през мобилното приложение, които предлагат напълно еднаква функционалност и интерфейс.

€50 бонус за регистрация в Konvi

€50 бонус за Konvi – само за 24 часа от 29.02.2024 12:00 на обяд до 01.03.2024 12:00 на обяд може да получите €50 бонус ако се регистрирате с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi, преминете идентификация и инвестирате в един актив. Извън този период бонусът е €10.

Konvi €50 бонус за регистрация

Ако при регистрация ви поиска код, използвайте код VIVAIN, за да получите бонус. За да се възползвате от бонуса е нужно следното:

 1. Регистрирате се с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi.
 2. Преминавате идентификация и верификация.
 3. Инвестирате в един актив – до 22.05.2024 12:00 на обяд

Бонусът от €50 ще видите веднага в профила си и може да го ползвате само при инвестиране в срока на промоцията до до 22.05.2024 12:00 на обяд. След тази дата бонусът е €10.

Не инвестирайте заради бонуса! Той може да се ползва само за инвестиране. Може го разглеждате като до 25% незабавна доходност от първата ви инвестиция. Ако инвестирате миниума от €250, то реално ще платите само €200, а ще получите дял от актива за €250. Никой бонус не бива да влияе върху решението да направите или не определена инвестиция! Ако решите до ползвате, аз ще получа същия бонус, за което ви благодаря.

Инвестиране в Konvi

След като се регистрирате, ще може да видите активите, за които в момента в платформата се набират средства. Рядко има повече от един актив достъпен за инвестиция, като средствата за него се събират обикновено около месец. В момента се финансира закупуването на нов луксозен часовник.

Процесът на инвестиране в Konvi се нарича групово финансиране (crowdfunding) и има няколко стъпки. Ще разгледам накратко всяка от тях.

Набиране на капитал за инвестиция в актив (IAO)

Важна особеност е, че няма да знаете предварително какъв е конкретния модел часовник или вино, в който инвестирате. Това за мен не е проблем, тъй като нямам реално никаква възможност да ги оценя, а едва ли много хора са в състояние. Важното е, че ще знаете всички важни параметри за самата инвестиция: покупната цена, очакваната възвръщаемост, след колко време се предвижда да бъде продаден и други важни детайли.

На първия етап вие заявявате интерес да вложите капитал, за да станете съсобственик в избрания актив. След като целта за финансиране на конкретния актив бъде постигната, ще получите известие от Konvi по мейл. Едва след това ще платите сумата, която сте заявили, че желаете да инвестирате.

Плащане на инвестицията

Възможностите за плащане са две – с карта или с директен дебит. При плащане с карта има 1% такса. Аз предпочитам директен дебит, тъй като няма такса за обработка на плащането и ползвам сметката си в Revolut. Ще получите известие, когато целта за финансиране е достигната и е необходимо плащане. След няколко дни Konvi си вземат сами сумата. За първата инвестиция препоръчвам да платите с карта, тъй като времето на Konvi Day промоцията с €50 бонус е много кратко. Според мен си заслужава да платите €2 такса за плащане с карта, за да получите €50 бонус.

Закупуване на актива

След като груповото финансиране приключи, ставате съсобственик на актива. За всеки актив се прави специално дружество (SPV), чиято цел е неговото притежаване, управление и продажба. Това е компания регистрирана в Ирландия, като всички нейни данни и важни детайли са посочени в информационния документ към актива – KIIS. Реално ставате акционер в това дружество, като процентът на участието се определя според размера на направената от вас инвестиция. Минималната стойност на инвестицията е €250, което при актив от €250,000 означава дял от 0.1%. След реалното закупуване на актива се обявяват неговия конкретния модел и характеристики.

Съхраняване на актива

Активът вече е законна собственост на акционерите в специалната SPV компания, участвали в кампанията за финансиране. Предвижда се той да бъде съхраняван при нужните условия и застрахован от съответния партньор на Konvi за определен период, след изтичането на който ще бъде продаден на предполагаемо по-висока цена. Разбира се, няма гаранции, че за този период цената му ще се повиши според очакванията на експертите. Именно тук се явява рискът за инвеститорите, тъй като това зависи от подбора на актива и състоянието на съответния пазар в момента на продажбата.

Продажба на актива (изход от инвестицията)

След изтичане на периода на държане на актива с цел повишаване на цената, той се продава от SPV компанията, която го съхранява. Сумата от продажбата му се разпределя между акционерите, пропорционално на участието им. Това е и моментът на изход от инвестицията, в който реално ще получите възвръщаемост на вложената инвестиция.

€50 бонус за Konvi – само за 24 часа от 21.05.202412:00 на обяд до 22.05.2024 12:00 на обяд може да получите €50 бонус ако се регистрирате с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi, преминете идентификация и инвестирате в един актив. Извън този период бонусът е €10.

Моето мнение за Konvi

Нямам навик да изказвам мнение за инвестиции, които не съм ползвал достатъчно дълго. Ползвам Konvi само от 2 години, което е твърде кратък период за такъв тип инвестиции, за да имам мнение. Мога да споделя само първите си впечатления, които са добри. Харесвам идеята. Реализацията също е добра. Платформата определено има потенциал. Дали ще се реализира е рано да се каже. Инвестирал съм в десетина актива и вече имам приличен портфейл, но съм внимателен. Ограничавам инвестицията в един актив до минимума от 250 евро. Така разнообразявам инвестиционния си портфейл с активи с добра доходност и ниска степен на корелация с другите класове активи, без да поемам твърде голям риск. Това е моето решение. Не е препоръка. За вашето решение вие поемате пълната отговорност.

Konvi Конви

Konvi – предимства и недостатъци

Вече разгледах предимствата и недостатъците на инвестициите в луксозни стоки, затова тук ще се фокусирам главно върху самата платформа. Основното предимство на Konvi е, че прави луксозните стоки, като часовници и вина, достъпен актив, който всеки може да включи в своя инвестиционен портфейл. Основният недостатък е липсата на история на платформата.

Предимства на Konvi
 • Дава достъп с минимална сума до инвестиции в нетрадиционен клас активи, традиционно запазени само за най-богатите.
 • Партнира си с доказани експерти в съответната област, което е ключово за подпора на правилните активи с голям потенциал за поскъпване.
 • Лесен процес на регистрация и пълна прозрачност на процеса на инвестиране.
Недостатъци на Konvi
 • Няма възможност за предсрочен изход от инвестицията. Пускането на вторичен пазар, който се очаква след около година, би решило този проблем, а и би донесло допълнителни приходи на самата платформа.
 • 1% такса при инвестиция в актив под 1000 евро.
 • Липсват регулации, които да осигуряват някаква защита на инвеститорите. Платформата е регулирана в Ирландия само по отношение на спазването на мерките за пране на пари.
 • Компанията е съвсем нова и предстои да се докаже.

Първите ми впечатления са доста добри, а дали ще бъдат такива след 5 години е рано да се каже.

Това не е инвестиционен съвет

Това е просто мнение и споделен личен опит, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за Konvi е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез дадена платформа, не означава, че тя е добра или без риск. Означава само, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така!

Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така, по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

€50 бонус за Konvi – само за 24 часа от 21.05.202412:00 на обяд до 22.05.2024 12:00 на обяд може да получите €50 бонус ако се регистрирате с код VIVAIN или от https://vinv.me/konvi, преминете идентификация и инвестирате в един актив. Извън този период бонусът е €10.

Опит и мнения за финтех и P2P платформи

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 10,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата ни във Facebook – http://fb.com/innvestia, за да научавате първи новини по тези теми.

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *