fbpx
Продължете към съдържанието

P2P Преглед – P2P инвестициите и финтех през май 2019

P2P инвестициите и финтех през май 2019

Преглед на най-важните и интересни събития от света на P2P инвестициите и финтех, които се случиха през май 2019. Revolut с възможност за зареждане на левове, неуспешното STO на Paysera и още финтех новини в P2P прегледа за май 2019.

Revolut с възможност за зареждане на левове с български карти 💳

Най-важното за потребителите на Revolut в България, след сметките в левове, е възможността да се захранват левове с български дебитни и кредитни карти. Досега зареждането ставаше само в евро. Така вече не е необходимо да се преминава през превалутиране, когато искате да използвате Revolut картата си за плащане в България.

Револут лева Revolut левове P2P инвестициите и финтех

Какво ново да очакваме от Revolut? ⚡️

На 8-ми май в Лондон се проведе специалното събитие RevRally, на което бяха показани някои новости, върху които работи Revolut. Сред тях разбира се най-интересното е възможността за търговия с акции без комисионна, която се очаква по-късно през годината. Очаква се да има възможност за покупка на по-малко от една акция. Това ще позволи на много хора да започнат да инвестират в акции за пръв път в живота си, дори и с малки суми.

Други интересни неща бяха новите цветове на металните карти и някои подобрения за управление на личните финанси. Ето запис на събитието RevRally за всички, които искат да знаят нещата в подробности.

https://youtu.be/gyg-RrE2eQ8?t=1958

Всеки ден нови 100 българи избират да отидат отвъд традиционното банкиране с Revolut. Научете още за плановете на Revolut в България от разговора на Едуард Цветанов с Димитър Вучев в предаването Business Daily.

Ако все още нямате карта от Revolut, може да я заявите безплатно и без такси. Как става това е описано в статията “Как да получите безплатна карта от Revolut?

Revolut съвети: Теглене от банкомат без такси 🏧

Възможността за теглене от банкомат без такси е голямо предимство на Revolut. Често обаче се случва да бъдат начислени такси от страна на оператора на съответния банкомат, особено в чужбина. В първата публикация от поредицата “Revolut съвети” може да научите как да ги избегнете – „Теглене от банкомат без такси„.

Групово спестяване с Revolut Group Vaults 💰

През май Revolut пуснаха Group Vaults. Тази функционалност позволява на няколко човека да спестяват заедно в трезори (Vaults). При създаване на трезор, имате възможност да го споделите с други хора. Без документи, без чакане. Принципът на спестяване е същият като при индивидуалните трезори – Revolut автоматично закръгля сумата до най-близкото цяло число и спестеното ресто отива в трезора, докато не решите, че е време да бъде използвано. Revolut Group Vaults е съвременен и удобен начин за спестяване на пари с приятели за конкретна цел.

Paysera STO – нереализираната възможност за инвестиция

инвестиция в Paysera STO

💰Финтех компанията Paysera се опита да набере инвестиция от €2.5 милиона по иновативен метод – чрез STO. 📈 За съжаление парите бяха върнати на инвеститорите, тъй като не преминаха минималния праг от €1 милион евро, определен за тази инвестиция. Основните причини за този неуспех, според мен, са три: краткият срок на кампанията, непознатият иновативен метод на предлагане STO и твърде дългият 20-годишен срок на книжата.

Въпреки че вече не е актуален, мисля че за доста инвеститори може да е интересен и полезен моят SWOT анализ на възможностите и рисковете, свързани с Paysera STO и самата инвестиция. 📊

През май, Paysera България навърши 3 години. Надявам се, че плановете за развитието й ще се реализират, независимо, че не успя да събере нужната инвестиция. Paysera е много удобен и евтин начин за превод на пари към P2P платформи, тъй като при такива операции Revolut често изисква доказване на произхода на средствата. В момента Paysera е официалният начин за депозиране на валути в iuvo.

3.5% е инфлацията за май 2019 💸

P2P инвестициите и финтех инфлация България май 2019

Инфлацията в България през май 2019 е 3.5% на годишна база, показват данни на НСИ. Това е леко понижение спрямо предходния месец април 2019, когато достигна 3.7% – най-високото равнище от октомври 2018. В същото време най-високите лихви по депозитите, които банките предлагат са под 1% годишно. Как да защитим парите си в условията на растяща инфлация и падащи лихви по депозитите, може да прочетете в тази статия.

Новото в Reinvest24 – P2P платформа за инвестиции в имоти под наем 🏠

Reinvest24 е P2P платформа, предоставяща възможност за напълно пасивни инвестиции в имоти под наем, включително за инвеститори с малък капитал. Това е типичен пример как P2P инвестициите и финтех могат изцяло да променят един традиционен метод за инвестиране, като отдаването на недвижими имоти под наем.

През май платформата навърши една година. Минаха и повече от четири месеца от ревюто, в което споделих първите си впечатления от Reinvest24. За това време настъпиха някои промени и подобрения. Вижте какво е новото в платформата и как тя ще се развива в бъдеще в статията „Новото в Reinvest24„.

До 1% бонус в RoboCash през май 💵

През май RoboCash пусна бонус програма за инвеститорите – до 1% по-висока доходност в рамките на 3 месеца. Хубавото е, че за разлика от други P2P платформи, които предлагат бонуси само за нови инвеститори, тази е отворена и за съществуващите. Бонусът е до 1% допълнителна доходност за 3 месеца и се определя в зависимост от общата инвестирана в RoboCash сума. Подробности за бонуса има тук, а който се е включил ще получава до 1% допълнителна доходност до есента.

Bondora с нови €10 милиона евро инвестиции през май 🏆

Bondora P2P инвестициите и финтех

Април 2019 беше рекорден за Bondora. Най-старата P2P платформа в континентална Европа постави рекорд, като прехвърли границата от €10 милиона евро нови заеми за месеца. Точната сума е €10,867,175, което е нарастване с 11.7% спрямо предходния месец. Сумата на новите инвестиции през май е почти същата – €10,853,825.

Този устойчив растеж се дължи най-вече на Bondora Go&Grow, който остава най-популярният продукт с 64% дял – с 1% повече от колкото през март. Bondora Go&Grow е много лесна и напълно пасивна инвестиция. Тя има ликвидност, сравнима с банков депозит, но предлага много по-висока доходност, от 6.75% годишно. Подходяща е и за хора без никакъв опит в P2P инвестициите. Подробности за Bondora Go&Grow може да научите в статията “Bondora Go&Grow – разумна инвестиция, подходяща и за начинаещи“.

Bondora Go&Grow май 2019 P2P инвестициите и финтех

Дялът на Portfolio Manager е само 16%, което за мен е учудващо много. Не харесвам този продукт. Начинаещите инвеститори не бива да се подвеждат по простотата му. С него лесно се инвестира, но резултатите рядко са добри. Ликвидността му е ниска и изходът от инвестицията може да е бавен и да доведе до загуби. Не препоръчвам ползването Portfolio Manager.

По-добър избор за инвеститори с опит, дългосрочен хоризонт и по-висока толерантност към риск, е Bondora Portfolio Pro. С него може да се реализира висока доходност, при прецизно управление на риска. При мен тя е над 13.5%, като е достигала и над 15% преди време. Важно е, че тази доходност е напълно пасивна и не включва активни сделки на вторичния пазар. Постигната е с доста нискорискова автоматична стратегия.

Mintos с нови инвеститори и оригинатори

Mintos продължава да расте устойчиво. След като в началото на април 2019, премина границата от €2,000,000,000 (два милиарда евро!) заеми, финансирани чрез платформата, до края на месец май тази сума вече е над €2.4 милиарда евро. €2,42 милиарда, за да сме точни.

Mintos постоянно затвърждава позицията си на най-голямата P2P платформа в Европа. Само за 2 месеца има над €400,000,000 нови финансирани заеми. Очаква се границата от €3 милиарда да бъде премината през септември тази година. Новите инвеститори, които са се включили през май са почти 10,000 или горе-долу колкото има най-голямата българска P2P платформа iuvo от създаването си до сега.

Dineria е нов оригинатор от Мексико, който се включи през май в Mintos.  Има добър рейтинг B- и предлага краткосрочни кредити в евро с 14% доходност и гаранция за обратно изкупуване с изплащане на лихвата за времето до активирането й. Определено изглежда привлекателно и вече го включих в автоматичната си стратегия.

Mintos продължава да е най-голямата и според мен най-добрата P2P платформа в Европа. Трите поредни награди “Избор на инвеститорите” на авторитетното издание AltFi, показват че това не е само мое мнение.

1% бонус в Mintos P2P инвестициите и финтех

Благодарение на сътрудничеството ми с Mintos, всички нови инвеститори получават 1% допълнителен бонус за първите 90 дни. Как да се възползвате в максимална степен от бонуса е описано в статията “Как да вземем максимума от допълнителния 1% бонус в Mintos”.

Grupeer с +1% кешбек през юни 🏖

P2P инвестициите и финтех

Първият месец на лятото идва в Grupeer с +1% кешбек за заемите на PlanetaCash и Finsputnik, с което тяхната доходност става 14%! Кешбекът се получава незабавно след инвестиране в заемите, обозначени със специална синя иконка:

Групеер кешбек P2P инвестициите и финтех

От този месец има и нов оригинатор в Grupeer с краткосрочни заеми до заплата от Полша с 13% доходност и +1% кешбек до 17.07.2019. Повече за новия оригинатор може да прочетете в блога на Grupeer.

Peerberry – с 6% растеж и над €10 милиона нови инвестиции през май

Отлични резултати през май отбелязва и Peerberry – 6% повишение на новите инвестирани средства, които за пръв път са над €10 милиона евро. Платформата има вече над 8,000 инвеститори от 64 страни.

Инвеститорите, които предпочитат по-дългосрочни кредити ще са доволни, тъй като оригинаторът Automoney повишава доходността с +0.5% до 13.5%. Скоро се очакват нови оригинатори и имотни проекти. Повече за тази P2P платформа може да научите от “Ревю на PeerBerry – инвестирането лесно и доходно“.

Над 2500 човека в групата обсъждат P2P инвестициите и финтех 💬

Ако все още не сте се включили в нашата Facebook група за P2P инвестиции, може да го направите – http://bit.ly/P2PGroupBG. Там ще намерите над 2500 души с интереси в P2P инвестициите и финтех. Присъединете се, за да споделите опит, да натрупате знания или да зададете въпроси!

Ако смятате, че тази статия ще е полезна на вашите приятели, споделете я в социалните мрежи. Нека повече хора се възползват от възможностите, които дават P2P инвестициите и финтех. Благодаря ви! 👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *