fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut пусна търговия с акции без комисионна в Европа

Revolut пусна търговия с акции без комисионна

Revolut, финтех компанията с над 6 милиона потребителя, днес 01.08.2019, пусна търговия с акции без комисионна в цяла Европа. Най-важното за нас е, че това включва и потребителите от България! Първи ще могат я използват избрани потребители, които са на план Метал. Постепенно търговията с акции без комисионна ще бъде активирана за всички потребители на Revolut с метални карти. В следващите седмици услугата ще бъде пусната и за Standard и Premium потребителите.

Първи търговията с акции без комисионна ще могат ползват потребителите на Revolut Metal

Потребителите на Revolut Metal ще могат търгуват акции без комисионна до 100 сделки месечно. Първите 300 акции са на избрани компании, търгувани на Нюйоркската фондова борса (NYSE) и NASDAQ. За тях Revolut ще предлага данни в реално време за движението на цената и обемите на търговия. Сделките ще се извършват в рамките на работното време на съотвените борси, което е 16:30 ч. до 23:00 ч. българско време.

Следващите седмици Revolut ще направи достъпна търговията с акции без комисионна и за потребителите, използващи плановете Premium и Standard. За тях ще бъдат налични някои ограничения. Потребителите на безплатния план Standard ще имат три безплатни сделки месечно, а тези на Premium плана – осем. За сделките извън тези лимити, ще има такса от £1 за всяка следваща сделка и годишна такса за попечителство върху ценните книжа от едва 0.01% от пазарната стойност на портфейла от акции.

Възможност за покупка на части от акции 📊

Инвестирането традиционно е област запазена за хора, разполагащи с много пари. Недостъпността на борсовия пазар за обикновения човек, до скоро позволяваше от предимствата на инвестициите в акции да се възползват основно богатите. Revolut смята, че това трябва да се промени. И че всеки трябва да може да инвестира на борсата. Затова не изисква да инвестирате значителни суми в акции. Revolut позволява да купувате части от акции на минимална стойност от само $1. Това е важно за дребните инвеститори, тъй като има доста скъпи акции. Revolut дава достъп до традиционно затворения и сложен за разбиране свят на борсовия пазар на изцяло нов тип инвеститори без опит.

Всички валутни трансакции ще се извършват в многовалутния портфейл на Revolut. Това означава, че всеки, който желае да инвестира, може да прехвърли пари от сметката си от местна валута в щатски долари, като използва обменните курсове на Revolut и възможността за автоматично превалутиране.

Скоро ще бъдат добавени и европейски акции и ETF-и

Revolut ще развива услугата непрекъснато. Планирана е търговия с акции на компании, които са листвани на британската и други европейски борси. Плановете за развитие включват и добавяне на възможност за търговия с борсово търгувани фондове (ETFs). Предвижда се и възможност за инвестиране през инвестиционни спестовни сметки (Stocks and Shares ISA). Последното едва ли ще бъде достъпно в България, тъй като за момента липсва законова регламентация. 

Revolut планира да пусне услугата за търговия с акции без комисионна в глобален мащаб. Тогава и потребителите, извън Европейската икономическа зона (EEA), ще могат да се възползват от нея.

Търговията с акции без комисионна демократизира инвестирането на борсите

„Това е още една огромна стъпка в мисията ни да направим финансовите услуги по-широко достъпни, иновативни и ценово ефективни. Инвестирането на фондовата борса вече твърде дълго е трудно достъпно за обикновения човек. Това води до реални проблеми и недоволство сред хората, търсещи ефективни начини да извлекат максимална полза от спестяванията си“, заяви Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut.

„За нас беше важно да се уверим, че инвестирането чрез Revolut е евтино, лесно за ползване и достъпно за всички, дори ако те искат да опитат с много малки суми. Това е само началото на нашето предложение за търговия с акции без комисионна. В близко бъдеще ще предоставим достъп до различни нови пазари и инвестиционни продукти“, добави Сторонски.

Revolut променя търговията с акции 📈

След като въведе изцяло нов модел банкови услуги, Revolut смята, че е време да промени и търговията с акции към по-добро. Това става като използва нови технологии, за да премахне комисионните и да направи инвестиционния процес пределно прост и ясен. 

Идеята е да подкрепяте компании, чиито продукти харесвате и ползвате всеки ден, като си купувате техните акции и изграждате диверсифициран инвестиционен портфейл. И това да се случва толкова лесно, колкото да спестявате по €100 месечно в Revolut Vaults. Сега ще може да инвестирате спестяванията си в акции, като така имате възможност да получите по-добра доходност в дългосрочен план.

Моделът на Revolut за търговия с акции без комисионна се стреми да улесни живота на всеки, който иска да стане инвеститор. За всички, които вече използват Revolut, това ще е много по-лесно отколкото да сключват договори с традиционните брокери. Чрез лесен и удобен интерфейс, дори инвеститори без никакъв опит ще могат да инвестират пари в акциите, които предпочитат. 

Ако все още не ползвате Revolut, може се включите безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?“ Ако искате да ползвате търговията с акции без комисионна веднага, трябва да активирате план Метал. Ако не искате да плащате и за вас безплатния план е достатъчен, ще трябва да изчакате, докато бъде активирана за всички потребители.

Това не е инвестиционен съвет

Това е анализ, а не е финансов съвет! Всичко, което споделям е мое лично мнение и опит. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не е гаранция, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас. Имайте го предвид. Финансови консултации не давам. И нямам планове да го правя. 

Споделете с приятели 💬

Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 2300 потребители от България. Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които с нетърпение чакат възможността да търгуват с акции без комисионна в България 🇧🇬 Това вече е възможно благодарение на Revolut 👍

22 коментара за “Revolut пусна търговия с акции без комисионна в Европа”

  1. Като при всички акции. Това не е на базата на CFD. Реален собственик си на акциите. Получаваш си дивидентите, като ти се удържа данъка върху тях. Даже можеш да присъстваш на акционерните им събрания, дори ако имаш само частичка от акция.

 1. Калоян Парчев

  Има ли защита за инвеститорите, в случай че Револют фалира? Като собственици на акциите, има ли ни вписани в Централен Депозитар на ЕС, ако има такова понятие?

     1. Димитър Костадинов

      Че акциите се вписват на борсата

      1. Не знам. Мисля, че всички брокери ги държат по подсметка на посредник и имат допълнителна услуга с такса, ако искате да се впишат на ваше име в депозитара. До сега не съм го правил за никой брокер, а търгувам в американски акции от 2007. Ако ви е интересна темата може да я проучите и да споделите. Не е задължително да е точно за Revolut, мисля че всички брокери използват аналогична процедура.

   1. Инвеститорите са защитени според щатските закони (брокера е регистриран там). Securities Investor Protection Corporation (SIPC) – 500 000 долара за инвестиционните инструменти и 250 000 долара за кеш.
    Тънкия момент с американските брокери е, че ако non-US инвеститор почине се удържа estate tax, нещо от сорта на 20 до 40 % за сумата над 60 х.долара. Та това трябва да се има предвид.

  1. Здравейте,

   Оттавна исках да тествам търговия с акции и откакто Revolut пуснаха тази опция, реших да го изпробвам понеже е бързо и лесно.

   Имам въпрос – в дългосрочен план, дали условията на Revolut (понеже няма такса, но пък се търгува с долари и трябва да се обменят лев-долар или евро-долар), са по-добри от тези на ИП в България?

  2. Здравейте,

   аз съм със стандартен пакет в момента в Револют, където имам и спестовен сейф, но нямам опцията за купуване на акции. Трябва ли да направя някакъв ъпдейт за да се отключи тази възможност и за моя профил ?

  3. Николай Павлов

   Здравейте,
   имам стандартна план и искам да попитам при 3 – безплатни транзакции
   за един месец от кога тече този срок?

  4. Стойчо, не ви отива на годините да пишете неграмотно.

   Портебители* – всички нарицателни имена, описващи хора завършват на „-и“

   1. Благодаря за корекцията. Иначе не смятам, че правописните грешки са привилегия на определена възраст. А може и да ги допускам, защото съм младд по дух

  5. могат ли да се слагат стопове? че да не замине цялата сметка ако не си погледнеш телефона 2 часа да речем

   1. Не. Това не е подходящо за трейдинг, а за дългосрочно инвестиране. Тук леввъридж няма и няма как „сметката да замине за 2 часа“ или 2 дни или 2 седмици.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *