fbpx
Продължете към съдържанието

13 P2P платформи, в които не инвестирам (и защо)

Envestio is a scam P2P платформи измами

Дълго време споделям мнения и впечатления от P2P платформи, в които инвестирам. Старая се покажа техните предимства и недостатъци, както и инвестиционните стратегии, които прилагам. Напоследък има силен интерес към това в кои P2P платформи не инвестирам. В тази статия ще споделя кои са тези платформи и защо не инвестирам в тях. В повечето случаи причината е, че това са платформи, чието ниво на риск не е приемливо за мен.

Защо не съм писал по темата досега?

Всъщност не е точно така. За доста от платформите съм изразявал публично мнение при конкретен въпрос. За някои съм и писал, но не съм популяризирал написаното. Въздържал съм се да го правя по две основни причини:

 1. По никакъв начин не исках да популяризирам тези платформи. Особено в България и на моя блог. Всъщност съм писал за една от тези платформи, Fast Invest, още в началото на декември 2018. Написах едно (анти) ревю, но на английски. Реших изобщо да не го публикувам на блога си, защото бях убеден, че ще се намерят хора, които да решат да инвестират. Не исках аз да съм ги насочил към тази платформа, дори и с негативно мнение. Независимо, че никога не е публикувано на началната страница и е достъпно само с директен линк, това ревю се оказа изключително популярно. И в момента Not so Fast Invest! An honest review from personal experience излиза като първи резултат в Google при търсене на „Fast Invest review„.
 2. Хората, които вече бяха инвестирали в тези платформи. Повечето от тях се дразнеха, а някои все още се дразнят от негативни мнения. Не, че особено ме е грижа, че някой ще остане недоволен от мнението ми. Причината е по-скоро тежестта, която много хора дават на мнението ми. Има хора, които приемат мнението ми за P2P платформите безусловно и понякога безкритично. Добре е да не го правят, защото аз също греша. Ситуацията с Grupeer е доказателство за това. Смятах, че едно ясно изразено негативно мнение, може да е като стигма над тези платформи. А може и да не съм прав за някои от тях. В групата за P2P инвестиции има хора, чието мнение ценя и уважавам и които бяха или все още са инвестирали в тези платформи. Винаги съм споделял мнението си за тези платформи, но никога не съм се опитвал да го налагам. За съжаление, за Envestio и Kuetzal се оказах прав.

В кои P2P платформи не инвестирам? ⚠

В предложенията ви за неща, за които искате да пиша имаше няколко човека, които предложиха да напиша в кои P2P платформи не инвестирам. Предвид събитията от края на 2019 година реших, че ще е добра идея да го направя максимално бързо и дадох списъка в края на статията за ETF фондовете в облигации. В тази статия ще аргументирам защо не инвестирам във всяка една платформа. Причините са различни за различните платформи. Мисля, че ще е полезно да ги знаете, когато вземате решение дали да инвестирате в дадена P2P платформа или не. Защото вие сами трябва да вземете това решение. Важно е да го направите обмислено и отговорно, а не импулсивно и емоционално.

Още веднъж подчертавам, че това не е анатемосване на тези платформи. Това е мое лично мнение, което изобщо не е нужно да взимате под внимание. Условно мога да разделя на три групи P2P платформите, в които не инвестирам.

P2P платформи, в които изобщо не съм се регистрирал: ❌

В първата група влизат P2P платформи, за които смятам, че има голяма вероятност да са създадени или от измамници, или от абсолютно некомпетентни екипи. И в двата случая резултатът е един и същ за инвеститорите. В нея влизат следните платформи:

 • Wisefund
 • Kuetzal
 • Monethera
 • TFGCrowd
 • IbanWallet

Ще ги разгледам на две части – IbanWallet и всички останали.

Kuetzal, Wisefund, Monethera и TFGCrowd – един дол дренки

Kuetzal, Wisefund, Monethera и TFGCrowd за мен са клонинги на Envestio, която вече не съществува. Пробвал съм Envestio със символичната сума от €500 и не останах доволен от резултатите. Спрях да инвестирам там преди повече от година. Платформата вече не съществува. Ще разгледам Envestio по-нататък. Общото между тях, което ме отказа дори да ги пробвам е следното:

 • Невъзможност да се прецени дали проектите са истински. Както се оказа в случая с Kuetzal – поне някои не са. Същите съмнения имам и за Monethera, Wisefund и TFGCrowd.
 • Даването на нереалистични обещания от фирми без капитал и история. Гаранцията, че проектите ще бъдат дофинансирани чрез KuetzalCare е ярък пример на такова. Обещанието за обратно изкупуване и възможност за изход по всяко време от инвестиция в дългосрочен бизнес проект също. Такива обещания дават всички посочени платформи без IbanWallet.

Kuetzal вече не съществува

С него се случи всичко лошо, което може да се случи на една P2P платформа. Може да приемем, че инвеститорите в тази платформа нямат почти никакви шансове да върнат парите си. Добрата новина е, че това е сравнително малка и млада платформа и щетите не са толкова големи.

Wisefund и Monethera

И двете платформи премахнаха възможността за предсрочно прекратяване на инвестицията. Убеден съм, че много инвеститори не са доволни от нарушаването на това обещание, но то е неизпълнимо по своята същност. Фактът, че тези платформи го правят, за мен означава, че са създадени или от некомпетентни хора, или от измамници. Резултатът и в двата случая не е добър за инвеститорите. Ако приемем, че двете платформи са легитимни, то този ход е най-добрата възможност за инвеститорите да получат обратно парите си. Това, разбира се, ще се случи след изтичане на срока на проектите и то само за успешно реализираните проекти. Надявам се на най-доброто за тях.

TFGCrowd

Това за мен е най-добре изглеждащата от тази група P2P платформи. Не достатъчно, за да инвестирам, обаче. По-доброто от другите е липсата на обещания за предсрочен изход от инвестицията и значителният собствен капитал на платформата от 700,000 евро. Той разбира се не е достатъчен, тъй като финансираните проекти са за над 10 пъти по-голяма сума. Подобно ниво на риск, но според мен малко по-високо ниво на прозрачност и добра история предлага една друга платформа – Crowdestor, в която инвестирам.

Горните платформи имат твърде много червени флагове, за да инвестирам в тях. За мен рискът е твърде голям.

IbanWallet – твърде малко и напълно непрозрачно

Доходността от 2.5-6% годишно е достатъчна, за да не отделям време да се занимавам с тази платформа. По принцип не се интересувам от инвестиции с доходност под 5% годишно. Изключения правя само, ако това е свързано с много нисък риск. В случая с IbanWallet това съвсем не е така. Платформата е напълно непрозрачна. Липсва каквато и да е конкретна информация кои са оригинаторите, чиито заеми се купуват с вашите пари. Не е ясно в какво финансово състояние са. В кои държави работят и от кого са регулирани. Няма никаква информация. Няма абсолютно никакви доказателства, че тези оригинатори и заеми изобщо съществуват. По степен на непрозрачност IbanWallet засрамва дори Fast Invest.

При другите P2P платформи в тази група доходността е много висока 16-20%. Това обикновено говори за висок риск. При IbanWallet доходността е символична. IbanWallet е пример, че ниската доходност не означава задължително нисък риск. Напротив,в този случай рискът е много висок, тъй като платформата може да е просто една пирамида, зад която реално не стои нищо.

Уникалната комбинация от ниска доходност и пълна липса на прозрачност, която предлага IbanWallet, не ми позволява дори да се регистрирам в тази платформа.

P2P платформи, които съм пробвал, но реално не инвестирам и не препоръчвам:

Тази група е най-голяма. Няма да се спирам на всички, тъй като не всички са важни. Ще се спра само на тези, от които можем да извлечем някаква поука. Тези платформи са следните:

 • Fast Invest
 • Twino
 • Envestio
 • FinBee
 • Monestro
 • Mintos Invest&Access
 • Bondora Portfolio Manager & Portfolio Pro
 • PropertyClub

Причините са различни за различните платформи. За продуктите на Bondora вече съм писал в тази статия и не мисля да се повтарям. Резултатите от тестовото ми портфолио в Mintos Invest&Access никак не ми харесаха. Не ми харесаха и резултатите от FinBee и Monestro. Не ми харесва реализацията на платформата PropertyClub, а предвид случващото се с AirBnb проектите, вероятно и резултатите от единствения проект, в който съм инвестирал пробно, няма да ми харесат. Да разгледаме останалите. Twino е добра платформа, която съм ползвал до преди година. Спрях, тъй като имам сериозни съмнения, че финансовите им отчети значително се разминават с реалното им състояние.

Тихата ми критика към Envestio

Ще се спра накратко на Envestio, за които никога не съм писал, но многократно съм изказвал мнение. Едно от нещата, с които се гордея е, че няма нито един мой приятел, който да се е регистрирал в тази платформа по моя препоръка. Направил съм всичко възможно да откажа всеки, който ме е питал. Мои мнения в групата за P2P инвестиции има доста, но съм ги давал само когато някой изрично е питал. Ето само два примера още от 2018 година:

Envestio is scam измама мнение

Картинките са активни връзки, за да може всеки, който иска и му е интересно, може да види дискусията. Никога не съм писал на блога си за Envestio, точно за да не давам никаква популярност на тази платформа в България. Сега е ясно, че е било добро решение.

Изводи от случая с Envestio

Според мен има какво да се научи от изчезването на Envestio, защото заедно с него изчезнаха над 30 милиона евро. Особено си заслужава да се прочете ревюто на Envestio на Jorgen, което е по-скоро пътепис за екскурзия до Рига, отколкото анализ на инвестиция. Препоръчвам ви да го прочетете, за да внимавате на базата на какви писания някои инвеститори вземат инвестиционни решения. Нищо лично против Йорген. Всеки може да сгреши в преценката си. Но „ревюта“ като това би следвало да се приемат по-скоро като забавление. Ще цитирам само началото и края. Започва с много справедлив въпрос и цитиране на Бъфет:

„Is Envestio a scam?
Good question! Investment rule #1 is “Never loose your money”.

И завършва бодро и оптимистично:

Envestio review – Conclusion

My first impressions of Envestio and the team are very positive. They are kind, helpful, professional people with a great attitude. Overall, I’m very positive and truly excited to see what the future holds for Envestio.“

Това не е обвинение, а предупреждение! Имам лични контакти с Йорген и не мисля, че той е някакъв злонамерен мошеник. За мен, по-скоро той е неопитен ентусиаст, който беше решил, че е открил Светия Граал на инвестирането. Моето лично мнение е, че много блогъри, без никакъв инвестиционен опит, решиха, че има много хляб в препоръчването на всякакви P2P платформи. Най-често те споделят опит от по няколко месеца инвестиране на всякакви платформи. Типично за този тип блогъри е ежемесечното споделяне на резултатите на портфейла им. Един приятелски съвет: Внимавайте какво четете и на кого се доверявате! Не всичко, което блести е злато.

Острата ми критика към Fast Invest

Една платформа, която в работи съвсем нормално повече от 2 години, но към която имам силни съмнения е Fast Invest. За нея реших да не пиша на блога си на български, отново за да не я промоцирам по никакъв начин в България. Написах, обаче много критично ревю на английски, което се оказа най-популярното ревю на платформата, поне е така според Google. Хубавото е, че тази му популярност не е довела до нито една регистрация.

Всички, които се интересуват, могат да прочетат ревюто на FastInvest на английски. Доста неща са спестени в него, но може да прочетете повече в дискусиите по темата в английската група за P2P инвестиране. Особено забавни изглеждат сега коментарите на един блогър, който наистина уважавам, започващи с „I do trust Envestio…“ 😉 Може да видите и дискусията с Йорген, както и коментарите под ревюто на Marco Swartz. Някои неща са се променили във FastInvest междувременно, но мнението ми за тях остава същото – това е платформа, която носи по-висок риск, от този, който понасям. Това съвсем не значи, че това е измама. Просто аз имам съмнения, че е. Напълно възможно е и да греша.

По ирония на съдбата, може да се окаже, че моето е ревю е било много полезно за инвеститорите в тази платформа. Вероятно тези, които са инвестирали, след като са го прочели, имат доста висока поносимост към риска и не се втурват да теглят при първите сигнали за бъдеща криза. Ще видим как ще се развият нещата, но много бих се радвал да съм просто твърде мнителен и FastInvest да е добра платформа.

P2P платформи, в които инвестирам, но все още нямам формирано мнение:

В третата група списъкът е доста кратък. В него влизат само две платформи, които са на ръба на моята поносимост към риск:

 • Cashlend
 • Crowdestor

Платформите от третата група са много различни от тези в първите две. Те са платформи, в които инвестирам сравнително от скоро или които считам за много рискови, но (засега) смятам, че се управляват от почтени екипи. Следя внимателно как се държат и как реагират в текущата екстремна ситуация. За момента съм доволен, но разбира се, постигнатите резултати не са гаранция за бъдещото представяне.

Платформи, в които реално съм инвестирал, но не препоръчвам:

За щастие, в момента последната група се състои само от една платформа – Grupeer. Засега. Надявам се, че така и ще остане. Все още има, макар и много минимална надежда, нещата да се развият добре за инвеститорите. Лично аз не правя нищо. Не считам, че има полезен ход, който да си заслужава усилията. Някои инвеститори са на друго мнение и смятат, че могат да водят дела и да получат инвестицията си. Аз определено не мисля, че си заслужава да полагам такива усилия, в чийто ефект не съм убеден. Сумата, която имам инвестирана не ме притеснява и съм я прежалил. Надявам се, че и с вас е така. Защото това е начинът, по който правилно се оразмерява всяка инвестиция.

Внимавайте как четете!

Четете внимателно и критично. Човек има свойството да вижда и чува това, което му харесва. Обръщайте внимание и на нещата, които не ви харесват, защото те са важни.

Оригиналното ревю на платформата от февруари 2018 ще остане непроменено. Единствено сложих ясно червено предупреждение в ревюто на Grupeer, както и изключих връзките за регистрация в платформата. Други промени няма да правя, тъй като смятам, че е неетично. Ревюто и всичко написано за Grupeer остава, така както е било написано. Всеки може да ги прочете и да види какво съм написал преди повече от година, след 9 месеца инвестиране в платформата. Хубаво е да прочетете цялото ревю. Особено раздела за рисковете, за да видите как ви изглеждат сега. И дали не сте ги игнорирали преди. Така ще научите много както за начина, по който аз пиша, така и за начина, по който вие четете.

Добре е да обърнете внимание и на рисковия рейтинг, който съм поставил на отделните P2P платформи в обобщената страница. Това е бърз ориентир, който отразява субективното ми мнение за степента на риск на всяка платформа. Ще видите, че Grupeer има рисков рейтинг 9/10, който е сред най-високите. Обърнете внимание, че има и още няколко платформи с такъв рейтинг! Не искам по никакъв начин да правя каквито и да било аналогии с Grupeer, освен че рискът не е малък и както се вижда понякога реално се проявява.

Внимавайте какво четете!

Винаги е по-добре да четете всичко внимателно и критично. И да преценявате на кого се доверявате. Някои блогъри, изключително некоректно, подмениха оригиналните ревюта на фалирали платформи със съвсем други. На същия адрес на сайта им вече стои съвсем различен материал, който няма нищо общо с първоначалния. Това говори много за това до колко стоят зад думите си, доколко са склонни да признаят грешките си и доколко са почтени. На мен поне ми говори много. За вас не знам.

Заличаване на следите

Типичен пример за такова поведение е Marco Swatrz, който е по-скоро онлайн предприемач, отколкото инвеститор. В момента ревюто му на Kuetzal е изцяло подменено със съвсем различен материал, който дори е озаглавен „Envestio Scam“. Този чисто нов материал се намира на същия адрес, на който преди беше ревюто https://marcoschwartz.com/envestio-review. Така новите читатели на блога му, може да си помислят, че той от самото начало е мислел, че Envestio е измама и в очите им да придобие авторитет на сериозен инвеститор, който реално анализира P2P платформите, в които инвестира.

За щастие всеки може да види оригиналното съдържание на ревюто на Kuetzal на този адрес във Internet Archive. За съжаление, то също е променяно и след фалита на Kuetzal и таблицата с рейтинга е напълно променена, както и недостатъците, но все пак се вижда стила и общото послание на ревюто.

Рязка промяна на мнението

Няма нищо лошо човек да променя мнението си, но мисля, че е проблем, когато старото мнение изчезва в небитието, а новото е напълно различно. Особено, когато това се случва през 3 месеца. Инвестирането не е трейдинг и 3 месеца са нищо. Ето и как изглежда изборът на Marco Swartz за най-добрите P2P платформи в Европа на 14.12.2019 и 28.03.2020:

Видно е, че имаме огромно разминаване с него по въпроса, особено към 14.12.2019. Единствено Mintos е пълно съвпадение. Обърнете внимание, че другите платформи са точно тези, които не препоръчвам на никой. Това важи дори и за Bondora, тъй като посочената доходност отговаря на Portfolio Pro и е вярна, ако инвестицията е направена преди поне 3 години. Такава доходност днес не е възможно да се постигне. Още по-интересно е, че всички платформи са оценени 4.5 от 5 възможни звезди. Явно Marco Swartz не прави разлика между Mintos, Fast Invest и Grupeer и Bondora. Дано вие да правите.

Положителен пример е Йорген, който просто обнови ревюто си на Kueztal, вместо да го скрие и да се прави, че не е съществувало. Определено считам, че това е коректния подход и аз ще следвам него. Важно е, не само ние самите да се учим от грешките си, но и хората, които четат писанията ни, да са наясно с тях. Сляпата вяра и следване непознати в интернет не води до добри резултати в инвестирането.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Това, че аз не харесвам дадени P2P платформи, не означава, че те са лоши. Означава, че съм преценил, че за мен рискът е неприемлив. За вас може и да не е така. Също както и това, че когато аз инвестирам в определени платформи, това не ги прави непременно добри. Най-важното нещо, което трябва да научите като инвеститор е, че единствено вие сте отговорен за решенията, които взимате. Добре е ясно да го осъзнавате, преди изобщо да решите да инвестирате.

Опит и мнения за P2P платформи 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, препоръчвам ви да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите близо 5,000 души с опит и интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да чуете други мнения, да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че ще бъде интересна и полезна 👍

48 коментара за “13 P2P платформи, в които не инвестирам (и защо)”

 1. Здравейте г-н Недев,
  Поредни поздрави за положения труд! Попаднах тези дни на българска платформа Help2play, която по мое мнение може да намери място в тази статия. Вие имате ли някаква информация?
  Предварително благодаря за отговора и Бъдете здрав!

  1. Нямам мнение. Не я познавам изобщо. Не познавам екипа и няма никакви данни за самата платформа. В момента попада в категорията “даже не бих се регистрирал”. Сайта е изключително базов, информацията на него също. Струва ми се, че не са положени дори елеметарни условия, за да се представят някакви данни пред потенциалните инвеститори. Това не говори добре. Преди доста време попаднах на него. Положението не се е подобрило по никакъв начин.

 2. може ли да дадете ваш личен рейтинг(класация)на най-сигурните Р2Р платформи в дългосрочен план?Благодаря предварително!

  Много ориентировъчна(полезна)статия,от човек,който е от дълго време и доста навътре в нещата в Р2Р платформите

  1. Мога, не ми се иска. По принцип не харесвам рейтингите, тъй като са твърде лесни за възприемане, а могат да бъдат доста подвеждащи. Иначе може да направя нещо като класация.

 3. Атанас Атанасов

  Да!И класация ще е от полза,като ориентир.Идеята ми е,че инвестирам в една Р2Р платформа отскоро и ми харесва като цяло(IUVO),но ми се иска да диферсифицирам и в други платформи.Нали така е по принцип правилно?Благодаря!

  1. По примцип е правилно да се диверсифицира, но при внимателно подбиране платформите, което не е гаранция, но поне предпоставка за по-добри резултати.

 4. Здравейте, въпрос, в какъв срок е удачно според вас да се инвестира в цесии в Cashlend от суми 400-600 лв /мнение/.

 5. Здравейте,
  Попаднах скоро на P2P платформа afranga, имате ли някаква информация относно тази платформа?
  Бъдете здрав,предварително благодаря.

 6. Здравейте, г-н Недев.
  Благодаря за актуалната информация, която получаваме от Вас, във връзка и не само за
  P2P платформите. Мога ли да получа малко повече информация как да си настроя портфолиото и как по принцип се инвестира в Cashlend. Може би трябва да изчакам малко, защото преди няколко часа ми потвърдиха регистрацията и не виждам още превода, който направих след това. Все още немога да разбера как се действа, надявах се, че е като в повечето други платформи, но…за съжаление не разбирам настройките на инвестиционните възможности. Бихте ли ме посъветвали какво и къде да прочета и да се информирам по-добре. Благодаря предварително.

  1. Там се инвестира само ръчно и кредитите св изчерпват много бързо. Няма къде да се прочете, но процесът е много лесен. Избирате кредити и ги слагате в кошницата. После ги плащате и сте готови с инвестицията.

 7. Здравейте, има ли някаква промяна по отношение на ползване на Glint,след Брекзита.Заслужава ли си, да си пусна карта?
  Да няма някакви увеличения на такси за преводи / чрез Револют/или утежняващи други фактори,от британците може да се очаква всичко.

 8. Здравейте, господин Недев,
  Споменавате Crowdestor като една от платформите, в които инвестирате, но все още нямате формирано мнение. тъй като статията е от парил 2020 г., ще съм благодарна, ако споделите дали вече имате повече впечатления – отказахте ли се от тази платформа или засега сте все още в нея?

 9. Здравейте,
  въпрос:
  От 15 мес.Dofinance не са плащали нищо водят дела.
  От къде вземате tax report и какво ще декл. в случая?
  От къде мога да видя tax report на Afranga, те не поддържат в платформата меню да си го извадиш, аз не можах да намеря.Вие как процедира те.

 10. Здравейте,от доста месеци в Афранга се забелязва липса на кредити. Удачно ли е да се купуват от вторичен пазар при +0.2 оскъпявне. Но отбелязвам че предлаганите имат закъснение 1-15,15-20 и т.н.
  Това закъснение ме притеснява.Съвет/Вие как постъпвате/?

  1. Закъснението не е притеснително за мен, тъй като се получава лихва до евентуалното им обратно изкупуване на 60-тия ден. Аз лично избягвам да купувам кредити с надценка. и не го правя.

   1. А те имат и своя самостоянелна платформа,предполагам знаете и там също инвестирате? Благодаря.

   2. Смятате ли, че Квику ще върнат някакви пари, предвид санкциите и невъзможността да се изпращат пари към България? Имам инвестирани в Iuvo

 11. Здравейте,
  Инвестирате ли в платформата Lendsecured, мнение и информация, открих е скоро.
  Важно ми е вашето мнение. Благодаря.

  1. В Moncera инвестирам вече 2 години. Като цяло съм доволен, освен от това, че кредитите са предимно дългосрочни и свалиха доста доходността до около 7%.

 12. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  Квику финансе е платформа под кипърска юрисдикция но въпреки това плащанията не се случват даже и попълнение на баланса не става а средствата засядат по пътя и се губят.Преди седмица пратих пробно малка сума от 5 эвро която така и не достигна до баланса ми.А имам инвестирани средства в платформата им?…Как може да се обърна към техния регулатор да изясним този проблем?…Благодаря!…

 13. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  Има ли bay-back гаранция при Евоестате? Как са гарантирани техните проекти и колко време може да отнеме от просрочен проект до получаване на средствата инвестирани в него? Благодаря!…

 14. Здравей Недев, в Debitum в последно време много дълги заеми качват над 180 дни, всеки месец ли ще изплащат лихви.Никъде не намерих как ще изплащат лихви, не стават ли много рискови тези заеми?

 15. КОНСТАНТИН МАКАРОВ

  A в Swaper инвестирате ли?

  Вие сте нашият финансов гуру и преди да прочета вашенто мнение не бих се решил да започна там инвестиция?

  Благодаря предварително!

 16. АНДРЕЙ МАКАРОВ

  А в кипърското дружество на Квику струва ли си се продължава инвестиция там?

  Благодаря Ви от все сърце финансов наш Гуру! Здраве и дълги години да сме заедно тук при Вас! Мир на всички!

 17. КОНСТАНТИН МАКАРОВ

  Monestro.com – познавате ли тази платформа и имате ли мнение за нея? Благодаря!….

   1. Здравей г-н Недев, отдавна не съм задавал въпрос към вас, но тъй като вашето мнение за мен е важно, ще си позволя 2 въпроса:
    1.Какво става с Кашленд, в последно време кредит не мога да купя.Аз излизам от там, имам чувството че оригинаторите си взимат кредитите чрез болтове, толкоз/чакам вашето мнение/.
    2.Как бихте наредил за инвестиция /класирали/ Робокеш,Пеербери,Лендмаркет, Дебитиум към момента за сериозна инвестиция.Благодаря предварително.

    1. В Cashlend просто има недостиг на кредити, които се изкупуват много бързо от инвеститотите.
     И четирите платформи са доста добри. Лично аз бих ги наредил така:
     1. Peerberry
     2. RiboCash
     3. Lendermarket
     4. Debitum

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *