fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut: Как се отразява Covid-19 на потреблението в България?

Revolut, глобалната финансова платформа с над 10 милиона потребители в Европа, публикува данни, показващи поведението на българските ѝ потребители в контекста на пандемията от коронавирус Covid-19. Извадката на проучването са 200,000 потребители на Revolut в страната, като данните са за периода 1 март до 10 април 2020 г.

Кои печелят най-много?

Логично от карантината печелят най-много онлайн търговците. Най-големите увеличения в броя на транзакциите Revolut регистрират при еmag (+180%), Foodpanda (+ 172%) и Playstation (+ 126%). Все повече хора се възползват от времето, прекарано вкъщи, и пазаруват онлайн, което води до сериозен скок в броя отделни транзакции. Освен изброените български онлайн търговци, Amazon също отбелязва значително увеличение на транзакции с +70% за периода.

Показателно е, че популярната верига ресторанти Happy.bg също наблюдава ръст от 48% по време на извънредното положение. Това едва ли компенсира липсващия оборот от затворените заведения, но все пак показва, че онлайн присъствието и поръчките на храна за вкъщи омекотяват удара за ресторантите, които предлагат такава възможност.

Посещенията в супермаркетите намаляват, но разходите се увеличават

Докато броят посещения на хранителни магазини и супермаркети е намалял, разходите при едно посещение бележат значително увеличение. Данните показват следното:

  • Броят на транзакциите на Lidl е намалял с -20%, но обемът на отделните трансакции е нараснал с +33%
  • Броят транзакции в Kaufland е намалял с -11%, докато обемът на отделните такива се е увеличил с +39%
  • Броят транзакции във Fantastico бележи спад с -33%, но сумата на една транзакция се е увеличила с 29%
  • При Billa броят транзакциите намалява с -25%, но сумата се е увеличила с 36%.

От големите вериги супермаркети с най-малък спад на броя и най-голямо нарастване на сумата е Kaufland. От горните данни забелязваме, че хората правят средно с 22,25% по-малко транзакции в големите супермаркети, докато сумата на едно плащания е средно с 34,25% по-голяма. Посещенията в супермаркетите са спаднали с около 1/4, но похарчената сума е нарастнала с 1/3 и като цяло резултатът би трябвало да е положителен за големите търговци. Важно е да отбележим, че тук не влизат кешовите плащания, които в България все още са голям обем.

Тенденциите в поведението на потребителите са сходни в цялата страна. Няма съществена разлика между големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Данните съвпадат с впечатлението, че хората в цялата страна се запасяват с повече продукти, за да подсигурят нуждите на домакинствата, когато излизанията навън са ограничени.

Кои губят най-много?

Плащанията в ресторанти (-89%) и транспорт (-87.5%) бележат най-сериозен спад. По данни на Revolut, баровете, ресторантите и веригите за бързо хранене са претърпели най-голям спад в броя транзакции. При веригите за бързо хранене също се наблюдава значително понижение, което все пак остава по-ниско от средното за сектора: KFC (-72%), Costa (-80%), McDonalds (-82%).

Транспортът отбеляза значителен спад в транзакциите поради ограниченията за пътуване (-87,5%).

Популярни търговски вериги за дрехи като Zara (-63%) и H&M (-50%) също са сред силно засегнатите. Затварянето на големите търговски центрове, където обичайно се намират магазините им, ги засяга силно.

Физическите плащания с карти намаляват, докато онлайн транзакциите растат

Предприетите ограничителни мерки за предпазване от заразата обуславят значтелно намаление при определени видове потребителско харчене. Забелязва се спад при плащанията с физически карти във всички категории, като броят на транзакциите с физически карти в България е намалял с -55% от началото на март.

Успоредно с това обаче се забелязва осезаем ръст при броя на онлайн транзакциите от +52% от началото на март до сега. Данните показват, че като цяло хората харчат повече онлайн. Това вероятно е свързано и с по-големия брой компании, които адаптират бизнесите си дигитално по време на пандемията. От Revolut посочиха и че има видимо нарастване и в сумите на отделните онлайн транзакции (+35%).

Броят на плащанията намалява, но обемите остават стабилни

Междувременно през изминалия месец потребителите на Revolut превеждат пари по-рядко (-13%), но обемът на плащанията между самите потребители отбелязва лек ръст от +7% за периода 1 март – 10 април. Този баланс се дължи на активността на потребителите на Revolut, както и възможността им да се разплащат помежду си от дистанция мигновено и без такси.  

Обмен на валута

Валутните пазари бяха доста волатилни през последните седмици. Станахме свидетели на сериозни движения. От 1 март до 10 април, валутната търговия бележи ръст от 116% в обема на сумите. Вероятно доста потребители са се опитали да извлекат полза от нестабилността на валутния пазар. Дано да са успели.

Плащайте безконтактно и пазарувайте онлайн, за да се предпазите

Пазаруването онлайн е чудесен начин да се предпазите от зараза, защото не се налага да излизате. Ще получите покупките директно в дома си. Ще платите без да докосвате множество замърсени повърхности и най-вече пари. Парите са сред най-мръсните неща, които докосваме в ежедневието си. Рядко се замисляме, че те са идеален преносител на вируси и зарази. А това е точно така. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че банкнотите и монетите е възможно да пренасят и новия коронавирус. Плащайте безконтактно с карта или най-добре с мобилен телефон навсякъде, където това е възможно, но винаги носете и пари в брой.

БЧК и Revolut Mastercard лимити

Преди дни Mastercard повишиха лимита на безконтактните плащания в 29 европейски страни, сред които е и България. Новият лимит за безконтактни плащания в България е 100 лева. На много места пренастройката на POS терминалите вече е направена.

Най-добрият вариант за плащане е Apple Pay. При него не се изисква PIN независимо от сумата. Използвате само мобилния си телефон. Докосвате го единствено вие! Не забравяйте да го дезинфекцирате след всяко излизане навън. Как да плащаме безопасно по време на епидемията от коронавирус COVID-19 може да прочетете в тази статия.

Подкрепете българските медици!

Над 60,000 лева са дарили българските потребители на Revolut за каузата на БЧК за подпомагане на медиците на първа линия в борбата с COVID-19 в България. Да ги подкрепите е лесно и удобно с Revolut. Как може да го направите може да научите в тази статия.

Револют-вайте с над 11,000 приятели 💬

Групата „Revolut в България“ във Facebook е най-голямата и активна финтех общност в България с над 11,000 души! Ако ползвате Revolut или планирате да го направите, включете се, за да си Револют-ваме заедно с други финтех ентусиасти в групата  http://bit.ly/RevolutGroup ❤️ 

4 коментара за “Revolut: Как се отразява Covid-19 на потреблението в България?”

  1. „Revolut, глобалната финансова платформа с над 10 милиона потребители в Европа, публикува данни“ – Mоже ли линк към данните?

  2. Пицария Domino’s можеше да са в статистикста, но са забранили Revolut. Те губят – други печелят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *