fbpx
Продължете към съдържанието

През 2019 българите повече пътуват в чужбина и плащат с карти

пътуват с Mastercard и Револут

Според тазгодишното проучване Masterindex, проведено от Mastercard сред 1000 човека в 28 града, 66% от българите планират да пътуват извън страната, което е увеличение с 8% в сравнение с 2018 година. Годишният доклад на Mastercard хвърля светлина върху възприятията на българите относно използването на разплащателни карти в чужбина. В края съм дал и някои съвети за приятно и безпроблемно пътуване в чужбина, базирани на личния ми опит.

„Българите са сред най-активните потребители на иновативни методи за разплащане на път в цяла Централна и Източна Европа. Резултатите от тазгодишното ни, по-мащабно проучване показват, че те стават все по-уверени при определянето на пътните си разходи, което е много положителна тенденция, която наблюдаваме през последните години.“, коментира Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Ето какво показва проучването Masterindex по отношение на предпочитанията на българите за плащането с карти в чужбина, както и нивото на доверие в безопасността на плащането с карти.

Основни дестинации и причини за пътуване⛱

Най-предпочитаната дестинация е Гърция (1 402 560 пътувания), следват Румъния (523 058) и Германия (422 268). Гърция е най-предпочитаната дестинация не само за почивка, но и за работа. След нея се нареждат Румъния, Турция, Северна Македония и Сърбия.

Най-много хора – 50% пътуват за почивка, 15% за работа, а 10% от тях, за семейни или приятелски посещения – тенденция, която се запазва от миналата година.

За какво харчат българите, когато пътуват в чужбина?🎁

Според Mastercard, най-често българите използват своите карти за пазаруване (60%) и настаняване (59%). Много от плащанията, направени с карта в чужбина, са за подаръци за семейство и приятели (48%) и посещения на заведения за хранене (46%). За забавления, културни забележителности и клубове българите отделят 27% от бюджета си за картови разплащания.

За разплащане в чужбина предпочитани са картите💳

Българите не разчитат много на плащането в брой, когато пътуват извън страната, показва проучването на Mastercard. Парите в брой са предпочитан разплащателен метод сред само 33% от българите. За сравнение в Македония и Сърбия процентът е почти двоен – съответно 57% и 60%.

Когато става въпрос за предпочитания относно плащанията в брой или с карта, 80% казват, че основното предимство на картовото разплащане е удобството, а 37% предпочитат да не взимат със себе си пари в брой, когато пътуват. 36% от българите, които използват и двата разплащателни метода когато пътуват, предпочитат да не взимат пари в брой. 

Българите виждат три основни ползи от разплащането с карти в чужбина:

 • по-удобни за използване (79%)
 • валидни навсякъде по света (43%)
 • по-безопасни (49%).

Потребителите, които разчитат основно на картовите разплащания, се чувстват комфортно когато разполагат с допълнителни средства в брой (31%) или смятат, че използвайки карти, могат да следят по-ефективно разходите си (30%).

Доверие към плащането с карти🔐

65% от участниците в проучването имат доверие на транзакциите, направени с карта в чужбина. Само 9% мислят обратното, а 29% не са сигурни в отговора си. В сравнение със Сърбия и Македония, където доверието към картовите разплащания е съответно 50% и 60%, българите за поредна година демонстрират високо доверие в този вид разплащателен метод.

Как аз пътувам в чужбина?✈️

Проучването на Mastercard е представително и широкообхватно, но мисля, че личните ми впечатления от пътуване в чужбина също може да са полезни на доста хора. Пътувам в чужбина между 5 и 10 пъти годишно, така че може да се приеме, че съм опитен пътешественик. Пътувам по работа или за удоволствие и почти винаги сам организирам пътуването си.

Apple Pay e предпочитаният от мен начин на плащане в чужбина🍎

Навсякъде, където има POS терминал с безконтактно плащане, аз предпочитам да платя с Apple Pay. Единственото изключение е, ако искам да впечатля някой с металната си карта Revolut. От началото на годината съм бил в Турция, Гърция, Англия, Ирландия и Италия. Навсякъде плащах с Apple Pay, дори на плажните кафета в Гърция. Ето основните причини, поради които предпочитам Apple Pay:

 1. Удобно и бързо – нужен ми е само телефон или в моя случай часовник Apple Watch. Той винаги е с мен и най-лесно и удобно да щракна два пъти бутона. Не е нужно да вадя портфейл и карта. Не се изисква PIN при плащане независимо от сумата.
 2. Сигурност – Сигурността на лицевото разпознаване (с iPhone X в моя случай) или пръстовия отпечатък е много по-голяма от четирите цифри на традиционния PIN-код.
 3. Портфейл с карти – по подразбиране в Apple Pay използвам металната си карта Revolut, но съм заредил още виртуалната и двете си Monese карти. Така имам всъщност 4 карти, от които да избирам.

Revolut – предпочитаната карта при плащане в чужбина

Основната карта, която използвам при пътуване е Revolut. Причините да я предпочитам са много. Най-важната е възможността да съхранява много валути, които мога да обменя предварително при много изгодни курсове. Липсата на такси също е важна. Автоматичната застраховка при пътуване е още едно предимство. Най-важна, обаче, е сигурността. Настроил съм физическата си карта към максимална степен на сигурност, което не ми създава никакви проблеми при ежедневно ползване. Ето настройките:

Смятам, че Revolut може да помогне на доста хора да пътуват приятно и сигурно.

Няколко резервни карти – за всеки случай

Имам 4 карти Revolut и нося всички от тях като резерва при пътуване. Държа една физическа карта Revolut в багажа си и една в чантата на лаптопа си. Оставям една и в сейфа в стаята си в хотела. Не се притеснявам, че някой може да ги намери и използва, тъй като са замразени. Така, ако изгубя портфейла си, имам резервен вариант. Просто ще разблокирам една карта.

Curve – за допълнителна резерва

Картата Curve може да обединява няколко карти, като избирате коя да използвате във всеки момент. В портфейла си нося и карта Curve, в която съм събрал други карти, които не ползвам активно и физически стоят на съхранение в каса. Така ако случайно ми се наложи да тегля на банкомат или пък държа да платя с фирмената карта, мога лесно да го направя. Използвам Curve само като резервна карта на безплатния план.

Идеята на Curve е интересна, тъй като ако решите, може да промените картата, от която сте платили в рамките на 15 дни. Ако решите да пробвате, може да си направите Curve карта и да получите 5 паунда бонус от тази връзка http://bit.ly/CurveBG с промо код EA7KXW6N.

Задължително и кредитна карта

Задължително нося и кредитна карта. В моят случай Mastercard World Premium, която е част от пакета ми в частното банкиране на Postbank. Това беше любимата ми карта преди металната Revolut. Най-вече заради наистина уникалния релефен дизайн и минимум 1% кешбек, който важи и при покупки в чужбина. За съжаление таксата за превалутиране от 1% напълно го обезсмисля в чужбина.

Ползвам много Mastercard World Premium в България и на определени места в чужбина, като наемане на коли. Използвам я и за резервации в Booking.com, заради допълнителните 3% отстъпка. Ползвам Booking.com редовно и имам доста добри отстъпки по програмата Genius Level 2. Ако още не ползвате Booking.com, може да получите 10% от първата си резервация, ако се регистрирате на bit.ly/BookingBG.

Почти задължително е да имате кредитна карта при пътуване в чужбина. Ако все още нямате в тази статия е описана една алтернатива, която няма да ви натовари с месечни такси, но ще може да я използвате при необходимост.

Задължително малко пари в брой💶

Винаги нося и малка сума в брой. Обикновено между 500 и 1000 евро или долара, според страната, в която пътувам. Поне 100 от тях е добре да са в дребни банкноти. Хубаво е, ако имате и монети. Почти винаги имам и еквивалента на поне 100 евро в местната валута.

Този минимум кеш може да ви спести доста неприятности. Има случаи, в които просто не може да ползвате карта, а наоколо няма банкомат. Ако се наложи да теглите кеш, най-добре използвайте Revolut и прочетете внимателно съветите за теглене от банкомат. Ако банкоматът поддържа безконтактно теглене винаги използвайте него.

Бонус съвет: Винаги плащайте в местната валута!💷

Когато пътувате в чужбина и плащате на POS терминал винаги избирайте да платите в местната валута. Абсолютно винаги ще получите много по-добър курс, особено ако използвате Revolut.

От проучването на Mastercard разбрахте как пътуват в чужбина повечето българи. Споделих и всичко, което съм научил от многото си пътувания в чужбина. Може би, моят подход да ви изглежда твърде параноичен. Сигурно е така, но аз обичам да съм подготвен за различни ситуации и да покрия всички рискове, за които съм се сетил. Особено ако това не ми струва много като пари или неудобства. И накрая ще ви дам още един последен съвет:

Пътувайте когато и колкото можете! Човекът е човек, когато е на път!✈️

Приятно пътуване! И да качвате снимки 😉

5 коментара за “През 2019 българите повече пътуват в чужбина и плащат с карти”

 1. Здравко Петков

  Да очакваме ли отделна статия за Curve?
  Много ме заинтригува тази промяна на плащането – в рамките на 15 дни.

 2. А как се прави избор в каква валута да платиш на POS терминал в чужбина? Освен „В брой или с карта?“ не са ме питали и за валута.

 3. Имам MasterCard World към Пощенска банка, т.е. средния клас (вашата World Premium е високият), но не са ми начислявали такса от 1% за превалутиране след използване в чужбина, само дето курсът им е доста „трънски“ – 1,995 лв за евро (плащах в Гърция)
  И един въпрос относно използването на Revolut за плащане в чужбина:
  Ще пътувам до Израел. Трябва ли предварително да обърна левовете (които планирам да похарча) в сметката си в Revolut в местната валута?

  1. Не е нужно да се обменя. Може и автоматично. Ако в Revolut се поддържа местната валута обикновено е по-добре да се обмени предварително, за да се избегне таксата за превалутиране през уикенда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *