fbpx
Продължете към съдържанието

Въпроси за Revolut и техните отговори (FAQ)

Помощ и въпроси за Revolut

В тази статия са събрани отговорите на най-често задаваните въпроси за Revolut (FAQ). Моля, прочетете ги, преди да питате във Facebook групата Revolut в България. Подбрани са основно въпроси за Revolut, които са специфични за българските потребители. Ако имате проблем с Revolut е много вероятно да намерите решението му тук.

Как да поръчам безплатна карта от Revolut?

За да получите безплатна безконтактна дебитна карта Visa или Mastercard от Revolut е нужно да направите следното:
1. Щракнете върху този линк – https://vivainvest.eu/join-revolut
2. Въведете мобилния си номер.
3. От получения SMS, свалете приложението Revolut от Google Play или App Store.
4. Регистрирайте се (отнема около 1 минута).
5. Заредете поне 10 EUR или 25 лева в сметката си – може да го направите с дебитна или кредитна карта.
6. Поръчайте безплатна физическа карта със стандартна доставка Free Card [Standard Delivery].
7. Идентифицирайте се от Verify your identity (Tap More -> Profile -> Verify identity).
Важно: Промоцията за безплатна карта се прилага само ако приложението е свалено от получения с SMS линк.
Подробности за Revolut можете да намерите в тази статия.

Доставката на Revolut картата закъснява. Какво да правя?

Ако сте на безплатен план, картата идва като обикновено писмо с Български пощи в пощенската ви кутия. Датата, която виждате в приложението е ориентировъчна, а не твърдо фиксиран срок. Може да направите следното:
1. Изчакайте още поне 5 до 15 дни.
2. Проверете в пощенската кутия или в пощенския клон.
3. Поръчайте картата отново на друг адрес, на който има хора през деня и пощата се доставя редовно. Добра идея е ползването на офис адрес.

Може ли да ползвам Apple Pay с Revolut?

Да, може. Може да добавите виртуална или физическа карта и да плащате на всеки POS терминал, който поддържа безконтактно плащане. Можете да използвате също и Apple Watch за плащане. Как да настроите Apple Pay за работа с Revolut може да прочетете в статията Apple Pay в България – Как да го настроим и ползваме?

Може ли да ми превеждат заплатата в Revolut?

Теоретично може, но ако става въпрос за работодател в България, това едва ли ще се случи. Поне докато няма български IBAN, тъй като таксите на българските банки за превод към чужбина са доста високи. След като се появи български IBAN бихте могли да говорите с работодателя си и да му дадете българския си IBAN като сметка за превод на заплата.

Защо имам такса при теглене от банкомат?

Ако сте в рамките на месечния лимит, в който Revolut ви дава да теглите без такса, вероятно таксата е от самия банкомат. Лесно може да разберете дали е така като видите транзакцията. Ако там пише такса (fee) 0, то таксата не е начислена от Revolut, а от самия банкомат.
Повече по темата как да теглите пари от банкомат с Revolut има в тази статия Revolut съвети: Теглене от банкомат без такси.

Как да преведа пари по сметката си в Revolut?

Revolut не начислява такса за добавяне на пари в сметката чрез банков превод. Важно е, обаче да внимавате за такси, начислени от българските банки. Те ще ви таксуват за международен превод в евро, който е на цена от 5 до 30 евро за различните банки. Поне докато Revolut не предостави български IBAN, най-добре е да не правите банкови преводи към Revolut. Възможно е да го направи чрез Paysera, както е описано в тази статия Revolut съвети: Как да заредим Revolut с банков превод без такси?

Как е най-добре да заредя сметката си в Revolut?

В момента най-изгодният и удобен начин е да го направите с дебитна или кредитна карта. Таксата зависи от конкретната банка и параметрите на конкретната карта, но е много по-ниска, ако изобщо има такава. Каква е точно трябва да проверите във вашата банка.

Може ли да ползвам Google Pay с Revolut?

В момента официално Google Pay не се поддържа в България. Съществуват неофициални начини да го използвате, но това е свързано с рискове за сигурността, които трябва много добре да разбирате, за да прецените дали искате да ги поемете. Ако все пак нямате търпения потърсете темите с етикет GPay в групата Revolut в България

Мога ли да ползвам карта Revolut в ePay?

Можете, като има особеност при регистрацията. В приложението няма да видите 5-цифрения код за потвърждение на картата в ePay.bg. Може да получите кода от служител на Revolut, като го поискате чрез мобилното приложение: Секция „More“ >“Help“ >“Chat to us“, въведете „Live agent“. След включване на служител, поискайте 5-цифрения код от транзакцията за 2.00 BGN към ePay.

Как да получа помощ от поддръжката Revolut?

Може да получите помощ от служител на Revolut, само и единствено, като го поискате чрез мобилното приложение: Секция „More“ >“Help“ >“Chat to us“. Първоначално ще ви отговори бот, който предлага решение на често срещани проблеми, ако искате да свържете с човек напишете „Live agent“ в чата.

Официални отговори на въпроси за Revolut

Много отговори на често задавани въпроси за Revolut ще намерите в техния официален Помощен център. Той вече е достъпен на чист български език. Някои термини са малко странни на български, като „допълване“ (Top Up), което по-често наричаме „зареждане“, но всичко е ясно и конкретно.

Отговори на въпроси за Revolut Револут

Там отговорите са точни и официални. Това е най-доброто място да намерите отговорите за вашите въпроси. Ако имате конкретен проблем с Revolut е най-добре да се свържете с поддръжката и да потърсите помощ. Те имат информация за вашия конкретен казус, който другите потребителя няма как да имат.

Не откривате отговора на вашите въпроси за Revolut?💬

Попитайте други потребители. Групата на потребителите на Revolut в България е място, където може да получите помощ или да споделите мнение и опит за най-добрите начини за ползване на Revolut с над 7000 потребителя от България. Ако използвате Revolut или планирате да го направите, може да се включите в групата от  http://bit.ly/RevolutGroup.

Споделете тази статия с вашите приятели, които биха оценили предимствата, които предлага Revolut 👍

81 коментара за “Въпроси за Revolut и техните отговори (FAQ)”

 1. Здравейте,

  Имам карта Revolut Standard, ако си направя upgrade на плана мога ли после да се върна към стандартен план и ако да за какъв период от време се случва това? Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Денис Мехмед

 2. Поръчах безплатна карта, трябваше да дойде на 14.02. В приложението ми пишеше да изчакам до 17.02 и тогава да направя reorder. Само, че при reorder отново трябва да плащам. Има ли вариант картата просто да закъснява повече, или да я поръчам пак, но безплатно, предвид че вече съм платил веднъж за доставка?

 3. От една седмица се опитвам да се регистрирам през приложението, но не получавам sms!
  Какво мога да направя?
  Благодаря!

 4. Здравейте господин Недев, бих искала да ви попитам дали е по изгодно обмяна на евро в почивни дни тъй като тогава курса е около 1.93. Въпреки че има такса от 0.5% не илиза ли по изгодно.
  Благодаря

  1. Ами вие преценете. Зависи дали това е курс купува или продава. Ако има 0.5% просто го умножете по 0.995 за купува или по 1.005 за продава и ще видите дали ви е изгоден или не.

 5. Здравейте,
  Имам следния въпрос:
  След извършване на две плащания към GBR Revolut (в размер на 1000 и 2000 лв)чрез кредитната ми карта в банка ДСК ми бе удържана такса + лихва, тъй като според ДСК е била извършена специфична трансакция (паричен трансфер за захранване на сметка), а не стандартно плащане. От банката поясняват още и че това идентифициране е дефинирано от Revolut, а не от самата ДСК.
  Къде мога да намеря допълнителна информация по въпроса?

  1. Може да я намерите в тарифата на банката. Таксата си е от тях. Банки като ПИБ и ЦКБ нямат такава такса. А темата е дискутирана в групата “Revolut в България”

 6. Неуредени пари в брой след колко време те могат да се теглят към другата сметка. На standard се осчетоводяват сметките на края на месеца. Чата им не работи писмо писах в условията има едни два дни за уреждане, но те минаха вече?

 7. Предстои ми смяна на лични документи. Трябва ли да уведомявам Revolut, и с кого на Live agent или с бота

 8. Здравейте, не мога да вляза в профила си SMS, който ми пращат по телефона отговарят, че не бил коректен, какво да направя

 9. Здравейте,
  Преди 1 час си направих карта revolut. Бих искал да си преведа малка сума в евро. За да го направя трябва да напиша името на банката и адреса. IBAN и BIC ги виждам от акаунта ми в revolut. Бихте ли ми казали какво да напиша на мястото на банка и адрес на банката?

 10. Петър Димитров

  ЗДРАВЕЙТЕ,имам ограничение 90 ДНИ да не купувам акция.Но вече мина този период и все още не мога да купя.

 11. Здравейте, от няколко дни опитвам да си създам акаунт в приложението, но не ми приема номера.Какво да правя?

 12. Здравеите!Имам един въпрос свалих си аз програмата револют направих опит за изпращане на пари от англииска карта в българска в краина сметка опитът е науспешен,няма проблеми но сега ми показва в англииската карта, че парите са си ми в картата но немога да ги изтегла поради това че са качени в програмата при неуспешен опит след колко време мога да си изтегла парите от банкомата кога ще ги освободи или въобще ще ги освободили.

 13. Здравейте! Бих желала да използвам Revolut за бизнес цели. Не намирам официална тарифа за услите Ви. Работим предимно със страни извън ЕС. Моля, изпратет актуална тарифа, от която да става ясно колко ще струва превод до Русия и Турция например според размера на преведената сума., цената за SWIFT и т.н.

 14. Веселина Митева

  от 2-3 дни не мога да си прехвърлям пари в картата ми. изписва „your top-up was declined. please contact support for more information“ използвам я от известно време и за първи път имам такъв проблем. не намирам никакви контакти, за да звънна и да потърся помощ. благодаря предварително.

 15. Здравейте,
  Опитвам се да заява карта по открита сметка в Револют, но иска от мен да надстроя плана си с такса в размер на 13,99 лева/месечно?
  Къде бъркам? Моя приятелка предишния ден направи поръчката и нямаше проблем.

 16. Здравейте,
  Опитвам се да си направя регистрация,но не успявам..
  Търсят ми Zip код а не знам какво точно е ..
  Моля за помощ!
  Благодаря предварително!

 17. Здравейте, използвам револют и съм на премиум плана, тъй като доходите ми са само в американски долари но живея в България. Курса е много по-изгоден. Въпроса ми е, ако сменя примерно 10 хил долара в лева(или друга валута) и след това в рамките на ден два отново сменя в долари с цел печалба от движението на валутите, дали нарушавам някое правило на револют. Не намерих такова в полисито, пише само за внезапни движения. Ако някой има идея моля да каже.
  Хубав ден!

 18. Валери Апостолов

  Здравейте г-н Недев,
  Моят въпрос е следният: Мога ли да извадя карта REVOLUT за моя непълнолетен син който е на 17 г и 6м., за да му превеждам в нея седмичния лимит? Има ли ограничение?

 19. Здравейте, получих от Револют писмо че са прехвърляли клиентите от Източна Европа т. е нас в Литва, променени са IBan и отправят молба да информираме клиентите за новия IBan .
  Как да информирам съпорта на контрагентите, P2P компании.
  Мога ли да им изпратя скриншот от новата сметката, BIC на Револют откъдето до сега съм им привежда средства, някой има ли по добра идея.

 20. Здравей, г-н Недев
  Може би имате идея относно смяната на IBan в Револют, как да оповестя P2P платформите в които участвам, тъй като след 18.10.2020 няма да може да се използва стария айбан, и как ще връщаме средства към сметката.

  1. Много просто. След като излезе новия IBAN просто превеждате поне €1 към платформата и ще може да теглите към новия. Тегленето е възможно към всеки IBAN, от който е внасяно.

   1. Това е ясно за 1 евро,но от стария айбан са внесени суми към различни р2р платформи, а вече е сменен стария айбан в Револют ,всички суми не са налични в момента във р2р платформите, и не можиш да ги изпратиш към стария IBan а срока е до 18.10.2020.

 21. Здравейте, бихте ли ми разяснили следния казус моля. Картата ми е българска със сметка в лева. Отивам да живея в Чехия, където разплащанията се извършват в крони. Създавам си сметка в крони в Револют. Имам да извършвам преводи в крони и да плащам на ПОС в крони. След 12.08 има промяна в международните транзакции за суми извън евро. Въпросът е – само първата ми транзакция в крони от сметка в Револют към чешка банка в крони ли ще е безплатна. Плащанията на ПОС ще имат ли такса. До колко лева/крони мога да тегля на банкомат до 400 както пише в плана ми в апп-а или…

  1. Здравейте.
   Искам да попитам след като имам запор на сметките си в България а сега работя и живея в Нидерландия и съм регистрирал сметката си в Нидерландия,възможно ли е да ми запорират и тази сметка

 22. Здравейте, смених си мобилното устройство, запазвайки си старият номер и сега не мога да си активирам REVOLUT. Някой може ли да помогне ?

 23. Искам да разбера когато търгувах с акции сега пратите са в неуредени в пари в брой. Не мога да си ги пратя.

 24. От няколко дни безуспешно опитвам да възстановя забравена парола. Само съобщения на английски и едно и също. С кого да се свържа? Мейлите са без обратна връзка. Сигурно над 100 пйти съм опитала вече и над 20 сйм изпратила селфи с документ.

 25. Здравейте,

  Акаунта ми е блокиран без ясна причина от 3 Ноември, след захранването й от другата ми карта.
  Пиша live agent в чата от тогава всеки ден без никакъв резултат и отговор.

  Какво точно трябва да се случи за да имам поне елементарно обяснение защо ми е заключен акаунта и какво трябва да направя за да го отключа.

  Мерси
  П.С. Писах в фейсбук месинджър на Вас, на английския профил и отговори НИКАКЪВ

 26. От няколко дни безуспешно опитвам да възстановя забравена парола. Само съобщения на английски и едно и също. С кого да се свържа? Сигурно над 100 пйти съм опитала вече и над 20 сйм изпратила селфи с документ.Какво трябва да направя за да мога да възстановя забравената си парола или да мога да създам нова?

 27. Росица Илийчева Иванова

  Здравейте ,поръчах сжуниър карта която трябваше да дойде средата на август но не дойде.После видях че адреса ми не е подобен а само улица и блок.Ттрсих я и не я намирам.Опитах се да поръчам нова но не ми позволява.Също така незнам от къде да впиша адреса си по подробно.Моля ви за помощ,направих джуниър сметка и има пари в нея а немога да я използвам ?

 28. Здравейте,

  При откриване на бизнес акаунт и последващото потвърждаване на структурата на акционерите, в България се приема само документ подписан и датиран от нотариус като истинско копие. Проблемът е, че с безналичните акции, книга на акционерите (съответно структурата) се води от Централен депозитар и не виждам каква нотариална заверка на документ може да има тук. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

  Благодаря предварително за помощта.

 29. Здравейте, бих искал да попитам. Успях да направя на Айфон-а си пращам през телефона с Револют, но не мога да се оправя да го направя и през Андройд телефон. Можете ли да ми помогнете, за да мога да използвам приложението и през двата телефона. Благодаря!

 30. Здравейте,

  Имам издадена карта от Revolut, но е MasterCard. За съжаление epay.bg имат такса при плащане на битови сметки от нея в размер на 1.20 лева. Бих искал да си издам VISA карта от Revolut, която да регистрирам в Epay, но нямам такава опция. Какво мога да направя?

 31. Здравейте днес се опитах да се регистрирам в revolut , но като стигна до датата на раждане , въвеждам я и не ми дава да продължа регистрацията , какво трябва да направя в такъв случаи?

 32. Здравейте днес се опитах да се регистрирам в revolut, но след като въведа датата на раждане, не мога да продължа регистрацията. Какво трябва да направя за да завърша регистрацията?

  1. Георги Йосифов

   Здравейте.
   Имената трябва да са на латиница.
   След годината на раждане се слага точка.

 33. Здравейте,
  Забелязвам, че се сблъсквам с повтарящ се проблем с регистрацията (и април, и май месец е споменат)
  При въвеждане на рожденна дата бутонът за „продължаване“ остава деактивиран или при добавяне на допълнителен символ „.“, както в темплейтния формат „ДД.ММ.ГГГГ.“, бутонът се активира, но при продължаване напред се извежда съобщение за грешка: „Въвеждайте само знаци на латиница“.
  Пиша този коментар, за да споделя с евентуални бъдещи клиенти, сблъскали се с този проблем, решението, което проработи при мен.
  Смених езика на мобилното си устройство на английски и инсталирах приложението наново. При стартиране то се отваря на английски и формата за попълване на дата на раждане се променя (ДД.ММ.ГГГГ. -> MM/DD/YYYY). Успешно се преминава нататък. След регистрация, може да върнете езика на устройството обратно на български и приложението ще отчете тази промяна.
  Надявам се този коментар бъде от полза и за колегите, които ще се заемат с отстраняването на този проблем. Ако ми посочите къде, бих описала този бъг и по-технично.
  Поздрави и успешна работа!

 34. Здравейте, господин Недев!
  Опитвам да се регистрирам в револют-а. Като стигне до въпроса „Вашето местопребиваване за данъчни цели единствено в България ли е?“ Всичко става неактивно. Не мога да отговоря, нито да продължа. На какво се дължи това?

 35. Здравейте! Мога ли да си плащам сметките по IBAN към фирма. Плана ми е Standart. Благодаря предварително.

 36. Димитър Маникатов

  Здравейте г-н Недев.
  Имам проблем с откриване на едни пари кото бяха предназначени за плащане на общежитието на сина ми към УНСС през техният сайт.
  Проблема е, че в тяхната сметка няма превод който е от 17,11,2021. Как бих могъл да разбера IBAN където са преведени тези пари?
  Пробвахме през „Извлечение“, но за съжаление там не се вижда къде са постъпили плащанията.
  От УНСС ни посъветваха да и предоставим IBAN сметка за да възтановят сумите за двата месеца.
  Надявам се, че ще ни помогнете.
  Предварително Ви Благодарим за отговора.
  С уважение: Димитър Маникатов

  1. Ако е платено с карта през сайта, няма как да има IBAN за постъпване на парите, защото това е виртуален POS. Дайте на УНСС сметката, която искат, за да ви върнат парите. Макар да не разбирам как така ще ви ги връщат щом не са ги получили.

  2. Милка Панайотова

   Здравейте,имам карта revolut.първите няколно дни плащах чрез телефона,но от известно време не мога.Извършвам плащания само с физическата карта.Бихте ли казали на какво се дължи.Благодаря

   1. Здравейте, във Debitium инвестирате ли, във вече инвестирани заеми от вас, при положение че новите са със със срок над 400 дни.Правилно ли е да се инвестира в вече закупени кредити.

 37. Здравейте, работя в Германия , но заради бързане ако мога така да го нарека , шефа ми каза да си направя карта revolut и през нея да ми превежда заплатата ( понеже другата от немска банка ще ми е готова след около 3-4 седмици, а до тогава няма как да ми дава пари на ръка понеже съм с договор и няма как да стане) . Дали е възможно в Германия да се получава заплата по такъв вид карта ( revolut) и ако е превел парите в сряда до колко дни трябва да са по сметката ( броят ли се почивните дни също или не ) , и каква сума може да се тегли на месец от банкомат?

 38. Здравейте, имам 2 въпроса.
  1. Имам премиум карта Revolut ( какъв е лимита на месец за теглене на пари в брой)?
  2. Ако е направен превод КЪМ картата ми револют в сряда следобед , но четвъртък е празник и не е използвана опцията за бърз трансфер, ориентировъчно кога парите трябва да са по сметката, защото все още ги няма? Тоест пуснат е превод КЪМ картата в сряда следобед, четвъртък беше официално почивен ден (тук) петък е работен, но вече дойде събота и неделя и все още парите ги няма, дали трябва и ще са по сметката утре или най късно вдругиден или може периода да е още по дълъг?

 39. Ренета Станчева

  Здравейте,за да ми преведат пари по моята сметка в Револют от една фирма ,ми искат паролите на акуанта и на имейла ми.Защо?

 40. Как мога да премахна един регулярен превод, който не съм заявявал?
  Всеки месец ми взима по17,63 лв
  „fullbodyfit“ се казва търговеца, базиран е в Кипър.
  Никаде в приложението не мога да го неотрализирам.

 41. Здравейте, пиша от името на мой близък, който има проблем с неправомерно изтегляне на пари от картата му, към съвсем непознат „търговец“, докато си е браузвал предишни плащания. Писали са си с Help Desk-a, но оттам са му отговорили, че транзакцията е станала с негово съгласие и нищо не можели да направят.

  Имате ли идея как може оплакването да се ескалира към по-висока инстанция? Може ли да са го хакнали, ако е разрешил директен дебит за нещо? С други платформи има начин комуникацията да не е само с чат-ботове и да се намери решение.

  Надявам се на Вашето съдействие. Сумата не е много голяма, но за него е значителна.

  Благодаря!

 42. Здравейте, г-н Недев
  Някъде бях чел,че Вие имате богат опит е инвес.в акции преди да се захваните с P2P инвестиции.Въпроса ми е:
  Коя от двата вида инвест.е по печеливша и по малко рискова?За днешно време от вашия опит, какво бихте препоръчал. Много е важен вашия отговор за мен. Аз ви следвам от 4 години, жив и здрав бъди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *