fbpx
Продължете към съдържанието
мнение swaper review ревю 2024

Swaper ревю – 14% доходност и 5 години инвестиране (2024)

Swaper е доста непопулярна P2P платформа, на която инвестирам повече от 5 години. Впечатленията ми, обаче, са отлични. Моето мнение за Swaper e, че е от най-високодоходните P2P платформи, предлагаща (над) 14% доходност годишно. При това платформата се представя безупречно повече от 7 години, като няма никакви проблеми през всички кризи от 2016 година до днес, включително Covid и войната в Украйна. Вижте моите впечатления от над 5 години инвестиране и актуалното ми мнение за Swaper през 2024 година.

Какво е Swaper?

Swaper е добре пазена тайна, известна едва на над 6,000 инвеститори. Swaper е скучна P2P платформа, за която рядко се говори. Съмнявам се, че това е добре за платформата, но според мен е добре за инвеститорите, защото парите обичат тишината. Кой би отказал да получава пасивна доходност от 14% (или дори 16%) годишно без драми, дължими плащания и фалити на оригинатори? Аз не.

Ползвам Swaper повече от 5 години. През това време на няколко пъти се каня да напиша ревю на платформата, но винаги се отказвах. Причината беше, че нямаше достатъчно кредити (cash drag), а неинвестираните пари не носят доходност. Напоследък положението се подобри значително и почти не се задържа неинвестирана сума. Реших, че е крайно време да разгледам подробно P2P платформата и да споделя впечатленията си.

Swaper – предимства и недостатъци

В началото ще разгледам накратко основните предимства и недостатъци на Swaper. По-нататък ще се задълбоча в нещата, които смятам за най-важни.

Предимства:

 • Много висока доходност – 14% годишно
 • 2% бонус за лоялни инвеститори
 • 7 години безупречно представяне в кризи
 • Автоинвест за напълно пасивно инвестиране
 • Основно краткосрочни кредити от ЕС
 • Наличие на вторичен пазар
 • Никакви такси за инвеститорите
 • Мобилно приложение за Android и iOS
 • Не удържат данък от инвеститорите

Недостатъци:

 • Платформата не е регулирана
 • Оригинаторите не запазват дял (Skin in the game)
 • Силно ограничена диверсификация
 • Понякога няма достатъчно кредити (cash drag)

Преди да продължа, искам да уточня, че няма да разглеждам заемите за коли в Македония, тъй като не инвестирам в тях. Нямам впечатления и не са особено интересни за мен. За такива заеми, смятам, че Mogo (Eleving Group) в Minos и Ibancar в Iuvo имат доста добри предложения. Разбира се, няма никакъв проблем да се инвестира и в тези заеми. Те са единствената възможност за минимална диверсификация в Swaper.

За мен инвестициите в Swaper се изчерпват с Wandoo Finance, които са и реалните собственици на платформата. Една P2P платформа е толкова добра, колкото са оргинаторите, в чииито кредити може да инвестираме. Затова ще разгледам малко повече най-важният за мен оргинатор – Wandoo Finance Group.

Wandoo Finance Group

Wandoo Finance са реалните собственици на Swaper

Wandoo Finance Group започва работа през 2016 година, като основен собственик е Iveta Bruvele, която има над 15 години опит във финансовия сектор. Работила е в две други компании за бързо кредитиране – Twino и 4Finance (собствениците на TBI Bank). Ивета е и реалният собственик на Swaper.

Wandoo Finance Group предлага бързи кредити на 3 пазара – Полша, Испания и Румъния. В Румъния са от съвсем скоро, като работят под марката Avinto. Най-важните пазари в момента са Полша, където работят под марката Wandoo и Испания, къде използват и двата бранда.

Заемите, които Wandoo предлага на инвеститорите са краткосрочни – до 35 дни с 14% годишна лихва и обратно изкупуване след 60 дни закъснение (1 ден за някои заеми), като се плаща лихва за целия период. Има възможност заемите да се удължават с 30 дни, но това се случва много рядко. По мои наблюдения само около 2-3% от заемите се удължават с 30 дни.

Добрата новина е, че и двата основни пазара на Wandoo – Полша и Испания се развиват добре. Кредитните портфейли растат, без това да е за сметка на качеството – редовно обслужваните кредити са над 70%, а загубите от лоши кредити са под 10%. Харесва ми и нивото на прозрачност, което значително се повиши през миналата година. Компанията предоставя полезна информация за инвеститорите, която си заслужава да прочетете на блога на платформата. Там може да видите актуалните финансови резултати и плановете на компанията. Препоръчвам ви да го направите – информацията е кратка, ясна и смислена.

Отлично представяне в кризи

Пандемията се отрази сериозно на Wandoo Finance Group, но това по никакъв начин не засегна инвеститорите в Swaper. Заради пандемията Wandoo реализираха загуби през 2020 и 2021 година. Отказаха се от плановете си за навлизане в Дания и Русия. Последното се оказа щастливо стечение на обстоятелствата, тъй като така не бяха засегнати нито от войната в Украйна, нито от санкциите срещу Русия.

Важното за мен е, че дори в най-трудните моменти Swaper изпълняваше безупречно задълженията си към инвеститорите. По време на Covid-19 паниката, обемът на P2P инвестициите се сви значително. Инвеститорите масово теглеха, но проблеми нямаше. Платформата беше засегната и това доведе до повишаване на лихвите от 12% на 14%, което е чудесно за инвеститорите.

0% skin in the game

Wandoo не запазва никакъв дял от кредитите, предлагани на инвеститорите в Swaper. Това определено е недостатък, тъй като обичайно оригинаторите запазват между 5% и 30% дял (skin in the game). Идеята е, оригинатора да има финансов интерес да полага всички усилия кредитополучателите да обслужват редовно кредита си. Разбира се, този дял не гарантира, че той ще го прави по-добре. Пример за платформа, която не запазва никакъв дял в кредитите, но се представя отлично вече 7 години е Klear, както и самите Swaper.

Хубаво е когато оригинатора запазва по-голям дял в кредитите, които продава на инвеститорите, но много по-важно за мен е да изпълнява ангажиментите си към тях. В случая с Wandoo Finance Group това се прави безупречно повече от 7 години въпреки кризите.

От началото на 2024 година Wandoo Finance Group предлага директно в платформата заеми само от Испания, тъй като Полша наложи на кредитните институции забрана за финансиране чрез P2P платформи. Когато, обаче, животът поднесе на умни хора лимони, те си правят лимонада. Точно това направиха Swaper и Wandoo Finance Goup.

SW Finance – важен (псевдо) оригинатор

Забраната за финансиране на кредити в Полша чрез P2P платформи щеше да се отрази сериозно на Wandoo, тъй като това е един от двата им основни пазара. Това щеше да е лошо и за инвеститорите в Swaper, тъй като около половината от кредитите са от Полша. Но Swaper и Wandoo се оказаха доста креативни и намериха хитър, но съвсем легален (по техните думи) начин да заобиколят ограниченията.

Така се появи нов оригинатор – SW Finance OU. Това е компания регистрирана в Естония, която е 100% собственост на Swaper. Тя има нужния лиценз от Financial Intelligence Unit Estonia за предоставяне на бизнес заеми, които ще бъдат предлагани на инвеститорите. Тези заеми имат същите условия като директно финансираните потребителски заеми:

 • 14% лихва годишно
 • 30 дни срок на заема
 • 60 дни обратно изкупуване с изплащане на лихвата

SW Finance OU предоставя бизнес заем на Wandoo Poland, който ги използва да отпуска кредити в Полша. Дали и какво точно е обезпечението между двете компании не е ясно, но в крайна сметка те са толкова свързани, че реално няма особена разлика между тях. Вероятно по същия начин ще бъдат финансирани и заемите от Румъния.

SW Finance не е точно оригинатор, а по-скоро компания буфер, която стои между инвеститорите и крайния получател – оргинатора в съответната държава. Wandoo и Swaper са направили доста креативна схема, която по техните твърдения е напълно легална. Склонен съм да им вярвам, защото имат какво да губят (skin-in-the-game). Ако нещо не е наред, има опасност да си навлекат сериозни проблеми в Полша, което никак не е маловажно за тях. Интересно е дали и други P2P платформи ще поемат по този път за Полша. Подобен модел на финансиране използва и една друга харесвана от мен P2P платформа – Esketit за кредитите си в Йордания.

Как работи Swaper?

Swaper няма някакви специални особености и работи като повечето P2P платформи от тип пазар на кредити (marketplace lending). Принципа на работа е показан много ясно за 1 минута в това клипче:

Платформата има и вторичен пазар, който позволява предсрочен изход от инвестицията. При толкова краткосрочни кредити това не толкова важно, но винаги е добре да има такъв. Хубаво е, че няма такса за продажба на него, за разлика от Mintos, например. Изобщо Swaper няма никаква такси за инвеститорите. Нито за вторичен пазара, нито за теглене. Приходите на платформата са само от комисионните, които взема от оригинаторите, предлагащи кредити на нея. Явно са достатъчни, тъй като Swaper е на печалба, според отчетите, които редовно публикува.

Автоматично инвестиране

Макар Swaper да предлага (теоретична) възможност за ръчно инвестиране, за 5-те години, в които ползвам платформата не съм видял нито един свободен за инвестиране кредит. Кредитите са малко и веднага се изкупуват от автоматичното инвестиране. Настройката на автоматичното инвестиране е много лесна. Ето какви са автоматичните настройки, които аз използвам:

swaper автоинвест настройки

При тези настройки почти не се задържат неинвестирани средства (cash drag), което е проблем на тази платформа. Обикновено имам свободни между 2-5% от цялата сума. Като натиснете Verify Criteria ви показва броя на заемите, които отговарят на критериите през последните 30 дни. Това е някакъв ориентир, макар да не е ясно дали сумата им е достатъчна, защото някои инвеститори в платформата имат доста големи портфейли.

Идея: Ако не успявате да инвестирате сумата, която искате, може да пробвате да увеличите максималния размер в един кредит. Няма да загубите почти нищо, тъй като реално диверсификацията в отделни кредити в Swaper няма почти никакъв смисъл. Понякога вдигам тази стойност до 10-15% от целия си портфейл в платформата.

Мобилно приложение

Swaper има удобно и функционално мобилно приложение за Android и iPhone. За разлика от някои други P2P платформи, с него може да правите всичко, което може да правите и от компютър. Може да видите инвестициите си, да прегледате или промените настройки, да продадете на вторичен пазар, да депозирате или теглите.

Приложението работи много добре и дори предлага тъмна тема за iPhone. Не се сещам за функция, която да липсва в него. Малко P2P платформи предлагат толкова функционални и реално използваеми мобилни приложения. Не само мобилното приложение, но и пълната P2P платформа е лесна за работа и има удобен интерфейс с изчистен дизайн и оригинална цветова схема.

Как да станете инвеститор в Swaper?

Няма нищо сложно и никакви особености. Може да инвестирате като физическо лице или от името на компания. Процесът по регистрация в Swaper е показан в това видео:

Трябват ви мобилен номер, лична карта и доказателство за адрес. Последното може да е банково извлечение или сметка за ток, вода, газ. Най-лесно става с извлечение от Revolut, който използвам и за депозиране заедно с Paysera. Депозирането не е от най-бързите и обикновено отнема 1-2 работни дни. Заявките за теглене се изпълняват също за толкова.

2% бонус в Swaper

Swaper има програма за лоялни инвеститори, с която може да получите още 2% бонус. Този бонус прибавен към 14-те процента, предлагани от P2P платформата, ще доведе до 16% доходност годишно. Това е страхотна доходност, но изисква инвестирането и поддържането на значителна сума – над 25,000 евро.

бонус Swaper bonus

Пълните условия на бонус програмата на Swaper може да видите в сайта на P2P платформата.

Моето мнение за Swaper

Мнението ми за Swaper е много добро. Платформата не залага на агресивен растеж и е много пасивна в социалните мрежи. Това за мен е добре, защото голям наплив от инвеститори би довел до липса на достатъчно кредити (cash drag). Това ще намали доходността, която е основно предимство на платформата. Липсват и амбиции за агресивен растеж и пускане на нови оригинатори, което може и да е за сметка на качеството им. Swaper разчитат почти изцяло на Wandoo Finance Group, с които са силно обвързани. Единственият недостатък на този подход, който виждам е, че Swaper не позволява диверсификация в рамките на платформата. За да се постигне такава, трябва да се ползват и други платформи, като Mintos, Debitum, Iuvo или Esketit.

Какво харесвам в Swaper?

Хубавите неща в Swaper са очевидни, затова само ще ги спомена отново на кратко. Повече ще обърна внимание на не дотам хубавите. Преди всичко, за мен най-важното е, че Swaper се представя безупречно през 7-те години на съществуването си. Няма гаранции, че ще продължи да е така, но как преминават през кризи е показателно за всички инвестиции. Платформата е лесна и удобна за работа, включително мобилното приложение с пълна функционалност. Предлага отлична доходност от 14%, каквато трудно се намира. Няма никакви такси и не удържат данък на инвеститорите, което спестява бумащина и ваденето на документи от НАП. Сега да видим какви са основните

Недостатъци на Swaper

Най-големият недостатък за мен е, че понякога липсват достатъчно кредити. Това води до задържане на неинвестирани суми (cash drag), което намалява доходността. За щастие, през последната година, това доста се подобри. В момента, при мен се задържат неинвестирана между 3 и 5% от общата сума, която съм инвестирал в платформата. Един начин да се справите с този проблем е да вдигнете максималната сума за инвестиране в един кредит на поне 100 евро или повече. Това реално с нищо няма влоши портфейла ви и не води до по-висок риск.

Друг недостатък е липсата на регулация. Мисля, че Swaper едва ли ще станат регулирана платформа, преди това да е абсолютно задължително. За мен е очевидно, че това са намеренията им. Същото правят и Peerberry и Esketit, които за мен са едни от най-добре представящите се P2P платформи. Лично за мен, липсата на регулация не е голям проблем, тъй като води до допълнителни разходи за платформата. Почти сигурно е, че регулирането ще намали доходността и ще доведе до удържане на данък от инвеститорите. Разбира се, ако държите на регулациите, може да се насочите към добри регулирани платформи, като Mintos, HeavyFinance, Debitum или EstateGuru.

Алтернативи на Swaper

Със сигурност Swaper не бива да е единствената P2P платформа, в която да инвестирате, тъй като не предлага възможност за диверсификация. А диверсификацията е един от най-важните и ефективни методи за намаляването на риска. Затова ще споделя, две алтернативи, които според мен са добри и предлагат добра доходност и възможности за диверсификация.

Mintos – богат избор, добра доходност и регулация

Ако искате да използвате само една P2P платформа, което според мен не е разумна идея, то най-добрият избор вероятно е Mintos. Платформата предлага най-големият избор от възможности за инвестиции, което позволява и да се изгради много добре диверсифициран портфейл. Освен богатия избор от оригинатори, видове кредити, нива на доходност и срок, Mintos предлага и възможност за инвестиране в облигации, а също и в диверсифициран микс от ETF-и.

Mintos бонус bond ETF bonus

Особено интересна за мен е възможността за инвестиране в облигации с минимална сума от само 50 евро. Доходността също е отлична – 13% годишно носят облигациите на Eleving Group, като тази доходност е фиксирана за цели 5 години.

Mintos имат и според мен най-добрата регулация сред P2P платформите. Те притежават лиценз за инвестиционен посредник от централната банка на Латвия. Това гарантира компенсация на до 90% от загубите на инвеститорите в общ размер до 20,000 евро. Заслужава си да прочете как работи и какво точно включва тази защита на сайта на Mintos.

50 евро начален бонус за Mintos + 1% кешбек за 90 дни

В момента Mintos предлагат щедър бонус за нови инвеститори – €50 при инвестирани €1000 + още 1% за нетните инвестирани суми през първите 90 дни. За да получите бонуса, регистрацията трябва да бъде направена от този линк https://bit.ly/MintosClub и да инвестирате поне 1000 евро в кредити до 05.08.2024. 

Debitum – отлична доходност и регулация

Debitum е друга добра алтернатива на Swaper. Платформата предлага от 10 до над 13% годишна доходност от инвестиции в бизнес заеми от различни сектори и държави с продължителност от 60 дни до 2 години. Представянето им е отлично, като за над 5 години работа имат 0% загуби за инвеститорите. Единствено войната в Украйна оказа влияние на един от оригинаторите им, като наложи да се преструктурират кредитите им за още 3 години, но това се отнася за едва 2.5% от целия кредитен портфейл.

Debitum Review Bonus бонус мнение

Debitum имат същата регулация като Mintosза инвестиционен посредник от централната банка на Латвия, която гарантира компенсация на до 90% от загубите на инвеститорите с общ размер до 20,000 евро. Може да прочете как работи и какво точно включва регулацията, както и какви други мерки за защита на инвеститорите прилага P2P платформата на сайта на Debitum.

+1% кешбек бонус в Debitum за 60 дни

За новите инвеститори Debitum предлагат +1% кешбек бонус за първите 60 дни. Няма изискване за минимална инвестирана сума. Бонус се получава, когато се инвестира в заеми със срок над 90 дни. Може да получите бонус ако направите регистрацията си от тази връзка – https://bit.ly/Debitum.

Не е съвет за инвестиция!

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям за Swaper и другите P2P платформи е мое лично мнение. Постарал съм се то да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Споделям моя опит. Не ви давам съвети. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени P2P платформи, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така! Има и такива, в които предпочитам да не инвестирам. Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Опит и мнения за P2P платформи

Ако все още не сте се включили във Facebook групата за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите от тук – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 10,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна.

1 коментар за “Swaper ревю – 14% доходност и 5 години инвестиране (2024)”

 1. ДМИТРИЙ НИКОЛАЕВИЧ

  В менюто по излечение на сметката – в statement има графа unsettled? Това как да го разбирам? Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *