fbpx
Продължете към съдържанието

Какво наистина мисли Рей Далио за биткоин? (личното му мнение)

Мнението на Рей Далио за биткоин. Не какво ни казват медиите, че мисли, а какво мисли той самият, става ясно в статия, публикувана в LinkedIn. Тъй като много харесвам Рей Далио, реших да преведа тази статия дословно. Правя го, защото ми омръзна да чета извадени от контекста изречения, обслужващи интересите на даден човек, както и сензационно звучащи интерпретации на медии.

Не съм добавял никакви мои коментари или интерпретации, независимо дали съм или не съм съгласен с дадено становище. Ще кажа само, че съм напълно съгласен с извода му и с над 90% от изложените мнения. Може би, защото и аз като него не съм експерт, дълбоко вярващ или напълно отричащ биткоин. Следва моя превод на статията.

биткоин мнение Рей Далио биткойн bitcoin Ray Dalio

Eто и мнението на Рей Далио за биткоин:

Пиша това, за да се изясни какво мисля за Bitcoin. Моля, обърнете внимание на това, което казвам тук, а не на това, което казват медиите, че съм казал, защото това е надеждно. Установих, че тези, които искат да популяризират биткойн (което значи повечето хора), го характеризират по един начин. Онези пък, които са против него (които са няколко уплашени души, свити в ъгъла), го характеризират по друг начин. Както при повечето неща, които коментирам, реалността има плюсове и минуси. Аз се опитвам да бъда възможно най-точен, за да ги обясня така, както ги разбирам.

Подчератавам, че тъй като не съм експерт по биткоин и криптовалути, не смятам, че възгледите ми са достатъчно ценни, за да се разчита на тях, така че не би трябвало да ги излагам. Знам колко човек трябва да знае, за да има ценно мнение за пазарите, така че не бих заложил на собствените си възгледи. И все пак, хората искат моята не експертна оценка за биткоин и смятам, че моите собствени думи са по-добри от изкривяванията в медиите. Така че ето ги тук, представени с предупреждението да не се разчита на тях. Единственото нещо, което искам от вас е, да четете това, което написах тук, вместо да обръщате внимание на избрани извадки в медиите.

Ray Dalio bitcoin рей далио биткойн

Биткоин е невероятно изобретение 

Вярвам, че биткоин е страхотно изобретение. Да изобретиш нов тип пари чрез система, програмирана с компютър, работеща около 10 години и бързо набираща популярност едновременно като вид пари и като средство за съхраняване стойността на богаството, е невероятно постижение. Това, подобно на създаването на съществуваща кредитна система, разбира се е вид алхимия – т.е. създаване на пари от малко или от нищо. Както кредитирането, което направи банкерите богати, започвайки с Медичите около 1350, така и биткоин прави своите изобретатели и тези, които заложиха на него рано, много богати.

Биткоин има потенциала да направи още доста хора много богати и да разруши съществуващата парична система. Тези, които са го създали и са подкрепили мечтата да превърнат този нов вид пари в реалност, са свършили страхотна работа за поддържането жива на тази мечта и превръщането на биткоин (и неговите аналогични конкуренти) в алтернативен, подобен на златото, актив.

Няма много активи, алтернативи на златото

Понастоящем има нарастваща нужда от такива, поради постоянно растящите дългове и печатането на пари, които са в ход и ще се случат в бъдеще. Заради случващото се, в света има нарастваща нужда от пари или активи за съхранение на стойност, които да са с ограничено предлагане.

Нараства и нуждата от активи, които могат да се държат лично. Тъй като няма много подобни на злато активи, съхраняващи стойността на богатството, които да са неприкосновена частна собственост и тъй като размерите на техните пазари са сравнително малки, има вероятност биткоин и неговите конкуренти да задоволят тази нарастваща нужда.

Струва ми се, че биткоин е успял да премине от много спекулативна идея, която едва ли ще оцелее дълго, към вероятност да оцелее и да има някаква стойност в бъдеще. Големите въпроси за мен са за какво реално ще може да се използва и какво търсене ще има. Тъй като предлагането е известно, трябва да се оцени търсенето, за да се определи цената му.

Bitcoin е с ограничено количество

Трябва да поясня какво казах за предлагането. Въпреки че броят биткоини е ограничен, предлагането на цифрови валути не е ограничено. Появиха се други и нови продължават да се появяват и да се конкурират. Така че оценявайки предлагането на активи, подобни на биткоин, трябва да се отчете и конкуренцията при определяне на цената биткоин и другите криптовалути. 

Всъщност предполагам, че ще дойдат по-добри и ще го изместят, защото това е начинът, по който еволюцията на всичко работи. Новите начини за правене на нещо и новите неща винаги ще заменят старите начини за правене на нещо и старите неща. Тъй като начинът на работа на биткоин е твърдо фиксиран, той няма да може да се развива и предполагам, че ще бъде измислена по-добра алтернатива, кояро ще го изпревари. 

Считам това за риск. Поради тези причини аргументът за „ограничено предлагане“ не е толкова верен, колкото може да изглежда. Например, ако Blackberry бяха с ограничено предлагане, те пак нямаше да струват много, защото бяха заменени от конкуренти, които са по-напреднали. Все още не знам отговора защо според някои това не е риск, но бих се радвал моята наивност да бъде коригирана.

Кибер риск при биткоин

В същото време наистина се възхищавам как биткойнът издържа изпитанието от 10 години, не само по отношение на конкурентите, но и как технологията му работи толкова добре и не е хакната. И все пак, за притежателя на цифрови кибер активи в момент, когато кибер престъпленията са много по-мощни от кибер защитата, кибер рискът е риск, който не мога да пренебрегна. 

Щом Министерството на отбраната не може да защити своите системи от хакване, би било наивно да бъдем напълно спокойни, че цифровите активи не могат да бъдат хакнати. Това е едно от предимствата на подобните на злато активи и е един от рисковете на всички финансови активи. Всъщност мисля, че има голям шанс някой ден да разберем, че финансовата система, която се състои предимно от цифри, е по-уязвима от нарушения в работата и от кибер изнудване, отколкото се признава сега. Между другото, тези неща сега се случват все по-често и могат да застрашат стойността на традиционните финансови активи. 

Изтъквам това предупреждение, а всеки може да реши дали да му обърне внимание или не. Въпреки че осъзнавам, че биткойн може да бъде държан офлайн в „студено хранилище“, разбирам, че е трудно да се направи и че много малко хора всъщност го правят. Така че, като цяло, моето разбиране е, че тъй като биткойнът е цифров и свързан, той не е защитен срещу кибер рискове на задоволително за мен ниво. Очаквам с нетърпение да бъде поправен.

Bitcoin и правителствата

В продължение, тъй като биткоин е цифров, възникват въпросите доколко е частна собственост и какво правителствата ще позволят и какво не. Що се отнася до неприкосновеността на частната собственост, изглежда, че биткоинът едва ли ще бъде толкова личен, колкото предполагат някои хора. В края на краищата това е публична книга с транзакции и голямо количество биткоини се държи не по частен начин. Ако правителството (и може би хакерите) искат да видят кой какво притежава, се съмнявам, че поверителността може да бъде защитена. 

Също така ми се струва, че ако правителството искаше да се отърве от употребата му, повечето от тези, които го използват, нямаше да могат да го използват, така че търсенето за него ще намалее. Вместо да звучи пресилено, че правителството ще нахлуе в неприкосновеността на личния живот или ще забрани използването на биткойн (и неговите конкуренти), ми се струва, че колкото по-успешен е биткоин, толкова по-вероятна ще става тази възможност. 

От формирането на първата централна банка (Банката на Англия през 1694), поради логични причини, правителствата искат контрол над парите и защитават възможността единствено те да определят парите и кредита в своите държави. Когато а) се поставя на мястото на официалните власти, б) виждам техните действия и в) чувам какво казват, трудно ми е да си представя, че те биха позволили биткоин (или злато) да бъде очевидно по-добър избор от парите и кредитите, които те произвеждат. Подозирам, че най-големият риск за биткоин е неговия успех, защото ако успее, правителствата ще се опитат да го убият и те имат реалната сила да успеят.

Що се отнася до предлагането и търсенето, докато предлагането е известно, дългосрочното търсене през съответния дългосрочен времеви хоризонт (тъй като това е дълготраен актив) е трудно да се прецени, до голяма степен поради причините, които споменах. 

Сценарии за бъдещето на биткоин

Тъй като разглеждам биткойн като алтернативен актив, подобен на злато, помолих Ребека Патерсън и други от Bridgewater да анализират различни сценарии. Например какво ще се случи, ако приемем, че различни проценти от частно притежаваното злато се прехвърлят към биткоин, за да диверсифицират този тип активи. Какво ще стане, ако 10%, 20% или 50% от частните притежания на злато бъдат прехвърлени към биткойн, за да диверсифицират. Или какво ще се случи, ако 10% или 20% от тези, които са създали биткойн и притежаващите го от дълго време, решат да диверсифицират в други активи като злато и акции. Или какво, ако правителството реши да забрани използването му, или какво, ако и т.н. … как биха изглеждали тези сценарии? Те рисуват картина, която е силно несигурна. (Можете да прочетете пълния доклад тук). 

Ето защо за мен биткоин изглежда като дългосрочна възможност с крайно неизвестно бъдеще, в която бих могъл да вложа сума пари, за която не бих имал нищо против да загубя около 80% от нея.

Ето как изглежда биткойнът за този не-експерт. Нямам търпение да бъда поправен и да науча повече. От друга страна, повярвайте ми, когато ви казвам, че аз и моите колеги в Bridgewater непрекъснато се фокусираме върху активи за алтернативно съхранение на стойност.

Това е пълният текст на статията, която е написал Рей Далио за Bitcoin. Не извадки и интерпретации. Английският оригинал може да прочетете в LinkedIn.

Ако смятате, че мнението на Рей Далио за биткоин ще е полезно и за други хора, споделете тази статия!

1 коментар за “Какво наистина мисли Рей Далио за биткоин? (личното му мнение)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *