fbpx
Продължете към съдържанието

СЗО: парите носят вируси. Плащайте безконтактно, но носете и кеш

парите носят вируси, плащайте безконтактно

Парите не миришат. Това не значи, че са чисти. Банкнотите са сред най-мръсните неща, които докосваме в ежедневието си. Рядко се замисляме, че са идеален преносител на вируси и зарази. А това е точно така. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че банкнотите е възможно да могат да пренасят и новия коронавирус. Плащайте безконтактно с карта или най-добре с мобилен телефон навсякъде, където това е възможно, но винаги носете и пари в брой.

Парите разнасят зарази

Това не е предположение, а научно доказан факт. В проучване от 2017 година, публикувано тук, изследователите взимат доларова банкнота на случаен принцип, за да видят какво живее в хартиената валута. Учените откриват стотици видове микроорганизми. Най-много са тези, които причиняват акне, както и изобилие от кожни бактерии. За да е пълно щастието, също така са идентифицирани вагинални бактерии, микроби от устата, ДНК от домашни любимци и вируси.

Вирусите, в днешната пандемия от COVID-19, трябва да ни притесняват повече, отколкото акнето. Надали има изненадани от факта, че парите са мръсни, но рядко се замисляме колко точно. Банкнотите се разменят постоянно и могат да останат в обращение от 5 до 15 години. Парите имат потенциалната възможност да разнасят бацили в продължение на десетилетие. За щастие повечето вируси не живеят повече от няколко часа, което обаче изобщо не е малко.

Парите пренасят вируси

Преди броени дни Световната здравна организация (СЗО) обяви пред английския The Telegraph, че банкнотите може да разпространяват редица вируси, сред които е възможно да е и новият коронавирус COVID-19. Вирусът би могъл да се задържи върху повърхността на банкнота в рамките на няколко дни, което е предостатъчно, за да бъде предаден нататък. Какво можем да направим, за да се предпазим?

Плащайте безконтактно с карта или телефон

Винаги, когато е възможно, плащайте с карта. Най-добре безконтактно. И помнете: не е нужно касиерът в магазина до докосва картата ви. Идеята е точно обратната – картата да е във вашите ръце и да не попада в чужди. Лошото е, че при сумa над 50 лева плащането с карта ще иска да въведете ПИН код. За да го въведете ще е нужно да докоснете клавишите на POS терминала, които вероятно преди минути друг е докосвал. Можете само да се надявате, че ръцете му са били чисти.

Плащането с мобилен телефон е най-добрият вариант

За България това най-често значи с Apple Pay. Това плащане не изисква PIN без значение от сумата. Използвате само телефона си и го докосвате единствено вие! Има редица финтех решения, които дават възможност да се ползва Apple Pay. Най-популярното у нас е Revolut, които първи пуснаха услугата в България. В момента само две български банки (ПИБ и Уникредит Булбанк) предлагат платежната услуга на Apple и то единствено за картите Mastercard.

За щастие, съществува друго финтех решение Curve, което позволява използването на Apple Pay за всички дебитни и кредитни карти, без значение дали банката издател на картата предлага такава възможност.

curve курве и аппле пей вируси apple pay

Как може да използвате Curve, за да плащате с Apple Pay без да сменяте банката, може да прочете в тази статия. Две български финтех решения също позволяват ползването на Apple Pay – iCard и Phyre. Как да настроите Apple Pay на телефона или часовника си може да прочетете в тази статия.

Без Google Pay в България

За съжаление GPay не се поддържа в България. Няма и официална информация, нито дори слухове кога и дали това ще се промени. Това е доста неприятна новина за всички потребители на мобилни телефони с Android. За щастие съществуват две български финтех решения, които позволяват плащане с Android телефони. Това са iCard и Phyre. Последното се разпространява и като A1 Wallet, а отскоро и като Vivacom Pay.

За момента, не са ми известни други възможности за плащане с Android телефон в България. Поне не и официални такива. А когато става дума за парите ви е важно да прецените дали да направите компромис със сигурността, за да ползвате неофициални решения. Всеки може да прецени дали удобството си заслужава риска.

Без пари в брой не може

Сигурно сте чували, че кешът е цар. Почти винаги и навсякъде може да платите с пари в брой. Не така стоят нещата с картовите плащания. Особено, в по-малките търговски обекти и населени места. Носенето на пари в брой не може да бъде избегнато напълно. Просто не забравяйте, колко мръсни са парите. В буквалния смисъл. Хубаво би било всички касиери да работят с ръкавици. Винаги, след като сте докосвали пари е препоръчително максимално бързо да измиете ръцете си или да ползвате дезинфектант. Знам, че не се намират почти, но малко шишенце спирт с над 60% концентрация ще свърши подобна работа.

Поддържайте кешов резерв

Хубаво е да имате сумата на месечните си разходи като пари в брой. Имам предвид наистина в брой, а не в дебитна или кредитна карта. В някои извънредни ситуации може да е много полезно. След обявяването на извънредното положение в петък, 13-ти, Борика блокира, поради технически проблеми. Прекъсната бе работата на банкомати и ПОС терминали. Това на практика направи невъзможно тегленето на пари от устройствата, както и картовите разплащания в магазините. Проблемът беше преодолян за около два часа при банкоматите. Няма официална информация от компанията, какво е причинило проблема.

Ограничете ненужните разходи

Намалете разходите си, доколкото е възможно. Ако извънредните мерки се окажат продължителни, има голяма вероятност да намалеят и приходите ви. Или поне да не са толкова редовни както досега. Отрежете веднага излишните и ненужни разходи. Това винаги е добра идея, но в конкретната ситуация е почти задължително. По-добре е да сте излишно предпазливи, отколкото да изпаднете в неприятна ситуация. Ако придобиете този хубав навик, той ще ви е полезен далеч след края на епидемията.

Не инвестирайте в тоалетна хартия! Разбира се, това в никакъв случай не означава, да пестим от лична хигиена. Вече дори за Илън Мъск е ясно, че тази година няма да успеем да колонизираме други планети. Поне да покажем колко добре сме се научили да си мием ръцете. Не забравяйте добре да измивате ръцете си винаги, когато сте докосвали пари.

Споделете с приятели 💬

Ако ви е писнало да говорите само за вируси, в групата „Финтех в България„ във Facebook се обсъждат всякакви финтех продукти и услуги. Основните теми са свързани с RevolutCurveMonesePaysera и други финтех услуги, достъпни в България. В нея има над 2,000 души, което я прави най-бързо растящата финтех общност в България. Ако се интересувате от финтех, присъединете се към групата „Финтех в България“ във Facebook.

Ако пък мислите, че най-доброто време да се инвестира е, когато всички са в паника може да се включите в групата за P2P инвестиции. А може и да прочете някоя хубава книга.

Споделете тази статия с вашите приятели, които се интересуват от финанси и нови технологии и биха се възползвали от предимствата, които дават безконтактните плащания за защита от вируси и зарази. Ако се интересувате от инвестиции и финтех, харесайте страницата на Vivainvest във Facebook – http://fb.com/vivainvest.eu, за да научавате първи новини по тези теми👍

7 коментара за “СЗО: парите носят вируси. Плащайте безконтактно, но носете и кеш”

  1. От няколко месеца и РББ предлагат безконтактно плащане с телефона. Приложението се казва RaiPay.

  2. Кога за последно си дезинфекцирахте телефона? Да, сигурно кешът е теоретично малко по-мръсен, но веднага след него е телефонът, по който мажем всичко 🙂

    1. Така е, но поне телефона ми го пипам само аз. Това не означава, че ръцете ми са чисти, но при тази ситуация, това което е на телефона ми преди това е било вече върху ръцете ми. Приемам, че никой освен мен не пипа телфона ми, както е при мен.

  3. Изразът „Парите не миришат“ , не трябва да се приема буквално. А принципно парите имат миризма. Почти всеки път като ми се наложи да броя пари, започвам да кашлям, защото миризмата от тях ме дразни. Имам чувствително гърло, което реагира доста бурно на някои миризми , като в повечето случаи дори не мога да усетя на какво мирише. Но миризмата която се излъчва от парите я усещам – доста гадна е.

    1. Филип Георгиев

      Само ви моля да не изхвърляте пари през терасата. Пазете България чиста!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *