fbpx
Продължете към съдържанието

Инфлацията стигна 5-годишен връх. Как да защитим парите си?

инфлацията inflacia inflaciq 2018

През октомври 2018 инфлацията в България достигна 5-годишен връх, ускорявайки се до 3,7% на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Равнището й е най-високото от март 2013 г. Инфлацията е над 3,5% на годишна база от месец юли, като постоянно се увеличава. Какво можем да направим, за да защитим парите си?

Инфлацията трайно расте

Официалните данни на НСИ показват, че инфлацията в България упорито расте. Тя се задържа над нивото от 3,5% на годишна база вече 4 последователни месеца. Още по-неприятно е, че бавно, но устойчиво се ускорява.

Инфлацията расте октомври 2018

За последните 3 месеца инфлацията на годишна база е 3.5, 3.6 и 3.7%. Само за месец октомври 2018 тя е 0,7%. Това е повече от годишната лихва на най-добрите банкови депозити в момента. Само през последния един месец, инфлацията е изяла напълно лихвата по депозит за цяла година!

Депозитите не са решение

Учудващо, много хора продължават да трупат пари на депозит. Вероятно, заради сигурността, която им дава гаранцията върху депозитите до 100,000 евро. Макар тази гаранция да не е абсолютна и след фалита на КТБ, Фонда за гарантиране на влоговете в банките да разполага с ограничени средства, тя все още внушава доверие. Голяма част от хората не осъзнават факта, че при сегашните лихви по депозитите и ниво на инфлация, парите им реално се стопяват.

Банковите депозити рядко са давали по-добри лихви от инфлацията, но в момента са особено неизгодни. Разликата между годишната лихва по депозитите и инфлацията е -3% (минус три процента). Ако този темп се запази, след 5 години вашите 1000 лева на депозит ще могат да купят стоки за около 850 лева. Едва ли този резултат се харесва на някого.

Решението са инвестициите

Първо да изясним, че независимо от широкоразпространеното мнение, депозитите не са инвестиция. За периода, в който съществуваше КТБ, те носеха по-добра доходност от някои инвестиции, но това отдавна не е така. За да има смисъл от дадена инвестиция тя трябва да има доходност, която да надхвърля инфлацията. Само ако това условие е спазено, има смисъл да се поема риска да се инвестира. Защото при всички инвестиции има риск. Рискът е единственото сигурно нещо в инвестициите. Добре е да го запомните. Доходността никога не е гарантирана, но риск винаги съществува. Дори и при депозитите е така. Ако не вярвате, питайте вложилите над 100,000 евро в КТБ.

Инфлация Inflaciq риск srochen depozit

Важна особеност на инвестициите е, че те имат различно ниво на доходност и риск. Като правило, рискът върви ръка за ръка с доходността. Идеалната инвестиция би имала висока доходност и никакъв риск. За съжаление такава още не е открита. Разумните и добре обмислени инвестиции се отличават с добро отношение на доходност към риск. Разпределянето на парите в различни по доходност и степен на риск инвестиции е най-добрия подход. Ако различните активи, в които инвестирате нямат висока степен на корелация, още по-добре.

Няколко пъти съм споделял, че по мое мнение, инвестирането в P2P кредити е добра инвестиция с много добра доходност, разумен и управляем риск. Тези инвестиции са доста стабилни и устойчиви при криза. Поне това показват данните от последната финансова криза.

Повече подробности за това как работят P2P инвестициите и защо смятам, че те са добра инвестиция, може да получите от това видео:

 

Това е запис от презентацията ми на Експо “Моите пари” на тема “Възможности за P2P инвестиране“.  В YouTube канала на Vivainvest има и запис на дискусията след това, в която отговарям на някои въпроси за P2P инвестирането и различните платформи.

Търсите доходност по-висока от инфлацията, без да отделяте време и усилия за управление на инвестицията?

Добрата новина е, че P2P платформите предлагат такива възможности. Избрал съм две такива, които по мое мнение, предлагат най-добрите условия. Подходящи са за хора без опит и не изискват да се изучават тънкостите на кредитирането. Предлагат много добра доходност и възможности за бърз изход от инвестицията.

Алтернатива на депозит с доходност от 6.75% и висока ликвидност

Най-близката алтернатива на депозит е Bondora Go&Grow, Тази инвестиция носи 6.75% лихва и възможност за незабавно теглене по всяко време, без да се губи лихвата. Тя е и най-близка до депозит – просто влагате пари и получавате доходност. Не изисква никакви усилия и е подходяща за хора без никакъв опит. Убеден съм, че когато става въпрос за пари, всеки сам трябва добре да прецени всички рискове и доколко дадените обещания са реалистични и изпълними. Затова в тази статия съм разгледал в детайли всички условия на Bondora Go&Grow и свързаните с инвестицията рискове.

Препоръката ми е, да вложите парите си, само след като се запознаете с детайлите и решите, че това наистина е добро предложение за вас. В допълнение може да получите и малък бонус от 5 евро при първоначалната регистрация за Bondora Go&Grow. Подробен анализ на всички параметри и рискове на тази инвестиция може да прочетете на vivainvest.eu.

Доходност от над 11% годишно дава Mintos

Моето мнение за Mintos е, че това е най-добрата P2P платформа, достъпна за инвеститори от България. Ако не ви е достатъчно, можете да видите обективните цифри за Минтос. Сигурен съм, че те ще ви убедят. Детайлен анализ на всички параметри и рискове на тази инвестиция може да прочетете тук.

Споделил съм и личната си инвестиционна стратегия в Минтос, която ми носи над 12% доходност при нисък риск. Може да я прочетете в статията „Инвестиционна стратегия в Mintos с висока доходност и нисък риск„.

Ако смятате, че предложението на Минтос е подходящо за вас и рискът си заслужава, може да инвестирате там. Ще получите бонус 1% допълнителна доходност, върху инвестираната сума за първите 90 дни, ако се регистрирате от тук . Съвети как да се възползвате в максимална степен от допълнителната доходност, която ви дава бонуса, има в тази статия. Ако решите да инвестирате в Минтос, надявам се да останете доволни от резултатите си като мен.

Много възможности за добри инвестиции

Споменавам горните две възможности, тъй като те дават доходност значително надхвърляща инфлацията, при нисък риск и без да изискват да отделяте време за управление на инвестицията. Съществуват още много други възможности за инвестиране, които дават различните P2P платформи. На някои може да постигнете значително по-висока доходност и да прилагате различни инвестиционни стратегии.

Основните характеристики на достъпните за български инвеститори P2P платформи, с техните предимства и недостатъци, може да видите в раздел “P2P платформи“.

Инвестирайте разумно

Не сте забравили, че аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор, нали? Този материал има аналитичен характер и разглежда инвестиционни възможности, които може да не са подходящи за вас. Написаното по никакъв начин не е и не бива да се приема, като препоръка за инвестиция!

Не забравяйте, че за разлика от депозитите, които до 100,000 евро са гарантирани от ФГВБ, инвестицията не е гарантирана! Прочете повече и се запознайте с рисковете на vivainvest.eu. Ако не ви е достатъчно, потърсете още информация от други източници. Има много мнения за P2P инвестициите и отделните платформи. Прочетете ги. Преценете риска.

Вие и само вие сте отговорни за вашите инвестиционни решения. За себе си, аз съм преценил, че рискът е минимален и доходността си заслужава. Лично аз инвестирам значителна част от портфейла си в P2P кредити повече от 3 години и опита ми е изцяло положителен. Ако решите да опитате, надявам се, да останете доволни като мен!

1 коментар за “Инфлацията стигна 5-годишен връх. Как да защитим парите си?”

  1. Pingback: 3.6% инфлация през март 2019 на годишна база - Какво да правим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *