fbpx
Продължете към съдържанието

Банкнотата от 500 евро остава в обращение през 2019

500 евро банкноти Europe

Независимо от съобщенията, че ЕЦБ ще изтегли банкнотата от 500 евро до края на 2018 година, това не е вярно. Банкнотите от 500 евро си остават законно платежно средство. Просто няма да се печатат повече. Дори това не е съвсем сигурно, тъй като германската централна банка иска печатането да продължи до пускането на новата серия „Европа“, предвидено за май 2019.

Слуховете за смъртта на банкнотите от 500 евро …

Банкнотата от 500 евро е много удобен начин за съхраняване на кешов резерв, особено ако е по-голям. Появиха се някои, доста фриволно написани съобщения, обясняващи, че ЕЦБ ще ги изтегли от обращание до края на 2018 година. Някои от тях от авторитетни източници като БНТ, които твърдят следното:

„Банкноти от 500 евро вече няма да се печатат. През 2016 година институцията реши да изтегли до края на 2018-а банкнотите от 500 евро, за които се твърди, че се използват от всякакъв вид трафиканти.“

И това не са фалшиви новини, а официално съобщние на БТА. И съвсем актуално – от 17.09.2018 година. Именно такива писания, твърдящи, че банкнотите от 500 евро ще бъдат „изтеглени до края на 2018-а“ леко ме притесниха.

За да съм напълно сигурен какво се случва с банкнотите от 500 евро, реших да потърся информация от извора и на 22.11.2018 зададох на БНБ следните въпроси:

1. Има ли някакъв срок, в който търговските банки и БНБ ще приемат за внасяне по сметка и валутен обмен на тези банкноти?

2. Има ли определена дата, след която тези банкноти няма да бъдат законно платежно средство в страните от Еврозоната и в България?

3. Има ли предвидени някакви ограничения за използването на тези банкноти в страните от Еврозоната и ако да, какви и от кога влизат в сила?

… са силно преувеличени

Ето и какво ми отговориха от пресцентъра на БНБ седмица по-късно:

Във връзка с Вашето запитване бихме искали да Ви информираме следното:
Вземането на решения за пускането и изваждането от обращение на евробанкноти е от компетенциите на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Информация по въпроса можете да намерите на интернет страницата на ЕЦБ на електронен адрес: https://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.bg.html.
Българската народна банка (БНБ)  извършва покупко/продажба на евробанкнотите, които са в обращение (включително и с банкноти от 500 евро, емисия 2002 г. ), на касите си в Касов център на БНБ на адрес: 1784 София, м. „Полигона”, ул. „Михаил Тенев” № 10 по фиксирани курсове. В случай че ЕЦБ приеме решение за изваждане от обращение на евробанкнота, БНБ ще обяви от коя дата ще спре изкупуването на такива евробанкноти.

С уважение,
Пресцентър на БНБ

Кралят е мъртъв! Да живее кралят!

Както се вижда, от отговора на БНБ, банкнотите от 500 евро ще могат да се използват още неограничено време. Просто няма да се печатат повече. Дори това не е съвсем сигурно, тъй като централната банка на Германия иска печатането да продължи. В новата серия евробанкноти „Европа“ най-големият номинал ще е 200 евро. Вероятно това ще направи банкнотите от 500 евро сравнително редки и трудни за намиране. Затова си ги пазете или ако решите, си ги харчете със здраве!

Кешът не носи доходност

Да имате кеш под ръка е хубаво. Не е добра идея да държите голямо количество кеш. Всяка сума, надхвърляща разходите ви за 1 до 3 месеца, е напълно излишна и лесно може да бъде открадната или унищожена. Не носи и никаква доходност. Едно добро място да държите резервния си фонд е Bondora Go&Grow . Така парите ще са ви на разположение при нужда, но и ще получавате отлична доходност от 6.75% годишно.

6 коментара за “Банкнотата от 500 евро остава в обращение през 2019”

 1. Г-н Недев, благодаря Ви за споделянето!
  Съгласен съм с Вас, че кешът по принцип не носи доходност, но не мислите ли, че когато както сам казвате: „банкнотите от 500 евро станат сравнително редки и трудни за намиране“ цената им няма да се повиши точно поради тази причина ?
  С уважение

  1. Не мисля, че има вероятност цената им да се повиши, че да има някакъв смисък да се инвестира в тях. Животът на банкнотите може да е десетки години, а едва ли цената им ще се промени достатъчно, за да оправдае инвестиция. Аз ги рвзглеждам като много компактна форма на кеш.

 2. Светозар Косев

  Благодаря за информацията.
  Банкнотата е доста удобна за хора, които искат да държат пари в брой извън банковата система.
  От отговора на БНБ разбирам че тя продава и купува евро на посочения адрес (странно че не в самото БНБ в центъра). Някой да има опит с тази процедура?

 3. Между другото в Европа има магазини, които не приемат плащания с банкнота от 500 Евро… Не знам доколко това е законно, но е факт.

 4. Интересното е, че тази банкнота не се приема в Penny в Астрия например. И това е публично обявено на всичките им каси. Вероятно имат някакъв начин, по който го правят законно. Иначе не биха си позволили да го направят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *