fbpx
Продължете към съдържанието

ETF следи S&P500 само когато покачва, но не когато пада

Innovator Equity Defined Protection ETF

Има само едно нещо, което инвеститорите обичат повече от това да печелят и то е да не губят пари. Как ви звучи да инвестирате в ETF, който следи индекса S&P500, когато се движи нагоре, но не и когато пада надолу? Да имаш доходност без риск от загуба звучи твърде хубаво, за да е истина, но всъщност е напълно възможно. Разбира се, има важни детайли, които е добре да се знаят и разбират.

Правило №1 – Не губи пари!

Най-успешният инвеститор Уорън Бъфет има две прости правила. Правило №1 е „Не губи пари!“ Правило №2 – „Виж правило №1“. Прости правила, които обаче не е толкова лесно да се следват. Особено от простосмъртните инвеститори.

И все пак съществуват възможности да се извлече доходност без да се губят пари. В повечето случаи те са базират на сравнително сложни стратегии с опции. Много често те са почти недостъпни за обикновените инвеститори. Дори, когато са достъпни, прилагането им изисква задълбочени познания в търговията с опции, които много малко хора имат. Между другото, малко известен факт е, че точно опциите са широко използвани от Berkshire Hathaway.

От лятото на 2023 година се появи първият ETF, който е проектиран да следи движението на индекса S&P 500, но само нагоре, като предлага 100% защита при спадане на долу. Звучи ли ви като да са открили светия граал на инвестирането? Почти, ама не съвсем. Да видим кой е този ETF и да го разгледаме подробно, тъй като той определено го заслужва.

Това е Innovator Equity Defined Protection ETF

Определено Innovator Equity Defined Protection ETF (TJUL) е наистина иновативен финансов продукт. Това не е само моето мнение, тъй като създателите му Innovator ETFs спечелиха наградата за най-иновативна ETF компания (Most Innovative ETF Issuer) на ETF Express за 2023 година.

Most Innovative ETF Issuer

Innovator Equity Defined Protection (TJUL) е първият ETF, проектиран да предлага 100% буфер при спадане на S&P500. Какво точно значи това? Ами означава, че дори стойността на S&P500 да спадне до 0 (нула!) инвеститорите ще получат цялата инвестирана сума – т.е. няма да реализират загуба! Невероятно звучи, нали? Ами всъщност е напълно възможно, но при определени условия, които е важно инвеститорите да знаят предварително, за да вземат информирано решение.

Какво всъщност представлява Innovator Equity Defined Protection ETF (TJUL)?

Това е комплексен финансов продукт, който най-общо се нарича буфериран ETF. Тези продукти са структурирани, така че да следят движението нагоре на даден актив (в конкретния случай S&P500) до определено максимално ниво (в случая до 16.62%), като осигуряват определен процент на защита при движенията надолу (в случая 100%) за определен целеви период (в случая 2 години).

Както виждате съвсем безплатен обяд няма. За да получите 100% защита на инвестираната сума, се отказвате от цялата потенциална печалба над 16.62%, ако индексът S&P500 е реализирал по-висока печалба за 2-те години на целевия период.

Оновни параметри на фонда

 • Начална дата: 18.07.2023
 • Крайна дата: 30.06.2025
 • Следен актив: SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)
 • Годишни разходи: 0.79%
 • Борса на търгуване: CBOE
 • Ребалансиране: на 6 месеца
 • Защитен буфер: 100%
 • Максимална доходност: 16.62% за целия период

Какво означават всички тези параметри?

Казано просто (но не съвсем точно!) инвеститорите могат да спечелят до 16.62% ако S&P500 на 30.06.2025 е над нивото си от 18.07.2023 или да запазят 100% от инвестираната сума, ако е под това ниво. Все пак, преди да тръгнете да инвестирате в TJUL, ако изобщо успеете да го направите, съветвам ви поне да прочетете цялата статия. Знам, че е дълга, но се надявам, че си струва.

100% защита от спадане на индекса S&P500

Най-важното, което трябва да знаете е, че 100% защита от спадане се отнася спрямо началната стойност на индекса S&P500 на 18.07.2023 и то само, ако държите инвестицията си за целия период до 30.06.2025.

TJUL може да бъде купен или продаден по всяко време, както всяка друга акция или ETF. Но инвеститорите трябва да са наясно, че трябва да купят и да държат за целия период, определен от фонда, за да постигнат очакваната защита и възвръщаемост. Това изискване се определя от стратегия с опции, която мениджърите на фонда използват, за да се опитат да постигнат желания резултат, който в случая е 100% защита от понижение на индекса S&P500.

При TJUL „периодът на резултат“ е от 18 юли 2023 до 30 юни 2025 г. С други думи, ще трябва да държите TJUL в продължение на две години, за да си „гарантирате“, че ще получите 100% защита от понижение. Поставям думата „гаранция“ в кавички, защото както знаем във финансите гаранции няма. Съществуват само обещания и (добри) намерения. Желаният резултат технически не може да бъде безусловно гарантиран. Няма и специален фонд, който да го прави, както при депозитите.

Какво ще се случи с инвестицията ви в TJUL след края на периода?

В края на двугодишния период TJUL вероятно ще се нулира и ще установи нов двугодишен период на резултатите. Не е сигурно, че параметрите ще бъдат същите. Искам отново да подчертая, че може да закупите TJUL по всяко време, но възвръщаемостта, която ще реализирате от инвестицията си, може да варира, както ще обясня в детайли след малко.

Общата възвръщаемост е ограничена

За да се възползвате от 100% защита от понижение на индекса S&P500, трябва да се откажете от известен потенциал за повишение. В случая на TJUL ограничението на възвръщаемостта на S&P 500 е до 16,62% за избрания двугодишен период. С други думи, вие ще получите 100% от положителното представяне на S&P 500 до 16,62%. Ако възвръщаемостта на S&P 500 е по-висока от тази стойност за двугодишния период, вие няма получите тази допълнителна печалба. Това е добре представено на следната графика:

Innovator Equity Defined Protection ETF реузлтати

Мислете за TJUL (или за всеки друг буфериран ETF) като за стесняване на диапазона на възвръщаемостта на индекса. При традиционна инвестиция в S&P 500 възвръщаемостта може да бъде от 100% загуба до неограничена печалба. С TJUL възвръщаемостта е ограничена и може да бъде между 0% и 16,62%. Отново ако се държи за целия целеви период! Загубата, обаче, също е ограничена до 0%. Ако основната ви цел е защита на главницата, TJUL може да бъде чудесен начин да запазите възможността за печалба от капиталовия пазар, без да излагате на риск от спад.

Възвръщаемостта през периода може да варира

Както вече споменах, възвръщаемостта по време на двугодишния целеви период може да варира. Независимо дали сте купили TJUL на първия ден или сте купили някъде по средата. Опциите FLEX са проектирани така, че да доведат до желания резултат в последния ден преди изтичането на срока. През останалото време резултатите като цяло ще корелират с S&P 500, но не в пълен синхрон!

Innovator ETFs предлагат много добри примери как може да се представи TJUL при падане и покачване на индекса S&P500:

Вижда се, че TJUL не се движи 1:1 с S&P 500 до горната граница и до долната граница. Буферираните ETF-и обикновено се отличават с много по-малка волатилност от своя бенчмарк индекс и се движат много по-плавно.

Можете също така да видите как възвръщаемостта може да варира, ако купувате или продавате в рамките на целевия период. Например, ако купите когато TJUL вече е нараснал с 2%, (на теория) ще ви остане потенциал за ръст само от 14,62%. И обратното, съществува и възможността да загубите пари, инвестирайки в TJUL, тъй като тази съществуваща печалба от 2% може да се върне до 0%. Пример за това е средната част на графиката с „положителна референция“, където цената на акциите се понижава.

Имайте предвид, че буферираните ETF-и са изградени с целеви параметри спрямо началото и края на периода. Ако купувате между тях, вашите лични резултати може да се различават до известна степен.

Как всъщност става всичко?

По своята същност стратегията, която прилага Innovator Equity Defined Protection ETF е модификация на позната защитна стратегия с опции. Важно е, обаче, да знаете, че TJUL е структуриран с много специфични гъвкави опции (FLEX Options), които изобщо не са достъпни за търгуване от масовите инвеститори. При тях всички параметри могат да се договарят. Ако ви е любопитно, може да видите на какъв принцип се случват нещата на тази графика:

Заслужава ли си инвестицията в Innovator Equity Defined Protection ETF?

Това определено е един от най-интересните ETF-и, които съм виждал от доста време насам. Иначе не бих отделил време да пиша за него. За мен, това е една наистина нетрадиционна инвестиция, на която си заслужава да се обърне внимание. Въпреки че няма нищо общо с P2P платформите, за които обикновено пиша. Мисля, че е интересна и никой не е писал за това. Според мен, идеята за 100% защита от понижение, изградена около инвестиция в индекса S&P 500, ще е привлекателна за много инвеститори, дори и да е за сметка на ограничен ръст.

Достатъчна ли е 16.62% максимална доходност?

Това всеки преценява сам за себе си. Доходността определено не е голяма, тъй като става въпрос за целия двугодишен период или около 8% годишно. Съвсем не е зле, но не е и някакво чудо. Подобна доходност от 7-8% може да се получи и от напълно пасивна инвестиция в IuvoSAVE. Много по-висока доходност, от цели 13% годишно за период от 5 години, може да се получи от облигациите на Eleving Group в Mintos.

Винаги трябва да отчитаме и рискът, с който е постигната тази доходност. В случая с TJUL говорим за инвестиция, базирана на индекса S&P500, който включва 500 от най-големите публични компании в САЩ и то при 100% защита на инвестираната сума. Няма как да приемем, че рискът е подобен на другите примери.

Как изглежда TJUL на фона на директна инвестиция в индекса S&P500?

Заслужава си да разгледаме и потенциалната възвръщаемост в TJUL спрямо небуферирана инвестиция в S&P 500 (примерно чрез SPY ETF). На следващата графика е показана доходността на двугодишна инвестиция в S&P500, която се реинвестира от 1950 година до 30.06.2023г:

TJUL vs SPY ETF

През по-голямата част от двугодишните периоди S&P 500 осигурява положителна възвръщаемост. Средно тя е значително по-висока от лимита на възвръщаемост на TJUL. От друга страна, обаче, отрицателната възвръщаемост също може да бъде много сериозна.

За инвеститори, които се се страхуват от рецесия, може изобщо да не е проблем сравнително ниската горна граница на възвръщаемост от около 8% годишно на TJUL. Имайте предвид, че в дългосрочен план S&P 500 има възвръщаемост от около 8-9% годишно. Така че таванът на възвръщаемостта от 16,62% за две години всъщност не е толкова нисък. Волатилността на възвръщаемостта, обаче, както можете да се види на графиката по-горе, може да бъде висока.

Дали да инвестирате в TJUL е лично решение на всеки инвеститор. В голяма степен то се определя от това как той оценява защитата от спад и какви са очакванията му за общата възвръщаемост на пазара.

Кой би инвестирал в Innovator Equity Defined Protection ETF?

Не липсват желаещи. Наистина смятам, че TJUL ще има успех и виждам как този фонд бързо събира активи. Той вече е натрупал над $220 милиона долара активи в рамките на 5 месеца. Това е солиден старт за почти неизвестен ETF и очаквам интересът към него да се покачва.

Ако смятате, че предстои рецесия или мечи пазар, TJUL може да бъде чудесен начин да се защитите. При това без да се отказвате напълно от възможностите за печалба, ако тези ваши очаквания се окажат грешни. Няма много възможности за подобни инвестиции. Този ETF е особено атрактивен за инвеститори, чиято основна цел e преди всичко съхраняването и устойчивото нарастване на капитала.

Какви са рискове при Innovator Equity Defined Protection ETF (TJUL)?

Инвестиции без риск няма. Не е имало. Няма и да има. И този ETF не е изключение. Съществуват редица рискове, макар и да не са с висока степен на вероятност. Основните рискове, свързани с FLEX опциите, ликвидност и самия SPY ETF, който стои в основата на опциите като актив са описани в документите на TJUL. Не мисля да се спирам на тях. Всеки може да ги прочете сам. По-голямата част са системни рискове с много ниска степен на вероятност, но с огромен ефект върху ETF и цялата финансова система изобщо. Не смятам, че срещу тях има ефективна защита, освен инвестиция в реални активи, които са напълно извън финансовата система – земя, имоти, злато.

Мисля да обърна внимание на три по-специфични риска, които аз виждам:

Дали фондът ще постигне целите си?

За мен един от най-големите рискове е дали мениджърския екип ще успее да изпълни определените цели на фонда. На пръв поглед, това не изглежда да е проблем. Екипът е много опитен, но при такива сложни финансови инструменти винаги има възможност нещо да се обърка.

TJUL е американски ETF

Този ETF не е достъпен през повечето брокери в ЕС. Единственият брокер, който аз знам, че позволява да се купува и продава този инструмент е Freedom24. Ако някой знае други ще се радвам да сподели. Очевидно Freedom24 са намерили начин да го предлагат. Притеснява ме това да не се окаже проблем за инвестиралите TJUL в някакъв бъдещ момент.

Предсрочен изход от инвестицията

Животът е това, което ни случва докато си правим планове. Затова е напълно възможно да се наложи предсрочно излизане от инвестицията. При това е напълно вероятно да не се постигне очакваната печалба. Възможно е и да реализира малка загуба. Всичко зависи от конкретния момент на покупка и продажба. При всички случаи, обаче, тя ще е много по-малка, отколкото при директна инвестиция в следящ индекса S&P500 ETF.

Предимства и недостатъци на Innovator Equity Defined Protection ETF

Като всяка инвестиция и този ETF си има своите предимства и недостатъци. Тук ще споделя основните, които аз виждам. Без претенции за изчерпателност.

Предимства на TJUL:

 • 100% защита на инвестираната сума
 • Инвестиция свързана с индекса S&P500
 • Изцяло пасивна инвестиция
 • Кратък период – само 2 години
 • Добра годишна доходност, съизмерима със средната за индекса – 8%
 • Ниска волатилност – стандартно отклонение под 4% при 11% за S&P500
 • Нисък процент на разходите – 0.79% годишно
 • Екип с голям опит и иновативно мислене

Недостатъци на TJUL:

 • Инвестицията не е пряко в акции на компаниите от S&P 500, а в деривати (опции)
 • FLEX опциите са сложни и непрозрачни финансови инструменти
 • Резултатите зависят от момента на вход и изход
 • Нов американски ETF – почти недостъпен в ЕС

Моето мнение за Innovator Equity Defined Protection ETF

Мнението ми за този ETF е, че e наистина много интересен и иновативен. Най-важното, което той предлага, според мен, е много добро съотношение между доходност и риск. На практика предоставя средната годишна доходност на S&P500, но при 3 пъти по-ниска волатилност и 100% защита на инвестираната сума. Периодът, в който се очаква да постига максимално точно инвестиционните си цели е кратък – само 2 години.

Екипът изглежда много сериозно и вярвам, че може да постигне целите на фонда. Разбира се, това е само мое лично мнение. Напълно възможно е да греша. В моето портфолио, обаче, TJUL определено ще има място. Защо това е така се вижда ясно на тази картинка:

Моето мнение за Innovator Equity Defined Protection ЕТФ

Бих ли инвестирал в TJUL?

Отговорът на този прост въпрос е по-сложен. Краткият му отговор е „Да!“ Точният му отговор, обаче е: „Да, но само част от цялата сума, която смятам да инвестирам в този ETF.“ Ако се чудите защо, ще обясня. И ще ви споделя моята стратегия.

В момента аз нямам позиция в този ETF. Минали са повече от 5 месеца от целевия период на TJUL. След месец ще има ребалансиране на фода, което вероятно ще окаже малко влияние върху цената. В каква посока е почти невъзможно да се каже, но ако S&P500 спадне, вероятно ще е намаление. Ако съм прав това ще се отрази добре на доходността ми. На долната графика се вижда движението на TJUL от началото на периода и на индекса S&P500.

Бих ли инвестирал в TJUL ETF ЕТФ

В момента индексът е на +1.1 спрямо началото на периода, а TJUL е на +1.3%. Ако купя сега, с тези 1.3% ще се намали доходността ми в края на периода – през Юли 2025. Това не ми харесва особено, но не е и никакъв проблем. Минала е 1/4 от периода, а ще жертвам по-малко от 1/10 от максималната доходност. Затова аз ще инвестирам през декември 2023 половината от сумата, която съм отделил за Innovator Equity Defined Protection ETF. Защо половината?

Ето каква ми е стратегията

Вземаме за пример обща сума от $10,000. От нея $5,000 инвестирам преди края на 2023 година. Защото може и само да ми се иска S&P500 падне и текущата цена на TJUL да намалее. А това изобщо може и да не стане. Другите $5,000 ще си стоят на скромна лихва от 3% в спестовната сметка (D-Account) на Freedom24 до януари 2024 година. И тогава ще ги инвестирам в новия ETF, който ще се казва AJAN.

TJUL AJAN Innovator Equity Defined Protection ETF

Той ще има същите параметри, но неговия двугодишен целеви период е до Януари 2026. Така сумата ми ще бъде разпределена между двата фонда с 6 месеца разлика в целевия период. Това е добре, защото в случай на необходимост от предсрочно теглене ще имам избор коя сума да изтегля. По-важното за мен е, че в случая с AJAN аз ще инвестирам в самото начало на целевия период, без да плащам премия, която да намалява доходността ми. И не забравяйте! Това е моята стратегия. Просто я споделям. Не е съвет каква да е вашата.

Бонус 20 безплатни акции от Freedom24

Freedom24 е лицензиран европейски брокер, който според мен, е най-добрата възможност за инвестиране в американски ETF, достъпна в България. Предлага богат избор на акции, ETF и опции от 15-те най-големите световни борси. Платформата е лесна и удобна за работа, както от компютър, така и от мобилното приложение. Freedom24 предлага и спестовна сметка с лихва от над 2.5% в евро и над 3% в долари. Лихвата се начислява всеки ден и идеална за свободния кеш. Във всеки момент може да инвестирате или да изтеглите цялата сума, без да губите натрупаните лихви.

Freedom24 има промоция за нови инвеститори. Може да спечелите до 20 безплатни акции на стойност до $800 всяка, само при откриване на сметка и депозиране на над 5000 евро. Нужно е само да направите депозит в срока на промоцията – 31.08.2024, за да ги получите. Какви акции ще получите зависи само от късмета ви. Повече за Freedom24 и как може да спечелите до 20 акции до $800 всяка може да прочетете в тази статия.

Това не е инвестиционен съвет!

Това е анализ и мнение, а не е финансов съвет! Инвестициите в акции, ETF, опции и други финансови инструменти винаги са свързани с риск от загуба на капитал. Прогнозите или миналите резултати не са гаранция за бъдещи такива! Важно е да направите собствен анализ, преди да предприемете каквато и да е инвестиция. Ако прецените, че е необходимо, потърсете независим инвестиционен съвет от сертифициран инвестиционен консултант. Аз не съм такъв!

Всичко, което споделям е само мое лично мнение и опит. Постарал съм се да съм максимално обективен и аргументиран, но няма гаранция, че съм прав. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че инвестирам чрез определени платформи и в дадени финансови инструменти, не означава, че те са добри или без риск. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е приемлив и доходността си заслужава. За вас може изобщо да не е така! Има и доста места, в които предпочитам да не инвестирам.

Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате. Ако не е така, по-добре не го правете. Помнете, че вашите пари са във вашите ръце!

Споделете опит и мнения с инвеститори

Ако искате да чуете мнения от други инвеститори, може да го направите в тази Facebook група за инвестиции. Ако все още не сте се включили в нея, препоръчвам ви да го направите – https://bit.ly/Invest-ideas. Там ще намерите инвеститори с опит и интересни идеи за инвестиции. Присъединете се, за да чуете други мнения за ETF и акции, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и може да им е полезна.

2 коментара за “ETF следи S&P500 само когато покачва, но не когато пада”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *