fbpx
Продължете към съдържанието

Новото в Reinvest24 – платформа за инвестиции в имоти под наем

Reinvest24 е P2P платформа, предоставяща възможност за напълно пасивни инвестиции в имоти под наем, включително за инвеститори с малък капитал. Минаха повече от четири месеца от ревюто, в което споделих първите си впечатления от Reinvest24. Време е да видим какво е новото в платформата и как тя ще се развива в бъдеще.

Reinvest24 – достъпни пасивни инвестиции в имоти под наем

В основата на Revinvest24 е идеята за напълно пасивна доходност от инвестиции в имоти под наем, която да е достъпна дори за инвеститори с малък капитал от едва €100. Освен да закупи и приведе имота във вид, атрактивен за отдаване под наем, екипът на платформата се занимава с управлението и поддръжката му. Това позволява инвеститорите да получат пасивна доходност от имоти под наем, без да отделят време и усилия. Таксата на платформата е значително по-ниска от обичайните на агенциите за управление на имоти.

Подробно обяснение на процеса на инвестиране в недвижими имоти чрез платформата Reinvest24, има в това видео:

Подробно и достъпно е обяснено създаването на проектна компания (SPV) за всеки проект, както и обезпечаването на инвестицията със закупения недвижим имот в полза на инвеститорите. Разгледани са двата основни типа инвестиции в имоти, техните предимства и недостатъци. Дадени са също и критериите, по които от Reinvest24 избират имотите, които да предложат на инвеститорите в платформата.

Определено има доста неща за платформата, които да научите от видеото и си заслужва да отделите половин час, за да го изгледате. Повече подробности и личните ми впечатления може да прочетете в ревюто на Reinvest24.

Първи рожден ден и първи дивидент

В началото на май платформата Reinvest24 навърши една година от създаването си, като го отбеляза с два дни, в които нямаше такса за инвеститорите.

Reinvest24 p2p платформа за инвестиции в имоти под наем

Малкият луксозен апартамент в центъра на Талин, финансиран чрез Reinvest24 е посрещнал първите си наематели от Booking.com и вече носи доход на инвеститорите си. Аз получих първия си дивидент, като сумата отговаря на очакваната годишна доходност от 8%. Добро начало за обещаващ имот. Доходите от краткосрочно отдаване под наем по-принцип са по-високи спрямо тези от дългосрочно наемане. Недотатък е, че не са напълно пасивни, а по-скоро хотелиерски бизнес. В случая, обаче, той е избегнат, тъй като всички ангажименти по управлението се поемат от платформата.

Подобрения в платформата

От времето, в което публикувах първите си впечатления, в платформата Reinvest24 бяха направени някои промени и подобрения. Те не са радикални, а по-скоро множество полезни неща, които я правят по-лесна и удобна за ползване.

Reinvest24 P2P платформа за инвестиции в имоти под наем П2П

Ето най-важните промени:

  • Подобрения в инвеститорския профил – подобрена е структурата, като има и възможност за добавяне на допълнителни фирмени сметки.
  • Ясно разграничаване на двата типа имотни проекти – за отдаване под наем и за препродажба. Вече има два начина на представяне на очакваната печалба. За под наем се дава очакваната доходност и капиталова печалба (yield+capital gain), а за препродажба – вътрешната норма на възвръщаемост и възвръщаемостта на инвестицията (IRR+ROI).
  • Нива на ивеститорите – по-големият портфейл ще дава предмиства. Какви точно ще са те и за какви нива, за момента не е ясно.

Плановете за развитие на Reinvest24

Две са най-важните посоки, в които планира да се развива P2P платформата за инвестиции в имоти под наем Reinvest24:

Вторичен пазар на имоти под наем

Основният фокус за развитието на P2P платформата в момента е пускането на вторичен пазар, който ще създаде възможност за ранен изход от инвестицията. Това ще повиши значително ликвидността и ще даде допълнително предимство на P2P платформата пред традиционните инвестиции в имоти, които са доста ниско ликвидни.

Навлизане на нови пазари

В момента Reinvest24 предлага само имоти от Талин, Естония. Екипът има амбициозни планове за развитие на нови пазари на имоти. В момента проучват възможности в Латвия и Португалия. Това са пазарите, за които в Reinvest24 смятат, че има добра доходност от наеми и възможност за растеж на цените.

Интервю с Танел Оро на Invest-Messe 2019

Екипът на Reinvest24 взе участие на Invest-Messe 2019, което се проведе в началото на Април в Щутгарт. Танел Оро – създателят на Reinvest24, даде интересно интервю за немския блог Northern Finance. Само първите 15 секунди са на немски, така че всички, които се интересуват и знаят английски могат да го гледат.

Нещо интересно, което научих от него е, че ако даден имот не носи доходност от наем 3 последователни месеца, агента по обезпечението го обявява за продажба и дохода се разпределя между инвеститорите. Това е добра възможност за изход от инвестиция, която очевидно не носи планираната доходност.

Кешбек бонус до края на май

До края на месец май има промоция, която дава 1% допълнителна дходност под формата на кешбек за инвестирани над €1000, а за инвестирани €10,000 и повече – 1.5%. Става дума за общата, инвестирана в имоти, сума до 31.05.2019.

Reinvest24 кешбек бонус

Промоцията е валидна за нови и съществуващи инвеститори. В момента има само един имотен проект, но от Reinvest24, обещават още два нови за периода на промоцията. Надявам се да са атрактивни, което да позволи на желаещите да получат 1% допълнителна доходност, да разпределят общата сума между тях.

Инвестирайте разумно

Написаното не е препоръка за инвестиция! Допълнителната доходност от 1% не бива да бъде основната причина да инвестирате. Прочете внимателно и се запознайте с рисковете в ревюто на Reinvest24. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация. Има много мнения за P2P инвестициите и различните платформи. Прочетете ги. Преценете риска. Решете сами.

Единствено вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, съм преценил, че рискът е минимален и си заслужава. Опитът ми в инвестирането в P2P кредити е изцяло положителен. Отношението доходност/риск напълно ме устройва. Дали това е така и за вас, решете сами.

Поговорете с приятели

Ако искате допълнителна информация или да чуете мнението на още хора, включете се в нашата Facebook група за P2P инвестиции – https://fb.com/groups/InvestP2P. Там ще намерите над 2100 души с интереси и опит в P2P инвестирането. Ще получите мнения и информация от реални инвеститори за различни P2P платформи. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси. Успех в инвестирането!

6 коментара за “Новото в Reinvest24 – платформа за инвестиции в имоти под наем”

  1. Здравейте, г-н Недев появи се едно чудене у мойта глава – да имате представа около коя дата се очаква изплащането на доходите?

      1. Имам предвид конкретна дата, миналия месец олатиха на седми, а за сега няма нищо за юни, та се чудя дали плащането е вързано с конкретна дата или е до края на месеца 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *