fbpx
Продължете към съдържанието

Българите пътуват повече и харчат по-малко с Revolut

Revolut лято 2019 плаж

По данни на финтех компанията Revolut, публикувани днес, българите пътуват все повече в чужбина това лято. През 2018 година 37% от българите са почивали зад граница. През 2019 година процентът е 56%, като средно посещават по три страни на година.

Revolut проучва навиците на харчене и предпочитаните дестинации за пътуване на т.н. „милениъл“ (millennial) поколение сред своите над седем милиона потребители. В България финтех компанията вече има над 70 000 потребители. Данните й показват, че  българските милениъли усещат ръста на заплатите и се насочват към харчене в чужбина, като все повече разнообразяват желаните дестинации.

пътуват с Revolut пътуване

Къде пътуват българите с Revolut?

Според Revolut най-популярните дестинации за българските летовници през 2019 г. са Великобритания, Гърция, Щатите, Германия и Холандия. Популярността на европейските курорти никак не е изненадваща, предвид късите разстояния за пътуване и удобство откъм избор на транспорт.

Петте най-малко посещавани страни са Бахамските острови, Барбадос, Мианмар, Гватемала и Лихтенщайн. Скъпите полети, дългите разстояния и неблагоприятните валутни курсове са най-вероятните причини за ограничените почивки до екзотичните дестинации.

Колко харчат докато пътуват?

Средните дневни разходи на българските летовници за почивка са 98.86 лв. на ден през 2019 г., което бележи спад от 114.27 лв. на ден през 2018 г. Тази тенденция се забелязва от милениъл поколението в цяла Европа. Тя подчертава ефекта от увеличаващите се цени на отделните пазари и дългосрочната икономическа стагнация, продължила след финансовата криза през 2008 г.

Интересен факт е, че от региона Централна и Източна Европа българските туристи  (с 98.86 лв. на ден) са на второ място по дневно харчене след Унгария (105.16 лв. на ден). В това отношение изпреварваме Румъния, Полша, Словакия и Словения. България също така заема челото място сред предпочитаните международни дестинации за румънските туристи.

Къде българите харчат най-много?

Данните на Revolut разкриват и страните, в които българските туристи са похарчили най-много. Безспорен лидер тук е Япония, като средният дневен разход е 400.40 лева. Съседите ни от Румъния пък харчат най-много, когато пътуват до Малдивите (902.97 лв. ден), докато гърците предпочитат Катар със средно похарчени 263.84 лв. на ден. Българите харчат най-малко в Ирландия, където средният дневен разход на родните туристи през 2019 г. е само 46.23 лв.  

Как да пътувате умно с Revolut?

Още за по темата как, къде и за какво харчат българите, може да видите в проучването на Mastercard. В статията съм дал и някои съвети как да пътувате умно с Revolut, базирани на личния ми опит като човек, който постоянно пътува. Надявам се, че ще са ви полезни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *