fbpx
Продължете към съдържанието

Ипотечни кредити в iuvo

Българската P2P платформа iuvo започна да предлага възможност за инвестиране в ипотечни кредити от оригинатора Viva Credit.

Ипотечните кредити на Viva Credit са обезпечени с недвижим имот, което ги прави атрактивни за инвестиция с много по-нисък риск от потребителските. Според iuvo профилът на кредитите е разнообразен, като стандартно ще бъде с продължителност от 12 до 60 месеца. Средният размер на ипотечните кредити за 2018 е 15,000 лeвa., а валутите, в които ще можете да инвестирате, са BGN и EUR.

Ново в тези кредити са снимките, които ще са достъпни за разглеждане в детайлите на кредита. В момента има само малки сканирани изображения на оценката на ипотекираното имущество. За съжаление снимките са много малки и почти нечитими.

инвестиции в P2P ипотечни кредит от iuvo - Предлагането на ипотечни кредити, в платформата за P2P инвестиране на iuvo - възможности за диверсификация и нови стратегии на инвеститорите
Снимката е в размер 1:1 от iuvo

Както всички кредити в iuvo, така и ипотечните, ще бъдат гарантирани с опция за обратно изкупуване, в случай че кредит, в който сте направили инвестиция, спре да се погасява. Активната промоция за намаляване наполовина на Buy-back гаранцията от 60 на 30 дни ще бъде налична и за ипотечните кредити на Viva Credit от класове А и В.

Какви ипотечни кредити се предлагат в момента?

В момента на платформата iuvo има само 17 кредита, всички клас А с лихва 6.03%, но все пак това е първия ден, в който са обявени тези кредити. В момента срока им е между 36 и 60 месеца, което е нормално за ипотечен кредит. Най-хубавото е, че имат много добро съотношение на кредита към стойността на имуществото (LTV) – от 20% до 50%. Това е важно, тъй като ако кредита не се изплаща, дори и стойността на имуществото да падне, то тя пак ще го надхвърля многократно. Повечето инвеститори не се интересуват от това, заради гаранцията за обратно изкупуване (buy back). Не трябва да забравяме, обаче, че тя не е безусловна. И реално покрива само риска от неплащане от страна на кредитополучателя. Инвеститорите реално носят риска от неплатежоспособност на оригинатора на кредита. Такива изгодни съотношения на кредита към стойността на имуществото (LTV) дават увереност, че интересите на кредитора (оригинатора) са добре защитени.

Предлагането на ипотечни кредити дава нови възможности за диверсификация и нови стратегии на инвеститорите. Платформата за P2P инвестиране на iuvo се развива все повече. Ползвам я от две години и имам доходност от 8,54%. Скоро ще направя подробно ревю.

Ако все пак нямате търпение да се включите можете да получите до 90 евро бонус за вашите инвестиции. Ако имате интерес, може да ми пишете на [email protected], за да ви включа в програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *