fbpx
Продължете към съдържанието

Mastercard Sonic – звуковата идентичност на марката звучи на The Open

Mastercard Sonic brand

Mastercard Sonic е новата звукова идентичност на марката Mastercard. Феновете на голфа имаха възможност да я чуят при плащания с Mastercard на 148-ия голф турнир The Open в Royal Portrush, Северна Ирландия. Това се случва за пръв път в Европа и дава ново измерение в развитието на бранда.

Съвместно с Global Payments и Ingenico, Mastercard са разработили технология, позволяваща на POS терминалите да издават специфичен звуков сигнал, когато се извършва плащане с Mastercard. Този сигнал се нарича „sound of acceptance“ и се издава при одобряване на плащането с Masrtercard. Той се чува независимо дали става въпрос за физическа карта или за токенизирана карта в Apple Pay. Имах възможност да го чуя в Mastercard Clubhouse, както и при плащане в официалния магазин на The Open. На едното място платих с Apple Pay, а на другото с металната карта Revolut. И в двата случая прозвуча сигналът за приемане на плащането Mastercard sonic.   

Mastercard Sonic brand acceptance sound

Сигналът за плащане Mastercard Sonic

Сигналът за плащане Mastercard Sonic е кратък, уникален и запомнящ се звуков сигнал, който се чува при потвърждаване на транзакцията. Идеята е той да се свързва с марката Mastercard и да дава увереност, че плащането е минало успешно. Ето едно кратко видео, в което може да чуете как звучи сигналът при плащане в магазин:

“Звукът добавя изцяло ново измерение към идентичността на марката Mastercard, който е важен за разпознаването ѝ в бъдеще” казва Марк Бърнет, Президент на Mastercard за UK, Ирландия, Скандинавските и Прибалтийски страни. “Щастливи сме, че феновете на голфа ще са първите в Европа, които имат възможността да усетят звуковата марка Mastercard Sonic в реални условия, докато плащат с Mastercard на турнира The Open.”

Посетителите на 148-ия The Open ще могат да чуят и различни вариации на Mastercard Sonic в Mastercard Clubhouse и в зоните на спонсорите Patrons Hospitality.

Когато потребителите използват Mastercard във физическа, дигитална или гласова среда, до тях ще достига уникална и запомняща се мелодия. Така брандът ще бъде разпознаван интутивно и с лекота. Звуковата идентификация Mastercard Sonic идва скоро след промяната в логото на компанията. Това е част от цялостната дигитална трансформация на бранда.

Mastercard Sonic е бранд от ново поколение за новите поколения

Mastercard представи новата си аудио идентичност на 61-вите награди GRAMMY с изпълнение на номинираната за награда Камила Кабейо. За разработване на мелодията Mastercard работи още с новатори като Mike Shinoda от Linkin Park, артисти и международни агенции, които се превръщат в посланици на музикалната идентификация на бранда. Ето интерпретацията на Камила Кабейо:

„Звукът дава сила от ново измерение за разпознаваемостта на нашия бранд. Той ще е основен компонент, с който хората ще асоциират Mastercard днес и занапред“, казва Раджа Раджаманар, директор маркетинг и комуникации в Mastercard. „Целихме да създадем отличаваща се, автентична мелодия на Mastercard, която да звучи добре навсякъде и във всички музикални жанрове. Вярваме, че нашата мелодична марка Mastercard Sonic ще укрепи присъствието ни и ще се превърне в естествена част от световния звуков ефир.“

Mastercard – дигитален бранд за дигиталния потребител

С Mastercard Sonic компанията поставя основата на своята звукова запазена марка, която ще развие в няколко посоки – от музикални партитури, звукови подписи и тонове на звънене, до звуков сигнал при покупка. Съществуват вариации на мелодията за различни сценарии на използване, както и за различните части на света. Ето как би звучала тя, когато става дума за спонсорирани оперни събития например:

Очаква се до 2022 година гласовото пазаруване да достигне над 40 милиарда долара. Аудио идентичността не само ще свързва марките с техните потребители на ново ниво. Тя ще е инструмент, който им позволява да пазаруват и плащат, като по-лесно отличават марката Mastercard във все по-дигитализирания и мобилен свят. 

„Аудиото кара хората да чувстват и това е могъща медия за марките“ казва Мат Либер, съосновател и президент на Gimlet. „С бума на подкастовете, стрийминга на музика и интелигентните колони, аудио стратегиите на компаниите вече са задължителни. Те не могат да останат повече в сферата на екстрите. Звуковата разпознаваемост (аудио сигналът) на даден бранд, вече е толкова важна, колкото и визуалната идентификация с лого.“

Mastercard е сред най-ценните марки в света

Дигиталната трансформация на бранда може да изглежда като нещо безполезно за неспециалистите, но тя е ключова за повишаването на стойността на марката. Вижте как се повишава стойността на марката Mastercard през последните години:

Mastercard sonic brand value

Фокусът при разплащанията все повече се измества към мобилни телефони и аксесоари, включително гривни и пръстени. Те трудно могат да бъдат брандирани с лого, но характерният звук при плащане ще напомня на потребителите, че зад тях всъщност стои Mastercard. Това ще позволи идентифицирането на марката в новите аудио среди. Музиката винаги е била мощно средство за създаване на емоции и в Mastercard отлично разбират това и планират да го използват.

Още много новини от Mastercard

Mastercard ме поканиха на едно ексклузивно събитие, организирано ден преди началото на голф турнира The Open, за много тесен кръг специализирани журналисти и инфлуенсъри. Бях единственият от България, който имаше възможност да види най-новите технологии, по които работи Mastercard. А те са наистина авангардни и по-малко от половината са свързани с разплащания.

Имах възможност и да говоря с вицепрезидента на Mastercard и ръководител на развойното звено на Mastercard Labs, Кен Мур по много интересни въпроси. Сред тях са мнението му за крипто валутите и ролята на Mastercard в консорциума Libra, както и най-интересните стартиращи компании, които подкрепят.

Направих и едно интервю с основателят на Monese, Норис Копел, с който говорихме за плановете за развитие на компанията в света, както и в България. Обсъдихме и още въпроси за банковите лицензи и крипто валутите.

В следваща поредица от статии ще ви разкажа за всичко интересно, което научих. Благодаря на Mastercard за поканата и безценното преживяване, което ми организираха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *