fbpx
Продължете към съдържанието

iuvo с подобрени справки и възможност за депозиране

мнение иуво киужо ревю

През последните седмици се появиха редица подобрения в iuvo, които правят най-голямата българска P2P платформа по-удобна за ползване от инвеститорите. Хубаво е, че има подобрения, макар все още да чакаме по-важните, които обсъдихме при посещението ми в офиса на iuvo. Подобрени са справките и възможностите за депозиране и теглене на средства.

Подобрени справки в iuvo

Използваемостта на справките беше сред най-слабите страни на iuvo. Подобренията, които са направени, са добро начало, макар да има още какво да се желае. Изцяло е реорганизиран екрана „Извлечения“. В сегашния си вид той е много по-добре подреден, организиран и удобен за ползване.

Лесно и удобно се избира валутата и се задава периода. Ако не се избере вид на транзакцията се появяват всички типове, по които има движение за периода. Показва се салдото в началото и края на зададения период. Всеки тип транзакция е активна връзка, която може да се избере, за да се види от какви отделни транзакции е получена общата сума. Така може да видите детайлите (drill down) на конкретен тип транзакции, ако ви интересуват.

Нова страница за депозиране в iuvo

Страницата за депозиране е сериозно подобрена, по-ясна и прегледна. Дребно, но удобно подобрение е описанието за директен вътрешен превод по инвеститорската ви сметката в iuvo с Paysera, включително посочването на инвеститорския номер и вътрешната сметка на Иуво в Paysera.

Прегледно са посочени и другите възможности за депозиране като TransferWise и Revolut. Вече става ясно, че потребителят ще бъде пренасочен към сайта на съответната услуга, което преди беше доста объркващо.

Полезно за новите потребители, които не са ползвали тези услуги, би било да се посочи макет за попълването на превода и инвеститорския номер за различните платежни услуги, както това е направено за Paysera.

Бързо, лесно, удобно, сигурно – Trustly! Да, ама не!

Така завършва публикацията в блога на платформата за новата възможност за плащане с Trustly. Аз му добавих „Да, ама не!“, защото се оказа точно така. Поне в моя случай, а предполагам и за всички, чието електронно банкиране не е като разграден двор. Може и да е бързо – не успях да проверя, но нито е лесно, нито е удобно или поне в моя случай – не беше.

Какво е Trustly?

Trustly е шведска система за незабавни разплащания, която работи от 2008, използва се в 29 страни и поддържа разплащания с над 3 300 банки. За България, обаче, има само 6 банки – ПИБ, ДСК, ЦКБ, Societe General, Allianz и Piraeus.

Като метод на плащане Trustly не е популярен в България и както ще видим, има причини за това. Trustly позволява незабавни онлайн банкови преводи директно през мобилното банкиране. Единственото условие е да разполагате с активна сметка в банка, с която Trustly работи. Другото важно условие е … изобщо да работи! При мен не се получи.

Пробвах с ПИБ и ЦКБ, но и с двете не стана. Правилно намери сметките ми, показа наличността в тях, но когато се опитах да платя – не стана. При ПИБ проблемът беше, че използвам софтуерен токен, за който е необходимо да се сканира QR код при плащане, който Trustly не извежда. Може би с хардуерен токен ще работи, но аз определено предпочитам телефона си, а не някаква допълнителна джаджа, която да разнасям, докато загубя. Така, че в моя случай, ПИБ не проработи с Trustly.

Много исках да пробвам как работи Trustly, затова реших да опитам с ЦКБ. И там не стана, като съобщението, което ми даде е доста безсмислено:

Trustly проблеми ЦКБ ПИБ iuvo иужо иуво

Явно Trustly се определя като „случаен получател“, което не вдъхва много доверие. За мен проблемът е, че тъй като се нарежда за пръв път превод по тази сметка, тя изисква допълнителен код за потвърждение, който електронното банкиране на ЦКБ изпраща като SMS. Trustly очевидно не е интегриран добре с ЦКБ, тъй като вместо да му каже да изпрати кода, просто дава грешка. Без да съм пробвал останалите банки, ми се струва, че Trustly не е добре интегрирано с електронните банкирания, изискващи двустепенна идентификация, която поне за мен, е стандарт за сигурност.

Не съм убеден дали тези проблеми са от конкретната реализация, но от Иуво ме увериха, че работят съвместно с Trustly за всеки конкретен казус. Да се надяваме, че ще има резултат и този начин на плащане ще стане по-използваем.

Колко струва плащането с Trustly?

Като най-голямо предимство на Trustly се посочва, че разплащанията се отразяват в реално време. Ще се наложи да приема това на доверие, тъй като въпреки желанието си не успях да го проверя. Приемам, че става бързо. Много, много бързо, ако се съди по таксата, която вземат за плащане! Не мога да не цитирам блога на iuvo, как точно Trustly пести време и … пари(!):

„Ако се придържаме към максимата, че времето е пари, Trustly ти пести време в очакване направеният превод да бъде отразен. Пести и пари, разбира се! Таксата при трансфер с Trustly към твоя iuvo акаунт е 2,3% от стойността на депозита.“

Явно времето, в което чакате парите си е много, много скъпо! Разбира се всеки сам преценя дали да използва точно този начин на плащане или някоя от другите възможности. Таксата се посочва коректно, още когато започвате да правите плащане с Trustly.

Има ли смисъл да се плаща с Trustly?

Да ползвате Trustly за плащания е изгодно само за много малки суми – максимум до 20-30 евро, тъй като таксата от 2.3% е много висока. Във всички останали случаи, за плащания е много по-изгодно да използвате TransferWise, Paysera или Revolut. Таксата на Trustly е същата и в левове. За суми над 40 лева да използвате Trustly е много по-скъпо от банков превод, а за суми над 1000 евро таксите за валутни преводи на българските банки вече изглеждат много изгодни.

Не разбирам защо iuvo са решили да предложат разплащания с Trustly. Може би, има някакъв смисъл за чуждестранните им клиенти, които стават все повече. Знам, обаче, че единственият смисъл да се ползва от България, ако това изобщо е възможно, е за много малки суми. Дори тогава е много по-лесно и изгодно да ползвате Revolut, който се зарежда мигновено с дебитна или кредитна карта.

Проба с кредитна карта на ПИБ показва, че да заредите 10 евро в  Revolut и да ги преведете към иуво ще ви струва 19,65 лева. Ако го направите с Trustly от сметка в ПИБ ще ви струва 20,01 лв. За по-големи суми сравнението е напълно безсмислено, тъй като използването на Trustly е много неизгодно.

Нова страница за теглене в iuvo

Страницата за теглене в iuvo също е подобрена, като е много по-ясна, прегледна и удобна от преди. Показва се наличната за теглене сума в различните валути. С едно натискане може да се избере цялата налична сума. Възможността да се тегли само от сметки, от които вече е внасяно е удобство и дава допълнителна сигурност на инвеститорите. Избирането, а не изписването на сметката, по която се теглят парите, изключва възможността за грешка. Фактът, че може да се тегли само по сметки на титуляра, от които вече е внасяно, повишава сигурността за инвеститорите, че никой друг не би могъл да изтегли парите им.

Важните подобрения все още се очакват

Подобрението на справките е много добро начало. Макар и все още твърде базови, са доста по-прегледни и удобни за използване. Липсват, обаче, по-задълбочени статистики, с които да се следи представянето на портфейла.

Депозирането с Trustly за мен е голямо разочарование и няма да го коментирам повече. Едва сега разбирам защо публикацията в блога на иуво да започва с рошава гъсеница. Преди да усетя потребителското преживяване от използването на Trustly, за мен това беше необяснимо решение, но вече всичко е ясно. Възможно е просто аз да не го усещам като подобрение. Може би, България просто не е целевата аудитория за това подобрение. Може би, има инвеститори, които превеждат често малки суми и за тях Trustly е добър вариант. Интересното е, че и Mintos и Bondora го предлагат, но при Bondora такса няма и депозирането на 10 евро от ПИБ струва точно 19.86 лв. В случая с Mintos, за мен Trustly изобщо не е достъпно като възможност.

Полезно подобрение, особено за новите инвеститори в iuvo, е по-ясното и детайлно описание на възможностите за депозиране с различни платежни услуги. Най-добре е направено за Paysera. Би било полезно, ако и за другите услуги бъде написано по-детайлно вместо сегашната обща информация.

Новата страница за теглене е ясна и прегледна, а възможността да се тегли само от сметки, от които вече е внасяно е удобство и дава сигурност на инвеститорите.

Като цяло подобренията са полезни, но все още най-важните не са направени. Надявам се скоро и те да бъдат реализирани. Особено важна е справката за получените доходи, тъй като дойде времето за декларирането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *