fbpx
Продължете към съдържанието

3 книги за пари, които си заслужава да прочетете са с големи отстъпки

книги за инвеститори knigi investicii

Покрай истерията с, често пъти фалшивите, намаления на ненужни стоки в „Черния петък“, възможно е да забравите, че се правят сериозни намаления на книги. А книгите винаги са добра инвестиция. В момента 3 книги за инвестиране и финанси са много изгодни цени със съвсем реални намаления.

Реших да препоръчам 3 книги, чиято стойност значително надхвърля цената им. Те ще ви помогнат да се освободите от оковите на финансовото робство, което не е лека задача. Ще ви помогнат да вземете управлението на вашите пари във вашите ръце. Ще ви помогнат да станете по-добър инвеститор. В крайна сметка наученото от тях може да ви донесе пари. Много пари. Но няма да е нито бързо, нито лесно.

Трите книги са подходящи за различен тип хора, с различно ниво на финансови познания и култура. Ще ги подредя в реда, в който би следвало да ги прочетете. Най-добре по една годишно. Няма смисъл да ги четете една след друга. Тези книги не са поредица. Те изискват време, в което да възприемете идеите и концепциите. Да се убедите в тях. Да ги приложите на практика. Едва после има смисъл да усвоявате нови.

умни пари книги umni pari knigi

В началото беше … “Умни пари”

Книгата е предназначена за хора, които искат да повишат своята финансова култура и да сложат финансов ред в живота си. Тази книга ще бъде едно добро начало за целта. Смятам че книгата трябва да присъства в библиотеката на всяко едно съвременно българско семейство, тъй като е силно оръжие в борбата с финансовата неграмотност.

В тази книга Стойне Василев обяснява принципите на личните финанси и дава конкретни съвети как да се борите с най-големия враг на вашето финансово благополучие – финансовата индустрия. Ако сте решили да сложите финансите си в ред – започнете с тази книга. Ако все още не го знаете, от нея ще разберете, че депозитите не са инвестиция. Ще разберете също и че работещите във финансовите институции, които често са наричани финансови консултанти, всъщност са просто продавачи. Тяхната истинска цел е да ви продадат продукта, който им носи най-висока комисионна, а не този, който е най-подходящ за вас.

Прочетете “Умни пари”. Прочете я пак, ако е нужно. После действайте. Четенето е полезно занимание, но само с действия ще постигнете реални резултати. Тази книга ще ви даде практични и приложими в България съвети и ще ви насочи по пътя към финансовата независимост.

Стойността на книгата е настина висока, но цената й е съвсем приемлива – само 16 лв, като до сега може да я купите с 20% отстъпка онлайн за 12.80 лв.

книги инвестиции инвестиране финансова криза финансови кризи knigi

Този път е различно – осем века финансови безумия

Това е заглавието на следващата книга на Кенет Рогоф. Това е и фразата, с която най-много инвеститори са губили пари. Много пари. Книгата е хронология на финансовите кризи в техните проявления по света. Другата част на заглавието е показателна за съдържанието – “Осем века финансови безумия”. Книгата е подходяща хора, които имат желание да подобрят уменията си на инвеститори и да престанат да бъдат жертви на стадния ефект и пожелателното мислене. Хора, които са били шамаросани достатъчно пъти и достатъчно сериозно, за да достигнат до извода, че на финансовите пазари не им пука за мнението им.

Основното послание на авторите е просто: това се е случвало и преди. Независимо колко различна ни се струва поредната финансова истерия или криза, тя вероятно вече се е случвала в други времена и държави. Разпознаването на тези признаци и аналогии е съществена стъпка към подобряване на резултатите от инвестициите. Разглеждат се видовете финансови кризи, както и причините за тях. Основния извод е, че кризите възникват неочаквано и се развиват по-бързо от очакваното и все по-често са в глобален мащаб.

Това е наистина сериозна книга, с много висока познавателна стойност, на цена от 22 лв. В момента може да я купите с невероятните 77% отстъпка за символичните 5 лева.

книги книга инвестиции инвестиране финансова криза финансови кризи knigi

Антикрехкост – как да извлечем полза от хаоса

Тази книга на Насим Талеб е подходяща за хора, които са напреднали в инвестирането и имат много добра представа за начина на работа на финансовата система. Книгата не предлага някакъв висш пилотаж. В нея не се обсъждат страхотни инвестиционни стратегии и практиките за ефективното им прилагане. Талеб е първо и преди всичко философ. Едва след това е финансист, постигащ изключително устойчиви резултати. Книгата е по-скоро философска, но в нея няма дървена философия. Няма и философия, заради самата философия. Има идеи и концепции, които не са общо приети, макар да са очевидни. Има храна за мисълта.

Терминът антикрехкост е неологизъм, измислен от Талеб, като противоположност на крехкостта на събитията в живота и в икономиката. Антикрехкостта надхвърля понятието за устойчивост. Означава, че нещо е толкова стабилно, че може не само да устои на шок, но и да се облагодетелства от появата му. За Талеб съществуващите до момента думи, противоположни на несигурност, като устойчивост и издръжливост, не са достатъчно силни и точни, за да представят състоянието на нещата, за които той говори в тази книга. Антикрехкост е формулата за успех в несигурния свят на “Черния лебед”, в който живеем.

Един приятелски съвет. Ако четете “Антикрехкост” трудно, по-добре се откажете. Всяка книга има подходящото време, в което да бъде прочетена. Лично за вас, то може още да не дошло. В това няма нищо лошо. Има още много полезни книги, които да прочетете.

Цената на “Антикрехкост” е учудващо ниска за книга, насочена към доста тясна аудитория – само 22 лева. В момента може да я купите с 45% отстъпка само за 12 лева.

1 коментар за “3 книги за пари, които си заслужава да прочетете са с големи отстъпки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *