fbpx
Продължете към съдържанието

Revolut съвети: Теглене от банкомат без такси

Револут теглене без такса

Възможността за теглене от банкомат без такси е голямо предимство на Revolut. Често обаче се случва да бъдат начислени такси от страна на оператора на съответния банкомат, особено в чужбина. В първата публикация от поредицата „Revolut съвети“ ще ви покажа как да ги избегнете.

Безплатно теглене от банкомат с Revolut

Revolut няма такси за теглене от банкомат до посочения в плана на потребителя лимит, в рамките на 30 дни:

 • €200 – за безплатния план Standard
 • €400 – за план Premium
 • €600 (1350 лв) – за план Metal

При надвишаване на тези лимити в рамките на 30 дни, таксата за теглене на Revolut e 2% от сумата.

По всяко време може да проверите колко ви остава да теглите без такса от менюто Profile – Price plan – ATM Withdrawals.

Начислени са ми такси! Защо?

Има случаи, в които се начисляват такси, дори когато теглите в рамките на лимита. Тези такси не се начисляват от Revolut, а от оператора на банкомата. Обикновено тези такси са две:

 • Такса за достъп (Access charge)
 • Динамично превалутиране, или Dynamic Currency Conversion (DCC)

Ще разгледаме какво представляват тези такси и как бихте могли да ги избегнете.

Какво е такса за достъп (Access Charge)?

Таксата за достъп обикновено е фиксирана. Тя не зависи от теглената сума и варира от около €1.5 до €5 евро. Доста често се среща при банкоматите в Гърция и Испания. Това е поредният начин за банките и собствениците на мрежи от банкомати да вземат такси от клиентите си. Обикновено картите, издадени от банката собственик на банкомата, са без такса за достъп, а за всички останали има такава.

Това не е такса, която Revolut начислява! Тази такса се начислява от оператора на банкомата. Ако ползвате карта от банка, която има такса за теглене от банкомат, тази такса ще бъде добавена към таксата на банката. Повечето банкомати ясно показват таксата за теглене, но често никой не ѝ обръща внимание.

Как да избегнем таксата за достъп?

Тази такса няма начин да бъде избегната. Единственото, което може да направите е да потърсите друг банкомат. Ако решите да теглите, по-добре изтеглете еднократно по-голяма сума, тъй като таксата обикновено е една и съща.

Какво е динамично превалутиране (DCC)?

Динамичното превалутиране (DCC) е пример за добра идея, която се е изродила в начин да бъдете здраво одрани. В началото идеята е била да знаете точно колко плащате във валутата, в която е издадена вашата карта. Предполага се, че това е валутата, в която сте свикнали да работите и за вас ще е по-лесно да сравнявате цените, отколкото постоянно да преизчислявате.

Звучи като добра идея, нали? Да, ама не! Под претекст, че ще фиксират вашия курс за превалутиране, като начин да избегнете бъдеща негативна курсова разлика, доставчиците на DCC начисляват солена такса, която често е над 5% от стойността на транзакцията. Често самият курс е далеч от най-изгодния и е сигурно, че Revolut ще ви даде много по-добър курс за превалутиране.

Таксата за DCC е процент от сумата и може да е доста сериозна. Ето реален пример за теглене на €70 евро от банкомат на Eurobank в Гърция. В случая е избрана транзакция с динамично превалутиране (DCC) и това струва още €6.57 или над 9% такса!

DCC на €70 на Eurobank Гърция

Не забравяйте, че таксата за динамичното превалутиране (DCC) не е начислена от Revolut, а от компанията, обслужваща POS терминала или банкомата, използван по време на транзакцията. В Revolut ще я видите като една обща сума, която е по-голяма от изтеглената от банкомата.

Предупреждението, което виждате на горния екран, е базирано на факта, че не е възможно да изтеглите подобна неточна сума от банкомат. Единствената му цел е да ви предпази от подобни грешки в бъдеще. Внимавайте, защото предварително няма как да бъдете предупредени!

Как да избегнем динамичното превалутиране (DCC)?

Лесно е. Винаги отказвайте динамичното превалутиране (DCC), под каквато и да било форма! Ако на POS терминал ви попитат, кажете че НЕ ЖЕЛАЕТЕ да платите във валутата на картата. Лошото е, че това може и да не се случи на банкомат. Повечето банкомати обаче, ще ви попитат по такъв начин, че със сигурност да изберете да направите динамично превалутиране. Погледнете добре този екран:

Безплатно теглене от банкомат Револут ATM DCC

Той е толкова повеждащо направен, че само човек, който много добре знае какво и защо точно прави, би избрал „Without conversion“. А точно това трябва да изберете! Нищо, че страшния червен надпис ви предупреждава, че курсът не е гарантиран. Единственото, което е гарантирано ако изберете „With conversion“ е, че ще позеленеете от яд като видите резултата от транзакцията.

Винаги избирайте „Without conversion“ или „Decline Conversion“ или друг страшен червен надпис с подобно значение, за да избегнете динамичното превалутиране (DCC). Абсолютно винаги!

Динамичното превалутиране (DCC) от евро в евро?!?

Звучи, като пълна безсмислица, но за съжаление е поредният начин, за да ви одерат кожата, докато се грижат да не сгрешите от неопитност. Не си мислете, че ако имате евро в картата и теглите от банкомат в еврозоната, това ви предпазва от динамичното превалутиране (DCC). Съвсем не е така! Картите на Revolut се разпознават като издадени от Великобритания, където валутата е британски паунди. Това лесно може да се провери по първите 6 цифри на номера, които се наричат BIN код. Вижте резултата от проверката с BINChecker:

Ако приемете предложеното от банкомата динамично превалутиране (DCC), напълно възможен е следният сценарий:

 1. Искате да изтеглите 100 евро. В сметката си имате 200 евро, които са повече от сумата, която ще теглите.
 2. Банкоматът разпознава английска карта и загрижено ви предлага динамичното превалутиране (DCC) от паунди, за да получите „гарантиран“ обменен курс.
 3. Ако приемете предложението, то банкоматът ще превалутира по изключително неизгоден курс от евро в британски паунди, като заяви сумата към Revolut в паунди. Тъй като в сметката ви няма паунди, Revolut ще превалутира вашите евро в паунди по текущия междубанков курс, за да може да получите от банкомата … 100 евро!

Много е вероятно цялата тази (напълно безсмислена за вас) операция да ви излезе поне 5-10 евро допълнително.

Какъв е изводът?

Преди всичко четете внимателно! Не натискайте просто зеления надпис, без да се замисляте. Винаги избирайте „Without conversion“ или „Decline Conversion“, за да избегнете динамичното превалутиране (DCC).

Старайте се да не теглите от банкомат, а да плащате с картата навсякъде, където е възможно. Ако на POS терминал ви попитат, кажете, че не желаете да платите във валутата на картата, а в местната валута на страната, в която сте.

Допълнителни такси при теглене от банкомат

Списък на банкомати, начисляващи допълнителни такси при теглене:

 • Alpha Bank в Гърция – 2 евро access charge
 • AKBank в Турция – DCC
 • Eurobank в Гърция – DCC fee
 • Euronet – мрежа банкомати в цяла Европа – DCC fee

Списъкът е направен по данни на потребители и не претендира, че е коректен и изчерпателен. Целта му е само да покаже, къде е възможно да има допълнителни такси.

Ето един файл, в който може да ги попълвате, за да знаят другите потребители – http://bit.ly/ATMListEU. Ако попаднете на още банки, чиито банкомати начисляват допълнителни такси при теглене, моля, добавете ги в горния файл и споделете в групата Revolut в България във Facebook.

Ако мислите, че тази статия е полезна, споделете я! 👍

10 коментара за “Revolut съвети: Теглене от банкомат без такси”

 1. Pingback: 19. Всичко за застрахователния пазар с Анелия Ангелова

 2. Станислав Георгиев

  Здравейте,
  Предстои ми пътуване до Турция. Предварително ще обменя средства в лири и за тегленето от банкомат нещата са много добре описани. Но какво бихте ме посъветвали за покупки на ПОС терминал, дали да избирам опцията да се тегли във валутата на картата или в местната валута на държавата, което всъщност ще е едно и също при положение, че в сметката ще има достатъчно турски лири?

  1. Винаги избирайте да платите в местната валута, иначе превалутирането няма да бъде направено от Revolut, а от банкомата или POS терминала по много неизгоден курс.

 3. Pingback: P2P Преглед - P2P инвестициите и финтех през май 2019

 4. Много полезно, но свързано с мислене и определен опит. Пътувам доста в чужбина и въпреки натрупаният опит и знания на два пъти банкомат ме изненадва и успява да си вземе някой лев отгоре. В Револют има сейфове, местите всичките си пари там, когато решите да теглите от банкомат прехвърляте примерно 500 пари и искате от банкомата 500. Натискате си каквото си искате и ако по невнимание збъркате, банкомата ще ви откаже тегленето защото просто няма други пари, освен исканите, от които да си вземе неговото. Тогава или почвате отначало и внимавате какво правите или сменяте банкомата. В Турция например са наредени по четири пет банкомата на различни банки един до друг.

 5. ДМИТРИЙ НИКОЛАЕВИЧ

  А къде и как може се зарежда карта Револют да се прави попълнение на картата чрез банкомат? Благодаря.

 6. Здравейте , искам да попитам ако вкарам в Револют сметката си 5000 лв и желая в последствие да ги прехвърля в нормална сметка към банка с дебитна карта има ли някаква такса , която ревулют ще ми начисли и въобще има ли някакв праг който ревюлт начислява такса за подобен тип изходящи финансови трансфери ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *