fbpx
Продължете към съдържанието

„Принципи“ на Рей Далио – книга за успеха в инвестициите и живота

Принципи на Рей Далио

„Принципи“ на Рей Далио е една от най-смислените книги, които могат да прочетат хората, стремящи се към успех. Основните принципи съвсем не се ограничават до финансите и инвестициите. Те са приложими в почти всички области на бизнеса и живота изобщо. Принципите, които изграждат успешния човек са представени ясно, достъпно и убедително.

Преди да започна да чета книга, особено ако е за мениджмънт или финанси, държа да знам кой всъщност е авторът ѝ. Какво и как е постигнал в дадената област. Това ми помага да отсея зърното от плявата. Така мога преценя дали има на какво да ме научи наистина. Дали не е просто поредният сладкодумен гуру, чиито основни приходи идват от продажба на книги и мотивационни семинари, в които обяснява неща, които не разбира и реално не практикува. Има не малко такива. И определено не бих искал да им отделям от времето си. За щастие не е такъв случаят с автора на „Принципи“ Рей Далио.

Кой е Рей Далио?

Рей Далио израства в обикновено американско семейство от средната класа. На 70 години той е един от най-богатите инвеститори в света, с активи за над $18,7 милиарда долара. Собственик на един от най-големите и успешни хедж фондове – инвестиционната компания Bridgewater Associates. Тази компания е една от малкото, които се справят отлично по време на последната криза от 2008 година. Създава я, когато е само на 26-годишна възраст. В момента тя е петата най-уважавана частна компания в САЩ според класацията на списание „Форчън“. Рей Далио постига това чрез изграждането на уникална фирмена култура.

Според списание „Тайм“ Рей Далио е една от 100-те най-влиятелни личности, а според „Форбс“ – един от 100-те най-богати хора в света. Неговите принципи променят света на инвестициите, заради което е наречен „Стив Джобс в инвестирането“. Звучи гръмко, но според мен изобщо не е точно. Аз не харесвам това определение. Според мен има огромна разлика в отношението на Джобс и на Далио към хората и принципите, които следват в работата и живота си. Лично за мен, тези на Рей Далио са много по-близки и по-човешки. Далио е убеден, че успехът му се дължи не на някакви специални качества, а на принципите, които е формулирал благодарение на своите грешки и на това, което е научил от тях.

След като прогнозира и се справя изключително успешно с финансовата криза от 2008 година, Рей Далио получава голямо медийно внимание. Неговите принципи и уникалният начин на работа на компанията му предизвикват страхотен интерес. Провокиран от този интерес Рей Далио решава да напише книгата „Принципи“.

Как Рей Далио изгражда своите принципи?

Рей Далио изгражда принципите си върху две много прости неща – грешките, които допуска и времето, което отделя за тяхното осмисляне. Не е страшно да допускаме грешки, стига да не са фатални и да ги анализираме, за да се учим от тях. Според Рей Далио цикълът на живота на успешните хора изглежда така:

Рей Далио се определя като любознателен човек със самостоятелно мислене, който преследва дръзки цели. Той си представя нещата, които иска да постигне, успява, проваля се и се учи най-вече анализирайки провалите си. В резултат на тези анализи променя начина си на вземане на решения, което му позволява да бъде по-успешен, да преследва още по-дръзки цели, да се проваля и да се учи отново и отново. Макар Рей Далио никъде да не го нарича така, за мен това е цикълът на успеха.

Какво съдържа „Принципи“ на Рей Далио?

Книгата се състои от три части. Започва с кратка автобиография, в която той разказва как се е формирал като личност и споделя основните събития, оказали влияние върху принципите, които споделя. Втората част „Житейски принципи“ е по-скоро философска и разглежда основните принципи, които биха ви помогнали да имате успешен живот. Третата част „Работни принципи“ е ориентирана към постигане на успех в инвестициите и бизнеса изобщо.

Принципи на Рей Далио успех в инвестирането и инвестициите за успешния инвеститор

Как да четем „Принципи“ на Рей Далио?

Книгата не е нужно да се чете като роман, но ви препоръчвам все пак да следвате реда, в който е написана. Тя се състои от три части:

Първа част „От къде идвам“

Почти задължително е да я прочетете, за да можете да разберете мирогледа на Рей Далио, както и формирането на неговите принципи. Тя е увлекателна и се чете леко и приятно. Прочитайки тази част ще може да прецените дали вярвате на автора и неговата логика за формиране на принципи и има ли изобщо смисъл да четете останалото. Така ще спазите първия принцип на Рей Далио: „Винаги решавайте сами – какво искате, какво е вярно и какво би трябвало да направите, за да го постигнете.“

Втора част „Житейски принципи“

Тази част е основата на книгата. Тя е за всички, които се стремят да постигнат успех и да живеят един по-добър и смислен живот. Наистина не съм убеден, че съществува човек, който да не се стреми към това. Тази част е по-скоро философска. Това обаче не е някаква отвлечена имагинерна философия, а прагматична и практически насочена, което на мен лично много ми допада. Препоръчвам ви да я прочетете цялата и в реда, в който е написана, преди да продължите с третата част, ако решите да го направите. Най-важното, което ще нучите във втората част е как да приемате реалността и кои са петте стъпки, за да постигнете това, което искате.

Трета част „Работни принципи“

Последната част е с изцяло професионална насоченост, но съвсем не се ограничава до инвестиции и финанси. За мен тя е по-скоро учебник по практически мениджмънт. В тази част задълбочено е разгледано как да изградите и управлявате една наистина успешна организация. В детайли са представени двата основни принципа, на които Рей Далио е изградил инвестиционната компания Bridgewater Associates. Те са пълна откровеност и пълна прозрачност и формират уникалната ѝ фирмена култура.

Задълбочено са разгледани множество важни за съвременния мениджмънт теми. Сред тях са как да изградите подходящата фирмена култура, как да работите с хората, как да изградите ефективни управленски механизми и система за вземане на решения. Силно препоръчително е да я прочетете в нейната цялост и в реда, в който е написана. След това може да се връщате към определени теми като справочник, който да използвате, за да вземете правилните решения при възникване на конкретни управленски или инвестиционни проблеми.

За кого е подходяща тази книга?

„Принципи“ на Рей Далио е подходяща за хора, които искрено се стремят към успех в инвестирането, но също и в живота и бизнеса. За хора, които грешат и признават грешките си. За хора, готови да анализират постъпките и решенията си. Подходяща е за инвеститори, които анализират от различни гледни точки дадена инвестиция, пазарната и бизнес среда. За хора, които дори когато са напълно убедени, че са прави, винаги си задават и въпросите „Защо смятам, че съм прав?“ и „Къде може да бъркам?“.

Книгата е подходяща за хора, които не просто се доверяват на интуицията си, но търсят и рационалните аргументи и винаги анализират процесите, довели до вземането на дадено решение. Особено важен е този анализ, когато решението не е било правилно. Отговорът на въпроса „Къде сбърках?“ е ключов, за да подобрите процесите на вземане на инвестиционни, управленски и житейски решения.

Книгата е подходяща както за инвеститори, така и за хора, които управляват бизнес или екип. В нея има много интересни подходи как да изградите екип, който обединява хора с различни принципи и виждания, като запазите уникалността на всеки един член и в максимална степен се възползвате от специфичните му знания и умения. Изобщо в книгата има доста принципи, които са приложими в съвременния мениджмънт. Мога да я препоръчам на всички, които искат да бъдат добри мениджъри. Особено полезна е при управление на екипи от хора, които извършават предимно интелектуална работа и вземат важни решения.

За кого не е подходяща тази книга?

Със сигурност това не е типичната книга за инвестиции. Ако търсите такава има голяма вероятност да останете разочаровани. В нея няма да намерите горещи инвестиционни съвети. Няма да намери пазарни анализи и прогнози. Липсват и идеи за акции, които ще се удвоят през следващата година. Не, че Рей Далио не би могъл да даде такива. Той успява да утрои първата си инвестиция в акции, която прави само на 12 години. Едва ли се дължи само на късмет, тъй като резултатите, които постига след това са устойчиви за дълъг период. Според него самия, те се дължат на инвестиционните принципи, които си е изградил и които следва.

„Принципи“ определено не е наръчник за инвестиране. Не е първата книга, с която да започнете, ако искате да се запознаете с инвестициите. Книгата е по-скоро философска, но разглежда практическите аспекти на философията на успеха. Ако търсите бърза и лесна печалба – тя не е за вас. Не е подходяща и за хора, които не обичат да признават и анализират грешките си и предпочитат да търсят причините за неуспеха единствено извън тях самите.

Заслужава ли си четенето?

Според мен, определено и твърдо ДА! Добре е да я прелиствате от време на време. Вероятно ще откриете някой принцип, приложим за конкретната житейска или бизнес ситуация, в която се намирате. Вижте съдържанието и предговора на книгата и сами преценете дали си заслужава да я прочетете. Аз лично, силно я препоръчвам на всеки, който желае да бъде успешен инвеститор или да управлява бизнес 👍

Мисля, че препоръката на Бил Гейтс, отпечатана на корицата на книгата би трябвало да е достатъчна, за да я прочетете:

Рей Далио ми даде безценни насоки и прозрения, които сега ще достигнати и до вас чрез „Принципи“.

Бил Гейтс

Книги за инвестиции, които си заслужават

Няколко полезни книги за инвеститори с различно ниво на опит и познания, препоръчвам в тази статия. Освен и тях има още доста, които ще ви помогнат да станете по-добър инвеститор.

Според мен, всички книги на Насим Талеб си заслужават и е добре да ги прочетете, когато имате възможност. Същото се отнася за книгите на професор Робърт Шилер. Особено за класиката „Нерационалният оптимизъм“ (Irrational Exuberance), която мисля, че не е преведена на български език, но определено си заслужава четенето. Робърт Шилър е носител на Нобелова награда и един от най-големите специалисти по поведенчески финанси. Преподава в Йейл и е създател на индекса S&P/Case-Shiller, следящ пазара на недвижими имоти в САЩ.

Споделете с приятели

Споделете тази статия с вашите приятели, за които смятате, че книгата ще е интересна и полезна. Ако тази статия ви харесва и се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате новото по тези теми 👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *