fbpx
Продължете към съдържанието

Apple Pay в България – Как да го настроим и ползваме?🍎

Apple Pay в България Revolut

Apple Pay в България стартира официално на 26.06.2019. Ще разгледаме стъпка по стъпка процеса на настройване и активиране на услугата. Кои модели iPhone и кои карти може да се ползват за Apple Pay в България и как можем да използваме тази изключително удобна услуга за мобилни разплащания.

Настройка и активиране на Apple Pay в България💡

Ще разгледаме стъпка по стъпка процеса на настройване и активиране на Apple Pay в България. Обръщам внимание, че става въпрос за официалната поддръжка след 26.06.2019. И преди това беше възможно да се ползва Apple Pay в България с картите на Monese, но за това бяха нужни трикове, които създаваха редица неудобства.

До скоро и ползата от услугата за мобилни разплащания Apple Pay не беше голяма, тъй като много от POS терминалите не я поддържаха. Apple Pay работи със същите безконтактни терминали, извършващи плащания с едно докосване с дебитни или кредитни карти. В момента над 75% от POS терминалите в България позволяват безконтактни плащания. Предвижда се до 2020 година всички POS терминали да могат да извършват безконтактни плащания.

Настройка на Apple Pay в Wallet на iPhone📲

Използването на Apple Pay (на поддържаните модели) може да бъде по-просто от използването на физическа карта, а освен това е и по-сигурно. С помощта на картите, записани в приложението Wallet (Портфейл), можете да използвате Apple Pay навсякъде, където се приемат безконтактни плащания с карта.

Добавяне на карта Revolut🦄

За да настроите Apple Pay е нужно да добавите вашите карти в приложението Wallet (Портфейл). В момента единствените карти, които се поддържат в България са тези на Revolut и Monese. Българските банки все още не поддържат платежната услуга на Apple.

 1. В Wallet (Портфейл) натиснете бутона (+). Може да поиска да влезете в iCloud с вашия идентификатор Apple ID.
 2. Можете да направите следното:
  • Добавяне на нова физическа карта: Поставете iPhone така, че картата да се появи в рамката, или въведете ръчно данните за картата.
  • Добавяне на предишни карти: Изберете картата, която е свързана с вашия идентификатор Apple ID, картите, които използвате с Apple Pay на другите ваши устройства, или картите, които сте изтрили. Изберете Continue (Продължи), след това въведете CVV номера за всяка от картите.

Друг вариант е да въведете вашата карта от приложението на Revolut или Monese. Това става като изберете съответната карта, която желаете да добавите и натиснете бутона Add to Apple Wallet. По мое мнение това е по-удобният вариант. Освен това може да добавите виртуална карта Revolut, с която може да започнете да използвате Apple Pay веднага.

Избор на карта по подразбиране✅

Първата карта, която добавите към Wallet (Портфейл), става картата за плащане по подразбиране. За да настроите друга карта за карта по подразбиране, преместете я най-отпред на списъка, така че да е видима цялата.

 1. В Wallet (Портфейл) изберете картата по подразбиране.
 2. Докоснете и задръжте картата, след това я изтеглете най-отпред на списъка, така че да е видима цялата.
 3. Ще излезе съобщение, показващо че преместената отпред карта ще бъде картата по подразбиране.

В горната картинка избраната карта по подразбиране е металната карта Revolut.

Възможни проблеми при настройване и активиране на Apple Pay в България🛠

Основните проблеми, които срещат потребителите при настройката и активирането на Apple Pay в България са следните:

Версия на iOS по-ниска от 12⛔️

Ако имате стара версия на iOS, по-ниска от 12, обновете устройството до последната версия. Не е възможно добавяне на карти от България в Apple Pay при по-ниски версии. Това става лесно и бързо. И реално само може да подобри работата на устройството. Като щастлив потребител на Apple още от първата версия на iPhone, мога да препоръчам да обновявате iOS веднага щом излезе нова версия, която поддържа вашето устройство. А едно от големите предимства на Apple е редовното обновяване и на стари устройства. Обикновено това са устройства на 3-4 години. Най-добре ако последната версия на iOS не поддържа вашия iPhone, да го смените максимално бързо.

iPhone по-стар модел от iPhone 6📵

За да ползвате Apple Pay в България ви е нужен поне iPhone 6 или по-нов. Apple Pay не се поддържа от моделите преди iPhone 6. От съображения за сигурност Apple изисква всички устройства да имат TouchID или FaceID. Ако имате iPhone 5s или по-стар модел, ще трябва да го смените, за да можете да ползвате Apple Pay в България.

Добавяте карта, в която няма пари💳

Ако нямате наличност в картата, не може да я добавите, тъй като не може да се извърши оторизацията от Apple Pay. Няма и реален смисъл да имате добавена празна карта, тъй като не може да я използвате за нищо. Това е същото като да разнасяте празен портфейл. Revolut не ви иска някаква такса, а само да имате някаква сума в картата, която си е ваша и от нея няма да бъде удържано нищо. Просто си добавете минимална сума от 10 лева и после може да си ги похарчите със здраве и удоволствие.

Как да ползваме Apple Pay в България?🇧🇬

За щастие, както навсякъде по света. Няма разлика в използването. Apple Pay работи със същите безконтактни терминали, извършващи плащания с едно докосване с дебитни или кредитни карти. В момента това са над 75% от POS терминалите в България, а до 2020 година се очаква всички да бъдат такива.

Плащане с iPhone X и по-нови модели📱

Използването на Apple Pay с iPhone X и по-нови модели, поддържащи лицево разпознаване (FaceID) става много лесно:

 1. Двойно щракване (Double Click) на бутона за включване.
 2. Поглеждане към екрана на телефона, за да се идентифицирате.
 3. Докосване на POS терминала с телефона, за да извършите плащането.

Вижте видеото за използването на Apple Pay с iPhone X и по-новите модели, поддържащи лицево разпознаване (FaceID) :

Плащане с iPhone 8 и по-стари модели☎️

Използването на Apple Pay с iPhone 8 и по-стари модели, поддържащи идентификация с пръстов отпечатък (TouchID) става лесно:

 1. Сложете пръста си на TouchID на телефона, за да се идентифицирате.
 2. Докоснете POS терминала с телефона, докато държите пръста си, за да извършите плащането.

Вижте видеото за използването на Apple Pay с iPhone 8 и по-стари модели, поддържащи идентификация с пръстов отпечатък (TouchID):

Плащане с Apple Watch⌚️

Добрата новина е, че може да използвате Apple Pay с всички модели умни часовници на Apple, тъй като те поддържат възможност за плащане. Това се отнася дори за пърия модел Apple Watch,чак до най-новия Apple Watch Series 4. Похвално за Apple е, че поддържа тази функционалност дори за модел от преди 5 години.

Плащането с Apple Watch е много удобно и става с двойно щракване на страничния бутон. Вижте каква радост ми носи плащането с часовника в това видео:

https://youtu.be/Aq6lSOfISlU

Плащането с часовника работи навсякъде, където и плащането с телфон, но все още предизвиква откровено учудване у повечето търговци 😉

Нужен ли е PIN при плащане с Apple Pay?🔢

При плащане с Apple Pay не се изисква PIN код дори за суми над 50 лева. Плащането е сигурно, защото се потвърждава с пръстов отпечатък при iPhone 6, 7 и 8 или с лицево разпознаване при iPhone X и по-новите модели. Това е много добра новина и позволява удобно използване на Apple Pay за бързо плащане на суми и над лимита от 50 лева за безконтактни плащания в България, както и използването на виртуалната карта Revolut, която изобщо няма PIN код.

Как да позвам Apple Pay веднага?🚀

Независимо от слуховете, нито една банка в България не предлага ApplePay на своите клиенти. Това още веднъж показва колко бавни и тромави са традиционните банки в предлагането на услуги, които са изключително желани от потребителите. Надявам се, че това скоро ще се промени, но изобщо не е ясно кога.

Хубавото е, че може да ползвате Apple Pay веднага с Revolut! Не е нужно да чакате доставката на физическата карта. Веднага след регистрацията може да си направите виртуална карта, която може да добавите в Apple Pay.

10 лева бонус още 10 дни (до 12.07.2019)💸

Всички потребители, включили се в Revolut от линка за безплатна карта 👉 bit.ly/RevolutBg, ще получат и 10 лева допълнителен бонус до 12.07.2019. За целта не е необходимо да правят нещо специално. Просто да се регистрират както е описано, да преминат идентификация и да поръчат безплатната физическа карта. Бонусът от 10 лева ще получат след първото плащане с карта Revolut и могат да го харчат както и когато решат 💸

Споделете с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 1500 потребителя от България. Ако използвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които с нетърпение чакат възможността да използват Apple Pay официално в България 🇧🇬 Това вече е възможно благодарение на Revolut 👍

13 коментара за “Apple Pay в България – Как да го настроим и ползваме?🍎”

 1. Здравейте г-н Недев, не ми стана ясно телефона който ползвам-iPhone SE, може ли да настроя Apple Pay? В линка „Модели, които поддържат Apple Pay“ го има този телефон, а Вие казвате всичко под iPhone 6. И след това не разбрах, от кое меню в Револют мога да добавя картата си в портфейла? Информацията не е достатъчно детайлна, може и да има разлика в моделите. Версият на IOS-а ми е 12.1.4. И през „портфейла“ добавянето на карта не стана така както го описвате, пробвайте и на други телефони да да има яснота.

  1. Няма как да пробвам на всички възможни телефони и устройства. Картата се добавя от порфтфела Wallet или от меню карти на приложението Revolut. Ако се поддържа Apple Pay има бутон ‘Add to Apple Pay’. Може и да има разлика в моделите. Аз споделям личния си опит и инструкции как се прави. Не съм служител на поддръжката на Apple, нито на Revolut. Това, което ми прави впечатление е, че пишете че имате iOS 12.1.4. Както съм написал нужна е последната версия на iOS, която поне за iPhone X, който ползвам е 12.3.1. Ако има по-нова версия за iPhone SE пуснете си обновяването. Също и на приложението на Revolut. Това мога да кажа.

  2. здравейте, би трябвало да може iPhone SE модела е с хардуера на iPhone 6S, въпреки че е с дизайна на iPhone 5.

 2. “Ако нямате наличност в картата, не може да я добавите, тъй като не може да се извърши оторизацията от Apple Pay. “

  Това твърдение не е вярно! Няма никакъв проблем да си добавиш карта, в която няма никакви пари!

 3. Здравейте , искам да попитам можели да се ползва само виртуалната и карта и колко се плаща за нея.

 4. Николай Костов

  Здравейте, дали нямате информация кога и потребителите на Android ще имат възможността да ползват това удобство?

 5. Въпрос от начинаещ:
  Мога ли да ползвам apple pay на ПОС терминал преди да получа физическа карта Revolut?

 6. Здравейте имам Iphone 6Plus (ISO 12.x) добавих карта на Revolut в wallet но като пробвам да платя на пос терминал отхвърля плащането това вече на 7-8 различни бензиностанции както и в големи магазини пробвам като кауфланд и била но не се получава а имам пари в Revolut и със виртуалната карта на Revolut си правя онлаин плащания. Някои може ли да помогне ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *